29 Ιουλ 2011

Η Liza Friedlander δέχτηκε λεσβοφοβική επίθεση στο εστιατόριο Sizzler

H Lambda Νομική Καταθέτει αγωγή εκ μέρους της λεσβίας που δέχθηκε επίθεση στο εστιατόριο Sizzler λόγω προκαταλήψεων εναντίον των λεσβιών.


Η Lambda Legal κατέθεσε αγωγή διακρίσεων στο Ανώτατο Δικαστήριο της περιφέρειας της πόλης Queens εναντίον του εστιατορίου Sizzler στη περιοχή Forest Hills, στη πόλη Queens για λογαριασμό της κας. Liza Friedlander, η οποία δέχτηκε βίαιη επίθεση, ενώ προσπαθούσε να γευματίσει με φίλες τις στο αγαπημένο της στέκι για πρωινό.


"Η Νέα Υόρκη παρακολούθησε μόλις πρόσφατα εκατοντάδες Lbtiq ζευγάρια να νυμφεύονται την περασμένη Κυριακή. Παρ' όλο αυτό το βήμα προς την ισότητα, τόσες πολλές στην κοινότητά μας γίνονται στόχος βίας και παρενόχλησης λόγω της συμπεριφοράς ή της αντίληψης για το σεξουαλικό τις προσανατολισμό", δήλωσε η Natalie Chin, Δικηγορίνα για Υποθέσεις Προσωπικού της Lambda Legal. «Αυτό που έπρεπε να είναι ένα χαλαρωτικό, ευχάριστο πρωϊνό Σαββάτου στο Sizzler μετατράπηκε σε τρομακτική δοκιμασία διακρίσεων, βίας και υποβάθμισης με στόχο την Liza γιατί δεν είναι σύμφωνη με τα στερεότυπα για το πώς μια γυναίκα θα πρέπει να δείχνει".
 

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2010, η Liza Friedlander και δύο φίλες της πήγαν στο εστιατόριο Sizzler στη περιοχή Forest Hills, στη πόλη Queens για πρωινό με μπουφέ. Μετά την πληρωμή, η κα. Friedlander αυτο-εξυπηρετήθηκε από τον μπουφέ. Καθώς η κα. Friedlander επέστρεφε πίσω προς τραπέζι της για να διασκεδάσει με την παρέα της, ο διευθυντής του Sizzler την πλησίασε επιθετικά. Μπροστά σε άλλες πελάτισες του εστιατορίου, ο διευθυντής άρχισε να της φωνάζει, κατηγορώντας την για μη πληρωμή του πρωινού μπουφέ. Την έσπρωξε βίαια στο στήθος, αναγκάζοντας την να πέσει κάτω με την πλάτη, και την κλώτσησε στα πόδια, ενώ φωνάζε για να βγει έξω από το Sizzler αποκαλόντας την "γαμημένη βρωμο-λεσβία".

Η τραπεζαρία του Sizzler γρήγορα μετατράπηκε σε μια απειλητική σκηνή, όταν πελάτισες άρχισαν να τρομοκρατούν την κα Friedlander, με θαμώνες του Sizzler να της φωνάζουν, ξερνούσαν λεσβοφοβικά και γεμάτα μίσος επίθετα. Ένας άνδρας άρχισε να της φωνάζει, αποκαλώντας την «φρικιό ανδρογυναίκα» και απαιτούσε να φύγει από το εστιατόριο. Ένας άλλος άνδρας απείλησε να βγάλει την κα. Friedlander έξω από το εστιατόριο και να της επιτεθεί σεξουαλικά, απειλώντας ότι θα της δείξει "τι σημαίνει πέος". Ο ιδιος άνδρας πέταξε στη συνέχεια αντικείμενα προς την κα. Friedlander. Τέλος, όταν η αστυνομία έφτασε, παρέλαβε την κακοποιημένη κα. Friedlander και την μετέφερε με ασθενοφόρο σε κοντινό νοσοκομείο.

Η καταγγελία που κατέθεσε η Lambda Legal υποστηρίζει ότι το Sizzler, που ανήκει και λειτουργεί από εταιρεία Waroge Met, Ltd, με έδρα την πόλη Queens, παραβίασε τη νομοθεσία, της Νέας Υόρκης και της Ομοσπονδίας των Πολιτειών, περί Ατομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επειδή η κα. Friedlander δέχτηκε βίαιες επιθέσεις και διακρίσεις με βάση τον πραγματικό ή τον υποτιθέμενο σεξουαλικό προσανατολισμό της και το φύλο της, σε ένα δημόσιο χώρο που στεγάζει κοινό.

Η υπόθεση αυτή είναι η πρώτη δοκιμή της νεοεκδοθείσας νομοθεσίας των εγκλημάτων προκατάληψης που πέρασε τον Αύγουστο του 2010 για να κρατήσει τα πρόσωπα υπεύθυνα απέναντι στη αντι-λεσβιακή βία και τον εκφοβισμό.

"Μόνο και μόνο επειδή δεν φαίνεται να είμαι η ιδέα του διευθυντή του Sizzler για το πως μια γυναίκα πρέπει να μοιάζει, δεν σημαίνει ότι του δίνει την άδεια να μου επιτεθεί και να επιτρέπει σε άλλους πελάτες να διασκεδάζουν με το να μου επιτίθενται", δήλωσε στη Lambda Legal η κα. Liza Friedlander. "Οι φίλες μου και 'γω πήγαμε το Σάββατο για πρωϊνό όπως και όλες οι άλλες στο εστιατόριο εκείνο το πρωί, αλλά για μένα μετατράπηκε σε εφιάλτη. Καμιά δεν πρέπει να πρέπει να περάσει ποτέ κάτι τέτοιο".

Η Natalie Chin, Δικηγορίνα της Lambda Legal για υποθέσεις που αφoρούν το προσωπικό, χειρίζεται την υπόθεση. Η Willkie Farr & Gallagher LLP είναι νομική σύμβουλος.
 
 
Την είδηση την βρήκαμε στις 28.7.11 και την μεταφράσαμε από την Lambda Legal στην http://www.lambdalegal.org/news/pr/ny_20110728_lambda-legal-files-lawsuit-on.html

28 Ιουλ 2011

Εκατομμύρια Βρετανίδες παίρνουν αντικαταθλιπτικά

Εκατομμύρια Βρετανίδες παίρνουν αντικαταθλιπτικά χωρίς λόγο(;)

Σύμφωνα με νέα έρευνα της γυναικείας οργάνωσης Platform 51

Ένα ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό Βρετανίδων έχει κάνει ή κάνει χρήση αντικαταθλιπτικών χαπιών, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα της γυναικείας οργάνωσης Platform 51, μία στις τρεις γυναίκες έχει ακολουθήσει θεραπευτική αγωγή για κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή της (σε σύγκριση με έναν στους δέκα άνδρες).

Όπως επισημαίνουν όμως οι ερευνήτριες, μήπως απλά οι γυναίκες αυτές παρερμήνευσαν το εργασιακό άγχος, τις ευθύνες της οικογένειας ή μια γενικότερη δυσθυσμία σαν κατάθλιψη, λαμβάνοντας ψυχοφάρμακα χωρίς λόγο;
Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας σχεδόν οι μισές από τις Βρετανίδες που έπαιρναν αντικαταθλιπτικά, το έκαναν για τουλάχιστον πέντε χρόνια, ενώ το 25% έκαναν χρήση αντικαταθλιπτικών για δέκα χρόνια ή και περισσότερο.

Οι αριθμοί θέτουν ερωτήματα σχετικά με το πώς αντιμετωπίζουν οι γιατρίνες τις γυναίκες που δηλώνουν ότι πάσχουν από κατάθλιψη και κατά πόσον γίνεται διάκριση μεταξύ πραγματικής κατάθλιψης και μιας παροδικής θλίψης. Εκείνες που πραγματικά χρειάζονται ιατρική αγωγή για κατάθλιψη πάσχουν από μια χημική ανισορροπία στον εγκέφαλό τις η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί αυξάνοντας τα επίπεδα νευροδιαβιβαστριών, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, και τα αντικαταθλιπτικά μπορούν πραγματικά να τις βοηθήσουν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής.

Όσες όμως υποφέρουν από κατάθλιψη νιώθουν συχνά ντροπή που δεν μπορούν «χωρίς βοήθεια» να τα βγάλουν πέρα και φοβούνται το κοινωνικό στίγμα που συνεχίζουν να φέρουν οι ψυχολογικές παθήσεις.

Χωρίς ωστόσο να θέλει κάποια να αγνοήσει πόσο υποφέρουν όσες βιώνουν συνεχώς άγχος, εξάντληση και μελαγχολική διάθεση, δεν πάσχουν πραγματικά από κατάθλιψη όλες αυτές οι γυναίκες. Οι περισσότερες απλώς πιστεύουν ότι η ζωή δεν τις παρέχει την ευτυχία που θέλουν και παράλληλα το σύστημα υγείας δεν τις παρέχει άλλη εναλλακτική από τα φάρμακα.

Δυσαρέσκεια και βαρεμάρα στον γάμο τις, το άγχος των εργασιακών και οικογενειακών υποχρεώσεων, η φροντίδα ηλικιωμένων ή άρρωστων γονιών ή ενός άρρωστου παιδιού, μια αίσθηση μοναξιάς και κοινωνικού αποκλεισμού, μια ερωτική απογοήτευση, η ανησυχία για τα παιδιά και φυσικά ο «τρόμος των γηρατειών» έρχονται στο μυαλό πολλών γυναικών να ερμηνευτούν σαν κατάθλιψη, την ώρα που δεν χρειάζεται να χαρακτηριστεί μια γυναίκα λόγω αυτών «άρρωστη» και να λάβει φαρμακευτική αγωγή.


