15 Σεπ 2012

Θέσπιση ελάχιστων προτύπων σχετικά με τα δικαιώματα, την υποστήριξη και την προστασία θυμάτων εγκληματικών πράξεων 13

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ
Η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων καλεί την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που είναι αρμόδια επί της ουσίας, να ενσωματώσει στην έκθεσή της τις ακόλουθες τροπολογίες:

Τροπολογία 1
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 8

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή
(8) Η παρούσα οδηγία ορίζει τους ελάχιστους κανόνες. Οι χώρες μέλη μπορούν να επεκτείνουν τα δικαιώματα που ορίζονται στην παρούσα οδηγία προκειμένου να παράσχουν υψηλότερο επίπεδο προστασίας.

Τροπολογία
(8) Η παρούσα οδηγία ορίζει τους ελάχιστους κανόνες. Οι χώρες μέλη μπορούν να επεκτείνουν τα δικαιώματα που ορίζονται στην παρούσα οδηγία, ιδίως ούτως ώστε να εξασφαλίζουν στα θύματα το καθεστώς της ενάγουσας-ντος στις ποινικές διαδικασίες, όπου περιλαμβάνεται και το δικαίωμα της νομικής αρωγής και της πρόσβασης στον φάκελο, προκειμένου να παράσχουν υψηλότερο επίπεδο προστασίας

Τροπολογία 2
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 10

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή
(10) Κατά την παροχή πληροφοριών στα θύματα, θα πρέπει να δίδονται επαρκείς λεπτομέρειες, ώστε να εξασφαλίζεται ότι η μεταχείριση των θυμάτων γίνεται με σεβασμό και ότι τις-τους παρέχεται η δυνατότητα να προβαίνουν σε τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τη συμμετοχή τους στη διαδικασία, καθώς και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Ως προς αυτό, είναι σημαντικό να τις-τους παρέχονται πληροφορίες που τις-τους επιτρέπουν να γνωρίζουν την τρέχουσα κατάσταση κάθε διαδικασίας και την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Επίσης, είναι σημαντικό να παρέχονται στα θύματα πληροφορίες που τις-τους δίνουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν κατά πόσο θα ζητήσουν να επανεξεταστεί απόφαση μη δίωξης.

Τροπολογία
(10) Κατά την παροχή πληροφοριών, στα θύματα θα πρέπει να επιτρέπεται η πρόσβαση στους συναφείς φακέλους της υπόθεσης και θα πρέπει να δίδονται επαρκείς λεπτομέρειες, ώστε να εξασφαλίζεται ότι η μεταχείριση των θυμάτων γίνεται με σεβασμό και ότι τις-τους παρέχεται η δυνατότητα να προβαίνουν σε τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τη συμμετοχή τις-τους στη διαδικασία, καθώς και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Ως προς αυτό, είναι σημαντικό να τις-τους παρέχονται πληροφορίες που τις-τους επιτρέπουν να γνωρίζουν την τρέχουσα κατάσταση κάθε διαδικασίας και την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Επίσης, είναι σημαντικό να παρέχονται στα θύματα πληροφορίες που τις-τους δίνουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν κατά πόσο θα ζητήσουν να επανεξεταστεί απόφαση μη δίωξης.




Τροπολογία 3
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 13

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή
(13) Η υποστήριξη που παρέχεται από κυβερνητικές ή μη κυβερνητικές οργανώσεις πρέπει να είναι διαθέσιμη από τη στιγμή που έχει διαπραχθεί το έγκλημα, καθώς και καθόλη τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας, καθώς και μεταγενέστερα, σύμφωνα με τις ανάγκες του θύματος. Η υποστήριξη πρέπει να παρέχεται με διάφορα μέσα, χωρίς υπερβολικές διατυπώσεις και με επαρκή γεωγραφική κατανομή, ώστε να δίδεται η δυνατότητα σε όλα τα θύματα να έχουν πρόσβαση σ'αυτές τις υπηρεσίες. Ορισμένες κατηγορίες θυμάτων, όπως τα θύματα σεξουαλικής βίας, βίας συνδεόμενης με το βιολογικό φύλο, το φυλετικό μίσος ή άλλων εγκληματικών πράξεων λόγω προκαταλήψεων, καθώς και τα θύματα τρομοκρατίας, μπορεί να ζητήσουν υπηρεσίες ιδιαίτερης υποστήριξης λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της εγκληματικής πράξης την οποίαν έχουν υποστεί.

