18 Αυγ 2011

Αναγνωρίστηκαν ίσα δικαιώματα στη γέννηση για τις λεσβίες

Τα ζευγάρια των λεσβιών μπορούν πλέον να καταχωρούν τα ονόματά και των δύο τις στο πιστοποιητικό γέννησης ενός παιδιού που συνελήφθει με ιατρική γονιμοποίηση.

Τα ζευγάρια λεσβιών που δεν έχουν σύμφωνο συμβίωσης, αλλά υποβλήθηκαν σε ιατρική γονιμοποίηση μπορούν επίσης να εγγραφούν στο πιστοποιητικό γέννησης.
Η αλλαγή του νόμου αφορά τα ζευγάρια λεσβιών στην Αγγλία και την Ουαλία, τα οποία έκαναν ιστρική γονιμοποίηση κατά ή μετά τις 6 Απριλίου 2009.

Ωστόσο, οι επικρίτριες λένε ότι η αλλαγή θα είναι επιζήμια για τις οικογενειακές αξίες.
Πριν, η συντρόφισα της βιολογικής μητέρας δεν μπορούσε να καταχωρηθεί ως κοινωνική μητέρα (γονέας).
Αλλά η αλλαγή της νομοθεσίας παρέχει νομική γονική ιδιότητα στην συντρόφισα της βιολογικής μητέρας.
Σύμφωνα με την Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας, 728 λεσβίες υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) μεταξύ 1999 και 2006.
Και κατά την ίδια περίοδο, 5.211 λεσβίες έλαβαν δωρεά σπέρματος.

Οι αλλαγές στις Ρυθμίσεις Καταχώρησης των Γεννήσεων και Θανάτων του 1987 είχαν εγκριθεί από το Γενικό Γραμματέα James Hall στις αρχές του 2009, σύμφωνα με την Ανωτάτη Αρχή για νέες διατάξεις που περιέχονται στην γονεϊκότητα από την Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας το 2008.
Μια εκπροσώπισα του Υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για ένα πιστοποιητικό γέννησης που θα έχει δύο θέσεις για τις «γονείς», και όχι θέση για μητέρα και πατέρα.

Επίσης, οι δότες σπέρματος θα συνεχίσουν να είναι σε θέση να επιλέξουν αν θα αναγράφεται ή όχι το όνομά τους στο πιστοποιητικό γέννησης, αλλά εάν και οι δύο μητέρες επιθυμούν να έχουν το όνομά τις στο έγγραφο, τότε το όνομα του δότη δεν μπορεί να καταχωρηθεί.

«Ίση μεταχείριση»
Ο Υπουργός Λόρδος Brett, του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε: «Η θετική αυτή αλλαγή σημαίνει ότι, για πρώτη φορά, τα λεσβιακά ζευγάρια που έχουν ένα παιδί με ιατρική γονιμοποίηση έχουν τα ίδια δικαιώματα με τις-τους ετερό γονείς να παρουσιάζονται ως γονείς στην καταγραφή κατά τη γέννηση.
«Είναι ζωτικής σημασίας να παρέχουμε ισότητα όπου μπορούμε στην κοινωνία, ιδίως όσο η συνθήκη της οικογένειας συνεχίσει να αλλάζει. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός σε αυτή τη διαδικασία".

«Πλασματική δικαιοσύνη»
Ο Δρ. Peter Saunders, της Χριστιανικής Ιατρικής Κοινότητας, επέκρινε την κίνηση, λέγοντας στην εφημερίδα Daily Mail ότι η αλλαγή «θα δημιουργήσει μια πλασματική δικαιοσύνη γύρω από την καταγωγή των παιδιών», η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα ένα «νομικό ναρκοπέδιο», όταν θα εισέλθει σε ζητήματα υποστήριξης και κληρονομιάς.


Υποστηρήχθηκε από την Geraldine Smith βουλευτίνα του Εργατικού κόμματος, η οποία είπε: "Το να έχουμε ένα πιστοποιητικό γέννησης με δύο μητέρες και χωρίς πατέρα είναι απλώς τρέλα"

Η επικεφαλής της Πολιτικής και της Έρευνας της ΜΚΟ Stonewall, Ruth Hunt, δήλωσε ότι, ως αποτέλεσμα της αλλαγής του νόμου, η ζωή για τις λεσβιακές οικογένειες "δεν είναι μόνο πιο δίκαιη, είναι επίσης πολύ πιο εύκολη".
Και πρόσθεσε: "Δεδομένου ότι ο νόμος βελτιώνεται για να παρέχει περαιτέρω ισότητα, η γνώση των νέων δικαιωμάτων θα βοηθήσει τις ανθρώπους να αξιοποιήσουν πλήρως τις υπηρεσίες που δικαιούνται και, εφόσον γίνονται διακρίσεις, η ίδια γνώση μπορεί να τις βοηθήσει να απαιτήσουν δίκαιη μεταχείριση..

"Τώρα τα λεσβιακά ζευγάρια στην Αγγλία που παίρνουν μια μελετημένη απόφαση να ξεκινήσουν μια αγαπημένη οικογένεια θα τις παρέχετε τελικά ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες που βοηθούν χρηματοδοτόντας τις ως φορολογούμενες"


Την είδηση την βρήκαμε στι 31.8.09 και την μεταφράσαμε από την BBC στην http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/8225158.stm