29 Απρ 2012

Λεσβοφοβική; Ίσως είστε λεσβία Α'

Γιατί οι πολιτικές και θρησκευτικές προσωπικότητες που μάχονται κατά των Lbtiq δικαιωμάτων τόσο συχνά εμπλέκονται σε σεξουαλικές συνευρέσεις με συντρόφισες-ους του ίδιου φύλου;

Τα τελευταία χρόνια πολλές αντιτίθενται ή επιτίθενται κατά των Lbtiq όπως, ο Ted Haggard, ένας ευαγγελιστής ηγέτης ο οποίος κήρυττε ότι η λεσβιακότητα ήταν αμαρτία, παραιτήθηκε μετά από ένα σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται με έναν πρώην άνδρα εργαζόμενο του σεξ, ο Larry Craig, ο γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών που ήταν αντίθετος να συμπεριληφθεί ο σεξουαλικός προσανατολισμός στην νομοθεσία εγκλημάτων μίσους, συνελήφθη με την κατηγορία της άσεμνης συμπεριφοράς σε ένα λουτρό των ανδρών.

Μια θεωρία είναι ότι οι Lbtiq εξωθούνται, όταν καταπιέζονται από ντροπή ή φόβο, να εκφραστούν με λεσβοφοβία, αμφιφοβία. Ο Φρόιντ περίφημα ονομάζει τη διαδικασία αυτή ως "σχηματισμό αντίδρασης" – η μάχη του θυμού ενάντια στο εξωτερικό σύμβολο των συναισθημάτων που ενδόμυχα καταπνίγεται. Ακόμη και ο κ. Haggard φάνηκε να εγκρίνει αυτή την ιδέα, όταν, μετά τη συγγνώμη για το σκάνδαλο της αντι-Lbtiq ρητορικής του, είπε, "Νομίζω ότι ήταν εν μέρει τόσο σφοδρή εξαιτίας του δικού μου πολέμου".

Είναι μια συναρπαστική θεωρία - και τώρα υπάρχει επιστημονικά τεκμηριωμένη αιτία να το πιστέψω. Στο τεύχος αυτού του μήνα του περιοδικού Εφημερίδα της Προσωπικότητας και της Κοινωνικής Ψυχολογίας, εμείς και οι συνεργάτιδές-ες μας παρέχουν εμπειρικά στοιχεία ότι η λεσβοφοβία,τρανσφοβία μπορεί να οδηγείται, τουλάχιστον εν μέρει, από την καταστολή της επιθυμίας για το ίδιο φύλο.

Το έγγραφό μας περιγράφει έξι μελέτες που διεξείχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία και συμμετείχαν 784 φοιτήτριες-ές. Οι συμμετέχουσες-ντες βαθμολόγησαν τον σεξουαλικό προσανατολισμό τις σε ένα από τα 10 επίπεδα μιας κλίμακας, που κυμαίνονταν από Lbtiq έως ετερό. Στη συνέχεια, πήραν έναν υπολογιστή που διαχειρίζεται τεστ σχεδιασμένα να μετρούν τον εν δυνάμει σεξουαλικό τις προσανατολισμό.

Στο τέστ, οι συμμετέχουσες-ντες είχαν δειχθεί ενδεικτικές εικόνες και λέξεις της ετερο-και της λεσβιακότητας (εικόνες Lbtiq και ετερό ζευγαριών, λέξεις όπως «λεσβία» και «γκέι») και τις ζητήθηκε να τις ταξινομήσουν σε αντίστοιχη κατηγορία, λεσβία ή ετερό, το συντομότερο δυνατό. Ο υπολογιστής μετρούσε το χρόνο της αντίδρασης τις.

Για να βρεθείτε στο δεύτερο μέρος πατήστε εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στις 27.4.12 και την μεταφράσαμε από την Nytimes.com γραμμένη από τον Richard M. Ryan και τον William S. Ryan στην http://www.nytimes.com/2012/04/29/opinion/sunday/homophobic-maybe-youre-gay.html?_r=2&src=me&ref=general


Ο κ. Richard M. Ryan είναι καθηγητής της ψυχολογίας, ψυχιατρικής και της εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ. Ο κ. William S. Ryan είναι ένας διδακτορικός φοιτητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της California, Santa Barbara.