Τροπολογία
(13) Η υποστήριξη που παρέχεται από κυβερνητικές ή μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν καταχωρηθεί και εποπτεύονται σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο, πρέπει να είναι διαθέσιμη από τη στιγμή που έχει διαπραχθεί το έγκλημα, καθώς και καθόλη τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας, καθώς και μεταγενέστερα, σύμφωνα με τις ανάγκες του θύματος. Η υποστήριξη πρέπει να παρέχεται με διάφορα μέσα, χωρίς υπερβολικές διατυπώσεις και με επαρκή γεωγραφική κατανομή, ώστε να δίδεται η δυνατότητα σε όλα τα θύματα να έχουν πρόσβαση σ'αυτές τις υπηρεσίες. Ορισμένες κατηγορίες θυμάτων, όπως τα θύματα σεξουαλικής βίας, βίας συνδεόμενης με το βιολογικό φύλο, το φυλετικό μίσος ή άλλων εγκληματικών πράξεων λόγω προκαταλήψεων, καθώς και τα θύματα τρομοκρατίας ή του οργανωμένου εγκλήματος, μπορεί να ζητήσουν υπηρεσίες ιδιαίτερης υποστήριξης λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της εγκληματικής πράξης την οποίαν έχουν υποστεί.

Αιτιολόγηση
Τα θύματα του οργανωμένου εγκλήματος ανήκουν στις ιδιαίτερα ευάλωτες κατηγορίες θυμάτων, καθόσον είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε εκφοβισμό και απειλές επαναλαμβανόμενης βίας από τις-τους δράστες τέτοιου είδους εγκλημάτων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειάζονται ιδιαίτερα μέτρα όχι μόνο για την προστασία τους στις ποινικές διαδικασίες αλλά και για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης.


Τροπολογία 4
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 17

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή
(17) Κατά τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας, ορισμένα θύματα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε επακόλουθη και επαναλαμβανόμενη θυματοποίηση και εκφοβισμό από την-τον δράστη και τις συνεργάτιδες-ες της-του. Αυτός ο ευάλωτος χαρακτήρας μπορεί να αναγνωριστεί σε μεγάλο βαθμό από τα προσωπικά χαρακτηριστικά του θύματος, καθώς και από το είδος και τη φύση του εγκλήματος. Σ'αυτή τη βάση, ορισμένα θύματα όπως παιδιά, άτομα με αναπηρία, θύματα σεξουαλικής βίας και θύματα εμπορίας είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ευάλωτα για περαιτέρω θυματοποίηση και έχουν ανάγκη ειδικών μέτρων προστασίας. Η πρόσβαση σ'αυτά τα μέτρα προστασίας πρέπει να περιορίζεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως στις περιπτώσεις εξισορρόπησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων της κατηγορούμενης-ου ή της ύποπτης-ου, ή όταν το επιθυμεί το ίδιο το θύμα. Όσον αφορά τα θύματα εμπορίας και τα παιδιά που καθίστανται θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, καθώς και παιδικής πορνογραφίας, η παρούσα οδηγία δεν ασχολείται με ορισμένα θέματα που τα αφορούν, εάν αυτά έχουν ήδη ρυθμιστεί με συγκεκριμένες και λεπτομερείς διατάξεις οι οποίες περιλαμβάνονται σε άλλα μέσα τα οποία έχουν εγκριθεί ή βρίσκονται στο στάδιο διαπραγμάτευσης.