Την είδηση την βρήκαμε στις 7.7.11 από την εφημερίδα Το Βήμα στην http://www.tovima.gr/world/article/?aid=409920&h1=true

Η Διεθνής Αμνηστία εγκαλεί την Γκάνα για την δράση της κατά των λεσβιών

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την Γκάνα να μειώσει την αποστολή της κατά των λεσβιών.

Η Διεθνής Αμνηστία σήμερα καταδίκασε δημόσια τα σχόλια του υπουργού της Δυτικής Περιφέρειας της Γκάνας, Paul Aidoo, ο οποίος ζήτησε τη σύλληψη όλων των Lbtiq στη χώρα. Σύμφωνα με δήλωση της νωρίτερα σήμερα, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζει την ανησυχία της πως οι λεσβοφοβικές παρατηρήσεις από πολιτικές προσωπικότητες, όπως ο Aidoo μπορεί να οδηγήσουν σε βία κατά των λεσβιών στην Γκάνα.


Επί του παρόντος, η δίωξη των λεσβιών στην Ghanma είναι διαδεδομένη. Το κεφάλαιο 6, το άρθρο 104 του Ποινικού Κώδικα της Γκάνα απαγορεύει "αφύσικη σαρκική γνώση", η οποία ορίζεται για να συμπεριλάβει τη συναινετική σεξουαλική επαφή μεταξύ προσώπωντου ίδιου φύλου.

"Η χρήση των νόμων για τη σύλληψη, τη δίωξη ή τη φυλάκιση προσώπων για ιδιωτικές συναινετικές λεσβιακές σχέσεις ή με βάση τη ταυτότητα ή την έκφραση του κοινωνικού φύλου συνιστά παραβίαση των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των υποχρεώσεων της Γκάνα στο πλαίσιο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (UDHR), του Διεθνούς Συμφώνου Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων (ICCPR) και του Διεθνούς Συμφώνου Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτιστικών Δικαιωμάτων (ICESCR)" αναφέρει η ανακοίνωση.

"Τα δικαιώματα που κατοχυρώνονται σε αυτές τις διεθνείς συνθήκες περιλαμβάνουν τα δικαιώματα στην ιδιωτική ζωή, την ελευθερία από τις διακρίσεις, την ίση μεταχείριση σύμφωνα με το δίκαιο, την ελευθερία της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι. Η κυβέρνηση της Γκάνα έχει υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτά τα κριτήρια για την προώθηση, το σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του πληθυσμού της, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, μεταξύ άλλων και λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας κοινωνικού φύλου.
 
"Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τον υπουργό Paul Evans Aidoo να ανακαλέσει τα σχόλιά του, και την κυβέρνηση της Γκάνα να ανατρέψει το άρθρο 104 του Ποινικού Κώδικα της Γκάνα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την ποινικοποίηση της λεσβιοσύνης στην Γκάνα".
 

Την είδηση την βρήκαμε στις 27.7.11 και την μεταφράσαμε από την Diva magazine στην http://www.divamag.co.uk/category/news/amnesty-international-calls-for-ghana%27s-government-to-drop-anti-gay-mission.aspx

Η Kitty Lambert και η Cheryle Rudd είναι οι πρώτες που νυμφεύθηκαν στην Νέα Υόρκη

Ζευγάρι λεσβιών είναι οι πρώτες που νυμφεύθηκαν στη Νέα Υόρκη, σε ένα βαρυσήμαντο γεγονός στην ιστορία των Ην. Πολιτειών.
Η 54χρονη Kitty Lambert, και η 53χρονη Cheryle Rudd, νυμφεύθηκαν στις 12.1 π.μ του Σαββάτου στο Νιαγάρα κοντά στα σύνορα Ην. Πολιτειών και Καναδά.

Οι δύο λεσβίες, μαζί με τα πέντε παιδιά που μεγαλώνουν μαζί τις, από προηγούμενους γάμους, συγκεντρώθηκαν μαζί με αρκετές εκατοντάδες φίλες, την οικογένεια και τουρίστριες που ήθελαν να παρακολουθήσουν τον πρώτο λεσβιακό γάμο. Η Νέα Υόρκη έγινε η έκτη και μεγαλύτερη, πολιτεία που νομιμοποίησε την ισότητα γάμου.

Καθώς η τελετή έλαβε χώρα, στη περιοχή Καταρράκτες του Νιαγάρα ήταν φωτισμένη από τα χρώματα της Ίριδας.

Πριν από την γαμήλια τελετή, η Lambert, δήλωσε: "Βρισκόμαστε πραγματικά στην επίτευξη του ονείρου των Ην. Πολιτειών, να αντιμετωπιζόμαστε όπως όλες οι άλλες και να προστατεύομαστε από όλους τους νόμους".


Την είδηση την βρήκαμε στις 25.7.11 και την μεταφράσαμε από την Diva magazine στην http://www.divamag.co.uk/category/news/lesbian-pair-become-first-to-legally-marry-in-nyc.aspx 

Στην φωτογραφία η Kitty Lambert η Cheryle Rudd.

Η Savita και η Veena έχουν 24ωρη προστασία λόγω του γάμου τις

Σε ζευγάρι λεσβιών που νυμφεύθηκαν στην Ινδία, δόθηκε αστυνομική προστασία.

Στις δυο λεσβίες συζύγους έχει δοθεί εικοσιτετράωρη αστυνομική προστασία, μετά το δεδηλωμένο φόβο πως οι ίδιες είναι πιθανοί στόχοι των αποκαλουμένων εγκλημάτων τιμής. Σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph, το ζευγάρι – η 25χρονη Savita, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Choudhary Charan Singh και η 20χρονη σύζυγός της Veena - νυμφεύθηκαν από το δικαστήριο της Haryana, κοντά στο Νέο Δελχί, στις 22 Ιουλίου 2011.

Παρά την επίσημη τελετή του τοπικού δικαστηρίου στις 22 Ιουλίου, κατά την οποία τις κήρυξε «συζύγους», στο λεσβιακό ζευγάρι έχει χορηγηθεί ειδική επιτήρηση αφού δέχθηκε απειλές από συγγενείς και φίλους της οικογένειας.

Η δικηγορίνα τις είπε πως το δικαστήριο απηύθυνε προειδοποιητική επιστολή στις 14 Ιούλη στους συγγενείς τις και τους χωρικούς που απείλησαν το ζευγάρι των λεσβιών με "ολέθριες συνέπειες".
Ο Αναπληρωτής Επίτροπος της Αστυνομίας Δρ. Abhe Singh είπε στην The Daily Telegraph: "Το ζευγάρι έχει μεταφερθεί σε ένα ασφαλές σπίτι και τις παράσχουμε επαρκή ασφάλεια κατόπιν εντολής του δικαστηρίου.

"Η ασφάλεια παρέχεται με βάση τις απειλές που δέχτηκε το ζευγάρι των λεσβιών καθώς φοβάται πως οι οικογένειές τις θα εναντιωθούν στη σχέσης τις».

Την είδηση την βρήκαμε στις 26.7.11 και την μεταφράσαμε από την Diva magazine στην http://www.divamag.co.uk/category/news/india.aspx

27 Ιουλ 2011

Λεσβιακό ζευγάρι από την Ινδία ζήτησε δικαστική προστασία

Λεσβιακό ζευγάρι από την Ινδία ζήτησε δικαστική προστασία από αντι-λεσβιακά μέλη της οικογένειας

Ένα πρόσφατα νυμφευμένο ζευγάρι λεσβιών στην Ινδία ζήτησαν από το δικαστήριο να τις προστατεύσει από τα λεσβοφοβικά μέλη της οικογένειας.
Οι λεσβίες, ηλικίας 20 και 25, από τη Manesar, κοντά στο Νέο Δελχί, ​​λένε οι οικογένειές τις έχουν απειλήσει να τις σκοτώσουν, μετά το γάμο που έγινε στις 22 Ιουλίου.

Παρά το γεγονός ότι η λεσβιοσύνη έχει αποποινικοποιηθεί, η Ινδία δεν αναγνωρίζει την ισότητα γάμου, ώστε ο γάμος του λεσβιακού ζευγαριού δεν είναι νομικά δεσμευτικός.

Το ζευγάρι είπε στην NDTV: "τα μέλη των οικογενειών μας μπορεί να πάρουν σκληρά μέτρα εναντίον μας. Απείλησαν ακόμη και να μας σκοτώσουν. Νυμφευθήκαμε στις 22 Ιουλίου 2011 και έκτοτε αναζητήσαμε δικαστική προστασία".

Η δικηγορίνα τις δήλωσε: «Μετά από αρκετές δολοφονίες λεσβιακών ζευγαριών, έχουν επιβληθεί αυστηρότεροι νόμοι για αυτές. Ο δρόμος μπροστά μας είναι πολύ δύσκολος, αλλά αυτά τα ζευγάρια δεν αποθαρρύνονται".
 

Την είδηση την βρήκαμε στις 26.7.11 και την μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2011/07/26/indian-lesbian-couple-ask-court-for-protection-from-anti-gay-family-members/

Ιταλία καταψήφησε την προστασία των λεσβιών

Η Βουλή της Ιταλίας απέρριψε νομοσχέδιο για την προστασία των λεσβιών από τις διακρίσεις. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε χθες για την μη έγκριση της νομοθεσίας. Λεσβίες ακτιβίστριες ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει ένα βήμα.

Η Ιταλία απαγορεύει ήδη τις διακρίσεις λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας και ιθαγένειας, οι ακτιβίστριες λένε πως υπάρχει αύξηση του αριθμού των λεσβοφοβικών και τρανσφοβικών επιθέσεων που σημαίνει πως οι Lbtiq xρειάζονται περισσότερη προστασία. Δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο AFP: "Αυτό το Κοινοβούλιο έχει προδώσει τη δικαιοσύνη, τη κοινωνία και αποφάσισε να στηρίξει την βία".


