24 Μαρ 2011

FRA, Έκθεση για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη

Δελτίο Τύπου της FRA, Βιέννη

Η έκθεση FRA αναφέρει τις σημαντικές προκλήσεις στην αποτελεσματική πρόσβαση στη δικαιοσύνη στην ΕΕ
Η πρόσβαση στη δικαιοσύνη διασφαλίζεται από το νόμο, αλλά όχι στην πράξη

Σήμερα, η Οργάνωση Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) προωθεί την έκθεσή της πρόσβασης της στη δικαιοσύνη στην Ευρώπη: μια επισκόπηση των προκλήσεων και ευκαιριών. Η έκθεση θα ξεκινήσει στη διάσκεψη της Βουδαπέστης “Προστασία των θυμάτων στην Ευρ. Ένωση: ο δρόμος μπροστά”, που φιλοξενείται από την ουγγρική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, με τη στήριξη της FRA. Η έκθεση παρέχει μια συγκριτική ανάλυση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ και βρίσκει πως υπάρχουν πολλά εμπόδια που καθιστούν δύσκολο για τα θύματα να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Η έκθεση αυτή αφορά κυρίως τις αστικές και διοικητικές διαδικασίες στα θύματα διακρίσεων. Αν και εστιάζει στον τομέα των νόμων της μη διάκρισης, τα πορίσματά της ισχύουν γενικά για αστικές και διοικητικές διαδικασίες στο σύνολό τις.

Ο διευθυντής της FRA Morten Kjaerum: “Για τα δικαιώματα που γίνονται αποτελεσματικά, τα θύματα πρέπει να είναι σε θέση να επιβάλλουν την εφαρμογή τους, έχοντας τις την απόφαση των υποθέσεων τους από δικαστήριο ή άλλο παρόμοιο οργανισμό. Εντούτοις, η έρευνα της FRA δείχνει ότι στην πράξη υπάρχει μια σειρά εμποδίων σε αυτό".

Για παράδειγμα, 22 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ εφαρμόζουν τον κανόνα ότι η ηττημένη πλευρά σε δικαστική υπόθεση πρέπει να πληρώσει τα νομικά έξοδα της νικήτριας πλευράς. Ο κίνδυνος απώλειας απομακρύνει τα θύματα από το να φέρουν τις υποθέσεις (στα δικαστήρια), ακόμη και αν έχουν μια ισχυρή αξίωση.

Η FRA - Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων δημοσιεύει:
Η πρόσβαση στη δικαιοσύνη στην Ευρώπη: μια επισκόπηση των προκλήσεων και των ευκαιριών www.fra.europa.eu

Η έκθεση αυτή παρέχει μια πανευρωπαϊκή συγκριτική ανάλυση της αποτελεσματικότητας της πρόσβασης στη δικαιοσύνη, σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ.
Σχετικές δημοσιεύσεις FRA για το θέμα αυτό:
Η πρόσβαση σε αποτελεσματικά ένδικα μέσα: η προοπτική αιτούσης άσυλο (2010)
http://fra.europa.eu/fraWebsite/research/publications/publications_per_year/2010/pub_asylum-seekers_en.htm

EU-MIDIS Data in focus 3: Rights awareness (2010)
http://fra.europa.eu/fraWebsite/research/publications/publications_per_year/2010/pub_dif3_en.htm

Η έκθεση αποκαλύπτει αρκετά προβλήματα που έχουν ως αποτέλεσμα τα θύματα να αποθαρρύνονται ή αδυνατούν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους φέρνοντας υποθέσεις στο δικαστήριο:
• υπερβολική διάρκεια της διαδικασίας φαίνεται να είναι η πιο συχνή πρόκληση σε όλες τις χώρες μέλη,
• υψηλό νομικό κόστος, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών των δικηγορίνων και των δικαστικών τελών,
περιοριστικοί κανόνες σχετικά με το ποια μπορεί να φέρει μια υπόθεση στο δικαστήριο. Αυτό συχνά περιορίζεται στο θύμα, αντί να επιτρέπει σε άλλους φορείς να φέρουν-αναλάβουν τις υποθέσεις, όπως μη κυβερνητικές, οργανώσεις, συνδικάτα ή οι εθνικοί φορείς ισότητας,
• υψηλό βαθμό μεταβλητότητας μεταξύ των χωρών μελών σχετικά με τα ποσά των
αποζημιώσεων που αποδώθηκαν, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις δείχνουν πάρα πολύ χαμηλές για να ενεργήσουν ως αποτρεπτικός παράγοντας ή να αντισταθμίσουν τη ζημία που υπέστη (το θύμα).

Η έκθεση διαπιστώνει επίσης ελπιδοφόρες πρακτικές σε ορισμένες χώρες μέλη, όπως:
• ταχείες διαδικασίες
• ασφάλιση που καλύπτει τα νομικά έξοδα
• κέντρα παροχής νομικών συμβουλών ή pro bono εργασίες προσφέρουν στα θύματα δωρεάν νομικές συμβουλές και εκπροσώπηση
• απλές διαδικασίες, όπου τα θύματα μπορούν να αυτο-εκπροσωπηθούν
• εναλλακτικές λύσεις για προσφυγή στα δικαστήρια για την επίλυση διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση ή άλλοι μη δικαστικοί μηχανισμοί
• γενναιόδωροι κανόνες του νομικού καθεστώς που επιτρέπουν στις μη κυβερνητικές οργανώσεις ή άλλους ενδιαφερόμενους και εξειδικευμένους φορείς να ασκήσουν αγωγή

Σημείωση έκδοσης:
• Το δικαίωμα της πρόσβασης στη δικαιοσύνη περιλαμβάνει και το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, το δικαίωμα να αποφασιστεί η υπόθεση κάποιας εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, και το δικαίωμα ασκήσεως προσφυγής, όπως αποζημίωσης. Το δικαίωμα αυτό αναγνωρίζεται από τα άρθρα 6 και 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα άρθρα 2 και 14 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, καθώς και το άρθρο 47 της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

• Η Οργάνωση Θεμελειωδών Δικαιωμάτων για την Ευρωπαϊκή Ένωση (FRA) είναι εντεταλμένη να παράσχει αποδεικτικά στοιχεία σε συμβουλευτική βάση στους φορείς λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα αποδεικτικά στοιχεία της FRA έχουν ως στόχο την ενημέρωση της ΕΕ και των εθνικών φορέων χάραξης πολιτικής καθώς και το να πλαισιώνουν συζητήσεις για τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Την είδηση την βρήκαμε στις 23.3.11 και την μεταφράσαμε από την http://fra.europa.eu/fraWebsite/attachments/pr-access-to-justice_EN.pdf