8 Νοε 2009

Τα λεσβιακά ζευγάρια έχουν πρόσβαση στην IVF διαδικασία

Παρά την κυβερνητική νομοθεσία να επιτρέψει στα λεσβιακά ζευγάρια την πρόσβαση στην επεξεργασία IVF στη Βικτώρια, της Αυστραλίας, πολλές που επιδιώκουν να γίνουν γονείς έχουν καθυστερήσει τις αιτήσεις τες λόγω έλλειψης πόρων.

Ο νόμος Βοηθητικής Αναπαραγωγικής Διαδικασίας, που πέρασε το Δεκεμβρίο του 2008, έδωσε για πρώτη φορά, στις λεσβίες το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στην διαδικασία IVF και σε σπέρμα δωρητών.

Αν και ο νόμος αφαίρεσε τη νομική προϋπόθεση ότι μια γυναίκα πρέπει είναι παντρεμένη ή σε μια de facto σχέση με έναν άνδρα για να λάβει την διαδικασία IVF, εισήγαγε νέους κανόνες δηλώνοντας ότι μια γυναίκα και η συντρόφισά της πρέπει να ελεγχθεί στο ποινικό τες μητρώο και να περάσουν από έλεγχο για την προστασία των παιδιών, που πραγματοποιούνται από μια-έναν σύμβουλο, προτού να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στην διαδικασία IVF.

Ο έλεγχος μητρώου ισχύει επίσης για τα ετερό ζευγάρια, αν και όσες-οι έχουν ασκήσει κριτική, έχουν χαρακτηρίσει τους ελέγχους ως «αποτροπιαστικούς-βδελυρούς».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νόμου, οι γιατρίνες-οι επέκριναν την κυβέρνηση πως δρα ως «αστυνομία της γονιμότητας» και υποστήριξαν ότι υπήρξαν ήδη αυστηρά στάνταρ αξιολογήσης σε ισχύ.

Παρ' όλα αυτά, ο διευθυντής του Χριστιανικού Λόμπι της Αυστραλίας, Rob Ward, ήταν βίαια ενάντια στο νόμο, ισχυρίστηκε πως « Οι γενεές των παιδιών θα υποστούν σύγχυση και γενετικό μπέρδεμα,» εάν ο νόμος περάσει.

Ο νόμος ήταν να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου, αλλά η κυβέρνηση έπρεπε να εισαγάγει μια καθυστέρηση, δεδομένου ότι είναι αυτήν την περίοδο ανίκανη να εξετάσει το υψηλό αριθμό αρχείων, όσων αναμένουν την διαδικασία IVF. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη γραφειοκρατικής υποστήριξης, τεχνολογίας ή ανθρώπινου δυναμικού.

Ο Δρ John McBain, ένας διευθυντής IVF από τη Μελβούρνη, είπε στην εφημερίδα Herald Sun πως η κυβέρνηση «μας λέει ότι δεν έχει πόρους για να καλύψει τους ελέγχους αστυνομίας», ενώ η εκπρόσωπος υγείας Helen Shardey υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν ανέπτυξε ένα κατάλληλο πρόγραμμα ΙΤ *Α για να τεθουν σε επεξεργασία οι έλεγχοι.

Ο McBain συμβουλεύει τα λεσβιακά ζευγάρια να υποβάλουν αίτηση για τους ελέγχους μητρώου,οι οποίοι θα αποκλείσουν κάθεμια που έχει μια σοβαρή βίαια ή σεξουαλική παρανομία, πρίν πάει στην γιατρίνα-ο για την διαδικασία IVF.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 15.6.09 και το μεταφράσαμε, από την http://www.pinknews.co.uk/news/articles/2005-12830.html/

*Α ΙΤ= ένα ενιαίο κεντρικό, ηλεκτρονικό αρχείο φροντίδας των ασθενών όπου συνδέονται οι γιατρίνες-οι παθολόγοι με νοσοκομεία, που παρέχουν ασφαλή και ελεγχόμενη πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία από τις εξουσιοδοτημένες-ους να προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες. Ευαγγελία Βλάμη