16 Ιουν 2012

Σεξουαλοποίηση των νεαρών κοριτσιών στα ΜΜΕ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μελέτη σεξουαλικοποίησης των νέων κοριτσιών στα μέσα ενημέρωσης

Βρυξέλλες, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άκουσαν την περασμένη εβδομάδα πως η εικόνα των νεαρών γυναικών και κοριτσιών στα μέσα ενημέρωσης τροφοδοτεί μια επικίνδυνη εξέλιξη που συμβάλλει στην ανισότητα και στη βία κατά των γυναικών. Το Κοινοβούλιο καλείται να εγκρίνει μια έκθεση σχετικά με το θέμα τον Οκτώβριο.

Οι European Women Lobby - EWL ανησυχούν βαθιά για την αυξανόμενη σεξουαλικοποίηση των νεαρών κοριτσιών στα μέσα ενημέρωσης σήμερα. Το πρόβλημα της σεξουαλικοποίησης αναφέρεται στην επιβολή της σεξουαλικότητας των ενηλίκων στα παιδιά, και ειδικά στα κορίτσια, σε μια ηλικία που είναι ψυχικά, σωματικά και συναισθηματικά δεν είναι έτοιμα. Επιπλέον, δίνει στα νέα κορίτσια την πεποίθηση ότι έχουν αποτιμώνται με βάση τη σωματική ελκυστικότητα τις οδηγεί και αυτό οδηγεί στο να γίνονται οι γυναίκες αντικείμενα. Το ζήτημα της σεξουαλικοποίησης μπορεί να το δει καμιά παντού σήμερα, στη διαφήμιση, στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, στις ταινίες, στα περιοδικά, στη μουσική, στη μόδα, στα κινητά τηλέφωνα ...

Το πρόβλημα έχει αναγνωριστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για το λόγο αυτό, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σχετικά με τη σεξουαλικοποίηση των νεαρών κοριτσιών στις 6 Ιουνίου 2012 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με στόχο την ευαισθητοποίηση του θέματος μεταξύ των δημόσιων αρχών και να αναπτύξουν συγκεκριμένες στρατηγικές για την καταπολέμησή της. Η συνάντηση διοργανώθηκε από την ευρωβουλευτίνα Joanna Skrzydlewska, συντάκτρια της επικείμενης έκθεσης, καθώς και μέλος του κόμματος EPP. Εξειδικευμένες από όλη την Ευρώπη κλήθηκαν να μοιραστούν τις παρατηρήσεις και τις εμπειρίες τις σχετικά με τη σεξουαλικοποίηση των κοριτσιών.

Η σεξουαλικοποίηση έχει γίνει σαν ταπετσαρία, όλη την ώρα βρίσκεται συνεχώς στο παρασκήνιο, στο βαθμό που δεν την βλέπουμε πλέον όπως η Δρ Λίντα Παπαδοπούλου περιέγραψε. Η Δρ Παπαδοπούλου είναι ψυχολόγος και ειδική στο θέμα των επιπτώσεων της σεξουαλικοποίηση στις νέες. Παρουσίασε στατιστικά στοιχεία σχετικά με το θέμα καθώς και συγκεκριμένα παραδείγματα:

* Όταν ρωτήθηκαν για το μελλοντικό επάγγελμα, το 62% των νεαρών κοριτσιών θέλει να είναι διάσημο μοντέλο και 25% θέλει να είναι χορεύτριες στριπτίζ.
* Ο λαγός του Playboy είναι το λογότυπο των νέων κοριτσιών σήμερα.
* Υπάρχει ένα παιχνίδι στον υπολογιστή, όπου μπορείτε κερδίσετα βαθμούς με τον ξυλοδαρμό μιας εργαζόμενης του σεξ.
Σ' αυτό το παιχνίδι δόθηκε βαθμολογία 10 στα 10 σε αρκετές κριτικές και η εφημερίδα NY-times είπε ότι έδωσε «ένα νέο επίπεδο βάθους για μια εμπειρία αλληλεπίδρασης στη ψυχαγωγία".
* Η βία έχει γίνει κάτι “σέξι” στα μέσα ενημέρωσης.
* 1 στις 3 έφηβες έχουν υποστεί σεξουαλική βία από τους συντρόφους τις.
* 11 ετών είναι ο μέσος όρος ηλικίας των κοριτσιών που εκτείθενται σε πορνό.
* 10 ετών είναι ο μέσος όρος ηλικίας των κοριτσιών που παρενοχλούνται σεξουαλικά στο σχολείο.

Σύμφωνα με την Δρα Παπαδοπούλου, τα κορίτσια που μεγαλώνουν σήμερα, είναι αναμφισβήτητα η πρώτη γενιά που εκτείθεται σε βιασμό και σεξουαλική βία πριν από την πρώτη σεξουαλική εμπειρία τις. Αυτό ομαλοποιεί και νομιμοποιεί τη σεξουαλική κακοποιητική συμπεριφορά που μπορεί να δει καμιά στα στατιστικά στοιχεία. Η βία κατά των γυναικών έχει αυξηθεί στις Ην. Πολιτείες κατά 400% από το 2004. Κατά την ίδια χρονική περίοδο αυξήθηκε στις διαφημίσεις κατά 120%.

Η Δρα Παπαδοπούλου ασχολείται επίσης με άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τη σεξουαλικοποίηση των κοριτσιών στα μέσα ενημέρωσης. Η οποία οδηγεί στο να γίνονται οι γυναίκες αντικείμενα, γεγονός που έχει σοβαρές συνέπειες. Για παράδειγμα, υπήρξε μια δραματική αύξηση των πλαστικών χειρουργικών επεμβάσεων, μεταξύ 2002 και 2003 ο αριθμός των εμφυτευμάτων στήθους για έφηβες κάτω των 19 τριπλασιάστηκε. Επιπλέον, το 75% μεταξύ 7 και 11 ετών θέλουν να αλλάξουν τμήματα της φυσικής τις εμφάνισης και τέσσερα από τα πέντε κορίτσια φοβούνται ότι θα γίνουν χοντρές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση των διατροφικών διαταραχών. Περαιτέρω, τα νεαρά κορίτσια εμφανίζονται φορώντας make-up, “σέξι” εσώρουχα και προκλητική εμφάνιση. Η γαλλική Vogue απεικονίζει εξάχρονη με βαρύ μακιγιάζ και ψηλά τακούνια, τις σεξουαλοποιούν τοποθετώντας τις σε αυτό το περιβάλλον (βλ. παραπάνω εικόνα). Τι κάνουμε στα νεαρά κορίτσια;

Η Joanna Skrzydlewska είπε: "Θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν τα άμεσα αποτελέσματα της σεξουαλικοποίησης, όπως η αύξηση της σεξουαλικής κακοποίησης κοριτσιών, η εντατικοποίηση του φαινομένου της παιδικής πορνογραφίας ή η αύξηση της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, είναι η τιμή που θέλουμε να πληρώσουμε σε σχέση με την εμπορευματοποίηση της ζωής και των ανθρώπινων σχέσεων".


Την είδηση την βρήκαμε στις 14.6.12 και την μεταφράσαμε από την womenlobby.org στην http://www.womenlobby.org/spip.php?article3671