8 Ιουλ 2011

Τζαμαϊκανή λεσβία κέρδισε άσυλο στην Αγγλία

Τζαμαϊκανή λεσβία μπορεί να παραμείνει στην Αγγλία, αποφάσισε το δικαστήριο.

Μια Τζαμαϊκανή λεσβία κέρδισε το δικαίωμα να παραμείνει στην Αγγλία, μετά την απόφαση του δικαστηρίου μετανάστευσης όπου έκρινε πως θα βρισκόταν σε κίνδυνο διώξεων στη περίπτωση που θα επέστρεφε στην χώρα καταγωγής της.

Στη λεσβία, της οποίας το όνομα δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί αλλά ζει στη Stoke-on-Trent, το Υπουργείο Εσωτερικών αρχικά της αρνήθηκε την άδεια παραμονής στην Αγγλία. Ζήτησε να μείνει στη βάση του ότι η ίδια ήταν μια «ανοικτή» λεσβία και η χώρα καταγωγής της είναι «βαθιά λεσβοφοβική». Το δικαστήριο έχει πλέον αποφασίσει ότι μπορεί να παραμείνει στην Αγγλία.

Αναγνωρίζοντας την πλευρά του κοριτσιού Η υπόθεσή της επανεξετάστηκε από το Ανώτερο Δικαστήριο Μετανάστευσης και το Επιμελητήριο Ασύλου στο Λονδίνο, όπου έγινε αποδεκτό πως είχε «το δικαίωμα προστασίας της προσφύγας». Η υπόθεση προσδιορίζεται από το δικαστήριο ως μια από τις πιθανές υποθέσεις "καθοδηγητικές για τη χώρα" για το θέμα των κινδύνων που διατρέχουν οι λεσβίες αν επιστρέψουν στην Τζαμάικα.

Το δικαστήριο άκουσε τη λεσβία και έλαβε γνώση της σεξουαλικότητάς της ως μια νεαρή λεσβία. Δεν είναι δυνατό να είναι ανοικτή, είχε ζήσει ως «διακριτική λεσβία», την κοινωνικοποίηση με μια επιλεγμένη ομάδα των γυναικών που διοργάνωνε συναντήσεις μέσω διαδικτύου chatroom.

Είπε στο δικαστήριο ότι, ενώ είχε εκ-δηλωθεί ανοικτά σε αυτή την ομάδα μία φορά σε κάποιο κλαμπ είχαν θεωρηθεί ως πιθανές λεσβίες επειδή χόρευαν μαζί, και όχι με τους άνδρες, και ο DJ ξεκίνησε να παίζει εχθρικά τραγούδια με αντι-λεσβιακούς στίχους. Μια ομάδα των ανδρών, στη συνέχεια απείλησε να "τις μεταστρέψει" - υπονοώντας ότι θα τις βιάσουν - και τις ακολούθησαν έξω από το μπαρ.

Διορθωτικός βιασμός

Οι γυναίκες διέφυγαν σώες.

Μετά από μια σειρά από ταξιδιών στο εξωτερικό, όπου απολάμβανε μεγαλύτερη ελευθερία, η λεσβία επέστρεφε κάθε χρονιά και ζούσε ένα συγκεκαλυμμένο τρόπο ζωής στην Τζαμάικα - που την οδήγησε σε κλινική κατάθλιψη και άγχος που δεν ήταν σε θέση να συζητήσετε με τη γιατρίνα της.

Μόνο όταν ήρθε στην Αγγλία για σπουδές το 2003 ήταν σε θέση να έχει ανοικτές τις σχέσεις με άλλες λεσβίες. Έκανε επείγουσα έκκληση προς το δικαστήριο να της αναγνωρίσει το καθεστώς της πρόσφυγα, η λεσβία επέμεινε ότι δεν θα είναι σε θέση να πάει πίσω και να ζήσει "διακριτικά" στην Τζαμάικα.

Είπε ότι μετά από επτά χρόνια ζωής ως ανοιχτά λεσβία «δεν είναι πλέον το ίδιο πρόσωπο» και δεν ήταν διατεθειμένη να διακινδυνεύσει την κατάθλιψη της επιστροφής. Είπε επίσης πως η σχέση της με την τωρινή συντρόφισά της θα τελειώσει σε περίπτωση που επιστρέψει στη χώρα καταγωγής της, επειδή η συντρόφισά της δεν ήταν διατεθειμένη να κινηθεί προς μια χώρα όπου δεν είναι ασφαλές να είναι μια ανοιχτή λεσβία. «Εξαιρετικά απίθανο»

Οι δικηγορίνες της είπαν πως η Τζαμάικα είναι μια "βαθιά λεσβοφοβική κοινωνία", καθώς και οι γυναίκες που «εκλαμβάνονται » ως λεσβίες, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της βίας, συμπεριλαμβανομένων του "διορθωτικού" βιασμού και της δολοφονίας.

Προέβαλαν το επιχείρημα ότι αν η λεσβία επιστρέψει στην Τζαμάικα όπου θα ζει ως μία γυναίκα που δεν έχει "ετερό τρόπο ζωής» και, επομένως, θα εκτεθεί σε τέτοιο κίνδυνο. Επίσης είπαν ότι θα έχανε το δικαίωμα έκφρασης της σεξουαλικότητάς της, καθώς δεν ήταν πλέον διατεθειμένη να βγει με κάποια που δεν ήταν ανοιχτά λεσβία και ήταν μάλλον απίθανο ότι θα βρει μια τέτοια συντρόφισα στην Τζαμάικα.

Επιτρέποντας την αίτηση αναιρέσεως, οι ανώτεροι δικαστές μετανάστευσης Gleeson και Spencer είπαν ότι οποιαδήποτε επιστροφή στη διακριτική διαβίωση θα είναι κυρίως αιτία φόβου δίωξης και όχι τόσο «κοινωνική πίεση».


Την είδηση την βρήκαμε στις 6.7.11 και την μεταφράσαμε από την BBC News στην http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-stoke-staffordshire-14047505