9 Αυγ 2010

Μεξικό: Δικαστήριο είπε ναι, στον λεσβιακό γάμο

Μεξικό: Δικαστήριο υποστηρίζει τον λεσβιακό γάμο

Το ανώτατο δικαστήριο του Μεξικού έκανε δεκτό το νόμο που επιτρέπει το λεσβιακό γάμο στην πρωτεύουσα, καταφέρνοντας ένα πλήγμα στην ομοσπονδιακή εισαγγελία, η οποία υποστήριξε ότι παραβιάζεται η συνταγματική προστασία της οικογένειας.


Η απόφαση της 5.8.10 με 8 ψήφους υπέρ και 2 κατά θεωρείται νομική νίκη για τις εκατοντάδες των λεσβιακών ζευγαριών που έχουν νυμφευθεί στην Πόλη του Μεξικού, καθώς η νομοθεσία ορόσημο τέθηκε σε ισχύ στις 4 Μαρτίου 2010.

Ο νομός, που πέρασε το Δεκέμβριο 2009, ήταν ο πρώτος στη Λατινική Αμερική, που έδωσε ρητά στους queer γάμους το ίδιο καθεστώς με αυτό των ετερό, συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων παιδοθεσίας.

Τον περασμένο μήνα, η Αργεντινή έγινε η πρώτη χώρα στη Λατινική Αμερική που νομιμοποίησε τον queer γάμo σε ολόκληρη τη χώρα. Η πόλη του Μεξικού εξακολουθεί να είναι το μόνο μέρος στη χώρα του Μεξικού που επιτρέπει τους queer γάμους.
Το ανώτατο δικαστήριο πρέπει να αποφασίσει ακόμη σχετικά με τη ρήτρα της παιδοθεσίας και κατά πόσον η απόφαση θα επηρεάσει τις υπόλοιπες πολιτείες εκτός από την πρωτεύουσα. Αναμένεται να εξετάσει το θέμα της παιδοθεσίας τη Δευτέρα 9.8.10.

«Πολύ χαρούμενη»
Η Leticia Bonifaz, η δικηγορίνα η οποία υποστήριξε την υπόθεση στην πόλη του Μεξικού, δήλωσε: "Είμαστε πολύ χαρούμενες που έτυχε σε μας να φέρουμε σε πέρας μια μάχη που κράτησε πολύ".

Ο Jaime Lopez Vela, ακτιβιστής, δήλωσε: «τώρα ελπίζουμε ότι η τελική απόφαση θα τα αναγνωρίζει όλα ως συνταγματικά», αναφερόμενος στην παιδοθεσία.

Δικαστίνες που ψήφισαν υπέρ του νόμου δήλωσαν πως το σύνταγμα του Μεξικού προστατεύει τις οικογένειες, αλλά δεν καθορίζει τι είναι "οικογένεια".
“Δεν νομίζω ότι είναι αντισυνταγματικό”, δήλωσε ο δικαστής Jose Gudino κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στις 5.8.10.
"Η έννοια της οικογένειας που καθορίζεται από το Σύνταγμα ... είναι μια ανοικτή έννοια".

Η Ρωμαιοκαλθολική εκκλησία του Μεξικού και το συντηρητικό κυβερνητικό κόμμα του Felipe Calderon, προέδρου του Μεξικού, ήταν αντίθετοι με τη νομοθεσία.
Ο Hugo Valdemar, εκπρόσωπος της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής της Πόλης του Μεξικού, δήλωσε: «Λυπούμαστε για την απόφαση αυτή, γιατί κατά τη γνώμη μας, επηρεάζει το θεμελιώδη πυρήνα της οικογένειας".

Ο πρόεδρος της τοπικής ομάδας των δικηγόρων της Καθολικής εκκλησίας, Armando Martinez, είπε πως η οργάνωσή του θα είναι ακόμη πιο ανήσυχη, αν το Δικαστήριο δεχθεί να παιδοθετούν τα λεσβιακά ζευγάρια.

"Αυτό θα επηρεάσει άμεσα τα δικαιώματα των παιδιών. Θα επιδιώξουμε ακροάσεις μομφής εναντίον οποιουδήποτε δικαστηρίου ψηφίσει υπέρ της παιδοθεσίας".


Ομοσπονδιακές εισαγγελείς αναφέρονται σε ένα άρθρο του Συντάγματος του Μεξικού, όπου προτείνεται - αλλά δεν κατοχυρώνεται - ότι οι οικογένειες αποτελούνται από γυναίκες, άνδρες και παιδιά.
Το άρθρο αυτό ορίζει: “Οι γυναίκες και οι άνδρες είναι ίσες ενώπιον του νόμου. Αυτό προστατεύει την οργάνωση και ανάπτυξη της οικογένειας".

Υπέρ και τα κατά
Ο δικαστής Guillermo Ortiz, ο οποίος επιχειρηματολόγησε κατά του νόμου, δήλωσε ότι “ο γάμος είναι αποκλειστικά για τα ζευγάρια που μπορούν να αναπαραχθούν, επειδή ένα από τα σοβαρά ζητήματα του γάμου είναι η προστασία των παιδιών”.
Ωστόσο, ένας άλλος δικαστής, ο Jose Fernando Franco, υποστήριξε ότι “η αναπαραγωγή δεν αποτελεί ουσιώδες στοιχείο του γάμου”.
"Όσες επιθυμούν να αναπαραχθούν είναι ελεύθερες να το πράξουν, όχι μόνο μέσα στο γάμο, αλλά με όποιο τρόπο θεωρούν καλύτερο, και αυτό συμβαίνει και μπορεί να συμβεί σε γάμους που είναι ετερό, σε γάμους που δεν είναι ή μεταξύ άγαμων".

Οι δικαστίνες που ψήφισαν υπέρ του νόμου διαφοροποίησαν τα επιχειρήματά τις: Κάποιες τόνισαν την προστασία που παρέχει το σύνταγμα στο ατομικό δικαίωμα επιλογής συζύγου, ενώ άλλες υποστήριξαν το δικαίωμα των τοπικών νομοθετικών σωμάτων να θεσπίζουν νόμους επί του θέματος.

Ο Δικαστής Luis Aguilar Morales επιχειρηματολόγησε κατά του περιορισμού της απόφασης στο ζήτημα των ατομικών δικαιωμάτων, καθώς αυτό μπορεί να αναγκάσει κια άλλες Πολιτείες να εφαρμόσυν παρόμοια μέτρα. "Αν Πόλη του Μεξικού επιλέγει έναν ορισμένο τρόπο, αυτό δεν σημαίνει πως και οι υπόλοιπες Πολιτείες πρέπει να κάνουν το ίδιο”.

Προφανώς, το θέμα και η συγγραφή της τελικής απόφασης θα εξεταστούν σε επόμενη συζήτηση.
Οι αρχές της πόλης του Μεξικού δήλωσαν πως μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα 147 λεσβιακά ζευγάρια νυμφεύθηκαν σύμφωνα με τη νομοθεσία.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 6.8.10 και το μεταφράσαμε από την Al Jazeera, στην http://english.aljazeera.net//news/americas/2010/08/2010865236491325.html