7 Νοε 2009

Αναγνώριση του κοινωνικού φύλου στην Αυστραλία

Δύο τρανς κέρδισαν μια απόφαση του εφετείου, που τις επιτρέπει να αναγνωριστούν νόμιμα ως άνδρες χωρίς να πρέπει να διορθώσουν το φύλο τες (να αφαιρεθούν τα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανά τες).

Η Επιτροπή Επαναδόμησης Φύλου της Δυτικής Αυστραλίας τις είχε αρνηθεί τα πιστοποιητικά αναγνώρισης τους νέου φύλου τες.

Στην συνέχεια άσκησαν έφεση στο κρατικό διοικητικό δικαστήριο, το οποίο είπε ότι ενώ τα πρόσωπα είχαν ακόμα τους κόλπους, τις ωοθήκες και τις μήτρες τες και δεν είχαν κατασκευάσει πέη, αυτές «συστήνονταν ως άνδρες και είχαν ανδρική εμφάνιση».

Στα συμπεράσματά του, το δικαστήριο είπε: «Και οι δύο υποψήφιες είχαν υποβληθεί σε μαστεκτομή και η πρόσληψη τεστοστερόνης, οι οποίες είχαν ως συνέπεια εκτενείς σωματικές αλλαγές σύμφωνες με την ανδρική φυσιολογία ... το δικαστήριο δέχτηκε τα στοιχεία κάθε υποψηφίας ότι σκοπεύει να συνεχίσει την πρόσληψη τεστοστερόνης για το υπόλοιπο της ζωής τες.

«Δέχτηκε τα ιατρικά στοιχεία ότι και οι δύο ήταν και θα παρέμεναν, άγονες για όσο χρονικό διάστημα θα προσλαμβάνουν την τεστοστερόνη».

Πρόσθεσε ότι ένα γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα είναι «ένα θεμελιώδες, αν και μη ουσιαστικό, σωματικό χαρακτηριστικό της γυναικείας φυσιολογίας» και ότι ο νόμος διόρθωσης φύλου δεν απαιτεί χειρουργικές διαδικασίες για να ισχύσει.


Μία από τις τρανς είπε στο ABC είπε: «Σημαίνει ότι ανοίγονται σειρά ευκαιριών για πολλές-ους άλλες ανθρώπους που ως τώρα δεν έχουν προσπαθήσει ποτέ να διορθώσουν το φύλο τες δικαστικά επειδή νόμιζαν ότι δεν είναι σε θέση να το κάνουν».


Το άρθρο το βρήκαμε στις 18.8.09 και το μεταφράσαμε, στην http://www.pinknews.co.uk/news/articles/2005-13705.html/