9 Ιουλ 2011

Υπάρχει βάραθρο

Υπάρχει βάραθρο

# Διάβασα στο Διαδίκτυο ότι στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου οι κάτοικοι οργάνωσαν 15 Μαΐου συγκέντρωση κατά των Ρομά της περιοχής, όπου η Χρυσή Αυγή έπαιξε, κατά δική της ανακοίνωση, πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά στη συγκέντρωση μίλησαν επίσης ο νομικός σύμβουλος των κατοίκων και ο επικεφαλής του Ανεξάρτητου Ενωτικού Συνδυασµού «Ανθρώπινη Πόλη» (που στήριξε ο Συνασπισμός). Ανάλογο αμάλγαμα ανόμοιων πολιτικά ανθρώπων θα πρέπει να συμμετείχε γενικά. Το τραγικό είναι ότι χειροκροτήθηκε θερμά ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, που μεταξύ άλλων εξήγησε, λέει, στις συγκεντρωμένες τα καλά της αυτοδικίας και πρότεινε μάχη «για να ξεβρωμίσει» η περιοχή.

# Είναι γενεσιουργά κοινωνικής βαρβαρότητας τέτοια φαινόμενα και δεν εννοώ τις απεχθείς ακρότητες μιας μικρής ομάδας οπαδών των αγκυλωτών σταυρών, αλλά την κοινωνική νομιμοποίησή τους από εκπροσώπους και πολίτισες κάθε λογής και τα «χειροκροτήματα» στο κάλεσμα σε πογκρόμ. Οποια κοινωνία γλιστρήσει στην άβυσσο να καταφύγει σε ιδέες πώς θα πάρει η όποια κοινωνική ομάδα τον νόμο στα χέρια της ώστε να «ξεβρωμίσει» από την όποια συνάνθρωπο, έχει να πληρώσει τίμημα πολύ βαρύ. Ακόμα μεγαλύτερο όταν οι συγκεκριμένες συνάνθρωποι είναι συμπολίτισες, που όλες ακόμα σήμερα ανεχόμαστε να ζουν φτωχές, στιγματισμένες, σε συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής απαράδεκτες για μια σύγχρονη κοινωνία, με τα παιδιά τις αγράμματα γιατί είναι ανεπιθύμητα στα σχολεία και τόσα άλλα.

# Καθώς την οικονομική κρίση συνοδεύει βαθιά κρίση των ιδεών, οι πολίτισες τείνουν να παραμερίζουν τη λογική και να αφήνονται για τα δημόσια πράγματα να τις καθοδηγούν συναισθήματα. Η κάθε κοινωνική ομάδα τυφλώνεται σε βαθμό να βλέπει αποκλειστικά και μόνο το δικό της συμφέρον, αδιαφορώντας κραυγαλέα για τις άλλες και το σύνολο. Οσα δίκια και να έχουν οι κάτοικοι στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου, όπως και σε πολλές πόλεις και περιοχές της χώρας, δεν οδηγεί παρά μόνο στο βάραθρο ακόμα και μόνο η σκέψη να «ξεβρωμίσει» η περιοχή τις από συνανθρώπους συμπολίτισες και μάλιστα τις πιο αδικημένες. Και αυτό το βάραθρο είναι γνωστό ότι δεν ξεδιαλέγει. Οταν ανοίξει, τους καταπίνει πλέον όλες, δικαίες μαζί και άδικες.Την είδηση την βρήκαμε στις 9.7.11 από την εφημερίδα τα Νέα στην http://www.tanea.gr/vivliodromio/?aid=4641093