Τροπολογία
(17) Κατά τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας, ορισμένα θύματα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε επακόλουθη και επαναλαμβανόμενη θυματοποίηση και εκφοβισμό από την-τον δράστη και τις συνεργάτιδες-ες της-του. Αυτός ο ευάλωτος χαρακτήρας μπορεί να αναγνωριστεί σε μεγάλο βαθμό από τα προσωπικά χαρακτηριστικά του θύματος, καθώς και από το είδος και τη φύση του εγκλήματος. Σ'αυτή τη βάση, ορισμένα θύματα όπως παιδιά, άτομα με αναπηρία, θύματα σεξουαλικής βίας, θύματα του οργανωμένου εγκλήματος και θύματα εμπορίας είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ευάλωτα για περαιτέρω θυματοποίηση και έχουν ανάγκη ειδικών μέτρων προστασίας. Η πρόσβαση σ'αυτά τα μέτρα προστασίας πρέπει να περιορίζεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως στις περιπτώσεις εξισορρόπησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων της κατηγορούμενης-ου ή της ύποπτης-ου, ή όταν το επιθυμεί το ίδιο το θύμα. Όσον αφορά τα θύματα εμπορίας ή τα θύματα του οργανωμένου εγκλήματος και τα παιδιά που καθίστανται θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, καθώς και παιδικής πορνογραφίας, η παρούσα οδηγία δεν ασχολείται με ορισμένα θέματα που τα αφορούν, εάν αυτά έχουν ήδη ρυθμιστεί με συγκεκριμένες και λεπτομερείς διατάξεις οι οποίες περιλαμβάνονται σε άλλα μέσα τα οποία έχουν εγκριθεί ή βρίσκονται στο στάδιο διαπραγμάτευσης.

Αιτιολόγηση
Τα θύματα του οργανωμένου εγκλήματος είναι μια από τις ειδικές κατηγορίες θυμάτων που ορίζονται στην ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Οικονομική και την Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των θυμάτων στην ΕΕ – 18.05.2011 (COM(2011) 274). Δεδομένου ότι τα θύματα του οργανωμένου εγκλήματος είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στον εκφοβισμό και την απειλή άσκησης συνεχούς βίας από πλευράς των δραστών του εγκλήματος αυτού, χρειάζονται ιδιαίτερα μέτρα προστασίας.


Τροπολογία 5
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 24

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή
(24) Κάθε υπάλληλος που συμμετέχει σε ποινική διαδικασία και που μπορεί να έρθει σε επικοινωνία με θύματα θα πρέπει να καταρτίζεται, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζει και να καλύπτει τις ανάγκες τους, τόσο στο πλαίσιο της αρχικής όσο και της συνεχούς κατάρτισης, και σε βαθμό ανάλογο με την επαφή που έχει με τα θύματα. Η κατάρτιση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει κατάλληλη εξειδίκευση.

Τροπολογία
(24) Κάθε επαγγελματίας που συμμετέχει σε ποινική διαδικασία και που μπορεί να έρθει σε επικοινωνία με θύματα θα πρέπει να καταρτίζεται, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζει και να καλύπτει τις ανάγκες τους, τόσο στο πλαίσιο της αρχικής όσο και της συνεχούς κατάρτισης, και σε βαθμό ανάλογο με την επαφή που έχει με τα θύματα. Η κατάρτιση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει εξειδίκευση που θα αφορά, επί παραδείγματι, θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων, οικογένειες που στερήθηκαν μέλη τους από δολοφονίες, νεαρά θύματα εγκλημάτων ή θύματα διασυνοριακού εγκλήματος.


Τροπολογία 6
Πρόταση οδηγίας
Αιτιολογική σκέψη 26 α (νέα)

Τροπολογία
(26α). Σύμφωνα με την Κοινή Πολιτική Δήλωση των χωρών μελών και της Επιτροπής σχετικά με τα επεξηγηματικά έγγραφα της 28ης Σεπτεμβρίου 2011, οι χώρες μέλη ανέλαβαν να συνοδεύσουν, σε αιτιολογημένες περιπτώσεις, την κοινοποίηση των μέτρων μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο με ένα ή περισσότερα έγγραφα στα οποία θα επεξηγείται η σχέση μεταξύ των συστατικών στοιχείων μιας οδηγίας και των αντίστοιχων μερών των πράξεων μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο. Όσον αφορά την παρούσα οδηγία, η-ο νομοθέτης θεωρεί ότι πρέπει να αιτιολογείται η διαβίβαση τέτοιου είδους εγγράφων 1.
______________

Η Επιτροπή διαβίβάσε στο Συμβούλιο έγγραφη αιτιολόγηση στις X (X).


