27 Απρ 2012

Οι Elles της Małgorzata Szumowska

Η Elles είναι μια ταινία με την ιστορία της Anne (Juliette Binoche), μιας δημοσιογράφισας στο Παρίσι, που εργάζεται για το περιοδικό Elle και ξεκινά μια έρευνα για ένα άρθρο όσον αφορά τις φοιτήτριες εργαζόμενες στο σεξ.

Παρά το γεγονός ότι οι νεαρές γυναίκες δεν είναι πρόθυμες να εμφανιστούν δημόσια αλλά ούτε να δώσουν δημοσιότητα στο θέμα, η Anne καταφέρνει τελικά να πείσει δύο φοιτήτριες να μιλήσουν μαζί της: την οξυδερκή Alicja ( Joanna kulig), μια φιλόδοξη φοιτήτρια οικονομικών η οποία ήρθε από την Πολωνία για την περαιτέρω εκπαίδευση της, και την ευαίσθητη και επιδέξια Charlotte (Anaïs Demoustier), εγγεγραμμένη σε ένα Παριζιάνικο σχολείο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εντατικών προπτυχιακών σπουδών, η οποία είναι αποφασισμένη να αφήσει τη μικρή επαρχιακή εικόνα της πίσω.

Εκεί που η Anne περιμένει να βρει τη δυστυχία και την αγωνία, ανακαλύπτει την ελευθερία, την υπερηφάνεια και την ενδυνάμωση. Η επαγγελματική περιέργεια της Anne για τις δύο πιο ελεύθερες από εκείνη γυναίκες γίνεται προσωπική, αρχίζει να αμφισβητεί τη σεξουαλικότητά της. Ανακαλύπτει πράγματα τόσο για την ίδια όσο και για τον σύζυγό της.

Η ταινία προσφέρει αρκετές ετερό αλλά και λεσβιακές ερωτικές σκηνές, μην περιμένετε κάτι υπερβολικό. Η κα. Binoche κρατά αποστάσεις από την προνογραφία και κατά την γνώμη μας δίνει όπως πάντα μια πολύ καλή ερμηνεία.

Αρκετά κλισέ περιβάλλουν την ταινία, όπως το εύκολο χρήμα, οι μύχιες εξομολογήσεις των ανδρών στις εργαζόμενες του σεξ, οι γυναίκες απεικονίζονται μέσα από την ανδρική οπτική, οι πελάτες δεν είναι προβληματικοί είναι βαρετοί και βαριεστημένοι σύζυγοι από την άλλη, η ταινία διατηρεί μια αμεσότητα αφήγησης μιας και οι διηγήσεις των δύο φοιτητριών είναι εκτός χώρου εργασίας και της θέτουν αρκετές δικές τις οπτικές οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις δικές της καλοτοποθετημένες και αναμφισβήτητες “γνώσεις”.

Η λέξη Elles είναι προσωπική αντωνυμία πληθυντικού αριθμού και σημαίνει Αυτές στα γαλλικά.

Το Elles έχει χρησιμοποιειθεί κυρίως στην Γαλλία από τις λεσβίες σε εκδηλώσεις και πάρτυ ως απάντηση σε αυτές-ους που δίνουν μια απαξία στην αντωνυμία αυτή όταν το χρησιμοποιούν για τις λεσβίες, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες όταν δεν θέλουμε να πούμε το όνομα κάποιας για τους ίδιους λόγους.

Η Małgorzata Szumowska είναι η σκηνοθέτιδα της ταινίας Elles, η οποία έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο το 2011.

Οι Elles έφτασαν και στην Ελλάδα και ήδη παίζονται στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Όσες θέλετε να παρακολουθήσετε την διαφήμιση της ταινίας πατήστε εδώ.