Είμαστε αντιμέτωπες με ένα μέλλον χωρίς φύλα;
Ένα μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός των ανθρώπων απορρίπτουν-αρνούνται να χαρακτηρίζονται ως γυναίκες ή άνδρες.
Την φετινή άνοιξη, μια Αυστραλή που ονομάζεται Norrie May-Welby έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο ως η πρώτη νομικά χωρίς φύλο άνθρωπος στην υφήλιο όταν το ληξιαρχείο γεννήσεων, θανάτων και γάμων της Νέας Νότιας Ουαλίας, έστειλε στη κάτοικο του Σίδνεϊ ένα πιστοποιητικό που δεν περιείχε ένδειξη ούτε Γ για τις γυναίκες ούτε Α για τους άνδρες.
Για μερικές ημέρες, φάνηκε πως η 48χρονη ακτιβίστρια και καλιτέχνιδα είχε κερδίσει μια μακρά νομική μάχη για να κηρυχθεί το φύλο “απροσδιόριστο”-η μόνη κατηγοριοποίηση που αισθάνθηκε ως δικαίωμα της, η μετανάστρια από τη Σκωτία. Η διαδρομή της May-Welby για την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως μια μακριά και γεμάτη στροφές πορεία. Εγγεγραμμένη ως άνδρας κατά τη γέννηση, η May-Welby άρχισε να παίρνει γυναικείες ορμόνες στα 23 και έκανε διόρθωση φύλου, αλλά τώρα δεν παίρνει ορμόνες και προσδιορίζεται ως άφυλη. Το χαρτί λάφυρο της May-Welby ζήτησε να αναγνωρισθούν τα στοιχεία ενός πιστοποιητικού, κάτι που είναι δεδομένο για τις μετανάστριες στην Αυστραλία που θέλουν να καταγραφεί η διόρθωση φύλου.
Αλλά η νίκη ήταν βραχύβια. Μετά από τόση δημοσιότητα, ήταν ίσως αναπόφευκτο ότι η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας θα υπαναχωρίσει, πράγμα που έπραξε λίγες μέρες αργότερα, λέγοντας ότι το ληξιαρχείο-μητρώο δεν έχει τη νομική εξουσία να εκδίδει πιστοποιητικό χωρίς αναφορά στο φύλο. Η May-Welby (που τώρα έχει μόνο το όνομα Norrie) έχει καταθέσει έφεση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αυστραλίας.
Είναι εύκολο να απορρίψει αυτή την δικαστική υπόθεση ως μια ακόμα περίεργη είδηση από την Αυστραλία, αλλά η υπόθεση της Μay-Welby θα μπορούσε επίσης να αποτελεί το μέλλον της ταυτότητας του κοινωνικού φύλου. Αν και καμιά δεν κρατά στατιστικά στοιχεία, οι ερευνήτριες οι οποίες μελετούν το κοινωνικό φύλο λένε πως ένας μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός προσώπων (συμπεριλαμβανομένων μερικών που είχαν διορθώσει το φύλο τις) θεωρούν τις εαυτές τις "ουδέτερες από την άποψη του κοινωνικού φύλου" ή "παραλλαγή των φύλων." Ιστορίες τις έχουν ευρεία ποικιλία. Ορισμένες διαπιστώνουν ότι ακόμη και μετά τη χειρουργική διόρθωση, απλά δεν μπορούν να αγνοήσουν τις προηγούμενες χρονιές της ζωής τις με τις εμπειρίες του άλλου κοινωνικού φύλου. Άλλες μπορεί να αισθάνονται ότι η ταυτότητα του κοινωνικού φύλου τις είναι ρευστή. Ακόμα άλλες πειραματίζονται με το αν αισθάνονται άνετα σχετικά με αυτό που βλέπουν ως μια συνέχεια των φύλων. "Για μερικές, είναι μια μορφή διαμαρτυρίας λόγω του ότι το φύλο, είναι μια τόσο ισχυρή αρχή στην κοινωνία μας», λέει ο Walter Bockting, αναπληρωτής καθηγητής και κλινικός ψυχολόγος στην Ιατρική Σχολή στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα ο οποίος έχει μελετήσει την υγεία των transgender από το 1986 «Οι δικές τις ταυτότητες επεκτείνουν τη σκέψη μας για το φύλο".
Στην πραγματικότητα, μερικές ερευνήτριες συγκρίνουν την εξέλιξη στον τρόπο θεώρησης του κοινωνικού φύλου στην μάχη που ξεκίνησε πριν από μια γενιά για τα δικαιώματα των queer. Ο Δρ Jack Drescher είναι μέλος της αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (APA), μια επιτροπή η οποία εξετάζει επί του παρόντος τροποποιήσεις στην πέμπτη έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου, το οποίο χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο από κλινικές, ερευνήτριες, τους ρυθμιστικούς οργανισμούς, καθώς και τις ασφαλιστικές εταιρείες για την ταξινόμηση των ψυχικών διαταραχών. Το DSM-5, όπως λέγεται, δεν θα δημοσιευθεί-εκδοθεί πριν το 2013, όμως η επιτροπή Drescher επανεξετάζει τη διάγνωση της διαταραχής της ταυτότητας του κοινωνικού φύλου, η οποία καλύπτει τα πρόσωπα που δεν μπορούν να ταυτιστούν με το φύλο που γεννήθηκαν.
Η παρούσα συζήτηση απηχεί τη διαμάχη στην απόφαση της APA την 1973 να τροποποιήσει τη δεύτερη έκδοση του DSM, δηλώνοντας ότι ο λεσβιασμός θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ψυχική διαταραχή μόνο εάν ενοχλεί την ασθενή.
Η επιτροπή Drescher σκέφθηκε να εγκαταλείψει τη διάγνωση της διαταραχής της ταυτότητας του κοινωνικού φύλου τελείως, αλλά συνειδητοποίησαν ότι αν το έκαναν, τα πρόσωπα που θα ήθελαν τη θεραπεία (χειρουργική διόρθωση φύλου, ορμόνες, ή θεραπεία ομιλίας) δεν θα ήταν σε θέση να πάρουν τη διάγνωση που χρειάζονται για την ασφαλιστική κάλυψη. Αντ 'αυτού, η επιτροπή Drescher λέει, πως προτείνει την αλλαγή της ονομασίας σε "ασυμφωνία των φύλων" και η διάγνωση να εξαρτάται από το πρόσωπο που αισθάνεται σημαντική αγωνία για την σύγχυση στο φύλου τους.
«Δεν θέλαμε να παθολογοποιήσουμε όλες τις εκφράσεις της ποικιλίας του φύλου μόνο και μόνο επειδή δεν είναι συνήθη ή να κάνουμε κάποια να νοιώσει δυσάρεστα", είπε η επιτροπή Drescher.
Την είδηση τη βρήκαμε στις 16.8.10 και την μεταφράσαμε από την http://www.newsweek.com/2010/08/16/life-without-gender.html