2 Ιουλ 2011

Ιστορική ανασκόπηση των λεσβιών σε σειρές της τηλεόρασης

Ιστορική ανασκόπηση των λεσβιών σε σειρές της τηλεόρασης

Η ταινία Κρατούμενη του κελιού του οικοδομικού τετραγώνου H - Prisoner Cell Block H, η εβδομαδιαία αυστραλιανή σειρά προβλήθηκε στην Αγγλία μεταξύ 1987 και 1995, ήταν μια από τις χειρότερες ως προς τους λεσβιακούς χαρακτήρες φανταζόμενη καμιά τη διεφθαρμένη και σαδίστρια αξιωματικίνα της φυλακής Joan Ferguson (AKA "The Freak"). Η The Freak οδήγησε τη δεκαετία του 1970 τις ταινίες "λεσβιακού ψυχοδράματος", εκτυλίσεται στη φυλακή στην οποία οι σέξι σκηνές στα ντους και οι αυτοσχέδιες σωματικές έρευνες ήταν συχνό φαινόμενο. Η Prisoner θα κατέχει πάντα ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Κατά τη διάρκεια που άνοιγα την τηλεόραση για να δω το επεισόδιο, Στο εσωτερικό - On The Inside, αργά ένα βράδυ του 1987, μοιράστηκα το πρώτο μου φιλί με τη γυναίκα που έκανε την καρδιά μου δική της κρατούμενη.

Τα πορτοκάλια δεν είναι τα μόνα φρούτα - Oranges Are Not The Only Fruit, (*Α) από το 1990, ήταν η ημι-αυτοβιογραφική ιστορία της Jeanette Winterson, η οποία μεγάλωσε σε μια Πεντηκοστιανή Ευαγγελική οικογένεια στη Lancashire στη δεκαετία του 1970. Η αρνητική εικόνα των θρησκευτικών πεποιθήσεων των Πεντηκοστιανών, με την ωμή απεικόνιση ενός εξορκισμού, που προκάλεσαν έντονη διαμάχη για τις λεσβιακές σκηνές σεξ. Δηλώνοντας ανοικτά την σεξουαλικότητά της σε μια θρησκευτική κουλτούρα κάνει τη Sally Army να δείχνει φιλελεύθερη δεν είναι μικρό επίτευγμα. Η Winterson είπε πέρυσι σε συνέντευξή της, “Διάβασα πρόσφατα ότι μόνο το 30% των Αγγλίδων ενοχλούνται από σχέσεις των λεσβιών. Όταν έγραψα το Oranges Are Not The Only Fruit ήταν 60%".

Στη συνέχεια ήρθε η Bad Girls – Κακά κορίτσια, που μεταδόθηκε μεταξύ 1999 και 2006, επίσης, που αναφέρεται σε κλινική γυναικών, αλλά όπου οι λεσβίες στην πραγματικότητα ήθελαν να κοιμούνται με γυναίκες, σε αντίθεση με την τακτική "να τα καταφέρουμε με τα μέσα που διαθέτουμε". Το καλύτερο στο σενάριο είναι η ανάπτυξη μιας σχέσης της τρόφιμης Nikki Wade με τη διευθύντρια της πτέρυγας Helen Stewart κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων επεισοδίων. Τα επιχειρήματα που θα μπορούσε να ακούσει καμιά σε πολλά λεσβιακά κλαμπ ήταν για το ποια ήταν η πιο καλλίγραμμη.

Η Sugar Rush, οι έφηβες λεσβίες που εμφανίζονται σε ένα σόου στη Μπράιτον, που μεταδόθηκε το 2005 και το 2006, έδειξε πόσο μακριά από την περιοχή Greenham Common και τη lentil stew η λεσβιοσύνη είχε φτάσει. (*Β) Η Kim είναι ερωτευμένη με την καλύτερη της φίλη Sugar. Και οι δύο έφηβες είναι όμορφες και με γυναικεία εμφάνιση. Η ταινία Sugar Rush είναι γεμάτη αχαλίνωτο σεξ, αυτοικανοποίηση με μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, και με γυναίκες με χαρακτηριστηκά ενός καταστήματος σεξουαλικών παιχνιδιών (που ονομάζεται Munchbox). Γράφτηκε από τη Julie Burchill που κάποτε είπε ότι η λεσβιοσύνη είναι σαν να επισκέπτεσαι την Ισλανδία: "Το μόνο που θές είναι να την επισκεφθείς τουλάχιστον μια φορά".

Στη ταινία Lip Service της περασμένης χρονιάς σημειώνεται μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο που απεικονίζονται οι λεσβίες, στο ότι οι σχέσεις μεταξύ των λεσβιών ήταν απόλυτα φυσιολογικές και καθημερινές. Αυτό που δεν ήταν ίσως αρκετά αντιπροσωπευτικό ήταν η αχαλίνωτη ερωτική σκηνή που συνέβη σε ένα νεκροτομείο, δίπλα σε ένα πτώμα.

Τώρα έχουμε την Girls Candy Bar, μια νέα σειρά με έξη μέρη που έχει χαρακτήρες από το προσωπικό και τις πελάτισες του μπαρ Candy στη περιοχή Σόχο. Στο πρώτο επεισόδιο, η Danni, ένα επίδοξο μοντέλο, εξηγεί τη περιπλοκότητα της λεσβιακής ταυτότητας. "Η διαφορά μεταξύ σεξ με μια γυναίκα και με έναν άνδρα είναι πως η γυναίκα έχει μουνί και ο άνδρας πέος". Εκτός από τη διευθύντρια Sandy, οι λεσβίες ως επί το πλείστον μοιάζουν Wags – γυναίκες πλουσίων, πορνοστάρ ή με γυναικεία εξώφυλλα αισθητικής οδοντιατρικής. Υπάρχουν πολλά μοντέρνα τατουάζ και piercings, τρελά καπέλα και γυαλιά ηλίου Aviator. Το Candy Bar διαθέτει πίστα χορού και πολλά νεαρά ζευγάρια ανταλλάσουν φιλιά στο λαιμό. Υπάρχουν κραυγές όπως "Βγάλτε τα στήθη σας έξω" και "Αυτή είναι σε σχέση". Είναι αρκετή να με κάνει να χάσω την Prisoner.

Η σειρά Candy Bar Girls ξεκινά την Τρίτη 5 Ιούλη στις 10 μμ στο Channel 5.


Την είδηση την βρήκαμε στις 2.7.11 και την μεταφράσαμε από την The guardian γραμμένη από την Julie Bindel στην http://www.guardian.co.uk/culture/2011/jul/02/a-brief-history-of-lesbian-tv


*Α Oranges Are Not The Only Fruit, βιβλίο που στα ελληνικά μεταφράστηκε ως Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια.

*Β Greenham Common, τοποθεσία που διαμαρτυρήθηκαν οι λεσβίες και άλλες γυναίκες για τα πυρινικά στη δεκαετία του 80.