Οι ευρωβουλευτίνες χαιρετίζουν τη νέα νομοθεσία για το κοινωνικό φύλο στην Πορτογαλία, ανησυχούν για τη Λιθουανία
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν αντιδράσει στις πρόσφατες εξελίξεις των εθνικών νομοθεσιών που επηρεάζουν τις τρανς.
Στις 16 Μαρτίου 2011, η νέα νομοθεσία για τη θέσπιση διαδικασιών αλλαγής του ονόματος και του κοινωνικού φύλου στο νόμο συμφώνου συμβίωσης τέθηκε σε ισχύ στην Πορτογαλία. Ο νέος νόμος δεν απαιτεί διαζύγιο, αποστείρωση, ορμονική θεραπεία ή χειρουργική επέμβαση για την επίσημη αλλαγή εγγράφων του κοινωνικού φύλου, ενώ η ιατρική διάγνωση θα παραμείνει απαραίτητη.
Ο νέος νόμος ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις Αρχές της Yogyakarta, ένα σύνολο κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή των εσωτερικών κανόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον τομέα του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας του κοινωνικού φύλου.
O Rui Tavares, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Πορτογαλία και Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας για τις Lgbtiq, σχολίασε: "Είμαι υπερήφανος που οι συναδέλφισες της Λισαβώνας τελείωσαν τη νομική αβεβαιότητα που χαρακτήριζε τις διαδικασίες διόρθωσης φύλου. Η Πορτογαλία εξ' ακολουθεί να είναι ηγέτιδα ως μια προοδευτική χώρα για τις Lgbtiq στην Ευρώπη, και οι τρανς μπορούν τώρα να επωφεληθούν από μία από τις πιο προοδευτικές νομοθεσίες στη γη".
Αντίθετα, στις 8 Μαρτίου 2011 μέλη του Κοινοβουλίου της Λιθουανίας υπέβαλαν πρόταση για την απαγόρευση εγχείρησης διόρθωσης φύλου.
Το νομοσχέδιο που πρότεινε ο βουλευτής Antanas Matulas, Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, θα απαγορεύει στις γιατρίνες και χειρουργίνες την αγωγή διόρθωσης φύλου. Αυτό θα αποτελέσει ανυπέρβλητο εμπόδιο για τις τρανς στη χώρα.
Ο Raül Romeva i Rueda ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος της Lgbtiq Intergroup, αντέδρασε: "Ορισμένα μέλη του Κοινοβουλίου της Λιθουανίας θορυβήθηκαν σαν να είναι υπό πολιορκία από τις τρανς, όταν το μόνο που χρειάζονται είναι πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη απαραίτητη για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας τις. Πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να παρέμβει είναι σήμερα ασαφές, αλλά θα χρησιμοποιήσουμε την εντολή-εξουσιοδότηση μας, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό για να σταματήσουμε αυτή την απαγόρευση από το να γίνει νόμος".
Η διακοματική ομάδα για τις Lgbtiq θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Λιθουανία σχετικά με τις διαδικασίες διόρθωση φύλου, την νομική αναγνώριση της ταυτότητας των trans, και την ελευθερία της έκφρασης.
Την είδηση την βρήκαμε στις 21.3.11 και την μεταφράσαμε από Eu. Lgbtiq Intergroup στην http://www.lgbt-ep.eu/press-releases/meps-welcome-new-gender-change-law-in-portugal-concerned-about-lithuania/
Η φωτογραφία είναι το έργο In bed: The kiss Στο κρεβάτι: το φιλί του Henri de Toulouse Lautrec, Στο κρεβάτι: Το Φιλί, “συνέλλαβε” δύο εργαζόμενες στο σεξ από έναν οίκο ανοχής τη στιγμή ενός φιλιού λεσβιακού έρωτα. Αφ' ότου ζωγράφισε πολλά λεσβιακά ζευγάρια να κάνουν έρωτα στο κρεβάτι, ο Toulouse-Lautrec φέρεται να είπε, "αυτός ο έρωτας είναι καλύτερος από οποιονδήποτε άλλο. Είναι η ίδια η επιτομή της αισθησιακής απόλαυσης”.