20 Ιουλ 2011

Η Αναστασία Παπαδοπούλου κατέκτησε το βραβείο της Καλύτερης Νέας Ερευνήτριας

Διεθνής πρωτιά για 30χρονη διδακτόρισα Βιολογίας του ΑΠΘ 

[...] Η Αναστασία Παπαδοπούλου κατέκτησε το βραβείο της Καλύτερης Νέας Ερευνήτριας (Young Investigator Award) για το έτος 2011 για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Πρόκειται για την 30χρονη διδάκτορα του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ Αναστασία Παπαδοπούλου, η οποία κατέκτησε το βραβείο της καλύτερης νέας ερευνήτριας (Young Investigator Award) για το έτος 2011. Η βράβευσή της έγινε κατά τη διάρκεια των εργασιών του 17ου ετήσιου παγκόσμιου συνεδρίου της Διεθνούς Εταιρείας Κυτταρικής Θεραπείας (17th International Society for Cellular Therapy Annual Meeting), που πραγματοποιήθηκε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας στις 18-21 Μαΐου 2011.

Η εργασία που απέσπασε τη διεθνή διάκριση αποτελεί μέρος της διδακτορικής διατριβής της δρ. Αναστασίας Παπαδοπούλου, η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2011 και εκπονήθηκε στο πλαίσιο διεπιστημονικής συνεργασίας του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ με το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας της Αιματολογικής κλινικής του νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου”, υπό τη συνεπίβλεψη του αναπληρωτή καθηγητή του τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας Μηνά Γιάγκου και της γιατρού-αιματολόγου Ευαγγελίας Γιαννάκη της Αιματολογικής κλινικής του νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου” και ταυτόχρονα συνεργάτιδας - αναπληρώτριας καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Washington-Seattle των ΗΠΑ.

“Είμαι ενθουσιασμένη. Νιώθω χαρά και ηθική ικανοποίηση για τη βράβευση αυτή. Ήταν μια επίπονη προσπάθεια, καθώς η έρευνά μας άρχισε το 2006 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο. Ψάχνω να βρω κάτι που θα με ενδιαφέρει ως εργασία στην Ελλάδα, γιατί θα ήθελα πολύ να μείνω στη χώρα μου. Αν δεν το βρω, όμως, σκέφτομαι να φύγω στο εξωτερικό”, δηλώνει στη “Μ” η δρ. Αναστασία Παπαδοπούλου, η οποία κατάγεται από την Κρύα Βρύση Γιαννιτσών.
Όπως εξομολογείται, όταν δεν ασχολείται με την έρευνα και καταφέρνει να ξεκλέψει λίγο ελεύθερο χρόνο, της αρέσει να πηγαίνει στο γυμναστήριο, να χορεύει δημοτικούς χορούς και να παίζει ποντιακή λύρα.

Βήμα για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
Η μελέτη που οδήγησε στη βράβευση της νεαρής ερευνήτριας είχε τον τίτλο “Η προθεραπεία με το φάρμακο bortezomib καταστέλλει το φλεγμονώδες μικροπεριβάλλον της αυτοάνοσης αρθρίτιδας, επιτρέποντας στα μεσεγχυματικά κύτταρα του μυελού των οστών να ασκήσουν θεραπευτική δράση”.
Σύμφωνα με αυτήν, προτείνεται η χρήση κυττάρων για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Τα μεσεγχυματικά κύτταρα του μυελού των οστών είναι πολυδύναμα κύτταρα, που διαφοροποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα κυττάρων και ασκούν ισχυρή ανοσορυθμιστική δράση. Υπάρχει έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον για τη χρήση τους στην αναγέννηση ιστών και ως ανοσορυθμιστικά κύτταρα σε αυτοάνοσα νοσήματα, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Ωστόσο, υπάρχει αδυναμία των κυττάρων αυτών να δράσουν στην έντονη φλεγμονή που υπάρχει στον οργανισμό εξαιτίας της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

“Με την προκλινική μελέτη που κάναμε, επιχειρήσαμε να καταστείλουμε τη φλεγμονή με τη χορήγηση της φαρμακευτικής ουσίας bortezomib. Χορηγήσαμε το φάρμακο αυτό ενδοπεριτοναϊκά σε ζωικά πειραματικά μοντέλα (ποντίκια και αρουραίους) προσομοίωσης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας στην άνθρωπο. Αρχικά, διαπιστώσαμε ότι η φλεγμονή μειώθηκε σημαντικά, επιτρέποντας στα μεσεγχυματικά κύτταρα να δράσουν”, εξηγεί η δρ. Παπαδοπούλου και προσθέτει: “Στη συνέχεια πήραμε κύτταρα από τον μυελό των οστών, τα μετατρέψαμε σε μεσεγχυματικά και τα χορηγήσαμε στα πειραματόζωα. Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι βελτιώθηκε η κλινική και ιστολογική τους εικόνα, θεραπεύτηκαν και επανήλθαν σε κανονική κατάσταση. Συνεπώς, ανοίγει ο δρόμος για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας”.

Σύμφωνα με τη βραβευμένη ερευνήτρια, μετά την ολοκλήρωση της προκλινικής μελέτης στόχος είναι η έναρξη της κλινικής μελέτης, δηλαδή της δοκιμής της θεραπείας σε ανθρώπους με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ωστόσο, πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία, με αρκετή γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρο πότε θα μπορέσει να γίνει το επόμενο βήμα. [...]


Την είδηση την βρήκαμε  19.7.11 στην εφημερίδα Μακεδονία γραμμένη από τη Νικολέττα Μπούκα στην http://www.makthes.gr/news/reportage/77410/