25 Ιουλ 2011

New York 1641 Lbtiq γάμοι την πρώτη μέρα νομιμοποίησης


Εκατοντάδες Lbtiq ζευγάρια, από συνταξιούχες στο Woodstock έως φοτήτριες κολεγίου στο Μανχάταν, έσπευσαν στα μικροσκοπικά δημαρχεία και στα μεγάλα ληξειαρχεία της πόλης σε όλη την Νέα Υόρκη για να νυμφευθούν κατά τις πρώτες ώρες της Κυριακής που τέθηκε σε ισχύ ο Lbtiq γάμος, μετατρέποντας το καλοκαίρι σε συναισθηματική γιορτή.

Έφτασαν με αυτοκίνητα, μετρό και λιμουζίνες, με τα παιδιά και τις γιαγιάδες, με νυφικά ή απλά ρούχα για να προφέρουν τη λέξη που έως πρόσφατα φαινόταν αδιανόητη: Ναι.
Η έναρξη του Lbtiq γάμου στη Νέα Υόρκη διπλασίασε άμεσα τον αριθμό του πληθυσμού που ζει σε Πολιτείες όπου τα λεσβιακά ζευγάρια μπορούν να νυμφευφθούν. Lbtiq ΜΚΟ, παίρνοντας ενέργεια από τη νίκη τις στη Νέα Υόρκη – την έκτη και μεγαλύτερη Πολιτεία όπου υπάρχει ισοτιμία γάμου – στρέφουν τώρα την προσοχή τις στη διπλανή Πολιτεία Maryland, όπου θεωρούν πως υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας, όπου υπάρχουν αυστηρότερα νομικά και πολιτικά εμπόδια.

Αρκετές χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Μανχάταν για να διαμαρτυρηθούν για το νέο νόμο, κουνώντας πανό όπου έγραφαν “ο Θεός δεν μπορεί να εμπαίζεται" και αίτημα για δημόσιο δημοψήφισμα για ¨τον Lbtiq γάμο. Οι κραυγές αυτές ενώθηκαν με μικρότερα πλήθη σε μερικές πόλεις βόρεια της Πολιτείας.

«Σήμερα, ξεκινάμε τον πόλεμο», δήλωσε ο πολιτειακός γερουσιαστής Ruben Díaz, του Δημοκρατικού κόμματος στο Bronx.

Παρά τις διαδηλώσεις και τις γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες, με πνεύμα υπομονής και καλό χιούμορ στο Κάτω Μανχάταν, νύφες και γαμπροί προκλητικά άνοιξαν δεκάδες χρωματιστές ομπρέλες ουράνιου τόξου-για να αλλάξουν την άποψη όσων αντιτίθενται στην ισότητα του γάμου.

Υπήρχαν σκηνές, επίσης, από εντυπωσιακές αγκαλίές δημόσια. Έξω από γραφεία συνοικεσίων, οι αστυνομικίνες έδιναν αυτόκλητα συγχαρητήρια, περαστικές και ξένες πετούσαν χειροποίητα κομφετί στις νεόνυμφες.

Μετά από μια πολυετή νομοθετική μάχη που τελείωσε όταν η Γερουσία ενέκρινε την ισότητα γάμου τον περασμένο μήνα.

Ο κυβερνήτης Andrew M. Cuomo φιλοξένησε ένα πάρτι για δικηγορίνες που υπερασπίστηκαν την ισότητα του γάμου στο Μανχάταν, ο δήμαρχος Michael R. Bloomberg προεδρεύει σε έναν γάμο στην πίσω αυλή του Gracie Mansion, και η ομιλήτρια του Δημοτικού Συμβουλίου, Christine C. Quinn, επισκέφθηκε γραφεία συνοικεσίων σε αρκετούς δήμους.

Το μεγαλύτερο μέρος των γάμων της ημέρας έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη, όπου 659 ζευγάρια πήραν άδειες και 484 νυμφεύθηκαν στα γραφεία γάμων της πόλης: 293 στο Μανχάταν, 66 στο Queens, 66 στο Μπρούκλιν, 32 στο Staten Island και 27 στο Bronx. Οι περισσότερες ήταν κάτοικοι της Νέας Υόρκης, αλλά 107 από αυτές που νυμφεύθηκαν στην πόλη είχαν έρθει από άλλες Πολιτείες, κυρίως από τη Καλιφόρνια και την Αλαμπάμα, όπου η ισότητα του γάμου δεν έχει επιτευχθεί ακόμη.
Αλλά ακόμη και μακριά από το Μανχάταν, ληξειαρχεία των πολέων και των κωμοπόλεων ανοίξαν τις πόρτες τους μια μέρα, όπου κανονικά θα ήταν κλειστά, μερικές φορές μόνο για μια χούφτα των γάμων. Έγιναν 5 στη Binghamton, στη Buffalo και τις Συρακούσες, οκτώ.

Στη Shandaken, μια πόλη των 3.100 κατοίκων στο Catskills, η γραμματέας της πόλης εξέδωσε μία μόνο άδεια γάμου, σε ένα ζευγάρι από το New Jersey: τη Katie Morgan, 37, μια ανεξάρτητη τηλεοπτική παραγωγό, και τη Brooke Barnett, 30, σύμβουλο κρασιού, οι οποίες έχουν ένα εξοχικό σπίτι σπίτι στη Shandaken.
Τρεις κωμοπόλεις – οι Καταρράκτες του Νιαγάρα, η Albany και η Hudson - ήταν τόσο πρόθυμες να νυμφεύσουν λεσβίες που άρχισαν να το συνάπτουν γάμους λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Στις 12:01 π.μ., με τα νερά του Νιαγάρα πίσω του, ντυμένος με σμόκιν- Δήμαρχος Paul A. Dyster χοροστάτησε στο γάμο της 54χρονης Kitty Lambert, και της 53χρονης Cheryle Rudd, οι οποίες είναι μαζί από τότε που πρωτογνωρίστηκαν, στην εταιρεία προϊοντων χάρτου όπου εργάζονται εδώ και 12 χρονιές. Περάσαν 11 χρονιές, περιμένοντας η Νέα Υόρκη να επιφέρει νομοθετική ισότητα στο γάμο.



Την είδηση την βρήκαμε στις 25.7.11 και την μεταφράσαμε από την New York Times στην http://www.nytimes.com/2011/07/25/nyregion/after-long-wait-same-sex-couples-marry-in-new-york.html