15 Ιουν 2012

FRA, ίδια δικαιώματα για όλα τα ζευγάρια

FRA: Οι συντρόφισες με σύμφωνο συμβίωσης θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα ιδιοκτησίας και των οικονομικών με αυτά των συζύγων σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ

Η Οργάνωση Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα διευκολύνουν την ελεύθερη κυκλοφορία των ζευγαριών που ίσως να μην είναι σύμφωνες με τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε δύο νέους κανονισμούς στην ΕΕ για την απλοποίηση και την ανταλλαγή ακινήτων στα ζευγάρια που χωρίζουν», όπως προσωπικά αντικείμενα και χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, όταν μετακινούνται μεταξύ χωρών μελών της ΕΕ.

Η Επιτροπή συνέταξε έναν κανονισμό για τα ζευγάρια που έχουν τελέσει γάμο, και έναν άλλο για τις συντρόφισες συμφώνου συμβίωσης. Αν και οι δύο ασχολούνται με τη διεθνή δικαιοδοσία και το εφαρμοστέο δίκαιο, ο πρώτος κανονισμός που επιτρέπει στις συζύγους-ανεξαρτήτως φύλου-να επιλέγουν σύμφωνα με ποιό εθνικό δίκαιο μπορούν να μοιραστούν την περιουσία τις.

Αντίθετα, ο δεύτερος κανονισμός δεν επιτρέπει στις συντρόφισες συμφώνου συμβίωσης-ανεξάρτητα από το φύλο τις, να επιλέξουν ποιό δίκαιο εφαρμόζεται για τη διαχείριση της περιουσίας τις.
Ανταποκρινόμενη σε αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Οργάνωση ανέφερε ότι η Πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου σχετικά με [...] τις περιουσιακές συνέπειες των συντροφικών σχέσεων συμφώνου συμβίωσης "δεν φαίνεται να είναι σύμφωνη με την αρχή της ισότητας (άρθρο 20 της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων)".

Επιπλέον, μέρος της πρότασης "δημιουργεί δυνητικά προβληματικές επιπτώσεις όσον αφορά την απαγόρευση των διακρίσεων (άρθρο 21)», δήλωσε η Οργάνωση.
Η ευρωβουλευτίνα Alexandra Thein, μέλος της διακομματικής Lbtiq ομάδας και Εισηγήτρια των προτεινόμενων ρυθμίσεων στο Κοινοβούλιο, εξέφρασε την ικανοποίησή της: "Η Οργάνωση επιβεβαιώνει τον σκεπτικισμό της προς την προσέγγιση που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή. Δεν υπήρχε νομίμη ανάγκη να προτείνει δύο ξεχωριστούς κανονισμούς, και η διαφορετική μεταχείριση που προτείνει η Επιτροπή δεν είναι δικαιολογημένη".

"Συνιστώ ανεπιφύλακτα στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβει υπόψη τη γνωμοδότηση αυτή, και να εγκρίνει τους δύο κανονισμούς οι οποίοι συνάδουν με τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων”, κατέληξε.

Ο Michael Cashman ευρωβουλευτής, συμπρόεδρος της διακομματικής Lbtiq ομάδας, πρόσθεσε: “Χαιρετίζω θερμά αυτήν την άποψη από την FRA. Τη κοινοβουλευτική γνώμη που ετοιμάζουμε στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών περιέχει ακριβώς τις σωστές τροποποιήσεις για να προσφέρουν αυτοί οι κανονισμοί την ίδια επιλογή σε όλα τα ζευγάρια".

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει τώρα να προχωρήσει σε συστάσεις προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το τελευταίο είναι υπεύθυνο για την έκδοση των κανονισμών.


Την είδηση την βρήκαμε στις 12.6.12 και την μεταφράσαμε από την Lgbt-ep.eu στην http://www.lgbt-ep.eu/press-releases/fra-registered-partners-should-have-the-same-property-rights-as-spouses-under-eu-law/

Η φωτογραφία είναι από την Athens Pride 2012