H ΕΕ θα πρέπει "να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσει αυτή την εξαιρετικά επικίνδυνη αύξηση της λεσβοφοβίας, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που το ιταλικό κοινοβούλιο αποφάσισε να νομιμοποιήσει”.

Ο Nicola Duckworth της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε: «Εκτός από το περνούν σωστούς νόμους, οι αρχές και οι πολιτικίνες θα πρέπει να δίνουν το παράδειγμα.
"Θα πρέπει να προωθήσουν την ισότητα και τη μη διάκριση, να απέχουν και καταδικάζουν την υποτίμηση και να αναφέρουν τιςδιακρίσεις που συμβάλουν στη δημιουργία κλίματος αδιαλλαξίας".

Η Ιταλία δεν επιτρέπει την ισότητα του γάμου και της παιδοθεσίας.
Ο πρωθυπουργός Silvio Berlusconi έχει ιστορία αντιπαλότητας στα δικαιώματα των λεσβιών.


Η βουλευτίνα του Δημοκρατικού Κόμματος Paola Concia είχε προτείνει να θεωρούνται στο εξής επιβαρυντικές, σε περίπτωση διάπραξης αδικημάτων, συμπεριφορά και πράξεις εναντίον των Lbtiq.

Μέλη του κόμματος Λαός της Ελευθερίας, μεταξύ αυτών και η υπουργίνα Ισότητας Μάρα Καρφάνια, επέλεξαν πάντως την αποχή, ζητώντας διάλογο.

Η Paola Concia, η οποία ζητάει εδώ και καιρό ένα νόμο κατά της λεσβοφοβίας, υπογράμμισε ότι «θα συνεχίσει τον αγώνα, αλλά είναι πασίδηλο πως το κοινοβούλιο διάλεξε να συμπαραταχθεί με τις βίαιες πολίτισες και όχι με τα θύματα των διακρίσεων και των βιαιοτήτων».

Οργανώσεις για την υπέρασπιση των Llbtiq δικαιωμάτων ανακοίνωσαν, πάντως, ότι θα προχωρήσουν σε «εκλογικό μποϊκοτάζ» των κομμάτων που αντιτάχθηκαν στην έγκριση του νόμου.



Την είδηση την βρήκαμε στις 27.7.11 και την μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2011/07/27/italy-rejects-anti-homophobia-bill/

26 Ιουλ 2011

...και μετά τα πενήντα, τι; Μαρτυρίες γυναικών για τη μέση ηλικία

Τ. ΓΑΪΤΑΝΗ – Φ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΥΔΗ – Ν. ΣΤΑΥΡΙΔΗ – Α. ΧΟΥΝΤΟΥΜΑΔΗ ...και μετά τα πενήντα, τι; Μαρτυρίες γυναικών για τη μέση ηλικία
Πληροφορίες και σχόλια: «Η αλλαγή είναι κομμάτι της πορείας μας, κάτι φυσικό, απελευθερωτικό, εμπλουτιστικό, και η Μέση Ηλικία μια μετάβαση, που στο χέρι μας είναι να τη φέρουμε στα δικά μας μέτρα». Τασώ Γαϊτάνη (1954-2010)
«Μέση Ηλικία: δεν τη γνωρίζαμε βιωματικά αλλά τη βλέπαμε να καταφτάνει. Το ξέραμε από άλλες μεγαλύτερες ηλικίες απ' όπου λαμβάναμε σκόρπια σήματα για το τι μπορεί να σημαίνει, αλλά μέχρι τότε δεν μας αφορούσε. Όπως συμβαίνει όταν ξέρουμε θεωρητικά για διάφορες καταστάσεις στις οποίες μπορεί κάποτε να βρεθούμε αλλά τις αγνοούμε όσο δεν μας αφορούν προσωπικά, με τη σκέψη ότι υπάρχει περιθώριο χρόνου για μας. Όμως αυτός ακριβώς ο βιολογικός χρόνος κάποτε σημαίνει, για τον καθένα και την καθεμία από μας, μεσημέρι. Τότε μέσα στο άπλετο μεσημεριάτικο φως μάς δίνεται η ευκαιρία να κοιτάξουμε πίσω και εμπρός, το πριν, το τώρα και το μετά ... ...

Εμείς οι τέσσερις φίλες και συνοδοιπόρισες από παλιά, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο σε επικοινωνία μεταξύ μας, με ένα ενδιαφέρον ωστόσο ζωντανό η μια για την άλλη, αποφασίσαμε να ζήσουμε συντροφικά αυτή τη μετάβαση στο καταμεσήμερο της ατομικής μας ζωής, τη Μέση Ηλικία, και να τα πούμε όλα: τι σημαίνει για μας το πέρασμα του χρόνου, πόσο μας δυσκολεύει, τι φόβους ξεσηκώνει, ποια πλεονεκτήματα χαρίζει, και να μοιραστούμε τις μύχιες σκέψεις και τα συναισθήματά μας, κάνοντας έτσι αυτό το πέρασμα λιγότερο μοναχικό. Συμφωνήσαμε ωστόσο να διευρύνουμε τον κύκλο μας και με άλλες γυναίκες, όσες θα ήθελαν με τη σειρά τους να μπουν στη συντροφιά μας και να μιλήσουν. Με αυτόν τον τρόπο νιώθουμε πως συμμετέχοντας σε αυτή την κοινή μοίρα του να είσαι γυναίκα, χθες στην εφηβεία, σήμερα στην εμμηνόπαυση, αύριο στην Τρίτη Ηλικία, κάνουμε τα περάσματα αυτά από τη μια φάση στην άλλη πιο τρυφερά, πιο γιορτινά και αλληλέγγυα. Αναζητήσαμε λοιπόν κι άλλες γυναίκες, που πρόθυμα ανταποκρίθηκαν...» (Από τον Πρόλογο του βιβλίου)

Θεματικές που ερευνήθηκαν:
Η σχέση μας με το χρόνο - Υγεία - Εμμηνόπαυση - Εμφάνιση - Γυναίκα και Εργασία - Σεξουαλικότητα και Συντροφικότητα - Φιλία - Οι σχέσεις μας με γονείς και παιδιά - Η λεσβιακή εμπειρία.

Το βιβλίο αυτό δεν αποτελεί μια κοινωνιολογική έρευνα ή συλλογή στατιστικών δεδομένων. Η επιδίωξη ήταν να αφουγκραστούμε διαφορετικές μαρτυρίες που θα απεικόνιζαν το πολυεπίπεδο πρόσωπο της σύγχρονης γυναίκας στην Ελλάδα. Εκείνης που ωρίμασε σε ένα συγκεκριμένο ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο, έχοντας μνήμες ακόμα από τη δεκαετία του '60. Φυσικά δεν υπάρχει ομοιομορφία στις απαντήσεις, όπως δεν υπάρχουν ενός είδους βιώματα, παρά ένα πλούσιο μωσαϊκό εμπειριών. Εκεί συχνά η κάθε γυναίκα καθρεφτίζεται στα λόγια των άλλων γυναικών που μιλούν για το πριν, το μετά και το παρόν της μέσης ηλικίας.


Την είδηση την βρήκαμε στις 26.7.11 από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια στην http://www.alexandria-publ.gr/new/book.php?id=596

Η ILGA έγινε σύμβουλος στο ECOSOC

Γενεύη, Το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ - ECOSOC χορήγησε μετά από ψηφοφορία τη δυνατότητα Συμβούλου στην ILGA.


Με 30 ψήφους υπέρ (Αγγλία, Αργεντινή, Αυστραλία, Βέλγιο, Βενεζουέλα, Γαλλία, Γερμανία, Εκουαδόρ, Ελβετία, Εσθονία, Ην. Πολιτείες, Ιαπωνία, Ινδία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Κορέα, Λετονία, Μάλτα, Μεξικό, Μογγολία, Νικαράγουα, Νορβηγία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Περού, Σλοβακία, Φινλανδία, Χιλή).

Με 13 κατά (Αίγυπτος, Γκάνα Ιράκ, Καμερούν, Κατάρ, Κίνα, Μαρόκο, Μπαγκλαντές, Ναμίμπια, Πακιστάν, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σενεγάλη) 

και 6 αποχές (Ακτή Ελεφαντοστού, Γουατεμάλα, Μαυρίκιος, Μπαχάμες, Ρουάντα, Φιλιππίνες).

Η δυνατότητα Συμβούλου στο ECOSOC επιτρέπει στις ΜΚΟ να παρακολουθήσουν συνέδρια και συναντήσεις των Ηνωμένων Εθνών, να υποβάλουν γραπτές δηλώσεις και εκθέσεις, να προβαίνουν σε προφορικές παρεμβάσεις, και να συμμετάσχουν στα πάνελ υποδοχής σε κτίρια του ΟΗΕ, γεγονός το οποίο συνιστά θεμελιώδες εργαλείο για μια ΜΚΟ, όπως η ILGA - με περισσότερες από 750 οργανώσεις-μέλη σε όλες τις ηπείρους - που εργάζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα των LGBTI εντός του συστήματος του ΟΗΕ.


Την είδηση την βρήκαμε στις 25.7.11 και την μεταφράσαμε από την ILGA στην http://ilga.org/ilga/en/article/n5GebHB1PY

Slovenia - Ljubljana, κοινωνική μητέρα παιδοθέτησε σε λεσβιακό ζευγάρι

Slovenia​​: μια λεσβία παιδοθέτησε το παιδί της συντρόφισάς της με δικαστική απόφαση. Αυτή είναι η πρώτη υπόθεση του είδους στη Σλοβενία

Το Υπουργείο της Σλοβενίας ενέκρινε την παιδοθεσία ενός παιδιού από την συντρόφισα της βιολογικής μητέρας.

