Το Βατικανό δήλωσε στη συζήτηση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό
Παρακάτω δημοσιεύουμε τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Silvano Μ. Tomasi, Μόνιμου Αντιπροσώπου της Αγίας Έδρας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, κατά την 16η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Γενική Συζήτηση Γενεύη, 22 Μαρτίου 2011, σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό:
Κύριε Πρόεδρε, η Αγία Έδρα δράττεται της ευκαιρίας για να επιβεβαιώσει την εγγενή αξιοπρέπεια και την αξία όλων των ανθρώπινων όντων, και καταδικάζει κάθε μορφή βίας που στοχεύει κατά ανθρώπων λόγω των σεξουαλικών συναισθημάτων και σκέψεων ή των σεξουαλικών συμπεριφορών τις.
Επίσης θα θέλαμε να κάνουμε ορισμένες παρατηρήσεις σχετικά με τις συζητήσεις σχετικά με τον “σεξουαλικό προσανατολισμό”.
Πρώτον, υπήρξε κάποια άσκοπη σύγχυση σχετικά με την έννοια του όρου "σεξουαλικός προσανατολισμός", όπως βρίσκεται στα ψηφίσματα και άλλα κείμενα που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η σύγχυση είναι περιττή, διότι, στο διεθνές δίκαιο, ένας όρος πρέπει να ερμηνεύεται σύμφωνα με την συνήθη έννοια του, εκτός εάν το έγγραφο έχει δώσει ένα διαφορετικό νόημα. Η συνήθης έννοια του “σεξουαλικού προσανατολισμού” αναφέρεται σε συναισθήματα και σκέψεις, όχι στη συμπεριφορά.
Δεύτερον, κατά την έννοια του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπάρχει μια κρίσιμη διαφορά μεταξύ συναισθημάτων και σκέψεων, αφενός, και της συμπεριφοράς, από την άλλη. Μια χώρα δεν πρέπει ποτέ να τιμωρήσει μία άνθρωπο, ή στερήσει της στερήσει την απόλαυση κάθε ανθρώπινου δικαιώματος, που βασίζεται απλά σε συναισθήματα και τις σκέψεις της ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών σκέψεων και συναισθημάτων. Αλλά οι χώρες μπορούν, και πρέπει, ρυθμίζουν συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων σεξουαλικών συμπεριφορών. Σε όλη την γη, υπάρχει συναίνεση μεταξύ των κοινωνιών ότι ορισμένα είδη σεξουαλικών συμπεριφορών θα πρέπει να απαγορεύονται από το νόμο. Η παιδοφιλία και η αιμομιξία είναι δύο παραδείγματα.
Τρίτον, η Αγία Έδρα επιθυμεί να επιβεβαιώσει την βαθιά πεποίθηση της ότι η ανθρώπινη σεξουαλικότητα είναι ένα δώρο που πραγματικά εκφράζεται στην πλήρη και τη διά βίου αμοιβαία αφοσίωση μιας γυναίκας και ενός άνδρα στο γάμο. Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα, όπως και κάθε εθελοντική δραστηριότητα, κατέχει μια ηθική διάσταση: πρόκειται για μια δραστηριότητα που θέτει την άνθρωπο στην υπηρεσία μιας τελεολογίας, δεν είναι μια "ταυτότητα". Με άλλα λόγια, έρχεται από τη δράση και όχι από την ύπαρξη, μολονότι ορισμένες τάσεις-προδιαθέσεις ή ο "σεξουαλικός προσανατολισμός” μπορεί να έχουν βαθιές ρίζες στην προσωπικότητα. Η άρνηση της ηθικής διάστασης της σεξουαλικότητας οδηγεί στην άρνηση της ελευθερίας της ανθρώπου σε αυτό το θέμα, και υπονομεύει τελικά την οντολογική αξιοπρέπειά της. Αυτή η πεποίθηση για την ανθρώπινη φύση την συμμερίζονται και πολλές άλλες θρησκευτικές κοινότητες, καθώς και άλλα πρόσωπα με (θρησκευτική) συνείδηση.
Και τέλος, κύριε Πρόεδρε, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σε μια ανησυχητική τάση σε ορισμένες από αυτές τις κοινωνικές συζητήσεις: Άνθρωποι δέχονται επιθέσεις εξ' αιτίας των θέσεων τις οι οποίες δεν υποστηρίζουν τη σεξουαλική συμπεριφορά των Lgbtiq. Όταν εκφράζουν τις ηθικές πεποιθήσεις τις ή τις πεποιθήσεις τις για την ανθρώπινη φύση, οι οποίες μπορεί επίσης να είναι εκφράσεις των θρησκευτικών τις πεποιθήσεων ή κοινωνικές απόψεις για επιστημονικούς ισχυρισμούς, στιγματίζονται, και χειρότερα - διασύρονται-δυσφημούνται και διώκονται. Οι επιθέσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές που ανακοινώθηκαν σε τρία από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου της εν λόγω Συνόδου. Η αλήθεια είναι πως, οι επιθέσεις αυτές αποτελούν παραβιάσεις των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και δεν μπορεί να δικαιολογηθούν σε οποιαδήποτε περίπτωση.
Ευχαριστούμε κ. Πρόεδρε
Την είδηση την βρήκαμε στις 22.3.11 και την μεταφράσαμε από την http://www.radiovaticana.org/EN1/Articolo.asp?c=471925