23 Ιουλ 2011

Σπήλαιο Μπάμπεργκ: Ερωτική τέχνη από την Λίθινη Εποχή

Μπάμπεργκ: Ερωτική τέχνη από την Λίθινη Εποχή
Όπως επιβεβαίωσε η Βαυαρική Υπηρεσία Προστασίας Μνημείων την προηγούμενη Τετάρτη, σε σπήλαιο της περιοχής Μπάμπεργκ βρέθηκαν χαράγματα από την Εποχή του Λίθου. Οι ειδικές της Υπηρεσίας εκτιμούν ότι τα χαράγματα έχουν ηλικία 10.000-12.000 χρόνων. Πρόκειται για το πρώτο εύρημα τέχνης των σπηλαίων από την Λίθινη Εποχή στη Γερμανία. Σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες, στα τείχη του σπηλαίου διακρίνονται, μεταξύ άλλων, σχηματικές αναπαραστάσεις γυναικείων σωμάτων.

Το 1991, Βαυαρές σπηλαιολόγοι ανακάλυψαν το δαιδαλώδες σπήλαιο, μήκους περίπου 80 μέτρων. Εκείνο που τις έκανε εντύπωση ήταν οι ιδιόμορφοι φυσικοί σχηματισμοί στα τείχη του σπηλαίου, που σε ορισμένα σημεία θυμίζουν σεξουαλικά όργανα. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Μνημείων, το έντονο ανάγλυφο των τειχών του σπηλαίου δημιουργήθηκε τα τελευταία 150 εκατομμύρια χρόνια λόγω της διάβρωσης του ασβεστόλιθου από το νερό.

Φαίνεται πως αυτοί οι σχηματισμοί που θυμίζουν μέρη του ανθρώπινου σώματος ενέπνευσαν τις επισκέπτριες του σπηλαίου της Εποχής του Λίθου να χαράξουν παραστάσεις. Πιθανότατα οι άνθρωποι της περιόδου εκείνης να χρησιμοποιούσαν το σπήλαιο για τελετές γονιμότητας, σύμφωνα με τον γεωλόγο και αρχαιολόγο Μπέρνχαρντ Χεκ.


Την είδηση την βρήκαμε στις 20.7.11 στο περιοδικό Αρχαιολογία  στην http://www.arxaiologia.gr/site/content.php?artid=9397 

Στην εικόνα οι φυσικοί σχηματισμοί στα τείχη του σπηλαίου ενέπνευσαν τις "καλλιτέχνιδες" της Λίθινης Εποχής.