Τροπολογία 7
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 3 – εισαγωγή

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή
Οι χώρες μέλη εξασφαλίζουν ότι παρέχονται στα θύματα, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, από την πρώτη επικοινωνία με την αρμόδια αρχή για την παραλαβή της καταγγελίας που αφορά την αξιόποινη πράξη, οι ακόλουθες πληροφορίες:

Τροπολογία
Οι χώρες μέλη εξασφαλίζουν ότι παρέχονται σε όλα τα θύματα, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση και σε γλώσσα κατανοητή από το θύμα, με τη χρήση ευαίσθητων τεχνικών επικοινωνίας για τα παιδιά, όπου κρίνεται σκόπιμο από την πρώτη επικοινωνία με οιαδήποτε αρχή μετά από καταγγελία σχετικά με αξιόποινη πράξη, οι ακόλουθες πληροφορίες:


Τροπολογία 8
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 3 – παράγραφος 1 – στοιχείο στ

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή
(στ) ο βαθμός και οι όροι βάσει των οποίων τα θύματα έχουν δικαίωμα να λάβουν νομική συμβουλή, νομική συνδρομή ή οποιοδήποτε άλλο είδος συμβουλής,

Τροπολογία
(στ) οι όροι βάσει των οποίων τα θύματα έχουν δικαίωμα να λάβουν νομική συμβουλή, νομική συνδρομή ή οποιοδήποτε άλλο είδος ανεξάρτητης και εξειδικευμένης συμβουλής,

Τροπολογία 9
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 3 – στοιχείο στ α (νέο)

Τροπολογία
(στ.α) έχουν, σε κάθε περίπτωση, δικαίωμα σε δωρεάν υπηρεσίες διερμηνείας και μετάφρασης·


Τροπολογία 10
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 3 – παράγραφος 1 α (νέα)

Τροπολογία
Οι πληροφορίες που προβλέπονται στην παράγραφο 1, παρέχονται τόσο προφορικώς όσο και γραπτώς, σε απλή και προσιτή γλώσσα, λαμβάνοντας υπόψη κάθε ιδιαίτερη ανάγκη των ευάλωτων ατόμων.

Αιτιολόγηση
Δεν αρκεί να παρέχεται στις αρχές η επιλογή της παροχής των πληροφοριών που προβλέπονται στην παράγραφο 1 μόνο προφορικά.


Τροπολογία 11
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 4 – παράγραφος 1 – εισαγωγικό μέρος

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή
1. Οι χώρες μέλη εξασφαλίζουν ότι τα θύματα ενημερώνονται για το δικαίωμά τους να λαμβάνουν τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση που τα αφορά και ότι λαμβάνουν τις πληροφορίες αυτές όταν έχουν διατυπώσει αυτή την επιθυμία:

Τροπολογία
1. Οι χώρες μέλη εξασφαλίζουν ότι τα θύματα ενημερώνονται για το δικαίωμά τους να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση που τα αφορά και ότι είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση στους συναφείς φακέλους της υπόθεσης όταν έχουν διατυπώσει αυτή την επιθυμία, και ότι, ως εκ τούτου, λαμβάνουν τις ακόλουθες πληροφορίες


Τροπολογία 12
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 4 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή
2. Οι χώρες μέλη εξασφαλίζουν ότι προσφέρεται στα θύματα η δυνατότητα να ενημερώνονται για την αποφυλάκιση της διωχθείσας-έντος ή της καταδικασθείσας-έντος για εγκληματική πράξη που τα αφορά. Τα θύματα λαμβάνουν τις πληροφορίες αυτές εάν έχουν διατυπώσει αυτή την επιθυμία.