Ljubljana το Υπουργείο Εργασίας, Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σύμφωνα με την εφημερίδα ενέκρινε την παιδοθεσία εντός ενός λεσβιακού ζευγαριού.

Το υπουργείο στην ατομική και συγκεκριμένη διοικητική διαδικασία λήψης αποφάσεων δεν μπορεί να σχολιάσει σχετικά λόγω προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των ενδιαφερομένων μελών. Επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για την πρώτη υπόθεση παιδοθεσίας κοινωνικής μητέρας σε λεσβιακό ζευγάρι.


Όπως έγραφε η απόφαση του δικαστηρίου, το να αρνείται κάθε δυνατότητα παιδοθεσίας στη συντρόφισα (κοινωνική μητέρα) της βιολογικής μητέρας που πληρεί τις λοιπές προϋποθέσεις, θα είναι από την άποψη της ισχύουσας νομοθεσίας νομικά απαράδεκτη διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Η συμπεριφορά αυτή θα παραβίαζε το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δεν θα υπόκειταν σε διάφορες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αναφέρονται σχετικά.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο τόνισε ότι οι αρμόδιες αρχές κατά τη διαδικασία επαλήθευσης και μεταχείρισης της κοινωνικής μητέρας κατά τη διαδικασία παιδοθεσίας δεν βρήκαν κανένα τεχνικό εμπόδιο που θα υπαγόρευε την απόρριψη της παιδοθεσίας. Αντίθετα, κατά τη διαδικασία έχει κατ 'επανάληψη αποδειχθεί ότι τέτοιες παιδοθεσίες είναι "απολύτως προς το συμφέρον του παιδιού, ήδη σε αυτή την κοινότητα ζουν παιδιά και εξασφαλίζουν επίσης ένα επαρκές οικογενειακό περιβάλλον, την ασφάλεια και την υποστήριξη η οποία είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών".

Λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες παιδοθεσίας από την συντρόφισα της βιολογικής μητέρας, το υπουργείο αναφέρεται στο νόμο περί γάμου και οικογενειακών σχέσεων. Αναφέρεται δηλαδή στο δίκαιο στο πλαίσιο του άρθρου 135.  Το άρθρο αφορά την πρόσβαση σε μονομερή παιδοθεσία δεν διακρίνει τις ανθρώπους ανάλογα με την κατάσταση στην σχέση τις, δεν απαιτεί την ύπαρξη ενός γάμου, συμφώνου συμβίωσης ή οποιασδήποτε άλλης μορφής συντροφικής σχέσης. Ένα παιδί είναι αποδεκτό να δίνετε σε οποιαδήποτε, αν αποδειχθεί ότι αυτή είναι συμβατή με άλλες συνθήκες που απαιτεί η παιδοθεσία και με το παιδί.

Η νομοθεσία λαμβάνει υπόψη τη θεμελιώδη αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξάρτητα από οποιαδήποτε προσωπική συνθήκη. Το υπουργείο πρόσθεσε ότι το παραδεκτό της μονομερούς παιδοθέτησης σε λεσβιακές οικογένειες στις οποίες η μία συντρόφισα παιδοθετεί το βιολογικό παιδί της άλλης συντρόφισας, επιβεβαιώθηκε ρητώς από το Ανώτατο Δικαστήριο στην απόφασή του σχετικά με την αναγνώριση των αλλοδαπών δικαστικών αποφάσεων για την παιδοθεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο αποφάσισε ως όργανο δεύτερου βαθμού κατ 'έφεση από απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας της κοινωνικής εργασίας. Η απόφαση είναι επίσης σημαντική διότι η περίπτωση της πτώσης του Οικογενειακού Κώδικα, εάν το δημοψήφισμα το επιτύχει, όλες αυτές οι υποθέσεις θα επιλυθούν με τον ίδιο τρόπο.

Ενάντια στην απόφαση του υπουργείου δεν είναι παραδεκτή η προσφυγή αλλά είναι παραδεκτή μια διοικητική διαφορά ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου.
 

Την είδηση την βρήκαμε στις 19.7.11 και την μεταφράσαμε από την Novice.Dnevnik.si στην http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042460155

25 Ιουλ 2011

Απόδειξη πατρότητας η άρνηση υποβολής σε εξέταση DNA

Απεφάνθη ο Άρειος Πάγος

Συνταγματική έκρινε ο Άρειος Πάγος τη νομοθετική πρόβλεψη που προβλέπει ότι η άρνηση υποβολής σε εξέταση DNA προκειμένου να διαπιστωθεί η πατρότητα ή μη του παιδιού, αυτόματα τεκμαίρει την πατρότητα της ανήλικης.


Το ανώτατο δικαστήριο δικαίωσε μητέρα που ζητούσε από τον πρώην σύντροφό της να αναγνωρίσει το παιδί. Ο άντρας αρνήθηκε να αναγνωρίσει το παιδί και η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια. Βάσει της πρωτόδικης απόφασης ο φερόμενος ως πατέρας έπρεπε να υποβληθεί σε εξέταση DNA. Η πραγματογνώμων μοριακή βιολόγος που ορίστηκε τον κάλεσε δύο φορές για αιμοληψία, αλλά εκείνος δεν εμφανίστηκε. 


Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Αρείου Πάγου, η μη προσέλευση του φερόμενου ως πατέρα στην πραγματογνώμονα μοριακή βιολόγο "παρά την εμπρόθεσμη κλήτευσή του, ισοδυναμεί με αδικαιολόγητη άρνηση, με συνέπεια να λογίζεται ότι έχουν αποδειχθεί οι ισχυρισμοί της μητέρας, όχι για την πατρότητα, αλλά για την ύπαρξη στο αίμα του, στοιχείων, τα οποία καθιστούν, κατά την επιστήμη, πιθανή ή σφόδρα πιθανή την πατρότητά του".


Η απόφαση του δικαστηρίου στηρίχτηκε στο άρθρο 651 παράγραφος 1 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που αναφέρει: "Όταν ένας διάδικος, χωρίς να έχει ειδικούς λόγους υγείας, αρνείται να υποβληθεί στις πρόσφορες ιατρικές εξετάσεις με γενικά αναγνωρισμένες επιστημονικές μεθόδους, που της επιβλήθηκαν από το δικαστήριο ως αναγκαίο αποδεικτικό μέσο για τη διαπίστωση της πατρότητας ή της μητρότητας, οι ισχυρισμοί της αντιδίκου του λογίζεται ότι έχουν αποδειχθεί".


Ο πατέρας ζητούσε να κηρυχθεί αντισυνταγματική η συγκεκριμένη διάταξη, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει το άρθρο 20 του Συντάγματος περί δικαστικής προστασίας. Όμως ο Άρειος Πάγος απέρριψε τους ισχυρισμούς του και έκρινε συνταγματική τη διάταξη.



Την είδηση την βρήκαμε στις 25.7.11 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία στην http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=296373

New York 1641 Lbtiq γάμοι την πρώτη μέρα νομιμοποίησης


Εκατοντάδες Lbtiq ζευγάρια, από συνταξιούχες στο Woodstock έως φοτήτριες κολεγίου στο Μανχάταν, έσπευσαν στα μικροσκοπικά δημαρχεία και στα μεγάλα ληξειαρχεία της πόλης σε όλη την Νέα Υόρκη για να νυμφευθούν κατά τις πρώτες ώρες της Κυριακής που τέθηκε σε ισχύ ο Lbtiq γάμος, μετατρέποντας το καλοκαίρι σε συναισθηματική γιορτή.

Έφτασαν με αυτοκίνητα, μετρό και λιμουζίνες, με τα παιδιά και τις γιαγιάδες, με νυφικά ή απλά ρούχα για να προφέρουν τη λέξη που έως πρόσφατα φαινόταν αδιανόητη: Ναι.
Η έναρξη του Lbtiq γάμου στη Νέα Υόρκη διπλασίασε άμεσα τον αριθμό του πληθυσμού που ζει σε Πολιτείες όπου τα λεσβιακά ζευγάρια μπορούν να νυμφευφθούν. Lbtiq ΜΚΟ, παίρνοντας ενέργεια από τη νίκη τις στη Νέα Υόρκη – την έκτη και μεγαλύτερη Πολιτεία όπου υπάρχει ισοτιμία γάμου – στρέφουν τώρα την προσοχή τις στη διπλανή Πολιτεία Maryland, όπου θεωρούν πως υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας, όπου υπάρχουν αυστηρότερα νομικά και πολιτικά εμπόδια.

Αρκετές χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Μανχάταν για να διαμαρτυρηθούν για το νέο νόμο, κουνώντας πανό όπου έγραφαν “ο Θεός δεν μπορεί να εμπαίζεται" και αίτημα για δημόσιο δημοψήφισμα για ¨τον Lbtiq γάμο. Οι κραυγές αυτές ενώθηκαν με μικρότερα πλήθη σε μερικές πόλεις βόρεια της Πολιτείας.

«Σήμερα, ξεκινάμε τον πόλεμο», δήλωσε ο πολιτειακός γερουσιαστής Ruben Díaz, του Δημοκρατικού κόμματος στο Bronx.

Παρά τις διαδηλώσεις και τις γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες, με πνεύμα υπομονής και καλό χιούμορ στο Κάτω Μανχάταν, νύφες και γαμπροί προκλητικά άνοιξαν δεκάδες χρωματιστές ομπρέλες ουράνιου τόξου-για να αλλάξουν την άποψη όσων αντιτίθενται στην ισότητα του γάμου.

Υπήρχαν σκηνές, επίσης, από εντυπωσιακές αγκαλίές δημόσια. Έξω από γραφεία συνοικεσίων, οι αστυνομικίνες έδιναν αυτόκλητα συγχαρητήρια, περαστικές και ξένες πετούσαν χειροποίητα κομφετί στις νεόνυμφες.

Μετά από μια πολυετή νομοθετική μάχη που τελείωσε όταν η Γερουσία ενέκρινε την ισότητα γάμου τον περασμένο μήνα.

Ο κυβερνήτης Andrew M. Cuomo φιλοξένησε ένα πάρτι για δικηγορίνες που υπερασπίστηκαν την ισότητα του γάμου στο Μανχάταν, ο δήμαρχος Michael R. Bloomberg προεδρεύει σε έναν γάμο στην πίσω αυλή του Gracie Mansion, και η ομιλήτρια του Δημοτικού Συμβουλίου, Christine C. Quinn, επισκέφθηκε γραφεία συνοικεσίων σε αρκετούς δήμους.

Το μεγαλύτερο μέρος των γάμων της ημέρας έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη, όπου 659 ζευγάρια πήραν άδειες και 484 νυμφεύθηκαν στα γραφεία γάμων της πόλης: 293 στο Μανχάταν, 66 στο Queens, 66 στο Μπρούκλιν, 32 στο Staten Island και 27 στο Bronx. Οι περισσότερες ήταν κάτοικοι της Νέας Υόρκης, αλλά 107 από αυτές που νυμφεύθηκαν στην πόλη είχαν έρθει από άλλες Πολιτείες, κυρίως από τη Καλιφόρνια και την Αλαμπάμα, όπου η ισότητα του γάμου δεν έχει επιτευχθεί ακόμη.
Αλλά ακόμη και μακριά από το Μανχάταν, ληξειαρχεία των πολέων και των κωμοπόλεων ανοίξαν τις πόρτες τους μια μέρα, όπου κανονικά θα ήταν κλειστά, μερικές φορές μόνο για μια χούφτα των γάμων. Έγιναν 5 στη Binghamton, στη Buffalo και τις Συρακούσες, οκτώ.

Στη Shandaken, μια πόλη των 3.100 κατοίκων στο Catskills, η γραμματέας της πόλης εξέδωσε μία μόνο άδεια γάμου, σε ένα ζευγάρι από το New Jersey: τη Katie Morgan, 37, μια ανεξάρτητη τηλεοπτική παραγωγό, και τη Brooke Barnett, 30, σύμβουλο κρασιού, οι οποίες έχουν ένα εξοχικό σπίτι σπίτι στη Shandaken.
Τρεις κωμοπόλεις – οι Καταρράκτες του Νιαγάρα, η Albany και η Hudson - ήταν τόσο πρόθυμες να νυμφεύσουν λεσβίες που άρχισαν να το συνάπτουν γάμους λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Στις 12:01 π.μ., με τα νερά του Νιαγάρα πίσω του, ντυμένος με σμόκιν- Δήμαρχος Paul A. Dyster χοροστάτησε στο γάμο της 54χρονης Kitty Lambert, και της 53χρονης Cheryle Rudd, οι οποίες είναι μαζί από τότε που πρωτογνωρίστηκαν, στην εταιρεία προϊοντων χάρτου όπου εργάζονται εδώ και 12 χρονιές. Περάσαν 11 χρονιές, περιμένοντας η Νέα Υόρκη να επιφέρει νομοθετική ισότητα στο γάμο.



Την είδηση την βρήκαμε στις 25.7.11 και την μεταφράσαμε από την New York Times στην http://www.nytimes.com/2011/07/25/nyregion/after-long-wait-same-sex-couples-marry-in-new-york.html

Θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις υπεράνω των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Το Συνέδριο Εμπορικής Ένωσης - TUC λέει ότι «ανησυχεί βαθιά» ως προς τις προτάσεις της Επιτροπής Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να δώσει στις λεσβοφοβικές εργαζόμενες το δικαίωμα να μην εξυπηρετούν, να μην προσφέρουν τις υπηρεσίες τις στις λεσβίες.


Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την παροχή συμβουλών σε τέσσερις υποθέσεις θρησκευτικών δικαιωμάτων που αναμένεται να τεθούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μία από τις υποθέσεις αφορά μια χριστιανή εργαζόμενη σε ληξιαρχείο, η οποία αρνήθηκε να τελέσει τη διαδικασία συμφώνου συμβίωσης. Μια άλλη αφορά την υπόθεση ενός σεξουαλικού συμβούλου ο οποίος αρνήθηκε να συνεργαστεί με λεσβιακά ζευγάρια.

Το ΕΣΔΑ είπε πως «συμβιβασμοί» και «λογικές ρυθμίσεις» θα μπορούσαν να προβλεφθούν για τέτοιες εργαζόμενες κατά τον ίδιο τρόπο που στα άτομα με αναπηρία έχουν δοθεί τα δικαιώματα των εργαζομένων - καθώς επιτρέπει σε εργαζόμενες στο ληξιαρχείο να ανταλλάξουν βάρδιες για να μην έρχονται σε επαφή με λεσβιακά ζευγάρια που θέλουν να συνάψουν Σύμφωνο Συμβίωσης.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΣΔΑ, ο Trevor Phillips, γενικός γραμματέας της TUC, Brendan Barber, υποστήριξε ότι «εύλογες προσαρμογές» για τα άτομα με αναπηρία "δεν συγκρούονται με τα δικαιώματα των άλλων”.
Και πρόσθεσε: «Η προσπάθεια για την εφαρμογή αυτής της έννοιας σε τέτοιες περιπτώσεις θα οδηγούσε σε μια εργοδοσία που αναμένεται να αποδεχτεί τις προκαταλήψεις των εργαζομέων έναντι των λεσβιών αν θα μπορούν να ισχυριστούν πως θίγει τις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις τις.

"Ο νόμος τότε θα είχε αλλάξει για να δηλώσει ότι οι λεσβίες προστατεύονται από τις διακρίσεις - εκτός από την περίπτωση που κάποια θα μπορούσε να δείξει ότι επιτρέπεται να κάνουν διακρίσεις επειδή είναι προκατειλημμένες".

Ο κ. Barber πρόσθεσε ότι η ανακοίνωση του ΕΣΔΑ δημιουργεί "συναγερμό και λιποψυχία» μεταξύ των λεσβιών και κάλεσε την Επιτροπή να επανεξετάσει την απόφασή της.

Η επιστολή, επίσης, δώθηκε και στην Επιτρόπισα του ΕΣΔΑ και πρώην διευθύνουσα σύμβουλο της Stonewall Angela Mason. Η κα. Mason δεν έχει ακόμη δημοσίως σχολίασει τις προτάσεις του ΕΣΔΑ.

Νωρίτερα σήμερα, η Pink News επικοινώνησε με την Επιτροπή με περαιτέρω ερωτήσεις σχετικά με αυτούς τους «συμβιβασμούς» θα μπορούσαν να επέλθουν και κατά πόσον ο οργανισμός θα υποστήριζε μια τέτοια ρύθμιση, π.χ., ρατσιστριες εργαζόμενες.

Μια εκπροσώπισα είπε πως η Επιτροπή δεν θα σχολιάσει περαιτέρω.
Το Γραφείο Ισότητας της κυβέρνησης επίσης αρνήθηκε να διατυπώσει άποψή σχετικά με το εάν θα πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις για τις εργαζόμενες που έχουν θρησκευτικές ή άλλες παποιθήσεις με βάση τις οποίες αρνούνται να εξυπηρετήσουν τις λεσβίες.

Μια εκπροσώπισα είπε: "Η κυβέρνηση μελετά τις αιτήσεις για το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και θα παρέχει προτάσεις στο δικαστήριο το φθινόπωρο".

Ανακοινώνοντας την απόφαση αυτή νωρίτερα αυτό το μήνα, ο νομικός διευθυντής του ΕΣΔΑ John Wadham είπε πως με τους «συμβιβασμούς» θα μπορούν να αποφευχθούν χρονοβόρες και πολυδάπανες δικαστικές διαμάχες και να είναι παρόμοιοι στο πνεύμα με τους νόμους για τα άτομα με αναπηρία.

Είπε: «Η ιδέα της δημιουργίας εύλογων προσαρμογών ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες ενός προσώπου έχει προσφέρει υπηρεσίες στην νομοθεσία της αναπηρίας κατά των διακρίσεων και για δεκαετίες. Φαίνεται λογικό ότι μια παρόμοια ιδέα θα μπορούσε να υιοθετηθεί ώστε να επιτρέψει σε κάποια να εκδηλώνει τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις".

Πολλές Lbtiq ΜΚΟ επέκριναν έντονα τις προτάσεις. Η ΜΚΟ Stonewall είπε ότι είναι «βαθιά ενοχλημένη» από την εμφανή στροφή.


Την είδηση την βρήκαμε στις 21.7.11 και την μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2011/07/21/tuc-attacks-equality-commissions-opt-out-proposals-for-anti-gay-staff/

24 Ιουλ 2011

Δημόσια έκκληση προώθησης συμφώνου συμβίωσης


Δημόσια έκκληση σε γυναίκες και άνδρες βουλευτές να προωθήσουν ένα σύμφωνο συμβίωσης χωρίς διακρίσεις

24 Ιουλίου 2011

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Σαν σήμερα, πριν 37 χρόνια, ξεκίνησε ο εκδημοκρατισμός της χώρας με τη μεταπολίτευση. Δυστυχώς, στο μεγαλύτερο μέρος του, αφορούσε τα δικαιώματα της πλειονότητας του πληθυσμού, αφού ακόμα και σήμερα οι μειονότητες είναι αντικείμενο πάμπολλων διακρίσεων. Πριν τρία χρόνια προστέθηκε άλλη μια διάκριση, μοναδική για τα ευρωπαϊκά δεδομένα: η καθιέρωση ενός συμφώνου συμβίωσης μόνο για ζευγάρια διαφορετικού φύλου.

Το ΠΑΣΟΚ είχε τότε διαφωνήσει με τη διάκριση αυτή. Όταν ανέλαβε την κυβέρνηση, με την απόφαση με αριθμό ΔΔΟΙΚ/3602/29-7-2010, ο Υπουργός Δικαιοσύνης συγκρότησε Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή «με αντικείμενο την επεξεργασία Σχεδίου Νόμου για την τροποποίηση διατάξεων του Οικογενειακού Δικαίου και τη σύνταξη της αντίστοιχης Εισηγητικής Έκθεσης». Στις 17 Δεκεμβρίου 2010, η Επιτροπή παρέδωσε στον Υπουργό το σχέδιο νόμου και την εισηγητική έκθεση. Σε αυτά περιέχεται μεταξύ άλλων τροποποίηση του Άρθρου 1 του Ν. 3719/2008 ώστε σύμφωνο συμβίωσης να μπορούν να συνάπτουν δύο ενήλικα πρόσωπα χωρίς καμιά αναφορά σε φύλο. Περιέχεται επίσης η κατάργηση των Άρθρων 4 του Ν. 147/1914, 5§§2 και 3 του Ν. 1920/1991 και 8 του ΕισΝΚΠολΔ με τα οποία διατηρείτο σε ισχύ ο ισλαμικός νόμος (σαρία) για τις μουσουλμάνες-ους της Θράκης.

Πέρασαν επτά μήνες από τότε και το σχέδιο νόμου «ξεχάστηκε». Αντίθετα, στα τέλη Ιουνίου 2011, στις υπογράφουσες και στους υπογράφοντες που έχουμε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κατά της διάκρισης σε βάρος των ομοερωτικών ατόμων στο νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης (προσφυγές 29381/09 και 32684/09 – βλπ. http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?action=html&documentId=881790&portal=hbkm&source=externalbydocnumber&table=F69A27FD8FB86142BF01C1166DEA398649) κοινοποιήθηκαν οι παρατηρήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης στις προσφυγές τους. Σε αυτές, η Ελληνική Κυβέρνηση υποστήριξε θέσεις που διαφέρουν σημαντικά από τις υποτιθέμενες θέσεις του ΠΑΣΟΚ αλλά και τις προαναφερθείσες προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, τις οποίες μάλιστα η Ελληνική Κυβέρνηση παρέλειψε να αναφέρει στο ΕΔΑΔ. Η Ελληνική Κυβέρνηση υποστήριξε αντίθετα την ορθότητα του Ν. 3719/2008, τον οποίο ως αντιπολίτευση είχε καταψηφίσει! Οι εδώ υπογράφουσες και υπογράφοντες αποστείλαμε στις 10 Ιουλίου 2011 τη συνημμένη επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης παρακαλώντας τον, μέχρι τις 22 Ιουλίου 2011, να μας ενημερώσει για την επίσημη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης και να μας χορηγήσει αντίγραφο του σχεδίου νόμου της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν απάντησε στην επιστολή μας. Στις 22 Ιουλίου 2011, το γραφείο του Υπουργού μας ενημέρωσε πως το θέμα χειρίζεται ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ούτε αυτός απάντησε στην επιστολή.

Κατόπιν αυτού, παρακαλούμε την καθεμιά και τον καθένα από σας να καταθέσει ερώτηση ή αναφορά προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης ζητώντας του να απαντήσει στην επιστολή μας ή/και σε συνεργασία με άλλες και άλλους βουλευτές να καταθέσει στη Βουλή προς ψήφιση ως πρόταση νόμου το σχέδιο νόμου της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής με την εισηγητική έκθεση (βλπ. http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2011_files/nomoparaskevastiki_allages_se_oik_dik_17-12-10.doc και http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2011_files/nomoparaskevastiki_eisigitiki_gia_allages_se_oik_dik_17-12-10.doc), στα οποία στη συνέχεια θα προτείνουμε τροπολογίες. Τις σχετικές ενέργειες των βουλευτίνων-ών θα δημοσιοποιήσουμε και θα συμπεριλάβουμε στις παρατηρήσεις μας προς το ΕΔΑΔ.

Με τιμή
Α. Οι προσφεύγουσες-ντες στο ΕΔΑΔ

Γρηγόρης Βαλλιανάτος, Νίκος Μυλωνάς και «Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι» (προσφυγή με αριθμό 29381/09)

C.S., K.T., E.D., M.P., A.H., D.N. και «Σύνθεση - Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση, Έρευνα για το HIV / AIDS» (προσφυγή με αριθμό 32684/09)

Β. ΜΚΟ για τα δικαιώματα ομοερωτικών ατόμων

Lesb.Equal - Λεσβίες για την Iσότητα
Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ)
Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας «Athens Pride»

Επικοινωνία: Γρηγόρης Βαλλιανάτος Τηλ.: 6944814937

23 Ιουλ 2011

Αύξηση του αριθμού των αμφισεξουαλικών και λεσβιών που κάνουν εξέταση τραχήλου της μήτρας

Το Ίδρυμα λεσβίες και γκέι (LGF) έχει καταγράψει μια αύξηση του αριθμού των αμφισεξουαλικών και λεσβιών που κάνουν εξέταση τραχήλου της μήτρας υπό το φως της πρόσφατης εκστρατείας.

Η εκστρατεία
LGF “Είσαι έτοιμη για την εξέτασή σου;” σήμερα δημοσίευσε τα πορίσματά της για τις απόψεις και εμπειρίες των αμφισεξουαλικών και λεσβιών σε σχέση με την εξέταση τραχήλου της μήτρας στη βορειοδυτική περιοχή


Η δωδεκάμηνη εργασία (συμπεριλαμβανομένης μίας εννεάμηνης πρωτοβουλίας ευαισθητοποίησης) χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας - NHS εξέτασης του τραχήλου της μήτρας και λειτουργεί παράλληλα με το Πανεπιστήμιο του Salford. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η ερευνητική ομάδα προσέγγισε περίπου 1000 αμφισεξουαλικές και λεσβίες που ζουν στη βορειοδυτική περιοχή.

Υπάρχει μια κοινή πεποίθηση πως οι αμφισεξουαλικές και λεσβίες δεν χρειάζονται τακτική εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου του τραχήλου της μήτρας, ωστόσο η εκστρατεία ελπίζει να διαλύσει αυτόν τον μύθο και να αυξήσει τα επίπεδα συμμετοχής.

Η εξέταση του τραχήλου της μήτρας είναι ένας τρόπος για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας από την ανάπτυξη από τη διάγνωση της ασθένειας σε πρώιμο στάδιο, και στην Αγγλία η εξέταση πραγματοποιείται πλέον μέσω ενός δείγματος ούρων και όχι μέσω του παραδοσιακού τεστ Παπανικολάου.

Συνιστάται οι γυναίκες ηλικίας 25-49 ετών να ελέγχονται τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια και κάθε πέντε χρόνια για τις γυναίκες ηλικίας 50-64.

Παρά το γεγονός ότι επικεντρώνεται στη βορειοδυτική περιοχή, τα ευρήματα θα έχουν εθνικές επιπτώσεις καθώς το 99% των ερωτηθεισών υποστήριξε την εκτέλεση αυτής ή μιας παρόμοιας στοχευμένης εκστρατείας σε όλη την Αγγλία. Η Annie Emery, Διευθύντρια των Προγραμμάτων του Ιδρύματος LGF είπε,
«με το πέρασμα των χρόνων, αμφισεξουαλικές και λεσβίες που έκαναν εξέταση τραχήλου της μήτρας βίωσαν λεσβοφοβία, αμφιφοβία, όπως το να συμπεράνουν πως είναι ετερό, να τις δώσουν ακατάλληλη θεραπεία και, η πιο καταστροφική απ 'όλές ήταν, η παραπληροφόρηση σχετικά με την υγεία τις, όταν επρόκειτο για τον τράχηλο της μήτρας".

«Θέλουμε αμφισεξουαλικές και λεσβίες να λαμβάνουν τις καλύτερες και πιο ακριβείς πληροφορίες για την υγεία ώστε να τις βοηθήσουν να πάρουν συνειδητές αποφάσεις για το σώμα τις και την υγεία τις. Θέλουμε επίσης αμφισεξουαλικές και λεσβίες να ξέρουν ακριβώς ποιές υπηρεσίες είναι διαθέσιμες σε αυτές. Εάν μια γυναίκα είναι σεξουαλικά ενεργή με γυναίκα ή με άνδρα θα πρέπει να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες εξέτασης του τραχήλου της μήτρας".

Τα ευρήματα της έκθεσης καταδεικνύουν την ανάγκη για στοχευμένες εκστρατείες, όπως αυτή ώστε να διασφαλιστεί ότι τα αποδεικτικά στοιχεία στις αμφισεξουαλικές και τις λεσβίες είναι ακριβή και τις δίνεται η κατάλληλη θεραπεία.

Το Ίδρυμα ελπίζει τώρα να συνεχίσει την πρόοδο που σημειώθηκε από την εκστρατεία και για την ενθάρρυνση της ειδικής κατάρτισης των επαγγελματιών υγείας σε θέματα υγείας των αμφισεξουαλικών και λεσβιών.




Η καθηγήτρια Ιατρικής Julietta Patnick CBE, Διευθύντρια του Εθνικού Συστηματος Υγείας στα Προγράμματα προσυμπτωματικής εξέτασης του καρκίνου, δήλωσε: «Τα Προγράμματα προσυμπτωματικής εξέτασης του καρκίνου του ΕΣΥ χαιρετίζουν αυτή την εκστρατεία για την ενθάρρυνση των αμφισεξουαλικών και λεσβιών να δεχτούν την πρόσκληση για μια εξέταση».

«Οι περισσότερες έρευνες συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διεξάγονται από τη Δοκτόρισα Julie Fish του De Montfort University διαπίστωσαν ότι υπάρχει ένα χαμηλό επίπεδο συνειδητοποίησης των κινδύνων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για τις λεσβίες, τόσο στο ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό όσο και στις ίδιες τις λεσβίες οι λεσβίες.


«Λανθασμένα πιστεύεται πως οι λεσβίες δεν κινδυνεύουν καθόλου.

«Μια σαφέστερη κατανόηση των τρόπων μετάδοσης του ιού HPV (ο ιός που προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας) είναι ζωτικής σημασίας στην προσπάθεια να ενθαρρύνει όλες τις επιλεγμένες γυναίκες να δέχονται τις προσκλήσεις εξέτασης. Η εξέταση του τραχήλου της μήτρας σώζει 4.500 ζωές γυναικών κάθε χρόνο στην Αγγλία και μόνο".


Βίντεο της LGF σχετικά με την εξέταση του τραχήλου της μήτρας: 

1 Gone without the Test? Sapphic twist of 'Gone with the Wind',

2 Are You Ready For Your Screen Test - Sapphic Twist of Star Wars, 

3 Screen Testing - Sapphic Twist of Dirty Dancing, 

4 A Pretty Woman Goes for Her Screen Test - Sapphic Twist of Pretty Woman


Την είδηση την βρήκαμε στις 20.7.11 από την Diva magazine στην http://www.divamag.co.uk/category/news/lesbian-cervical-screening-increase.aspx 

Η εικόνα είναι το έργο Η γέννηση της Αφροδίτης στα 1862  La naissance de Venus  του Alexandre Cabanel

Σπήλαιο Μπάμπεργκ: Ερωτική τέχνη από την Λίθινη Εποχή

Μπάμπεργκ: Ερωτική τέχνη από την Λίθινη Εποχή
Όπως επιβεβαίωσε η Βαυαρική Υπηρεσία Προστασίας Μνημείων την προηγούμενη Τετάρτη, σε σπήλαιο της περιοχής Μπάμπεργκ βρέθηκαν χαράγματα από την Εποχή του Λίθου. Οι ειδικές της Υπηρεσίας εκτιμούν ότι τα χαράγματα έχουν ηλικία 10.000-12.000 χρόνων. Πρόκειται για το πρώτο εύρημα τέχνης των σπηλαίων από την Λίθινη Εποχή στη Γερμανία. Σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες, στα τείχη του σπηλαίου διακρίνονται, μεταξύ άλλων, σχηματικές αναπαραστάσεις γυναικείων σωμάτων.

Το 1991, Βαυαρές σπηλαιολόγοι ανακάλυψαν το δαιδαλώδες σπήλαιο, μήκους περίπου 80 μέτρων. Εκείνο που τις έκανε εντύπωση ήταν οι ιδιόμορφοι φυσικοί σχηματισμοί στα τείχη του σπηλαίου, που σε ορισμένα σημεία θυμίζουν σεξουαλικά όργανα. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Μνημείων, το έντονο ανάγλυφο των τειχών του σπηλαίου δημιουργήθηκε τα τελευταία 150 εκατομμύρια χρόνια λόγω της διάβρωσης του ασβεστόλιθου από το νερό.

Φαίνεται πως αυτοί οι σχηματισμοί που θυμίζουν μέρη του ανθρώπινου σώματος ενέπνευσαν τις επισκέπτριες του σπηλαίου της Εποχής του Λίθου να χαράξουν παραστάσεις. Πιθανότατα οι άνθρωποι της περιόδου εκείνης να χρησιμοποιούσαν το σπήλαιο για τελετές γονιμότητας, σύμφωνα με τον γεωλόγο και αρχαιολόγο Μπέρνχαρντ Χεκ.


Την είδηση την βρήκαμε στις 20.7.11 στο περιοδικό Αρχαιολογία  στην http://www.arxaiologia.gr/site/content.php?artid=9397 

Στην εικόνα οι φυσικοί σχηματισμοί στα τείχη του σπηλαίου ενέπνευσαν τις "καλλιτέχνιδες" της Λίθινης Εποχής.

22 Ιουλ 2011

Οι Lbtiq θα υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις

Ην. Πολιτείες: «Ναι» στις Lbtiq στις ένοπλες δυνάμεις
Το πράσινο φως για την κατάταξη στον αμερικανικό στρατό των Lbtiq χωρίς αυτές να χρειάζεται να κρύβουν τη σεξουαλικότητά τις, αναμένεται να δώσει αύριο το Πεντάγωνο, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πέρυσι υπέγραψε ένα προσχέδιο νόμου προκειμένου να επιτρέψει την ανάκληση της 18ετούς πολιτικής του “Μην ρωτάς, μην λες” που ωθούσε τις Lbtiq να κρατούν κρυφό τον σεξουαλικό τις προσανατολισμό προκειμένου να υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις.


Όμως οι ηγέτιδες του Πενταγώνου έπρεπε πρώτα να βεβαιώσουν ότι η στρατιωτική ετοιμότητα δεν θα επηρεαζόταν σαν αποτέλεσμα – κάτι που τώρα θα γίνει από το νέο επικεφαλής Άμυνας Λέον Πανέτα και τον ναύαρχο Μάικ Μίλεν, είπαν αξιωματούχοι υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Έτσι θα εκπληρωθεί μια προεκλογική υπόσχεση του Ομπάμα από το 2008 ότι θα έδινε τέλος σε μια πολιτική που οδήγησε εκτός των δυνάμεων των ενόπλων δυνάμεων 13.000 γυναίκες και άνδρες εξαιτίας του σεξουαλικού τις προσανατολισμού.


Την είδηση την βρήκαμε στις 22.7.11 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία στην http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=295390

21 Ιουλ 2011

H εισβολή των γυναικών Βίκινγκς

H εισβολή των γυναικών Βίκινγκς
Ανατρέπεται ο μύθος του «Χάγκαρ του Τρομερού» (από το ομώνυμο κόμικ του Ντικ Μπράουν), με τη γυναίκα του Χέλγκα που κάθεται στο σπίτι και ασχολείται με τα οικιακά. Οι γυναίκες Βίκινγκς συμμετείχαν ισότιμα και ισάριθμα ως προς τους άνδρες στις μεσαιωνικές εισβολές στην Αγγλία, σύμφωνα με μια νέα έρευνα ταφών της περιόδου εκείνης.

Η θεαματική εισβολή των Βίκινγκς στην Ανατολική Αγγλία τοποθετείται γύρω στο 900 μ.Χ., σημειώνει ο Shane McLeod από το Κέντρο Μεσαιωνικών Σπουδών και Πρώιμων Νεότερων Χρόνων στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, στο περιοδικό Early Medieval Europe (19.3.11), σ. 332-353). Οι Βίκινγκς εισβολείς ίδρυσαν το δικό τις μεσαιωνικό βασίλειο, το Danelaw, στην Ανατολική Αγγλία.

Κοσμήματα και ενδύματα αλλάζουν τα δεδομένα
«Υπάρχουν αρχαιολογικές ενδείξεις ενός πρώιμου σκανδιναβικού γυναικείου πληθυσμού αποίκων, κατά κύριο λόγο οβάλ πόρπες, αλλά είναι ελάχιστες» γράφει στην αρχή της μελέτης του ο McLeod. Άλλα στοιχεία, όπως τοπωνύμια, ονόματα προσώπων και αναλύσεις δειγμάτων DNA, οδήγησαν τις επιστημόνισες στο συμπέρασμα ότι οι Σκανδιναβές γυναίκες μετανάστευσαν στην Αγγλία σε κάποια χρονική στιγμή, αλλά πιθανότατα σε πολύ μικρότερους αριθμούς απ’ ό,τι οι Σκανδιναβοί άνδρες. Παρ’ όλα αυτά, κατά τον συγγραφέα, τον τελευταίο καιρό στην Ανατολική Αγγλία άρχισαν να έρχονται στο φως ταφές γυναικών Σκανδιναβών αποίκων. «Η αύξηση του αριθμού ευρημάτων, όπως τα κοσμήματα σκανδιναβικής τεχνοτροπίας, τις δύο τελευταίες δεκαετίες οδήγησε μερικές ερευνήτριες να εικάσουν πως τελικά ο αριθμός των γυναικών αποίκων ήταν μεγαλύτερος [απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι τότε]. Πράγματι, παρατηρήθηκε ότι τα γυναικεία ενδύματα που βρέθηκαν ήταν πολύ περισσότερα από τα ανδρικά», συνεχίζει ο McLeod.

Γυναίκες επιδρομείς

Στη μελέτη εξετάστηκαν συνολικά 14 ταφές Βίκινγκς εκείνης της περιόδου. Πληροφορίες για τις ταφές αντλήθηκαν από τα κτερίσματα, ενώ ο τόπος γέννησης των νεκρών προσδιορίστηκε με αναλύσεις ισοτόπων των οστών. Το σκελετικό υλικό εξετάστηκε ως προς τα οστεολογικά στοιχεία που προδίδουν το φύλο – το οποίο δεν προσδιορίστηκε με βάση τα ταφικά στοιχεία ή την αιτία θανάτου.
Ο McLeod συμπέρανε ότι έξι από τις 14 ταφές ήταν γυναικείες, επτά ήταν ανδρικές και μία δεν μπόρεσε να προσδιοριστεί. «Παλαιότερα, τα πολεμικά κτερίσματα ίσως να παραπλανούσαν τις ερευνήτιες ως προς το φύλο των επιδρομέων», αναφέρει ο McLeod. Σε έναν μαζικό τάφο της θέσης Ρέπτον Γουντς, «παρά το γεγονός ότι ήρθαν στο φως τα κατάλοιπα τριών σπαθιών, και οι τρεις ταφές στις οποίες το φύλο μπόρεσε να προσδιοριστεί από οστεολογική μελέτη θεωρήθηκαν γυναικείες».

