Οι γυναίκες τα πρώτα θύματα της κρίσης
Η παγκόσμια οικονομική κρίση θα είχε το ίδιο εύρος και τις ίδιες επιπτώσεις αν αντί για golden boys (χρυσά αγόρια) τις αποφάσεις έπαιρναν golden girls (χρυσά κορίτσια); Η απάντηση στο υποθετικό αυτό ερώτημα θα μπορούσε να είναι καταφατική, εκτιμούν τα μέλη του Εθνικού Επιμελητηριακού Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών και Στελεχών Επιχειρηματικών Φορέων, που διοργάνωσε ημερίδα με θέμα την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
Σύμφωνα με έκθεση της διεθνούς εταιρείας συμβούλων McKinsey, τα επιχειρησιακά κέρδη των εταιρειών με γυναίκες στις περισσότερες θέσεις των διευθυντικών στελεχών ήταν κατά 56% υψηλότερα από τα κέρδη επιχειρήσεων με μόνο άνδρες στα ανώτατα κλιμάκια της ιεραρχίας, ενώ από μελέτη της Goldman Sachs προκύπτει ότι, αν γεφυρωθεί το χάσμα των φύλων, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της ευρωζώνης μπορεί να αυξηθεί μέχρι 9%. Στα παραπάνω στοιχεία αναφέρθηκε η αντιπροεδρίνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα κατά την ομιλία που έδωσε στην ημερίδα του Εθνικού Επιμελητηριακού Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών και Στελεχών Επιχειρηματικών Φορέων.
Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς την παρουσία γυναικών στους τομείς της πολιτικής και της δημόσιας διοίκησης και παρά τις συστηματικές προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από τα ευρωπαϊκά όργανα για εφαρμογή ίσων ευκαιριών, "οι γυναίκες εξακολουθούν να συναντούν έναν τοίχο που τις κρατάει μακριά από την οροφή", παρατήρησε η κ. Κράτσα.
Στην Ελλάδα οι γυναίκες επιχειρηματίες αποτελούν μόνο το 20% των επιχειρηματιών, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος είναι 30%. Μόνο μία στις δέκα θέσεις μελών διοικητικών συμβουλίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταλαμβάνεται από γυναίκες, και μόνο το 3% των υψηλόβαθμων στελεχών ανήκει στις γυναίκες. Στην Ευρώπη η πρόοδος σημειώνεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς: Το ποσοστό των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων στην ΕΕ αυξάνεται κατά τα τελευταία επτά έτη με ρυθμό της τάξης του 0,5% κατ’ έτος μόνο. "Ήρθε η ώρα να σπάσουμε μια για πάντα τη ‘γυάλινη οροφή’, τους αόρατους φραγμούς που εμποδίζουν τις γυναίκες τόσο στο να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν τη δική τις επιχείρηση όσο και στο να κατακτήσουν ηγετικές θέσεις στον χώρο των επιχειρήσεων. Ένας φιλόδοξος στόχος είναι μέχρι το 2015 το 30% των θέσεων στα διοικητικά συμβούλια να καταλαμβάνεται από γυναίκες, και μέχρι το 2020 το ποσοστό να φτάσει το 40%. Θα γίνει ρεαλιστικός ο στόχος αυτός αν πειστούμε τη σημασία που έχει στην ανάπτυξη και στη συνοχή, και τον υπηρετήσουμε μαζί, γυναίκες και άνδρες, πολιτεία και κοινωνία", τόνισε η κ. Κράτσα.
Πρώτες στην ανεργία
Η σημερινή εξαιρετικά δυσμενής οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας κάθε άλλο παρά ευνοϊκό περιβάλλον δημιουργεί για την ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας και την προώθηση των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις. "Οι γυναίκες είναι οι πρώτες που απολύονται και οι τελευταίες που προσλαμβάνονται. Η ανεργία των γυναικών έχει φτάσει στο 17% σε πανελλαδικό επίπεδο. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύούν το 23% των αυτοαπασχολουμένων στην Ελλάδα, όταν στην Ευρώπη είναι 27%, ενώ οι ελληνίδες επιχειρηματίες είναι 10%, ενώ στην Ευρώπη 20%", σημείωσε η α΄ αντιπροεδρίνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και γενική γραμματέας του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών Στήβη Σιωζοπούλου. Κατά την ίδια, σε αυτή τη δύσκολη καμπή "δεν χρειάζονται ευχολόγια, εξορκισμοί και ηττοπάθεια. Απαιτείται τόλμη και αποφασιστικότητά, αλληλοβοήθεια και δικτύωση των γυναικών, ώστε να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία".
