30 Ιουν 2012

Νομιμοποιήση του γάμου λεσβιακών ζευγαριών στη Γαλλία από το 2013

Προς νομιμοποίηση του γάμου λεσβιακών ζευγαριών η Γαλλία

Η νέα σοσιαλιστική Κυβέρνηση της Γαλλίας θα νομιμοποιήσει το γάμο και την παιδοθεσία για ζευγάρια του ίδιου φύλου, δήλωσε την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός της χώρας Ζαν-Μαρκ Αϊρό, αντικατοπτρίζοντας μια μετατόπιση της κοινής γνώμης σε ένα έθνος το οποίο είναι κατά πλειοψηφία καθολικό.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuter, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ανέλαβε το ύπατο αξίωμα της χώρας τον προηγούμενο μήνα, είχε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας υποσχεθεί να νομιμοποιήσει το γάμο και την παιδοθεσία μεταξύ λεσβιακών ζευγαριών, αλλά δεν είχε δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Δύο εβδομάδες μετά την εκλογική νίκη του Σοσιαλιστικού κόμματος και την κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας στις βουλευτικές εκλογές, το συντηρητικό κόμμα του πρώην Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, το οποίο ήταν αντίθετο με αυτή την πολιτική, δεν μπορεί να κάνει πολλά για να τη σταματήσει.

«Η Κυβέρνηση το έχει θέσει ως στόχο να εργαστεί τους επόμενους λίγους μήνες για την εφαρμογή των προεκλογικών δεσμεύσεών της όσον αφορά στη μάχη κατά της διάκρισης για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας τρανς φύλου», αναφέρει γραπτή δήλωση του γραφείου του Πρωθυπουργού.

Νωρίτερα την Παρασκευή, η Υφυπουργίνα Οικογένειας Ντομινίκ Βερτινοτί δήλωσε στην καθημερινή εφημερίδα της Γαλλίας «Λε Παριζιέν» ότι εντός ενός χρόνου θα υιοθετηθεί νομοθεσία για το γάμο λεσβιακών ζευγαριών και την παιδοθεσία.

Η δήλωση του γραφείου του Πρωθυπουργού δεν επιβεβαίωσε το χρονοδιάγραμμα, αλλά διαβεβαίωσε ότι η νομοθεσία θα εφαρμοστεί.

Επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση θα αναπτύξει διάλογο το φθινόπωρο όσον αφορά στην εξεύρεση τρόπων διευκόλυνσης όσων κάνουν μετάβαση τρανς φύλου, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες όταν έρχονται αντιμέτωπες με τη γαλλική διοίκηση λόγω περιπλοκών από την μετάβαση του τρανς φύλου και του ονόματός τις.

Μια νομοθεσία που θα προνοεί το γάμο λεσβιακών ζευγαριών θα ευθυγραμμίσει τη Γαλλία, η οποία προς το παρόν επιτρέπει μόνο την πολιτική ένωση μεταξύ λεσβιακών ζευγαριών, με τη Δανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Σουηδία. *Α

Θα σηματοδοτήσει, επίσης, μια σημαντική αλλαγή στη γαλλική κοινωνία, όπου περισσότερο από τα δύο τρίτα του πληθυσμού περιγράφονται ως ρωμαιοκαθολικές, σύμφωνα με έρευνα της Ifop.

Ωστόσο, ολοένα και λιγότερες ακολουθούν τα αυστηρά ρωμαιοκαθολικά διδάγματα σε σεξουαλικά θέματα ή υποστηρίζουν την καταδίκη της λεσβιακότητας από το Βατικανό.


Την είδηση την βρήκαμε στις 30.6.12 από την onlycy.com στην http://www.onlycy.com/191180-%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%AC%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%86%CF%85%CE%BB%CF%8C%CF%86%CE%B9%CE%BB%CF%89%CE%BD-%CE%B6%CE%B5%CF%85


*Α Η Δανία η Ισπανία η Ολλανδία και η Σουηδία έχουν αναγνωρίσει το γάμο, το Βέλγιο έχει Σύμφωνο Συμβίωσης όπως ως τώρα η Γαλλία (PACS) και η Πορτογαλία έχει αναγνωρίσει το γάμο.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της χρονιάς, το 63% των Γαλλίδωνν είναι υπέρ του γάμου των λεσβιών και 56% υπέρ της λεσβιακής παιδοθεσίας

29 Ιουν 2012

Αμφισεξουαλική η Amber Heard

Δηλωμένη bisexual η νέα σχέση του Johnny Depp, Amber Heard

Χωρισμένος ο Johnny Depp, χωρισμένη και η Amber Heard όχι όμως από άνδρα αλλά από γυναίκα καθώς από το 2010 η ηθοποιός έχει αποκαλύψει την αμφισεξουαλικότητά της.

"Δηλωμένη" bisexual είναι η νέα φημολογούμενη αγαπημένη του πρόσφατα χωρισμένου Johnny Depp, Amber Heard. Η 26χρονη ηθοποιός λέγεται πως έχει χωρίσει από την αγαπημένη της φωτογράφισα Tasya van Ree με την οποία ήταν μαζί από το 2008.

Από το 2010, η ηθοποιός έκανε γνωστές τις σεξουαλικές της προτιμήσεις.

"Δεν είναι πλέον μαζί. Η Amber χτες βγήκε μόνη της ενώ έκρυψε το πρόσωπό της καθώς έμπαινε στο ξενοδοχείο Chateau Marmont", είπε στο περιοδικό In Touch άτομο από το περιβάλλον της Amber Heard.

Παρόλα αυτά, οι δύο γυναίκες παραμένουν καλές φίλες.

Την ίδια στιγμή όλο και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα πως η 26χρονη αποτέλεσε το τρίτο πρόσωπο στη σχέση του Johnny Depp με την Vanessa Paradis.


Την είδηση την βρηκαμε στις 28.6.12 από την cosmo.gr στην http://www.cosmo.gr/Lifestyle/Celebrities/Gossip/dhlwmenh-bisexual-h-nea-sxesh-toy-johnny-depp-amber-heard.1833973.html

Ελλάδα, το 84% των γυναικών δεν ευχαριστήθκε το σεξ την πρώτη φορά


Το 84% των γυναικών και το 49% των ανδρών δεν ευχαριστήθηκε το σεξ την πρώτη τις-τoυς φορά!

Απούσα ήταν για το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, των Ελληνίδων-ων συμπεριλαμβανομένων, η σεξουαλική ευχαρίστηση, ένα από τα βασικά ζητούμενα στο σεξ δηλαδή, κατά την περιβόητη... «πρώτη φορά».

Ειδικότερα, στην χώρα μας, μόνο το 31% των Ελληνίδων-ων δήλωσαν ότι βίωσαν αυτή την περίφημη σεξουαλική ευχαρίστηση την πρώτη φορά στη ζωή τις που συνευρέθηκαν ερωτικά με ένα άλλο άτομο.

Πάντως, οι άνδρες, συγκρινόμενοι με τις γυναίκες, φαίνεται ότι βγαίνουν κερδισμένοι, αφού βάσει και της συγκεκριμένης έρευνας, περίπου ένας στους δύο ένοιωσαν αυτή τη μεγάλη ικανοποίηση την πρώτη φορά που έκαναν σεξ. Από την άλλη, μόνο, το 16% των γυναικών βίωσαν αυτή την ηδονή.

Σύμφωνα με τους ειδικές που έκαναν αυτή την παγκόσμια έρευνα –για λογαριασμό γνωστής εταιρίας προφυλακτικών- η έλλειψη σεξουαλικής απόλαυσης συσχετίζεται με την έλλειψη βασικής σεξουαλικής εκπαίδευσης. Σε ό,τι αφορά στη σεξουαλική εκμάθηση, οι άνθρωποι εξέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος των πληροφοριών τις εκτός σχολείου, γεγονός που σήμερα για τις ερευνήτριες έχει τον αντίκτυπό του στο συμπέρασμα που διατυπώθηκε παραπάνω.

Ως βασικές πηγές σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και πληροφόρησης παγκοσμίως αναφέρονται οι συμμαθήτριες ή φίλες (42%), τα βιβλία (41%) και το Διαδίκτυο (35%).

Στην Ελλάδα, παρότι τα επίπεδα σεξουαλικής εκπαίδευσης έχουν σταθερή αυξητική πορεία, ακόμη και σήμερα, μία στις τρεις Ελληνίδες-ες δηλώνει πως δεν έλαβε ποτέ καμία μορφή σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Το «κεφάλαιο» σεξ για τις Ελληνίδες-ες ανοίγει με τη βοήθεια φιλενάδων και συμμαθητριών (ποσοστό 67%) ενώ μόνο το 7% δηλώνει πως έχει λάβει αντίστοιχη διαπαιδαγώγηση από κάποιο εκπαιδευτικό φορέα.

Μάλιστα, η χώρα μας διεκδικεί και μια θέση στο παγκόσμιο βάθρο σε ό,τι αφορά γενικώς την έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, μαζί με την Ιταλία (55%), την Πορτογαλία (44%).

Το θετικό είναι πάντως ότι παρά την έλλειψη διαπαιδαγώγησης το 83% των νέων έως 25 ετών στην Ελλάδα δήλωσε πως χρησιμοποιεί προφυλακτικό σε μόνιμη βάση για την αποφυγή κυρίως πιθανής εγκυμοσύνης (48%) και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (29%).


Την είδηση την βρήκαμε στι 28.6.12 από την εφημερίδα ifimerida στην http://www.iefimerida.gr/news/57503/%CF%84%CE%BF-49-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-84-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B2%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%B5%CE%BE-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC

O πρώτος γάμος μεταξύ δύο Αγγλίδων στην Κεφαλονιά

Σήμερα πραγματοποιήθηκε το πρωι, σε ρομαντική παραλία του νησιού μας, ο πρώτος γάμος μεταξύ δύο γυναικών.

Όπως μαθαίνουμε σε λίγες μέρες ακολουθεί και γάμος μεταξύ ανδρών.

Και οι δυο γάμοι είναι μεταξύ Αγγλίδων πολιτισών-ων, που επέλεξαν την Κεφαλονιά για αυτή την ευτυχισμένη μέρα.

Δεν είναι ξεκαθαρισμένο αν θα τις νυμφεύσει ο Αντιδήμαρχος ή ο Άγγλος πρόξενος.

Να ζήσουν και να ευτυχίσουν!


Την είδηση την βρήκαμε στις 28.6.12 από την kefaloniapress.gr στην http://kefaloniapress.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=30542&Itemid=38

Πυροβόλησαν τις λεσβίες Mollie Judith Olgin και Mary Christine Chapa

Πυροβόλησαν το λεσβιακό ζευγάρι Mollie Judith Olgin και Mary Christine Chapa, στο πάρκο Violet Andrews.

Λεπτομέρειες παραμένουν ασαφής για το βίαιο διπλό πυροβολισμό σε ένα πάρκο του Τέξας, που άφησε νεκρή μία έφηβη λεσβία και την άλλη να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Όπως η Caller.com είχε αναφερθεί αρχικά, η 19χρονη Mollie Judith Olgin, και η 18χρονη Mary Christine Chapa, βρέθηκαν γονατισμένες στο γρασίδι στο πάρκο Violet Andrews στο Πόρτλαντ, του Τέξας στις 23.6.12.

Η Olgin βρέθηκε νεκρή, ενώ η Chapa οδηγήθηκε εσπευσμένα σε ένα κοντινό νοσοκομείο, όπου δέχτηκε χειρουργική επέμβαση. Παρέμεινε στο νοσοκομείο, ο αρχηγός της αστυνομίας του Πόρτλαντ, Randy Wright επιβεβαίωσε το γεγονός στο MSNBC.

Ο Wright δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τη φύση της σχέσης των δύο κοριτσιών, αλλά οι φίλες τις επιβεβαίωσαν ότι ήταν ζευγάρι εδώ και περίπου πέντε μήνες. Όταν ρωτήθηκε από το MSNBC αν οι αρχές πίστευαν σεξουαλικότητα των κοριτσιών είχε παράσχει κίνητρο για τους πυροβολισμούς, ο Wright σημείωσε: «Αυτό είναι πάντα κάτι που ψάχνουμε, αλλά δεν είμαστε σε θέση να το αποδείξουμε, αν και το υποψιαζόμαστε".

Οι ερευνήτριες είπαν στην CRIS-TV.com πιστεύουν πως η Olgin και η Chapa πυροβολήθηκαν με ένα μεγάλου διαμετρήματος όπλο γύρω στα μεσάνυχτα στις 23.6.12, αφού τις οδήγησαν σε ένα μονοπάτι και σε μια καταπράσινη περιοχή. Βρέθηκαν περίπου 9 ώρες αργότερα.

Ο Wright σημείωσε ότι η υπόθεση είχε ήδη "μερικά στοιχεία που δείχνουν πως υπήρξε μια στοχευμένη επίθεση", αλλά είπε ότι δεν έγιναν ακόμα συλλήψεις, ούτε έχουν εντοπιστεί ύποπτες-οι.

Μια ομάδα στο Facebook έχει προγραμματίσει μια αγρυπνία υπό το φως των κεριών στο πάρκο Violet Andrews προς τιμήν της Olgin και της Chapa, στις 29 Ιουνίου.
Μια δεύτερη αγρυπνία θα πραγματοποιηθεί στη DuPont Circle της Ουάσιγκτον στις 29 Ιουνίου στις 6 μ.μ.


Την είδηση την βρήκαμε στις 26.6.12 και την μεταφράσαμε από την huffingtonpost.com στην http://www.huffingtonpost.com/2012/06/26/mollie-judith-olgin-mary-christine-chapa-teen-lesbian-couple-shot_n_1627318.html

Στη φωτογραφία η Mollie Judith Olgin και η Mary Christine Chapa

28 Ιουν 2012

Ισχυρές οι στερεοτυπικές αντιλήψεις σε κορίτσια και αγόρια για τις σχέσεις των δύο φύλων


Οι στερεοτυπικές αντιλήψεις για τις σχέσεις των δύο φύλων φαίνεται να διαιωνίζονται από γενιά σε γενιά, όπως καταδεικνύει έρευνα για τη διερεύνηση των στάσεων και της ανοχής των εφήβων απέναντι στην έμφυλη βία, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Youth4Youth και παρουσιάστηκε σήμερα.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 700 μαθητριών και μαθητών τεσσάρων Λυκείων της Αττικής. Ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά της ανοχής σε βίαιες συμπεριφορές, ενώ πολλοί μύθοι σε θέματα συντροφικής βίας είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 76,8% των κοριτσιών, αλλά και το 85,9% των αγοριών πιστεύει ότι «ακούγεται πιο άσχημο όταν βρίζει ένα κορίτσι, παρά όταν βρίζει ένα αγόρι». Περίπου στα ίδια ποσοστά, οι ερωτηθείσες-ντες πιστεύουν ότι «στα κορίτσια αρέσει να επιδεικνύουν το σώμα τους» ενώ πάνω από το 40% στα κορίτσια και άνω του 50% στα αγόρια θεωρεί ότι «είναι πιο αποδεκτό για ένα αγόρι να έχει πολλές ερωτικές συντρόφισες, από ένα κορίτσι». Εξίσου δημοφιλής είναι και η άποψη ότι «σε ένα ραντεβού, το αγόρι θα πρέπει να πληρώνει όλα τα έξοδα».

Το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα διευρύνεται στο ερώτημα για το αν τα «αγόρια είναι καλύτεροι αρχηγοί από τα κορίτσια»,το ποσοστό αυτό στα κορίτσια είναι μόλις 11%, με σχεδόν το 65% των αγοριών να δηλώνει ότι συμφωνεί.

«Από την έρευνα, προκύπτει ότι οι έφηβες έχουν λιγότερο στερεοτυπικές αντιλήψεις, από τους έφηβους» τόνισε η ψυχολόγος και επικεφαλής της ομάδας που πραγματοποίησε την έρευνα Κική Πετρουλάκη. «Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τα κορίτσια λειτουργούν συμπληρωματικά σε πολλές στερεοτυπικές απόψεις των αγοριών, παρά το γεγονός ότι αυτές εκφράζονται σε βάρος τους» παρατήρησε.

Κορίτσια και αγόρια δείχνουν, εξάλλου, ιδιαίτερα ανεκτικά στην ψυχολογική και τη λεκτική βία, όταν αυτή περιορίζεται στις φωνές, ενώ η κόκκινη γραμμή και για τα δύο φύλα φαίνεται να είναι η προσβολή μπροστά σε τρίτες-ους. Και για τα δύο φύλα, οι φωνές δικαιολογούνται όταν το έτερον ήμισυ γκρινιάζει ή δεν συμπεριφέρεται με σεβασμό.

Πλειοψηφική είναι η άποψη- στα κορίτσια και όχι μόνο στα αγόρια - ότι «είναι εντάξει για ένα αγόρι να θέτει περιορισμούς στην κοπέλα του για το τι θα φορέσει», ενώ και τα δύο φύλα δέχονται, σε ποσοστό κοντά στο 40%, ως φυσιολογικό τον περιορισμό για το πού θα πάνε.

Η σωματική βία δικαιολογείται για το 29% των κοριτσιών και το 36% των αγοριών, στην περίπτωση της ερωτικής απιστίας. Υψηλά είναι και τα ποσοστά ανοχής στη σεξουαλική βία. Σχεδόν ένα στα δύο αγόρια πιστεύει ότι «είναι εντάξει για ένα αγόρι να πιέσει ένα κορίτσι να έχουν ερωτική επαφή εάν βγαίνουν μαζί ή εάν εκείνη φλερτάρει μαζί του όλο το βράδυ». Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι την ίδια άποψη έχει και ένα στα πέντε κορίτσια.

Σε συντριπτικά ποσοστά, είναι αποδεκτός από κορίτσια και αγόρια ο μύθος ότι «οι περισσότερες γυναίκες ανησυχούν για το εάν αρέσουν στους άνδρες» και ότι «μερικές φορές, με τον τρόπο που ντύνονται, τα κορίτσια προκαλούν τη σεξουαλική επιθετικότητα των αγοριών».

Υψηλά ποσοστά συγκεντρώνουν και οι απόψεις ότι «εάν ένα αγόρι ζηλεύει πολύ την κοπέλα του, αυτό αποδεικνύει ότι ενδιαφέρεται πραγματικά γι' αυτήν» και ότι «οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να κακοποιηθούν σεξουαλικά από έναν άγνωστο, παρά από κάποιον που γνωρίζουν».

Αξιοσημείωτο, τέλος, είναι το γεγονός ότι ένα τρία κορίτσια, αλλά και ένα στα δύο αγόρια, πιστεύουν ότι «μερικές φορές, φταίνε τα κορίτσια όταν τις χτυπούν οι σύντροφοί τους».

«Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι οι πολλές στερεοτυπικές αντιλήψεις αναπαράγονται» δήλωσε η Κ. Πετρουλάκη. «Ακόμη κι αν αλλάζουν κάποια στερεότυπα, πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη, σε χρονικό ορίζοντα δεκαετιών» πρόσθεσε.

Η έρευνα του προγράμματος Youth4Youth πραγματοποιήθηκε σε πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Την είδηση την βρήκαμε στις 28.6.12 από την εφημερίδα Καθημερινή στην http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_28/06/2012_449473

Πρόταση νομοσχεδίου συμβίωσης για τα λεσβιακά ζευγάρια στη Μάλτα


Πρόταση νόμου που θα δώσει, επίσης, δικαιώματα στα λεσβιακά ζευγάρια παρουσιάστηκε στην Βουλή στην εβδομάδα των εορτασμών της Ημέρας Υπερηφάνειας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Chris είπε ότι έχει καταθέσει μια πρόταση για το νομοσχέδιο που θα φέρει τελικά ένα νόμο που έχει ψηφιστεί από το 1998 και δεσμεύτηκε να αναγνωρίσει νέα δικαιώματα για τα ζευγάρια που δεν έχουν τελέσει γάμο, τόσο τα λεσβιακά όσο και τα ετερό ζευγάρια.

Η πρόταση για την πρώτη ανάγνωση, του νομοσχεδίου συμβίωσης υποβλήθηκε στη γραμματεία της Βουλής στις 26.6.12, μια εβδομάδα πριν από την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για την Ημέρα Υπερηφάνειας από τη ΜΚΟ Κίνημα Lgbtiq Δικαιωμάτων στη Μάλτα.

Οι τελικές πινελιές στο νόμο θα εφαρμοστούν από το Υπουργικό Συμβούλιο αυτή την εβδομάδα. Ο David Agius εκ μέρους της κυβέρνησης δήλωσε ότι το περιεχόμενο του νόμου θα συζητηθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα την επόμενη εβδομάδα.

Μεταξύ άλλων, ο νόμος αναμένεται να δώσει πολιτικά δικαιώματα στα ζευγάρια που δεν έχουν τελέσει γάμο, τα οποία θα πρέπει τώρα να αναγνωριστούν επίσημα από το νόμο, εφόσον έχουν μια σταθερή σχέση.

Τα λεσβιακά ζευγάρια που να έχουν σχέση θα αναγνωρίζονται από το νόμο με την κυβέρνηση, να συμπληρώνει μία δηλώση πρόθεσης στο πιο πρόσφατο έγγραφο της πολιτικής του Εθνικιστικού Κόμματος, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία τόνισε ότι η πολιτεία «πρέπει να νομοθετεί όπου αυτό είναι απαραίτητο να καθοριστούν τα δικαιώματα και οι ευθύνες των σχέσεων αυτών τόσο για τα λεσβιακά όσο και για ετερό ζευγάρια".

Η δέσμευση νομοθέτησης του Συμφώνου Συμβίωσης για λεσβιακά ζευγάρια ελήφθη επίσης από το Εργατικό κόμμα, το οποίο είχε προηγουμένως δηλώσει ότι ο νόμος θα είναι μέρος του μανιφέστου εκλογής του.

Η Εκκλησία αναμένεται να αποφανθεί κατά του Συμφώνου Συμβίωσης για τα λεσβιακά ζευγάρια, αφού ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ ', δήλωσε πως οποιαδήποτε απόκλιση από την παραδοσιακή αντίληψη του γάμου θα "απειλεί την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το μέλλον της ίδιας της ανθρωπότητας".


Την είδηση την βρήκαμε στις 28.6.12 και την μεταφράσαμε από την Malta Today. com στην http://www.maltatoday.com.mt/en/newsdetails/news/national/Cohabitation-bill-presented-for-first-reading-20120628

27 Ιουν 2012

Παγκόσμια έρευνα για την αμφιφοβία, λεσβοφοβία στο χώρο εργασίας Α'

Λεσοβοφοβία στο χώρο εργασίας: το κίνδυνο εφησυχασμού από εταιρείες, αποκάλυψε η παγκόσμια μελέτη πως η λεσβοφοβία είναι ενδημική στις ζωές εκατομμυρίων λεσβιών

Η μεγαλύτερη ερευνητική μελέτη του κόσμου για τη ζωή των Lbtiq μόλις κυκλοφόρησε, το πρώτα παγκόσμια στοιχεία που συγκρίνουν τις εμπειρίες λεσβοφοβίας, αμφιφοβίας στην εργασία και στην καθημερινή ζωή των LBTIQ που ζουν σε 21 χώρες σε όλη τη γη.

Η νέα ερευνητική μελέτη περιλαμβάνει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με πραγματικές εμπειρίες της ζωής των Lbtiq σε όλες τις έξι ηπείρους - και αποκαλύπτει την σαφή εικόνα ακόμη πιο ξεκάθαρα την επικράτηση της λεσβοφοβίας, αμφιφοβίας και τις τρέχουσες επιπτώσεις της στις ζωές πολλών εκατομμυρίων λεσβιών και τρανς παγκοσμίως.

Σχεδόν μία στις έξι ερωτηθείσες στο πλαίσιο της μελέτης LGBT 2020 τόσο στις Ην. Πολιτείες όσο και στην Αγγλία (Ην. Πολιτείες: 15,3% και στην Αγγλία: 14,5%) είπαν οι ερευνήτριες πως έχουν βιώσει προσωπικά παρενόχληση από συναδέλφισες-ους στην εργασία κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς, λόγω της αντιλαμβανόμενης σεξουαλικότητά τις.

Τα στατιστικά στοιχεία είναι μέρος της μεγαλύτερης και πιο ολοκληρωμένης ερευνητικής εργασίας για τις Lbtiq στη γη - η "Out Now Παγκόσμια Μελέτη για τις LGBT 2020”. Αυτή η ερευνητική εργασία ορόσημο έχει ήδη συλλέξει στοιχεία από περισσότερες από είκοσι χώρες, σε δώδεκα γλώσσες μέτρησης ένα ευρύ φάσμα πτυχών της ζωής των Lbtiq.

H Out Now - η οποία επινόησε την μελέτη LGBT 2020 - είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια οργάνωση Lbtiq συμβούλων. Η LGBT 2020 καλύπτει ένα ευρύ φάσμα περιοχών, συμπεριλαμβανομένων των διακρίσεων, της δημογραφίας και των καταναλωτικών δραστηριοτήτων.

Μια βασική διαπίστωση είναι ότι η αμφιφοβική και λεσβοφοβική παρενόχληση και οι διακρίσεις εξακολουθούν να είναι κοινός τόπος σε πολλές πτυχές της ζωής των Lbtiq.

Τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λεσβοφοβίας στην εργασία έρχονται σε έντονη αντίθεση με την πολύ πιο θετική εικόνα που απεικονίζεται στη κατάταξη εταιρικών αποτελεσμάτων από τους διάφορους δείκτες των εταιρειών “Ποικιλομορφία και Ενσωμάτωση”, που δημοσιεύθηκε από μη-κυβερνητικές οργανώσεις στην Αγγλία, στις Ην. Πολιτείες και αλλού.

Τις τελευταίες χρονιές, καθώς οι δείκτες έχουν την τάση να δείχνουν σημαντικές βελτιώσεις σε πολλούς χώρους εργασίας - με τα αποτελέσματα ορισμένων ερευνών, ακόμη και κατά 100% σε ορισμένες δεκάδες εταιρείες που συμμετέχουν.

Αλλά η πραγματικότητα για πολλές λεσβίες και αμφισεξουαλικές στην εργασία φαίνεται να είναι αρκετά διαφορετική.

Σύμφωνα με τον Ian Johnson, Διευθύνοντα Σύμβουλο της OutNowConsulting.com - κορυφαία συμβουλευτική εταιρεία των Lbtiq στη γη - η οποία πραγματοποίησε την έρευνα, οι εταιρείες πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα αν είναι οι πολύ αξιέπαινοι στόχοι της Ποικιλομορφίας στο χώρο εργασίας και οι Πολιτικές Ένταξης να φέρουν εις πέρας πραγματικές βελτιώσεις για όλες τις λεσβίες και τρανς εργαζόμενες στο χώρο εργασίας.

"Είναι εύκολο να είναι αυτάρεσκες στο πλαίσιο των ανερχόμενων αποτελεσμάτων στους διάφορους δείκτες ισότητας των εταιρειών,» είπε ο Johnson. «Υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος ότι δηλαδή οι εταιρείες βλέποντας τα υψηλά αποτελέσματα ή 100% στις βαθμολογίες αυτών των δεικτών να λάβουν ως μήνυμα ότι υπάρχουν ελάχιστα να κάνουν για την πλήρη ενσωμάτωση των Lbtiq στον χώρο εργασίας, και να αισθάνονται ασφαλείς, σεβαστές και να μπορούν εργαστούν ως άξια μέλη της ομάδας. Τα στοιχεία που βλέπουμε σε διάφορες χώρες σε όλη τη γη περιλαμβάνουν ανησυχητικά ευρήματα. Τα επίπεδα παρενόχλησης στο χώρο εργασίας είναι πολύ υψηλά σε όλες τις χώρες που συμπεριλήφθηκαν στο δείγμα, και δεν υπάρχει μία χώρα όπου όλες οι Lbtiq να αισθάνονται πως είναι σε θέση να εκ-δηλωθουν δημόσια στο χώρο εργασίας".

Οι ανησυχίες αυτές επαναλαμβάνονται από τον David Chalmers, διευθυντή της οργάνωσης “Καλειδοσκόπιο Εμπιστοσύνης” - μια παγκόσμια μη-κυβερνητική οργάνωση για την προώθηση της ποικιλομορφίας και των δικαιωμάτων των Lbtiq διεθνώς.


Για να βρεθείτε στο δεύτερο μέρος πατήστε εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στις 22.6.12 από την Diva magazine στην http://www.divamag.co.uk/category/news/workplace-homophobia-outnow-survey.aspx

Παγκόσμια έρευνα για την αμφιφοβία, λεσβοφοβία στο χώρο εργασίας Β'


"Η Ποιοτικά ανεξάρτητη έρευνα αυτού του είδους είναι ανεκτίμητη για να μας βοηθήσει να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος της λεσβοφοβίας και των διακρίσεων λόγω σεξουαλικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, και να προσδιορίσει πού είναι καλύτερο να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας", δήλωσε ο Chalmers. "Με τα επίπεδα των διακρίσεων στο χώρο εργασίας να παραμένουν τόσο υψηλά σε χώρες όπως η Αγγλία και οι Ην. Πολιτείες, τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει τεράστια δουλειά να κάνουμε για να επιφέρουμε αλλαγές στη στάση απέναντι στις Lbtiq στον υπόλοιπο κόσμο".

 Ο Johnson είπε πως η Out Now έχει εντοπίσει αυτό που αποκαλεί «Κενό Ποικιλομορφίας» και κάλεσε τις εταιρείες να ορίσουν το κλείσιμο αυτού του κενού.

"Εμείς το βλέπουμε στις απαντήσεις των ερωτήσεων δείχνουν πώς οι άνθρωποι είναι απρόθυμες να ρωτήσουν σχετικά με την ποικιλομορφία και την πολιτικών ένταξης για τις Lbtiq εργαζόμενες κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων εργασίας - έστω και αν η μελέτη LGBT 2020 δείχνει πως αυτός είναι ένας από τους πιο κρίσιμους και σημαντικούς παράγοντες σε μια νέα θέση για τις περισσότερες ερωτηθείσες, όταν κρίνουν μια πιθανή εργοδοσία. Στην Out Now αυτό το «“Κενό Ποικιλομορφίας” θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει να επικεντρώνεται τόσο στην επίτευξη ικανοποιητικών αποτελεσμάτων στους δείκτες ισότητας όσο και στο να αρχίσουν να κάνουν περισσότερες προσπάθειες οι επιχειρήσεις, όπου είναι περισσότερο απαραίτητες και θα κάνουν ό,τι καλύτερο - με το να ακούσουν τις εργαζόμενές τις, και να εστιάσουν στην τοποθέτηση περισσότερων πόρων ώστε να κάνουν πραγματικά τις συνθήκες καλύτερες στο χώρο εργασίας για το Lbtiq προσωπικό τις».

Ο Johnson τόνισε η εταιρεία του δεν ήταν κατά των εταιρικών δεικτών. «Οι δείκτες αυτοί έχουν ένα ρόλο να παίξουν", δήλωσε. "Είναι ακριβώς εδώ που νομίζω ότι πολλές οργανώσεις έχουν χάσει το δρόμο τις τις τελευταίες χρονιές. Η επιτακτική ανάγκη να πετύχουν υψηλά ποσοστά σε αυτούς τους δείκτες έχει γίνει αυτοσκοπός - και το γεγονός ότι πολλές από τις οργανώσεις που παρέχουν αυτά τα αποτελέσματα συλλέγουν επίσης συχνά μια αμοιβή από πολλές εταιρείες που κατατάσσονται υψηλά μας κάνει να νιώθουμε αρκετά ανήσυχες για τη διαδικασία κατά καιρούς".

Ο Chalmers πρόσθεσε πως υπήρχαν κίνδυνοι, το να στηρίζονται στην υψηλή βαθμολογία των εταιρεικών δεικτών για τις Lbtiq στον χώρο εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο: «Στις χώρες όπου υπάρχει κάποιας μορφής νομική προστασία κατά των διακρίσεων στην κατάταξη των εταιρειών στο χώρο εργασίας, με τη νομική συμμόρφωση τις μπορούν να βοηθήσουν, αλλά σε διεθνές επίπεδο, η έρευνα βασίζεται σε δείκτες και κατατάξεις που μπορεί πραγματικά να είναι αντιπαραγωγικές».

Η Διευθύντρια Εργασίας της ΜΚΟ Stonewall Colleen Humphrey, δήλωσε: «Γνωρίζουμε από την εργασία μας για την αντιμετώπιση της κατάστασης της αμφιφοβίας, λεσβοφοβίας σε όλο τον κόσμο ότι πολλές τρανς και λεσβίες εξακολουθούν να ζουν με το φόβο της παρενόχλησης και των διακρίσεων, και στην εργασία. Ακόμα και εδώ στην Αγγλία, πρόσφατη έρευνα δείχνει στη Stonewall πως 2,4 εκατομμύρια Lbtiq σε ηλικία εργασίας έχουν γίνει μάρτυρες του λεσβοφοβικού, αμφιφοβικού εκφοβισμού στο χώρο εργασίας τις τελευταίες πέντε χρονιές, οπότε είναι σαφές πως πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα. Πάνω από 600 σημαντικές εργοδοσίες, με 10 εκατομμύρια προσωπικό διεθνώς μεταξύ αυτών, να συνεργαστούν μαζί μας για να βεβαιωθούν ότι το Lbtiq προσωπικό τις υποστηρίζεται σε κάθε τοποθεσία ανεξάρτητα από το που είναι η βάση της εταιρείας, και να ενθαρρύνουμε τις εργοδοσίες να υπερασπίζονται την ισότητα όποτε αυτή αμφισβητείται. Αυτό το είδος της άμεσης παρέμβασης, θα κάνει μια πραγματική διαφορά σε εκατομμύρια εργαζόμενες. Είμαστε ευτυχής που στις “Πρωταθλήτριες της Ποικιλομορφίας” μας - συμπεριλαμβάνονται παγκόσμιες εργοδοσίες, όπως η Ernst & Young, η Barclays και η P & G – που είναι αφοσιωμένες στον ίδιο στόχο”.

Η Out Now θα παρουσιάσει ένα εργαστήριο που ονομάζεται «Κενό Διαφορετικότητας - όπου η πολιτική συναντά την πραγματικότητα στο χώρο εργασίας», στο Λονδίνο, στις 5 Ιουλίου 2012 στην Out & Equal Lgbt Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής στο χώρο Εργασίας. Περαιτέρω η έρευνα LGBT 2020 θα κυκλοφορήσει σε αυτό το εργαστήριο από την Out Now, που θα περιλαμβάνει τα πρώτα ως τώρα στοιχεία στο χώρο εργασίας για την λεσβοφοβία που δέχονται οι Lbtiq εργαζόμενες στην Τουρκία, στην Ινδία, στο Ισραήλ - και άλλες χώρες. Λεπτομέρειες για την εγγραφή στη globallgbtworkplacesummit.org.

Πηγή δεδομένων: Out Now Παγκόσμια LGBT 2020 Μελέτη
Χρονιά: 2012


Για να βρεθείτε στο πρώτο μέρος πατήστε εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στις 22.6.12 από την Diva magazine στην http://www.divamag.co.uk/category/news/workplace-homophobia-outnow-survey.aspx

26 Ιουν 2012

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά των λεσβιών δεν υποφέρουν από την έλλειψη του ανδρικού προτύπου

Μελέτη αποδεικνύει πως οι λεσβιακές οικογένειες τα καταφέρνουν "πολύ καλά", χωρίς τη πατρική φιγούρα

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά των λεσβιών γονέων δεν υποφέρουν από την έλλειψη του ανδρικού προτύπου. Ερευνήτριες από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και του UCLA του Ινστιτούτου Williams έχουν ανατρέψει αυτή την συνήθη κατηγορία, που συχνά εξακοντίζεται στις λεσβιακές οικογένειες.

Τα αποτελέσματα δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες για την πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από τον συντηρητικό κοινωνιολόγο Mark Regenerus όπου ισχυριζόταν πως βρήκε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με λεσβίες γονείς μεγαλώνουν χειρότερα από ό,τι με ετερό γονείς.

Η Henny Bos, ηγέτιδα της έρευνας-μελέτης του Πανεπιστημίου UCLA - Άμστερνταμ εξέτασε 78 έφηβες-ους με λεσβίες γονείς και ρώτησε εάν ένοιωθαν ότι είχαν ένα ισχυρό αρσενικό πρότυπο στη ζωή τους.

Οι κριτικές είπαν ότι πίστευαν ότι οι λεσβίες γονείς προωθούν μη ανδρικά χαρακτηριστικά στα έφηβα αγόρια. Αυτή η θεωρία εξετάστηκε πάρα πολύ, με έφηβες-ους που κλήθηκαν να εκτιμήσουν το πόσο ταυτίζονται με τα τυπικά γυναικεία γνωρίσματα (κατανόηση) και με τα τυπικά ανδρικά γνωρίσματα (ανταγωνιστικότητα). Επίσης, απαιτούνταν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχεδιασμένα να μετρούν τα επίπεδα της ψυχολογικής προσαρμογής.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ανδρικό πρότυπο δεν επηρέασε την ανάπτυξη γνωρισμάτων του φύλου και ότι τα κορίτσια και τα αγόρια ήταν πιθανότερο να προσδιοριστούν με τυπικά γυναικεία και ανδρικά γνωρίσματα αντίστοιχα. Και τα δύο φύλα ήταν εξίσου πιθανό να αυτο-προσδιορίζονται με ανδρικά γνωρίσματα. Δεν υπήρξε επίσης καμία ένδειξη ότι η έλλειψη της πατρική φιγούρας προκάλεσε μια ανισορροπία στην ψυχολογική ανάπτυξη. Οι ερωτώμενες έφηβες-οι απέδειξαν ότι δεν παρουσιάζουν μεγαλύτερα επίπεδα άγχους, ανησυχίας ή κατάθλιψης από ό,τι παρουσιάζεται σήμερα, σε κάθε «κανονική» έφηβη.

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη σε πραγματικό χρόνο, ξεκίνησε το 1986 και έχει εντοπίσει παιδιά από οικογένειες λεσβιών από τη γέννησή τους ως στην εφηβεία. Η Nancy Gartrell, συν-συγγράφισα της μελέτης είπε ότι αυτό δίνει στην έρευνα "ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο εγκυρότητας".

Η έλλειψη ανδρικού προτύπου έχει χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για τον αποκλεισμό των λεσβιών γονέων από την παιδοθεσία. Ελπίζουμε αυτή η νέα έρευνα θα βοηθήσει με κάποιο τρόπο να τελειώσουν τα θέματα διακρίσεων σχετικά με τις λεσβίες γονείς.


Την είδηση την βρήκαμε στις 22.6.12 και την μεταφράσαμε από την Diva magazine στην http://www.divamag.co.uk/category/news/study-shows-lesbian-families-are-good-for-children.aspx

Lady Gaga: Θα ήθελα να κάνω όλο το κόσμο Lbtiq

«Θα ήθελα να τις κάνω όλο το κόσμο Lbtiq», δηλώνει ημίγυμνη η Lady Gaga

Μια σέξι φωτογράφηση για το Αυστραλέζικο Maxim επέλεξε η Ιταλοαμερικανίδα σταρ για προμοτάρει το Αυστραλέζικο σκέλος της παγκόσμιας περιοδείας της.

«Δεν πρόκειται να συζητήσω την σεξουαλική μου ζωή μαζί σου.Το μόνο που θα σου πω είναι πως θα ήμουν ένα πολύ ευτυχισμένο κορίτσι αν μπορούσα να κάνω όλο τον κόσμο Lbtiq». Αυτό δήλωσε η Lady Gaga στο Αυστραλέζικο Maxim.

Προσθέτοντας: «Η κρεβατοκάμαρά μου είναι η σκηνή μου. Απλά είναι μια σκηνή που δεν επιτρέπω στο κοινό να δει. Γιατί όταν αφήσεις ανθρώπους να μπουν εκεί μέσα, πηδάνε την ενέργεια και μετατρέπουν το όλο πράγμα σε τσίρκο».

Αν και το κομμάτι της συνέντευξης που αναμένεται να συζητηθεί περισσότερο, είναι το πόσο «ερωτευμένη» ήταν στα 13 της με την Μπρίτνευ Σπίαρς. «Ήμουν 13 ετών όταν έγινε σταρ και συνήθιζα να πηγαίνω με τις φίλες μου έξω από το χώρο που γίνονταν τα γυρίσματα του TRL (σόου του MTV) και να περιμένουμε. Δεν ήμουν η μεγαλύτερη φαν της Μπρίτνευ, αλλά εντυπωσιαζόμουν από το είδος τρελαμένης φαν που κατάφερε να δημιουργήσει. Μου άρεσε να την βλέπω και να είμαι μέρος του σαματά».


Την είδηση και την φωτογραφία την βρήκαμε στις 25.6.12 από την ifimerida στην http://www.iefimerida.gr/news/56931/%C2%AB%CE%B8%CE%B1-%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%BB%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CF%89-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%82-gay%C2%BB-%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B7%CE%BC%CE%AF%CE%B3%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%B7-%CE%B7-lady-gaga-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82

25 Ιουν 2012

Η 73χρονη Ταμάε Ουατανάμπε κατέκτησε το Έβερεστ για δεύτερη φορά

Μια 73χρονη κατάφερε και κατέκτησε την κορυφή του Έβερεστ 

Η πλέον ηλικιωμένη αλπινίστρια, που πάτησε την κορυφή των 8.848 μέτρων στο 'Εβερεστ είναι η ιαπωνικής καταγωγής και ονομάζεται Ταμάε Ουατανάμπε. 

Η κυρία αυτή λοιπόν κατέρριψε άλλη μια φορά το ρεκόρ της, σε ηλικία 73 ετών αυτήν την φορά. 

Η αλπινίστρια, ακολουθώντας το νοτιο-ανατολικό ορειβατικό μονοπάτι, κατέκτησε παλαιότερα την ίδια δυσπρόσιτη κορυφή, την 16 Μαΐου του 2002. 

'Ομως, ύστερα από μια δεκαετία, η Ουατανάμπε επέλεξε το βορεινό ορειβατικό μονοπάτι, αυτό που ξεκινά στο Θιβέτ. 

Από την Ιαπωνία, όμως, κατάγεται επίσης η Τζούνκο Τάμπεϊ, η πρώτη γυναίκα, που αναρριχήθηκε (σε μικρότερη ηλικία) στο 'Εβερεστ, το υψηλότερο βουνό του πλανήτη μας. Το παγκόσμιο ρεκόρ της Τάμπεϊ χρονολογείται από το έτος 1975. 


Την είδηση και την φωτογραφία την βρήκαμε στις 19.6.12 από την ifimerida στην http://www.iefimerida.gr/news/51323/%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AC-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AD%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%AD%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%B5%CF%83%CF%84

Η λεσβία Angie Downs αυτοκτόνησε

Λεσβία γυμνάστρια των σταρ αυτοκτονεί πηδώντας από γκρεμό

Σε σοκ βρίσκεται η Αγγλική κοινή γνώμη μετά την είδηση ότι η 42χρονη Άντζι Ντόουντς, η πιο γνωστή τηλεοπτική γυμνάστρια της χώρας, αυτοκτόνησε πηδώντας από τον γκρεμό στο Beachy Head, μετά από τον χωρισμό της από την διευθύντρια δημοτικού σχολείου με την οποία τα είχε εδώ και χρόνια.

«Για ότι πάθω θα φταις εσύ. Σε λίγο θα βρω την ηρεμία μου». Αυτό ήταν το τελευταίο μήνυμα που έστειλε η Άντζι Ντόουντς, ψηφισμένη ως personal trainer of the year πριν από μόλις ένα χρόνο, στην Εντουίνα Μπένσον, την εδώ και χρόνια σύντρόφισά της από την οποία μόλις είχε χωρίσει.

Η -γνωστή από το ριάλιτι- The Biggest Loser Καναδή γυμνάστρια βρισκόταν τις τελευταίες εβδομάδες σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, καθώς είχε επίσης μόλις απολυθεί από την δουλειά της.

Ο συνδυασμός αυτών των απογοητεύσεων την οδήγησαν πίσω στην κόλαση των ναρκωτικών και του αλκοόλ, από την οποία είχε καταφέρει να ξεφύγει στα 18 της.


Την είδηση την βρήκαμε στις 22.6.12 από την ifimerida στην http://www.iefimerida.gr/news/56611/%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%B2%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%81-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CE%AF-%CF%80%CE%B7%CE%B4%CF%8E%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%B5%CE%BC%CF%8C-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82

20 Ιουν 2012

Η 77χρονη τρανς Αpril Αshley, σήμερα έγινε μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από την Ελισάβετ

Τιμούν την Εϊπριλ που ήταν Τζορτζ


Στα νιάτα της ήταν μια πολύ όμορφη γυναίκα, μια μελαχρινή καλλονή με πολλές και διάσημες κατακτήσεις. Ως μοντέλο της «Βογκ», η Εϊπριλ Ασλεϊ αποπλάνησε κινηματογραφικούς αστέρες όπως ο Ομάρ Σαρίφ και ο Πίτερ Ο'Τούλ και γοήτευσε καλλιτέχνες όπως ο Σαλβαντόρ Νταλί και ο Πάμπλο Πικάσο. Ο λαμπερός της κόσμος όμως καταρρίφθηκε μέσα σε μια μέρα, όταν ένας «φίλος» πούλησε την ιστορία της στον Τύπο και αποκαλύφθηκε πώς από άνδρας έγινε γυναίκα - η πρώτη τρανς της Αγγλίας. Αφού λοιδορήθηκε όσο λίγες στη χώρα της, στα 77 της χρόνια πλέον, η Ασλεϊ λαμβάνει τον τίτλο του μέλους του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για τη συμβολή της στη τρανς ισότητα.

Η ιστορία της αρχίζει στο Λίβερπουλ. Γεννημένη το 1935, αντιλαμβάνεται ήδη από την ηλικία των τριών ετών πως έχει κάτι «διαφορετικό». Μελαχρινός, αδύνατος και θηλυπρεπής, ο μικρός Τζορτζ Τζέιμσον γίνεται ο περίγελος των συμμαθητριών-ων του που τον χτυπούν σχεδόν επί καθημερινής βάσεως. Στα 15 του, σε μια μάταιη προσπάθεια να γίνει "άνδρας", εντάσσεται στο εμπορικό ναυτικό. Επειτα από δύο χρόνια στη θάλασσα, ο Τζορτζ αποπειράται να αυτοκτονήσει. Δεν τα καταφέρνει, απολύεται και αφού κάνει δύο ακόμη αποτυχημένες προσπάθειες να τερματίσει τη ζωή του, καταλήγει σε ψυχιατρική κλινική.