Βάρβαρες ή οικογενειάρχισες;

«Τα αποτελέσματα της έρευνας, δηλαδή ότι είχαμε έξι γυναίκες αποίκους και επτά άνδρες, θα πρέπει να μας προβληματίσουν ως προς την υπόθεση ότι η μεγάλη πλειονότητα των Σκανδιναβών αποίκων ήταν άνδρες (…).» Είναι πιθανόν οι γυναίκες να συνόδευαν τους άρρενες Βίκινγκς σε εκείνες τις πρώιμες εισβολές στην Αγγλία, σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς απ’ ό,τι υπέθεταν μέχρι τώρα οι μελετήτριες. Μήπως τελικά οι Βίκινγκς ήρθαν στην Αγγλία ως οικογενειάρχισες άποικοι, και όχι ως βάρβαρες κατακτήτριες που έσπερναν τον όλεθρο; «Παρόλο που τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται εδώ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσδιοριστεί επακριβώς ο αριθμός των γυναικείων αποίκων, υποδηλώνουν ωστόσο ότι η αναλογία ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες μπορεί να ήταν 1:3 ή ακόμη και 1:1», καταλήγει ο McLeod.


Την είδηση την βρήκαμε στις 20.7.11 από το περιοδικό Αρχαιολογία στην http://www.arxaiologia.gr/site/content.php?artid=9386 

Στην εικόνα πλοία των Βίκινγκς καταφθάνουν στην Αγγλία. Εικονογραφημένο χειρόγραφο, π. 1130 μετά κοινής χρονολόγησης.

20 Ιουλ 2011

Sacramento, California Νόμος Λεσβιακής Ιστορίας

Νόμος Λεσβιακής Ιστορίας: Συντηρητικές ξεκίνησαν να πιέζουν για την ανατροπή της διδασκαλίας 

 Sacramento, Καλιφόρνια - Μια ομάδα υπεράσπισης της οικογένειας αμφισβητεί ήδη το νέο νόμο της Καλιφόρνια ο οποίος προσθέτει μαθήματα για τις λεσβίες στις τάξεις κοινωνικών μελετών.

Ο Paulo Sibaja του Σακραμέντο με βάση το Ινστιτούτο Έρευνας του Καπιτωλίου δήλωσε ότι ξεκίνησε η διαδικασία για μια εθνική ψηφοφορία ώστε να ανατραπεί το νομοσχέδιο υπεγράφη από τον κυβερνήτη
Jerry Brown στις 6.7.11.



Ο Brown, του Δημοκρατικού κόμματος, υπέγραψε τον SB 48, κάνοντας την Καλιφόρνια τη πρώτη Πολιτεία που θα διδάξει εθνικά για λεσβίες σε δημόσιο σχολικό πρόγραμμα.

Οι υπερασπίστριες του νόμου λένε ότι η νέα νομοθεσία θα διδάξει στις μαθήτριες να αποδέχονται περισσότερο τις λεσβίες μαθήτριες υπό το φως των εκφοβισμών που συμβαίνουν σε
Lbtiq μαθήτριες. Εξασφαλίζει επίσης ότι οι μαθήτριες θα διδάσκονται για τη συνεισφορά των ανθρώπων που είναι Lbtiq στις κοινωνικές μελέτες.

Οι συντηρητικές αντιτίθενται στο νόμο, λέγοντας ότι θα διδάξει τα παιδιά να αποδεχθούν την λεσβιοσύνη.

 
Την είδηση την βρήκαμε στις 15.7.11 και την μεταφράσαμε από την Huff Post στην http://www.huffingtonpost.com/2011/07/16/california-gay-history-bill-push-begins-overturn_n_900799.html

Η Αναστασία Παπαδοπούλου κατέκτησε το βραβείο της Καλύτερης Νέας Ερευνήτριας

Διεθνής πρωτιά για 30χρονη διδακτόρισα Βιολογίας του ΑΠΘ 

[...] Η Αναστασία Παπαδοπούλου κατέκτησε το βραβείο της Καλύτερης Νέας Ερευνήτριας (Young Investigator Award) για το έτος 2011 για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Πρόκειται για την 30χρονη διδάκτορα του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ Αναστασία Παπαδοπούλου, η οποία κατέκτησε το βραβείο της καλύτερης νέας ερευνήτριας (Young Investigator Award) για το έτος 2011. Η βράβευσή της έγινε κατά τη διάρκεια των εργασιών του 17ου ετήσιου παγκόσμιου συνεδρίου της Διεθνούς Εταιρείας Κυτταρικής Θεραπείας (17th International Society for Cellular Therapy Annual Meeting), που πραγματοποιήθηκε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας στις 18-21 Μαΐου 2011.

Η εργασία που απέσπασε τη διεθνή διάκριση αποτελεί μέρος της διδακτορικής διατριβής της δρ. Αναστασίας Παπαδοπούλου, η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2011 και εκπονήθηκε στο πλαίσιο διεπιστημονικής συνεργασίας του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ με το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας της Αιματολογικής κλινικής του νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου”, υπό τη συνεπίβλεψη του αναπληρωτή καθηγητή του τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας Μηνά Γιάγκου και της γιατρού-αιματολόγου Ευαγγελίας Γιαννάκη της Αιματολογικής κλινικής του νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου” και ταυτόχρονα συνεργάτιδας - αναπληρώτριας καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Washington-Seattle των ΗΠΑ.

“Είμαι ενθουσιασμένη. Νιώθω χαρά και ηθική ικανοποίηση για τη βράβευση αυτή. Ήταν μια επίπονη προσπάθεια, καθώς η έρευνά μας άρχισε το 2006 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο. Ψάχνω να βρω κάτι που θα με ενδιαφέρει ως εργασία στην Ελλάδα, γιατί θα ήθελα πολύ να μείνω στη χώρα μου. Αν δεν το βρω, όμως, σκέφτομαι να φύγω στο εξωτερικό”, δηλώνει στη “Μ” η δρ. Αναστασία Παπαδοπούλου, η οποία κατάγεται από την Κρύα Βρύση Γιαννιτσών.
Όπως εξομολογείται, όταν δεν ασχολείται με την έρευνα και καταφέρνει να ξεκλέψει λίγο ελεύθερο χρόνο, της αρέσει να πηγαίνει στο γυμναστήριο, να χορεύει δημοτικούς χορούς και να παίζει ποντιακή λύρα.

Βήμα για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
Η μελέτη που οδήγησε στη βράβευση της νεαρής ερευνήτριας είχε τον τίτλο “Η προθεραπεία με το φάρμακο bortezomib καταστέλλει το φλεγμονώδες μικροπεριβάλλον της αυτοάνοσης αρθρίτιδας, επιτρέποντας στα μεσεγχυματικά κύτταρα του μυελού των οστών να ασκήσουν θεραπευτική δράση”.
Σύμφωνα με αυτήν, προτείνεται η χρήση κυττάρων για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Τα μεσεγχυματικά κύτταρα του μυελού των οστών είναι πολυδύναμα κύτταρα, που διαφοροποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα κυττάρων και ασκούν ισχυρή ανοσορυθμιστική δράση. Υπάρχει έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον για τη χρήση τους στην αναγέννηση ιστών και ως ανοσορυθμιστικά κύτταρα σε αυτοάνοσα νοσήματα, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Ωστόσο, υπάρχει αδυναμία των κυττάρων αυτών να δράσουν στην έντονη φλεγμονή που υπάρχει στον οργανισμό εξαιτίας της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

“Με την προκλινική μελέτη που κάναμε, επιχειρήσαμε να καταστείλουμε τη φλεγμονή με τη χορήγηση της φαρμακευτικής ουσίας bortezomib. Χορηγήσαμε το φάρμακο αυτό ενδοπεριτοναϊκά σε ζωικά πειραματικά μοντέλα (ποντίκια και αρουραίους) προσομοίωσης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας στην άνθρωπο. Αρχικά, διαπιστώσαμε ότι η φλεγμονή μειώθηκε σημαντικά, επιτρέποντας στα μεσεγχυματικά κύτταρα να δράσουν”, εξηγεί η δρ. Παπαδοπούλου και προσθέτει: “Στη συνέχεια πήραμε κύτταρα από τον μυελό των οστών, τα μετατρέψαμε σε μεσεγχυματικά και τα χορηγήσαμε στα πειραματόζωα. Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι βελτιώθηκε η κλινική και ιστολογική τους εικόνα, θεραπεύτηκαν και επανήλθαν σε κανονική κατάσταση. Συνεπώς, ανοίγει ο δρόμος για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας”.

Σύμφωνα με τη βραβευμένη ερευνήτρια, μετά την ολοκλήρωση της προκλινικής μελέτης στόχος είναι η έναρξη της κλινικής μελέτης, δηλαδή της δοκιμής της θεραπείας σε ανθρώπους με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ωστόσο, πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία, με αρκετή γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρο πότε θα μπορέσει να γίνει το επόμενο βήμα. [...]


Την είδηση την βρήκαμε  19.7.11 στην εφημερίδα Μακεδονία γραμμένη από τη Νικολέττα Μπούκα στην http://www.makthes.gr/news/reportage/77410/