4 Αυγ 2011

Οι όροι για τη ιατρική γονιμοποίηση των λεσβιών, αμφισεξουαλικών έβαλαν φωτιά


Οι όροι για τη γονιμοποίηση έβαλαν φωτιά στην Ημέρα Υπερηφάνειας της Στοκχόλμης

"Ας προσπαθήσουμε να έχουμε ένα παιδί η καθεμία" λέει η Carolina Hemlin. Όμως, στη Στοκχόλμη, όπου η ίδια και η συντρόφισά της, ζουν, καθώς και σε πολλές άλλες περιοχές στη Σουηδία, αυτό δεν επιτρέπεται.

Η Hemlin και η συντρόφισά της, πρέπει να περιμένουν στην ουρά για περίπου μια χρονιά ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιατρική γονιμοποίηση και να δημιουργήσουν την οικογένειά τις. Η Hemlin αναμένεται να υποβληθεί στη διαδικασία το φθινόπωρο.

Συζήτησαν πολλές επιλογές για την απόκτηση παιδιών, από το να πάνε στο εξωτερικό έως και να αποκτήσουν παιδιά με γκέι φίλους, αλλά στο τέλος, αποφάσισαν να γίνει η διαδικασία μέσα από το σουηδικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, επειδή όπως είπε "αισθάνθηκαν ασφαλής" και ήταν λογικό οικονομικά.

Λεσβιακά και αμφισεξουαλικά ζευγάρια στη Σουηδία έχουν το δικαίωμα της ιατρικής γονιμοποίησης σε κλινικές από το 2005. Αλλά το πώς αυτή γίνεται στην πράξη, διαφέρει σε μεγάλο βαθμό σε όλη τη χώρα, και μερικές διαμαρτύρονται ότι υπάρχει ακόμα πολύ δρόμος προς την ισότητα των δικαιωμάτων και προς τους νόμους που έχουν νόημα για τα ζευγάρια που είναι αμφισεξουαλικές και λεσβίες.

Σε ορισμένες περιοχές της χώρας, τα λεσβιακά ζευγάρια πρέπει να πληρώνουν για την γονιμοποίηση, ενώ τα ετερό ζευγάρια δεν πληρώνουν. Εν τω μεταξύ, στη Στοκχόλμη και σε άλλα μέρη, για παράδειγμα, μόνο μία γυναίκα ανα ζευγάρι μπορεί να γονιμοποιηθεί. Με άλλα λόγια, η Hemlin δεν θα είναι ποτέ σε θέση να γεννήσει τα παιδιά για το ζευγάρι, εφόσον οι όροι παραμείνουν ως έχουν.

Ένα από τα κριτήρια που το ζευγάρι αποφάσισε ότι η Hemlin, και όχι η συντρόφισά της, θα υποβληθεί στη διαδικασία ήταν η ηλικία. Όλες οι περιοχές της Σουηδίας έχουν ένα ανώτατο όριο ηλικίας (αλλά και αυτό διαφέρει), μετά από το οποίο δεν είναι πλέον επιλέξιμες για την διαδικασία. Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι μόνο μια από τις δύο γυναίκες μπορεί να προσπαθήσει να μείνει έγκυος με τις ιατρικές μεθόδους, η ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας που εξετάζουν τα ζευγάρια, όταν επιλέγουν ποια θα προσπαθήσει να γεννήσει παιδί.

Διάφορες περιοχές της Σουηδίας έχουν ένα ορισμένο ποσό κυριαρχίας των τοπικών αρχών, όταν διαμορφώνουν κανονισμούς για την υγεία και την υγειονομική περίθαλψη.

Ωστόσο, η Hemlin υποστηρίζει πως όλοι οι κανόνες πρέπει να είναι η ίδιοι σε ολόκληρη τη χώρα, οπότε καμιά να μην δέχεται διακρίσεις. Είπε πως επικοινώνησε με ηλεκτρονικό μήνυμα με το Δημαρχείο της Στοκχόλμης και της είπαν ότι εξετάζουν τη δυνατότητα τροποποίησης των κανόνων για τη δυνατότητα ζευγαριών που είναι λεσβίες ή αμφισεξουαλικές ώστε να μπορούν και οι δυο να μείνουν έγκυες.

Ο Peter Christensen Taj, ένας εκ των υπευθύνων Ανάπτυξης μαζί με την Διαμεσολαβήτρια Ισότητας, δήλωσε πως θεωρεί ότι ορισμένοι από τους κανόνες εισάγουν διακρίσεις, αλλά πως έχουν χάσει τις δικαστικές υποθέσεις όταν κινήθηκαν εναντίον τους, εξ' αιτίας αυτού όπως ο ίδιος το αποκάλεσε ως κυρίαρχη λογική ετερο-κανονικότητας.

"Θεωρώ πως είναι η υποχρέωση των ιατρικών υπηρεσιών και της υγειονομικής περίθαλψης να κάνουν ό, τι μπορούν για να θεραπεύσουν την ακούσια ατεκνία", είπε ο Christensen. "Αν αυτό σημαίνει πως και οι δύο γυναίκες που είναι ζευγάρι πρέπει να γονιμοποιούνται, θεωρώ πως αυτό είναι που πρέπει να γίνει".

Ο Christensen πιστεύει ότι είναι ένα λογικό μέτρο, ακόμη και αν, συγκριθεί με την κατάσταση ενός ετερό ζευγαριού, όπου είναι αδύνατο να γονιμοποιηθούν η συντρόφισα και ο σύντροφος. Δε συμφωνεί με την πραγματοποίηση αυτής της σύγκρισης.

"Αυτή είναι μια λογική ετερο-κανονικότητας για μένα, επειδή είναι δυνατόν να γονιμοποιηθούν και οι δύο γυναίκες σε ένα λεσβιακό ζευγάρι, και αν η γονιμοποίηση και των δύο μπορεί να δώσει στο ζευγάρι ένα ή περισσότερα παιδιά, που επιθυμούν, τότε αυτό είναι που πρέπει να γίνει", είπε.

Σε όλη τη Σουηδία, οι άγαμες γυναίκες, ανεξάρτητα από το σεξουαλικό προσανατολισμό, δεν είναι επιλέξιμες για ιατρική γονιμοποίηση, με αποτέλεσμα η Δανία να είναι μια δημοφιλής χώρα επιλογής για αυτή τη διαδικασία.


Την είδηση την βρήκαμε στις 3.8.11 και την μεταφράσαμε από την Sveriges radio στην http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2054&artikel=4630466