Σύμφωνα με έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, στην οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του φορέα Μιχάλης Ζορπίδης, στη Θεσσαλονίκη τρεις στις τέσσερις γυναίκες αποπειρώνται να δημιουργήσουν τη δική τις επιχείρηση σε ηλικία μεταξύ 40 και 55 ετών, δηλαδή όταν έχουν μειωθεί οι οικογενειακές υποχρεώσεις για την ανατροφή των παιδιών. Οι γυναίκες στρέφονται κυρίως στους κλάδους του λιανικού εμπορίου και των υπηρεσιών, "κλάδους που κατεξοχήν πλήττονται σήμερα από την οικονομική κρίση", όπως σχολίασε ο κ. Ζορπίδης.
Ε.Ε. και γυναικεία επιχειρηματικότητα
Σε αυτό το πλαίσιο, σημαντική βοήθεια για την ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω πρωτοβουλιών που εντάσσονται στα διαρθρωτικά ταμεία και με τη στήριξη δράσεων εθνικών, περιφερειακών και διεθνών δικτύων γυναικών επιχειρηματιών, που περιλαμβάνουν ενισχύσεις έως και ενός εκατομμυρίου ευρώ για νέες επιχειρήσεις στις οποίες ηγούνται γυναίκες, τόνισε στην παρέμβασή της η αντιπροεδρίνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα. Όπως επεσήμανε, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λειτουργούν δύο σημαντικά δίκτυα που αποσκοπούν στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών: το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ενίσχυσης της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, με μέλη από 31 ευρωπαϊκές χώρες, και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πρεσβευτών Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, που αποτελείται από 270 γυναίκες επιχειρηματίες από 22 ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί μία ιστοσελίδα αφιερωμένη αποκλειστικά στη γυναικεία επιχειρηματικότητα, με σημαντικές πληροφορίες για οργανώσεις, εταίρους σε άλλες χώρες, εκδηλώσεις και εθνικά, περιφερειακά και διεθνή δίκτυα, όπως, π.χ., η Ένωση Επιχειρηματιών Γυναικών της Μεσογείου, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, ενώ υπό δημιουργία είναι ένα Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συμβούλων για Γυναίκες Επιχειρηματίες. Τέλος, το πρόγραμμα ανταλλαγής Erasmus "Νέες επιχειρηματίες" και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Μικροχρηματοδοτήσεων "Progress" αποτελούν επιπρόσθετες διόδους για τον εμπλουτισμό των γνώσεων, των εμπειριών και των δυνατοτήτων των γυναικών επιχειρηματιών.
Ως προς την παρουσία των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις, η Ρόδη Κράτσα αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της έκθεσής της "Γυναίκες και ηγετικές θέσεις στις επιχειρήσεις" που υπέβαλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρόκειται να ψηφιστεί από την ολομέλειά του τον ερχόμενο Ιούνιο. Στόχος της έκθεσής της είναι η προώθηση των γυναικών που έχουν τα απαιτούμενα προσόντα και τις απαιτούμενες ικανότητες στην κορυφή της ιεραρχίας σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Η έκθεση ζητά να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μία αποτίμηση του ποσοστού της σημερινής παρουσίας των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών στα κράτη-μέλη και να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να λάβουν οικειοθελώς πρωτοβουλίες και μέτρα ενίσχυσης της παρουσίας των γυναικών στις θέσεις αυτές. Στην περίπτωση, πάλι, που δεν υπάρξει άμεση πρόοδος, να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, μέτρα δηλαδή δεσμευτικά με μετρήσιμα αποτελέσματα, όπως, π.χ., ποσοστώσεις.
Την είσδηση την βρήκαμε στις 20.3.11 γραμμένη από την Σοφία Χριστοφορίδου στην http://www.makthes.gr/news/economy/70940/