23 Νοε 2009

Κακοποίηση παιδιών από ιερείς

Οι γκέι ιερείς «δεν πιθανό να κακοποιήσουν παιδιά περισσότερο από ότι οι ετερό ιερείς»

Μια μελέτη για λογαρισμό της αμερικανικής Ρωμαιοκαθολικής Eκκλησίας δεν έχει βρεί κανένα στοιχείο ότι οι γκέι ιερείς δεν είναι πιθανότερο να κακοποιήσουν παιδιά από όσο οι ετερό ιερείς.

Οι ερευνήτριες του John Jay College της Ποινικής Δικαιοσύνης είπαν πως η πλήρης έκθεσή δεν θα είναι διαθέσιμη μέχρι την επόμενη χρονιά αλλά με όσα έχουν βρεθεί ως τώρα, τίποτα δεν υποδεικνύει ότι ο ομοερωτισμός είναι πιθανό να οδηγήσει στην κακοποίηση.

Η υπόθεση ότι μόνο οι γκέι ιερείς κακοποιούν τα αγόρια, από την πλευρά της εκκλησίας επαναλαμβάνεται συχνά. Τον Οκτώβριο, ο Αρχιεπίσκοπος Silvano Tomasi, μόνιμος παρατηρητής του Βατικανό στα Ην.Έθνη, είπε ότι μεταξύ 80 έως 90% από το σύνολο της κακοποίησης των αγοριών ηλικίας μεταξύ 11 και 17 συμβαίνει από τους γκέι.

Το Μάιο, ο ιερέας John Owen, πρώην εφημέριος του πανεπιστημίου Cardiff , είπε ότι οι γκέι είναι οι κύριοι δράστες τέτοιας κακοποίησης. Από τότε έχει παραιτηθεί.

Στην αγόρευση της αμερικανικής διάσκεψης των καθολικών επισκόπων χθες, η ερευνήτρια Margaret Smith του John Jay College είπε: «Αυτό που ισχυριζόμαστε είναι ότι η ιδέα της σεξουαλικής ταυτότητας διαχωρίζεται από το πρόβλημα της σεξουαλικής κακοποίησης».

«Σε αυτό το σημείο, δεν βρίσκουμε μια σύνδεση μεταξύ ομοερωτικής ταυτότητας και αυξημένης πιθανότητας σεξουαλικής κακοποίησης από τα στοιχεία που έχουμε».

Μια άλλη ερευνήτρια, η Karen Terry, είπε πως οι ιερείς πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν εξισώνουν τους γκέι ως κακοποιητές, λέγοντας: «Είναι σημαντικό να χωριστεί η σεξουαλική ταυτότητα από τη συμπεριφορά. Κάποια-ος μπορεί να διαπράξει τις σεξουαλικές πράξεις που να είναι ομοερωτικής φύσης αλλά να μην έχει λεσβιακή-γκέι ταυτότητα».

Η ίδια πρόσθεσε ότι μια αιτία της προκατάληψης είναι ότι οι παιδόφιλες-οι έχουν πολύ ευκολότερη πρόσβαση στα αγόρια παρά τα κορίτσια.

Η μελέτη έγινε για λογαριασμό της Εκκλησίας μετά από το σκάνδαλο κακοποίησης ανηλίκου παιδιού το 2002.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 18.11.09 και το μεταφράσαμε, από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2009/11/18/gay-priests-no-more-likely-to-abuse-children-than-heterosexuals/

Η κακοποίηση από όπου κι αν προέρχεται, δεν είναι αποδεκτή. Ευαγγελία Βλάμη