20 Νοε 2009

Δήλωση κατά του ρατσισμού στη Βαρσοβία

Δήλωση κατά του ρατσισμού στην άθληση, υπογράφθηκε στη Βαρσοβία.

Μια μεγάλη υψηλού προφίλ διάσκεψη κατά του ρατσισμού στην άθλητιση που συνδιοργανώνεται από την «FARE», Οργάνωση Συνεργασίας της Πολωνίας μαζί με τα σχετικά Υπουργεία και την Ολυμπιακή Επιτροπή Πολωνίας πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2009. Ο Jacek Purski έδωσε τη κεντρική ομιλία ως αντιπρόσωπος της ένωσης «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ» και της "FARE- ΤΙΜΗ"

Το ακροατήριο αποτελούταν από περίπου 200 ανώτερες-ους υπαλλήλους, φορείς και υπέρμαχες-ους. Η UEFA, η FA, και κυβερνητικά στελέχη ήταν παρόντα, επίσης, το Υπουργείο Άθλησης και της Ισότηας. Ο Υπουργός Άθλησης Adam Giersz υπογράμμισε ότι ο ρατσισμός είναι τιμωρητέος από το νόμο στην Πολωνία. «Συχνά η ρατσιστική συμπεριφορά των οπαδών άθλησης αντιμετωπίζεται ως αστείο. Εντούτοις, τέτοια γεγονότα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως παραβίαση του νόμου. Ο ρατσισμός είναι μια σοβαρή παράβαση και πρέπει να τιμωρηθεί», είπε.

Μετά τη διάσκεψη, δώθηκε ένας φιλικός αγώνας κατά του ρατσισμού με μικτές ομάδες μεταξύ των Αστεριών της Ένωσης της Πολωνίας, αφρικανών παικτών καθώς επίσης και διάφορων διάσημων παικτών, προσωπικοτήτων της TV, και πολιτικών.

Σε μια σχετική διάσκεψη της UEFA τον περασμένο Μάρτιο στη Βαρσοβία, ο γεννημένος στη Βραζιλία Roger Guerreiro - που έλαβε την πολωνική υπηκοότητα το καλοκαίρι της 2008, η οποία τού επέτρεψε να παίξει για την Πολωνία στη διάρκεια του Euro 2008 - είπε: «Είχα την ατυχία της αντιμετώπισης του ρατσισμού εντός και εκτός γηπέδου. Ο ρατσισμός είναι ένα ζήτημα που σχετίζεται με τον πολιτισμό και την ανατροφή. Τα παιδιά που παρακολουθούν την τηλεόραση μπορούν να δουν αντι-ρατσιστικά μηνύματα. Πρέπει όλες-οι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να γίνει κάτι για αυτό. Ο ρόλος της ποδοσφαιρίστριας-η είναι πολύ σημαντικός, μπορεί να βελτιώσει την πληροφόρηση-ευαισθητοποίηση, ειδικά μεταξύ των νέων.


Το άρθρο το βρήκαμε και το μεταφράσαμε από την http://www.farenet.org/