1 Ιουλ 2011

Γυναίκες εναντίον «Γυναικών»

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΤΟΥ ΜΠ. ΚΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Γυναίκες εναντίον «Γυναικών»

Με το φόβο των γυναικών του γυναικείου κινήματος θα πορεύεται το Ελληνικό Φεστιβάλ μέχρι τις 9 Ιουλίου, την ημέρα που είναι προγραμματισμένη για το Ηρώδειο μια από τις πιο αναμενόμενες παραστάσεις του: «Γυναίκες» του Λιβανοκαναδού σκηνοθέτη Ουαζντά Μουαουάντ, μια ελεύθερη διασκευή-σύνθεση τριών τραγωδιών του Σοφοκλή («Αντιγόνη», «Ηλέκτρα», «Τραχίνιες»).

Η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων Μαρία Στρατηγάκη έχει ήδη ενημερώσει τον πρόεδρο του Φεστιβάλ, Γιώργο Λούκο, αλλά και την ομόλογό της στο ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη ότι η παράσταση είναι τουλάχιστον προβληματική. Και σκοπεύει να εκδώσει φεμινιστική νότα εναντίον της.

Είναι γνωστό το σκάνδαλο που ακολουθεί την παράσταση αυτή εδώ και καιρό. Συμμετέχει σ' αυτήν, στο ρόλο του αρχαίου χορού, ο Μπερτράν Καντά. Ο 47χρονος σήμερα τραγουδιστής και συνθέτης, που ήταν πολύ αγαπητός στη Γαλλία ως φρόντμαν του ροκ συγκροτήματος «Noir Desir», έγινε διεθνής διασημότητα με μια δολοφονία. Το 2003 στη Λιθουανία σκότωσε στο ξύλο τη συντρόφισά του, ηθοποιό Μαρί Τρεντινιάν, κόρη του διάσημου καλλιτεχνικού ζευγαριού: του ηθοποιού Ζαν-Λουί Τρεντινιάν και της σκηνοθέτιδας Ναντίν Τρεντινιάν. Ο θάνατος της Μαρί κάτω από αυτές τις συνθήκες συγκλόνισε τον κόσμο. Ο Καντά καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκισης, κάποια από τα οποία εξέτισε στη Γαλλία, και, τελικά, απελευθερώθηκε στις 29 Ιουλίου 2010. Φαίνεται, όμως, ότι η επανένταξή του στην κοινωνία αλλά και στην καλλιτεχνική οικογένεια δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Οταν ο Ουαζντί Μουαουάντ αποφάσισε να του αναθέσει τη μουσική της παράστασής του, αλλά και να βγάλει και τον ίδιο στη σκηνή, δεν φανταζόταν τι θα ακολουθούσε.

Οι γονείς της Μαρί αντέδρασαν έντονα. Ο Ζαν-Λουί Τρεντινιάν αποχώρησε από παράλληλη εκδήλωση του Φεστιβάλ της Αβινιόν όταν έμαθε ότι το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει (20 Ιουλίου) την παράσταση. Το επίσης σημαντικό Φεστιβάλ της Βαρκελώνης ακύρωσε την προγραμματισμένη για τον Μάιο παγκόσμια πρεμιέρα των «Γυναικών». Ο Καναδάς, καλλιτεχνική έδρα του Μουαουάντ, θα τη δεχτεί (άνοιξη του 2012 σε Οτάβα και Μόντρεαλ), αλλά χωρίς τον Μπερτράν Καντά. Με δυσκολίες βρέθηκε η πόλη που θα τη λάνσαρε. Η πρεμιέρα δόθηκε προχθές το βράδυ (28 Ιουνίου) στη γαλλική Σενόν, έξω από το Μπορντό, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Ετσι γράφει η «Μοντ». Ο Καντά εμφανίστηκε κανονικά και δεν έγιναν διαμαρτυρίες. «Μόνο μια επιστολή σοκαρισμένης ηλικιωμένης κυρίας» έφτασε. Η αρχή έγινε. Ο Μπερτράν Καντά θα εμφανιστεί σε όλους τους σταθμούς της ευρωπαϊκής περιοδείας: Μαδρίτη, Αβινιόν, Μπιλμπάο, Γενεύη, Ναμίρ και Αθήνα. Τι ρόλο θα παίξει η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων; Με τι τρόπο θα αντιδράσουν (αν αντιδράσουν) οι γυναικείες οργανώσεις;

Η Μαρία Στρατηγάκη επιμένει. «Ο κ. Καντά έχει καταδικαστεί για συζυγοκτονία. Εξέτισε την ποινή του και ορθώς κυκλοφορεί ελεύθερος και ασκεί επάγγελμα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι χαίρομαι με το γεγονός ότι συμμετέχει σε παράσταση του Ελληνικού Φεστιβάλ και ζητεί το χειροκρότημα του κοινού», μας λέει. «Η διαφωνία μας αφορά τη δημόσια εμφάνισή του. Η Γ. Γραμματεία Ισότητας των Φύλων έχει προτεραιότητα την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Οφείλουμε να υπενθυμίζουμε με κάθε αφορμή την έκταση και τη σοβαρότητα του εγκλήματος της ενδοοικογενειακής βίας, ώστε να ευαισθητοποιηθούν γυναίκες και άνδρες σχετικά με την ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισής της».


Την είδηση την βρήκαμε στις 30.6.11 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία γραμμένη από την Βένα Γεωργακοπούλου στην http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=289008

Η φωτογραφία από την παράσταση Ηλέκτρα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας