16 Ιουν 2011

Oι πιο επικίνδυνες χώρες για τις γυναίκες

Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες χώρες για τις γυναίκες

Αφγανιστάν, Κονγκό, Πακιστάν, Ινδία και Σομαλία αποτελούν τη θλιβερή πεντάδα

Η έρευνα του ιδρύματος στηρίχτηκε στις απόψεις 213 ειδικών κι από τις πέντε ηπείρους σε ζητήματα δικαιωμάτων των γυναικών.

Λονδίνο
Τον κατάλογο με τις πέντε χώρες που είναι οι πιο επικίνδυνες για τις γυναίκες έδωσε στη δημοσιότητα η Trust Law, το νομικό τμήμα του έγκριτου ιδρύματος δημοσκοπήσεων Thomson Reuters.

Στην κορυφή της σχετικής λίστας φιγουράρει το Αφγανιστάν, όπου το 87% των γυναικών είναι αναλφάβητες, ενώ το 70-80% των νεαρών κοριτσιών εξαναγκάζεται σε γάμους με συζύγους που τους επιβάλλει το εθιμικό δίκαιο της οικογένειάς τις και τα περιστατικά βίας εις βάρος γυναικών είναι καθημερινά.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ), όπου μαίνονται αιματηρότατοι φυλετικοί πόλεμοι και 1.100 γυναίκες κατά μέσον όρο - πάνω από 420.000 ετησίως - πέφτουν καθημερινά θύματα βίας, συχνά μάλιστα σεξουαλικής.

Στην τρίτη θέση ακολουθεί το Πακιστάν, μια χώρα όπου το 90% των γυναικών έχουν υποστεί ξυλοδαρμούς από τα άρρενα μέλη της οικογένειας τις, ενώ δεν είναι σπάνια και τα περιστατικά τιμωρίας με λιθοβολισμό.

Η τέταρτη θέση της θλιβερής λίστας ανήκει στην Ινδία, όπου το 44.5% των νεαρών κοριτσιών υποχρεώνεται σε γάμο πριν τα 18 τις χρόνια και πάνω από 100 εκατ. γυναίκες πέφτουν θύματα παράνομης πορνείας και παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

Στην πέμπτη και τελευταία θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται η Σομαλία, μια χώρα όπου κυριαρχεί η φτώχεια και η ένοπλη βία, με το 95% των γυναικών να εξαναγκάζεται, από τα 4 μέχρι τα 11 τις χρόνια, σε κλειτοριδεκτομή.


Την είδηση την βρήκαμε στις 15.6.11 στην εφημερίδα Το Βήμα στην http://www.tovima.gr/world/article/?aid=406344&h1=true ( Πηγή: REUTERS/Osman Orsal)