28 Ιουν 2012

Πρόταση νομοσχεδίου συμβίωσης για τα λεσβιακά ζευγάρια στη Μάλτα


Πρόταση νόμου που θα δώσει, επίσης, δικαιώματα στα λεσβιακά ζευγάρια παρουσιάστηκε στην Βουλή στην εβδομάδα των εορτασμών της Ημέρας Υπερηφάνειας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Chris είπε ότι έχει καταθέσει μια πρόταση για το νομοσχέδιο που θα φέρει τελικά ένα νόμο που έχει ψηφιστεί από το 1998 και δεσμεύτηκε να αναγνωρίσει νέα δικαιώματα για τα ζευγάρια που δεν έχουν τελέσει γάμο, τόσο τα λεσβιακά όσο και τα ετερό ζευγάρια.

Η πρόταση για την πρώτη ανάγνωση, του νομοσχεδίου συμβίωσης υποβλήθηκε στη γραμματεία της Βουλής στις 26.6.12, μια εβδομάδα πριν από την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για την Ημέρα Υπερηφάνειας από τη ΜΚΟ Κίνημα Lgbtiq Δικαιωμάτων στη Μάλτα.

Οι τελικές πινελιές στο νόμο θα εφαρμοστούν από το Υπουργικό Συμβούλιο αυτή την εβδομάδα. Ο David Agius εκ μέρους της κυβέρνησης δήλωσε ότι το περιεχόμενο του νόμου θα συζητηθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα την επόμενη εβδομάδα.

Μεταξύ άλλων, ο νόμος αναμένεται να δώσει πολιτικά δικαιώματα στα ζευγάρια που δεν έχουν τελέσει γάμο, τα οποία θα πρέπει τώρα να αναγνωριστούν επίσημα από το νόμο, εφόσον έχουν μια σταθερή σχέση.

Τα λεσβιακά ζευγάρια που να έχουν σχέση θα αναγνωρίζονται από το νόμο με την κυβέρνηση, να συμπληρώνει μία δηλώση πρόθεσης στο πιο πρόσφατο έγγραφο της πολιτικής του Εθνικιστικού Κόμματος, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία τόνισε ότι η πολιτεία «πρέπει να νομοθετεί όπου αυτό είναι απαραίτητο να καθοριστούν τα δικαιώματα και οι ευθύνες των σχέσεων αυτών τόσο για τα λεσβιακά όσο και για ετερό ζευγάρια".

Η δέσμευση νομοθέτησης του Συμφώνου Συμβίωσης για λεσβιακά ζευγάρια ελήφθη επίσης από το Εργατικό κόμμα, το οποίο είχε προηγουμένως δηλώσει ότι ο νόμος θα είναι μέρος του μανιφέστου εκλογής του.

Η Εκκλησία αναμένεται να αποφανθεί κατά του Συμφώνου Συμβίωσης για τα λεσβιακά ζευγάρια, αφού ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ ', δήλωσε πως οποιαδήποτε απόκλιση από την παραδοσιακή αντίληψη του γάμου θα "απειλεί την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το μέλλον της ίδιας της ανθρωπότητας".


Την είδηση την βρήκαμε στις 28.6.12 και την μεταφράσαμε από την Malta Today. com στην http://www.maltatoday.com.mt/en/newsdetails/news/national/Cohabitation-bill-presented-for-first-reading-20120628