Το Βατικανό επικρίνει ένα φιλικό προς τις λεσβίες βιβλίο της Δοκτόρισας Θεολογίας, Margaret Farley, ειδικευμένης σε θέματα ηθικής και την αποκηρύσει.
Το Βατικανό έχει επικρίνει έντονα από το 2005 το βιβλίο Δοκτόρισας και καλόγριας των Ην. Πολιτειών σχετικά με τη σεξουαλική ηθική, όπου υπερασπίζεται τα δικαιώματα των λεσβιών, την ισότητα γάμου, και την αυτοικανοποίηση των γυναικών. "Η αυτοικανοποίηση", καταλήγει η Farley, "στην πραγματικότητα εξυπηρετεί τις σχέσεις, δεν τις δυσχεραίνει". Η υποστήριξή της προς το διαζύγιο και την δυνατότητα κάποιας να ξαναπαντρευτεί απορρίπτεται ως «αντίθετη προς τον νόμο του Θεού».
Το BBC αναφέρει ότι το Γραφείο Ορθοδοξία της Αγίας Έδρας δήλωσε ότι το βιβλίο της Margaret Farley, “Μόνο Αγάπη”, θέτει «σοβαρή βλάβη» στις πιστές, και ότι οι ιδέες της για την αυτοικανοποίηση των γυναικών, την λεσβιακότητα, την ισότητα γάμου είναι σε «άμεση αντίφαση» με την παραδοσιακή καθολική διδασκαλία σχετικά με τη σεξουαλική ηθική.
Επιπλέον, η Σύνοδος Δόγματος Πίστης έχει δηλώσει ότι τα γραπτά της προδίδουν μια «ελαττωματική κατανόηση του αντικειμενικού χαρακτήρα του ηθικού νόμου της φύσης».
Το Βατικανό έχει απαγορεύσει τη χρήση του βιβλίου στις Καθολικές δασκάλες, σε μια κοινοποίηση που υπογράφεται από τον προϊστάμενο τμήματος Καρδινάλιο William Levanda και εγκρίθηκε από τον Πάπα.
Η Δοκτόρισα Farley υπερασπίστηκε το έργο της, ωστόσο, λέγοντας ότι οι ιδέες που περιέχει είναι απολύτως συνεπείς με την θεολογική παράδοση. Στο βιβλίο της, γράφει ότι "ο λεσβιακός προσανατολισμός καθώς και οι δραστηριότητές του μπορεί και πρέπει να είναι σεβαστά". Το βιβλίο της υποστηρίζει, επίσης, την ισότητα γάμου ως μέσο για τη μείωση μίσους και κατά του στιγματισμού των Lbtiq.
Η σημερινή δήλωση από το Βατικανό, ωστόσο επιβεβαιώνει τη θέση του ότι λεσβιακές πράξεις είναι «εγγενώς διαταραγμένές» και «σε αντίθεση με το φυσικό νόμο». Ο γάμος, είπε, δεν μπορεί παρά να είναι η ένωση μεταξύ μιας γυναίκας και ενός άνδρα.
Σε σημερινή της ανακοίνωση, η Δοκτόρισα Farley, η οποία έχει έντεκα τιμητικούς βαθμούς στο ενεργητικό της, και είναι επίτιμη καθηγήτρια στο Yale, δήλωσε ότι χρησιμοποιούνται «κριτήρια (sic) της δικαιοσύνης» στην αξιολόγηση της σεξουαλικής ηθικής. "Το γεγονός ότι οι Χριστιανές (και άλλες) έχουν επιτύχει νέες γνώσεις και βαθύτερη κατανόηση του ανθρώπινου είδους και της σεξουαλικότητας φαίνεται να απαιτεί να εξεταστεί τουλάχιστον η δυνατότητα της ανάπτυξης της σεξουαλικής ηθικής", είπε.
Πρόσφατα, το Βατικανό έχει επικρίνει έντονα τις μοναχές των Ην. Πολιτειών, έφτασε τόσο μακριά ώστε να καταγγείλει τη Διάσκεψη Ηγεσίας των Θεολογισών-Καλογριών, τα μέλη της οποίας αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% των 57.000 θεολογισών-καλογριών των Ην. Πολιτειών, πως γίνεται «φεμινιστική» και «πολιτικοποιημένη», προωθεί ανορθόδοξες ιδέες σχετικά με τη σεξουαλική ηθική και αμφισβητεί την εξουσία των (ανδρών) επισκόπων.
Όταν το βιβλίο της εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2005, υιοθετήθηκε από τις καθολικές εκπαιδευτικές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ μάλιστα απέσπασε ένα σημαντικό βραβείο στην κατηγορία του.
Την είδηση την βρήκαμε στις 4.6.12 και την μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2012/06/04/vatican-criticises-a-pro-gay-book-by-us-nun/