Τροπολογία
2. Οι χώρες μέλη εξασφαλίζουν ότι προσφέρεται στα θύματα η δυνατότητα να ενημερώνονται για την αποφυλάκιση
της διωχθείσας-έντος ή της καταδικασθείσας-έντος για εγκληματική πράξη που τα αφορά ή για την απόδρασή της-του από τις φυλακές. Τα θύματα λαμβάνουν αμέσως τις πληροφορίες αυτές σε κάθε περίπτωση.


Τροπολογία 13
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 4 – παράγραφος 2 α (νέα)

Τροπολογία
3a. Οι χώρες μέλη εξασφαλίζουν το δικαίωμα των θυμάτων να μεταβάλλουν οποιαδήποτε στιγμή την απόφασή τους σχετικά με την επιθυμία τους να λαμβάνουν ή να μην λαμβάνουν τις πληροφορίες που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2.


Τροπολογία 15
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 6 – παράγραφος 4 – στοιχείο α

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή
(α) την καταγγελία της αξιόποινης πράξης που υποβλήθηκε στην αρμόδια αρχή,

Τροπολογία
(α) την καταγγελία που αφορά την αξιόποινη πράξη που υποβλήθηκε στην αρμόδια αρχή,


Τροπολογία 16
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 7 – παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή
1. Οι χώρες μέλη εξασφαλίζουν ότι τα θύματα και οι οικογένειές τους, ανάλογα με τις ανάγκες τους, έχουν πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες εμπιστευτικής υποστήριξης θυμάτων.

Τροπολογία
1. Οι χώρες μέλη εξασφαλίζουν ότι τα θύματα και οι οικογένειές τους, ανάλογα με τις ανάγκες τους, έχουν πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες εμπιστευτικής υποστήριξης θυμάτων, πριν, κατά τη διάρκεια και για επαρκές χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση οιασδήποτε ποινικής διαδικασίας.

Αιτιολόγηση
Είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί ότι πρέπει να υπάρχει ένα συνεκτικό, εγγυημένο επίπεδο στήριξης σε όλες τις χώρες μέλη και ότι η στήριξη δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στο διάστημα ακριβώς μετά το έγκλημα, καθώς οι ποινικές διαδικασίες μπορεί να τραβήξουν σε μάκρος, να είναι πολύπλοκες και τραυματικές, ιδίως για τα θύματα βίαιων ή και σεξουαλικών εγκλημάτων.


Τροπολογία 17
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 7 – παράγραφος 4 α (νέα)

Τροπολογία
4a. Οι χώρες μέλη επιτρέπουν σε κυβερνητικές ή μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν έννομο συμφέρον και οι οποίες έχουν καταχωρηθεί και εποπτεύονται σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο να παρεμβαίνουν σε ποινικές διαδικασίες προς υποστήριξη, ή εξ ονόματος του θύματος ή των θυμάτων.


Τροπολογία 19
Πρόταση οδηγίας
Άρθρο 8

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή
Οι χώρες μέλη εξασφαλίζουν ότι τα θύματα λαμβάνουν έγγραφο αποδεικτικό για κάθε καταγγελία που έχουν υποβάλει σε αρμόδια αρχή της χώρας μέλους.

Τροπολογία
Οι χώρες μέλη εξασφαλίζουν ότι τα θύματα λαμβάνουν έγγραφο αποδεικτικό σε γλώσσα που κατανοούν για κάθε καταγγελία που έχουν υποβάλει σε αρμόδια αρχή της χώρας μέλους.

Αιτιολόγηση

Ευθυγράμμιση με τα δικαιώματα που παρέχονται στα άτομα που κατηγορούνται για διάπραξη εγκλημάτων στο εξωτερικό.



Για να βρεθείτε στο δέκατοτερτατο μέρος πατήστε εδώ  


Την είδηση την βρήκαμε στις 12.9.12 από την Europarliament στην http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A7-2012-0244+0+DOC+XML+V0//EL