16 Σεπ 2012

Νέα έκδοση του ΟΗΕ: Γεννιόμαστε Ελεύθερες και Ίσες


Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα τρανς φύλου στο διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καθορίζει την πηγή και το πεδίο εφαρμογής ορισμένων εκ των βασικών νομικών υποχρεώσεων όπου οι χώρες πρέπει να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των λεσβιών, των αμφισεξουαλικών και των τρανς (ΛΑΤ). Το 60-σέλιδο βιβλίο έχει σχεδιαστεί ως ένα εργαλείο για τις χώρες, για να τις βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα τη φύση των υποχρεώσεών τις και τα βήματα που απαιτούνται για την επίτευξή τους, καθώς και για ακτιβίστριες της κοινωνίας των πολιτισών, των υπερασπιστριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων που επιδιώκουν να λογοδοτούν οι κυβερνήσεις για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του διεθνούς δικαίου.

Στο πρόλογο της για την έκδοση, η Ύπατη Αρμόστρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Navi Pillay γράφει: "Το γεγονός-υπόθεση-συνθήκη-χαρακτήρας-περίπτωση για την επέκταση των ίδιων δικαιωμάτων στις Lbtiq, όπως εκείνα που απολαμβάνουν όλες οι άλλες δεν είναι ούτε ριζοσπαστική ούτε περίπλοκη. Βασίζεται σε δύο θεμελιώδεις αρχές που διέπουν το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων: την ισότητα και την μη διάκριση. Οι πρώτες λέξεις της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι κατηγορηματική: «Όλες οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθερες και ίσες στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα».

Για σχεδόν δύο δεκαετίες, οι φορείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι ειδικές εισηγήτριες και άλλες εξειδικευμένες που ορίζονται από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η προκάτοχός του έχουν τεκμηριώσει εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Lbtiq. Οι αναφερόμενες παραβιάσεις περιλαμβάνουν δολοφονίες, βιασμούς και σωματικές επιθέσεις, βασανιστήρια, αυθαίρετη κράτηση, άρνηση των δικαιωμάτων του συνέρχεσθαι, της έκφρασης και της πληροφόρησης, και των διακρίσεων στον τομέα της απασχόλησης, της υγείας, της εκπαίδευσης και της πρόσβασης σε αγαθά και υπηρεσίες. Σε κάθε περίπτωση, τα θύματα που εμπλέκονται και γίνονται στόχος είτε επειδή είναι, ή επειδή υποτίθεται ότι είναι, λεσβίες, αμφισεξουαλικές και τρανς. Πολλάκις, η απλή αντίληψη για τη λεσβιακή ή τρανς ταυτότητα είναι αρκετή για να τις βάλει σε κίνδυνο.

Το βιβλίο επικεντρώνεται σε πέντε βασικές υποχρεώσεις όπου η εθνική δράση είναι πλέον επιτακτική ανάγκη - από την προστασία των ανθρώπων από την λεσβοφοβική βία, στην πρόληψη των βασανιστηρίων, στην αποποινικοποίηση της λεσβιακότητας, στην απαγόρευση των διακρίσεων, και στη διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι ειρηνικώς για όλες τις Lbtiq. Για κάθε μία, η βάση της υποχρέωσης της χώρας στο διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξηγείται με αναφορά στο σημαντικό σώμα των αποφάσεων, συστάσεων και οδηγιών που εκδίδονται από τους μηχανισμούς ανθρωπίνων δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών. Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης παραδείγματα δράσεων που μπορούν να ληφθούν σε εθνικό επίπεδο ώστε να παράξουν νόμους, πολιτικές και πρακτικές στη γραμμή των ισχύοντων διεθνών προτύπων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τις τελευταίες χρονιές, πολλές χώρες έχουν κάνει μια αποφασιστική προσπάθεια ενίσχυσης της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε μία από αυτές τις περιοχές. Μια σειρά νέων νόμων έχουν εγκριθεί - συμπεριλαμβανομένων των νόμων που απαγορεύουν τις διακρίσεις, τιμωρούν τα λεσβοφοβικά εγκλήματα μίσους, αναγνωρίζουν τις λεσβιακές, αμφισεξουαλικές σχέσεις, και καθιστούν ευκολότερο οι transgender να αποκτήσουν επίσημα έγγραφα που αντανακλούν προτιμώμενο φύλο τις. Έχουν αναπτυχθεί προγράμματα κατάρτισης για την αστυνομία, το προσωπικό των φυλακών, τις κοινωνικές λειτουργούς, το διδακτικό και άλλο προσωπικό, και έχουν πρωτοβουλίες κατά του εκφοβισμού που έχουν εφαρμοστεί σε πολλά σχολεία.

Κατά τις προσεχείς χρονιές, πολύ περισσότερα πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση των προκαταλήψεων και την προστασία των Lbtiq από τη βία και τις διακρίσεις σε όλες τις χώρες. Το Γραφείο της Ύπατης Αρμόστριας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ελπίζει ότι αυτή η έκδοση θα συμβάλει προς το σκοπό αυτό, παρέχοντας ένα πρακτικό εργαλείο για όλες όσες εργάζονται για την αλλαγή - είτε από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, των περιφερειακών οργανώσεων, κυβερνήσεων, εθνικών φορέων ανθρωπίνων δικαιωμάτων είτε από την κοινωνία των πολιτισών.


Την είδηση την βρήακμε στις 14.9.12 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/BornFreeAndEqual.aspx