2 Σεπ 2011

Το δικαίωμα μίας λεσβίας να διατηρήσει την επιμέλεια των παιδιών της Δ' Karen Atala


Το δικαίωμα μίας λεσβίας να διατηρήσει την επιμέλεια των παιδιών της Δ'

Κλείνοντας τις εργασίες της, στις 17 Σεπτεμβρίου 2010, η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση αριθ. 12.502 - 17-09-2010 12.502SP ενώπιον του Διαμερικανικού Δικαστηρίου ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Με την ευκαιρία αυτή, η Επιτροπή αποφάσισε (παράγραφος 153) την κήρυξη της διεθνούς ευθύνης για παραβιάσεις της Χιλής στο δικαίωμα της ισότητας και της μη διάκρισης, στο δικαίωμα της ιδιωτικής και της οικογενειακής ζωής, της οικογένειας, της ειδικής προστασίας των παιδιών, της δέουσας διαδικασίας και της δικαστικής προστασίας, όπου όλα προστατεύονται από την Αμερικανική Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η σημασία της απόφασης αυτής είναι σημαντική, διότι για πρώτη φορά, ότι η Επιτροπή είναι υπέρ σε μια υπόθεση που αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό της προσφεύγουσας.

Το Διαμερικανικό Δικαστήριο στις 23 και 24 Αυγούστου συγκάλεσε, τα μέρη όπου μπορούσαν να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους στις δικαστίνες του Δικαστηρίου με πρόεδρο το Περουβιανό δικαστή Diego Garcia-Sayan. Η προσφεύγουσα παρουσίασε μάρτυρες και εμπειρογνώμονες που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της ακρόασης που διήρκησε δύο μέρες. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Χιλής, δεν παρουσιάσε καμία μαρτυρία ή εμπειρία.

Ο δικαστής της Κόστα Ρίκα, Ventura Robles, ζήτησε από τις δικηγορίνες που εκπροσωπούν τα θύματα κόρες να διευκρινίσουν “τη ζημία που υπέστησαν οι ανήλικες" και τη χώρα να διευκρινίσει "τη ζημία που θεωρεί πως θα συμβεί ώστε να χαρακτηριστεί «ύποπτη», ένας ασαφής όρος που είχε τεθεί στην επιχειρηματολογία των εκπροσώπων της Χιλής. Αυτές οι απαντήσεις και τα άλλα έγγραφα που ζητήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ημερών θα κοινοποιηθούν γραπτώς προς το Δικαστήριο, το αργότερο μέχρι 24 Σεπτεμβρίου 2011, η διαμεσολαβητική πρόταση - σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου - μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου.

Όπως σημείωσε η Allison Jernow και ο Rodrigo Uprimny, εμπειρογνώμονες που κλήθηκαν σε αυτό το θέμα (δείτε, Oswaldo Ruiz Chiriboga, "Κλήτευση δημόσιας ακρόασης της υπόθεσης Karen Atala και Κόρες εναντίον της Χιλής", στο Blog του Διαμερικανικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 10 Ιουλίου 2011), η υπόθεση αυτή θα είναι η πρώτη που φτάνει ενώπιον του Διαμερικανικού συστήματος που μπορεί να απαιτήσει αναφορές-παραπομπές στα πρότυπα του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσον αφορά την ισότητα και όχι απλώς στη βάση της αρχής της μη-διάκρισης εξ' αιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην υπόθεση της Karen Atala και Κόρες κατά της Χιλής, αρ. 12/502 - Δημόσιες ακροάσεις στις 23 και 24 Αυγούστου 2011Επίκαιρες Ελευθερίες-Δικαιωμάτων της 29ης Αυγούστου 2011.


Την είδηση την βρήκαμε στις 30.8.11 και την μεταφράσαμε από την le monde γραμμένη από τον Carlos Gonzalez Palacios (υποψήφιο διδάκτορα στο CREDOF et ATER à l'Université Paris Ouest-Nanterre) στην
http://combatsdroitshomme.blog.lemonde.fr/2011/08/30/consecration-par-la-cour-interamericaine-des-droits-dune-mere-lesbienne-sur-ses-enfants-cour-interam-dh-aff-karen-atala-et-filles-c-chili/