12 Σεπ 2012

Ενίσχυση των δικαιωμάτων των λεσβιών θυμάτων διάκρισης

Σήμερα 12.9.2012, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μια οδηγία η οποία θεσπίζει ένα σύνολο μέτρων για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των θυμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η οδηγία αναγνωρίζει την ύπαρξη ιδιαίτερων αναγκών προστασίας των θυμάτων των εγκλημάτων που διαπράττονται με κίνητρο την προκατάληψη ή τις διακρίσεις που σχετίζονται με τα προσωπικά χαρακτηριστικά τους. Τα χαρακτηριστικά αυτά περιλαμβάνουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το βιολογικό φύλο και την ταυτότητα τρανς φύλου ή της έκφρασης της ταυτότητας.
Η παρούσα οδηγία αποτελεί το πρώτο διεθνές τμήμα της νομοθεσίας που αναφέρεται στην έκφραση τρανς φύλου. Η σημασία της είναι ότι όλες οι trans και όλες οι παραλλαγές trans φύλου θα καλυφθούν καθώς και όλες όσες-οι δεν παρουσιάζουν το φύλο τις με ένα στερεότυπο τρόπο.

Η οδηγία έλαβε την έκκληση της ILGA-Europe για την εξέταση της κατάστασης των LGBTI θυμάτων προκατάληψης-εγκλημάτων βίας και στη βάση του τρανς φύλου. Η οδηγία καθιστά σαφές ότι τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να ληφθούν ως παράγοντες της ατομικής αξιολόγησης των πιθανών αναγκών προστασίας, που προσφέρονται σε όλα τα θύματα.
Πολλά θύματα θα επωφεληθούν από την παρούσα οδηγία, που λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και τους φόβους τους, όσον αφορά το δικαίωμα στην προστασία περαιτέρω θυματοποίησης ή εκφοβισμού, να δίνουν συνέντευξη σε ειδικά εκπαιδευμένες επαγγελματίες, να μην ερωτώνται χωρίς λόγο για την ιδιωτική τους ζωή κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας και, το δικαίωμα μιας κατάλληλης υποστήριξης κατά τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας.

Οι χώρες μέλη της ΕΕ θα έχουν τρεις χρονιές ώστε να θέσουν σε πλήρη εφαρμογή την παρούσα οδηγία και η ILGA θα παρακολουθεί τη διαδικασία εφαρμογής. Ειδικότερα, η ILGA θεωρεί ότι οι διατάξεις της οδηγίας σχετικά με τις υπηρεσίες υποστήριξης των θυμάτων, την κατάρτιση των νομικών και τη συνεργασία των υπηρεσιών που εργάζονται με τα θύματα θα πρέπει να μεταφερθούν επαρκώς ώστε να διασφαλίσουν ότι ο προσδιορισμός των ιδιαίτερων αναγκών-συνθηκών προστασίας των θυμάτων είναι πραγματικά εγγυημένος. Οι χώρες μέλη αναμένεται να εγκρίνουν επισήμως τη νομοθεσία τους επόμενους μήνες.

Η Gabi Calleja, της ILGA, δήλωσε:
"Αυτή είναι μια πολύ σημαντική, αναγκαία και επίκαιρη νομοθεσία για την LBTIQ κοινότητα. Οι LBTIQ υπόκεινται σε εγκλήματα μίσους σε ολόκληρη την Ευρώπη και η νέα οδηγία παρέχει ένα πολύ χρήσιμο πλαίσιο για το πώς οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να βοηθήσουν τα θύματα των εγκλημάτων που διαπράττονται για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, τρανς ταυτότητας, βιολογικού φύλου και της έκφρασης τρανς φύλου. Η ILGA χαιρετίζει ιδιαίτερα τις βελτιώσεις που επιτεύχθηκαν κατά την έκδοση της παρούσας οδηγίας.
Ο Martin Κ.Ι. Christensen, της ILGA, πρόσθεσε:
"Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε ένα σημαντικό βήμα κατά των εγκλημάτων μίσους που υποκινούνται από την φοβία προς τις Lbtiq. Αυτό που η ILGA θέλει να δει ως επόμενο βήμα είναι η βελτίωση του ορισμού στην ΕΕ για τα εγκλήματα μίσους που πρέπει να αναγνωρίσει ρητά τις αιτίες αυτές. Επί του παρόντος, η νομοθεσία της ΕΕ δεν περιλαμβάνει την λεσβοφοβία και την αμφιφοβία στον ορισμό των εγκλημάτων μίσους και είναι καιρός να ενημερωθεί η νομοθεσία της ΕΕ ώστε να διασφαλίσει ότι αυτές οι αιτίες αναγνωρίζονται και αντιμετωπίζονται επί ίσοις όροις με τα εγκλήματα που διαπράττονται εις βάρος ανθρώπων λόγων διαφόρων ηλικιών, εθνικοτήτων, ικανοτήτων- αναπηριών και θρησκευτικών πεποιθήσεων".


Την είδηση την βρήκαμε στις 12.9.12 και την μεταφράσαμε από την ILGA στην http://ilga-europe.org/home/news/for_media/media_releases/eu_adopts_directive_offering_protection_to_victims_of_homophobic_and_transphobic_crimes