Αμέσως μόλις βγαίνει μετακομίζει στο Λονδίνο, όπου αρχίζει για πρώτη φορά να ντύνεται με γυναικεία ρούχα. Για ένα διάστημα, μάλιστα, συγκατοικεί με τον πρώην αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης Τζον Πρέσκοτ, ο οποίος νοικιάζει ένα δωμάτιο στην ίδια πανσιόν. Το 1955, έχοντας κλείσει πλέον τα 20, ο Τζορτζ φεύγει για το Παρίσι. Εκεί βρίσκει δουλειά στην υποδοχή ενός γκέι μπαρ, του Le Carousel, όπου έρχεται σε επαφή με διανοούμενους της εποχής: από τον Ερνεστ Χέμινγουεϊ και τον Ζαν-Πολ Σαρτρ έως τον Μπομπ Χόουπ. Πέντε χρόνια αργότερα έχει καταφέρει να μαζέψει περίπου 4.000 ευρώ, όσα του χρειάζονται για να ταξιδέψει στην Καζαμπλάνκα και να υποβληθεί στην πολυπόθητη εγχείρηση μετάβασης φύλου από έναν μαροκινό γιατρό, που έχοντας κάνει ήδη οκτώ τέτοιες επεμβάσεις θεωρείται άσος. Η διαδικασία διαρκεί επτά ώρες. Ο Τζορτζ μεταμορφώνεται στην πανέμορφη Εϊπριλ και επιστρέφει στο Λονδίνο, όπου γνωρίζει τεράστια επιτυχία ως μοντέλο και ως ηθοποιός με έναν μικρό ρόλο στην ταινία του Νόρμαν Πάναμα «Στον δρόμο προς το Χονγκ Κονγκ», με τους Μπομπ Χόουπ και Μπινγκ Κρόσμπι.

Η καριέρα της λήγει άδοξα το 1961, όταν ο κόσμος μαθαίνει το μυστικό της μέσα από τις σελίδες της «Σάντεϊ Πιπλ». Η ζωή της όμως συνεχίζεται. Δύο χρόνια αργότερα παντρεύεται τον λόρδο Αρθουρ Κάμερον Κορμπέτ και μπαίνει στα πλούσια σαλόνια της βρετανικής κοινωνίας. Το 1969 γίνεται για πολλοστή φορά πρωτοσέλιδο: ο Κορμπέτ καταγγέλλει τον γάμο τους ως παράνομο δεδομένου ότι η Εϊπριλ στα χαρτιά ήταν ακόμη άνδρας.

Νομικά η Ασλεϊ έγινε γυναίκα το 2004, με τον Αγγλικό νόμο περί αναγνωρίσεως τρανς φύλου. Και το 2005, με τη βοήθεια του Πρέσκοτ, αποκτά νέο πιστοποιητικό γέννησης. «Με στήριξε τόσο πολύ. Μαζί με τη γυναίκα του, μού στέλνουν ακόμη χριστουγεννιάτικες κάρτες», λέει για τον παλιό της συγκάτοικο.


Την είδηση την βρήκαμε στις 19.6.12 στην εφημερίδα τα Νέα γραμμένη από την Μάρω Βακαλοπούλου στην http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4730830

19 Ιουν 2012

Eίχε η σβάστικα χρώμα... ροζ;

«Ροζ» και όχι...μαύρο ήταν το χρώμα της σβάστικας σύμφωνα με ντοκουμέντα που φέρνει στο φως ένα βιβλίο που δημοσιεύτηκε το 1995 και αποκαλύπτει τη σχέση του ναζισμού με την λεσβιοσύνη, ομοφυλοφιλία.

Το βιβλίο έχει τον τίτλο «The Pink Swastika: Homosexuality in the Nazi Party» και οι συγγραφείς του παραθέτουν -όπως αναφέρουν- αποδείξεις όχι μόνο για για τις σχέσεις του ναζιστικού κινήματος με την λεσβιοσύνη, ομοφυλοφιλία, αλλά και ότι πολλά στελέχη του ναζιστικού καθεστώτος ήταν στην πραγματικότητα λεσβίες ή γκέι.

Μάλιστα, οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι το ροζ τρίγωνο -σύμβολο του κινήματος για τα δικαιώματα των γκέι εμπνέεται από το μήνυμα που φέρει η σβάστικα.

Το βιβλίο παραθέτει περίπου 200 γραπτά ιστορικά ντοκουμέντα που αποδεικνύονυ σύμφωνα με τους συγγραφείς ότι ενώ οι Ναζί επιδίδονταν σε διώξεις των λεσβιών και γκέι, στην πραγματικότητα είχαν στους κόλπους τους πολλά στελέχη με τέτοιο σεξουαλικό προσανατολισμό και μάλιστα ακόμη και στα ανώτατα κλιμάκια της ηγεσίας τους.

Μάλιστα οι συγγραφείς αφήνουν υπόνοιες και για μια θεμελιώδη μορφή του ναζιστικού κινήματος, τον Ερνστ Ρεμ και τη σχέση που αυτός είχε με τον Αδόλφο Χίτλερ.


Την είδηση την βρήκαμε στις 19.6.12 από την iefimerida στην http://www.iefimerida.gr/news/56184/e%CE%AF%CF%87%CE%B5-%CE%B7-%CF%83%CE%B2%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%87%CF%81%CF%8E%CE%BC%CE%B1-%CF%81%CF%8C%CE%B6

Η πανγερμανική οργάνωση LSVD έχει εκδόσει, το 2005 βιβλίο, σχετικά με τις λεσβίες και τους γκέι στη ναζιατική περίοδο. Πολλά ντοκυμαντέρ έχουν δημιουργηθεί επίσης τόσο στη Γερμανία όσο και στην Αγγλία κυρίως από το Chanel 4 καθώς επίσης και ταινίες όπως η Aime und Jaguar.
Και πάντως είναι ήδη γνωστό πως υπήρχαν στελέχη των ναζί, υψηλόβαθμα και μη, οι οποίες ήταν λεσβίες ή γκέι. Η μεγαλύτερη δυσκολία των ναζί ήταν να αναγνωρίσουν τις λεσβίες και πολλές έκαναν γάμους με φίλους τις γκέι ώστε να μην γίνονται αντιληπτές.

18 Ιουν 2012

Λεσβίες και αμφισεξουαλικές έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν κακοποίηση

Λεσβίες και αμφισεξουαλικές έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν κακοποίηση σύμφωνα με νέα μελέτη

Σε μια μελέτη των Ην. Πολιτειών, οι λεσβίες και οι αμφισεξουαλικές ανέφεραν υψηλότερα ποσοστά παιδικής κακοποίησης και σεξουαλικής κακοποίησης ως ενήλικες από τις ετερό γυναίκες


Οι ερευνήτριες, οι οποίες δεν μπορούν να εξηγήσουν το λόγο για τα ευρήματα, διαπίστωσαν επίσης ότι αυτές που αυτο-προσδιορίστηκαν ως butch, ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν πως υπήρξαν θύματα αυξημένης παιδικής κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής αλλά και συναισθηματικής παραμέλησης, ενώ αυτές που αυτο-προσδιορίστηκαν ως femme ανέφεραν υψηλότερα ποσοστά σεξουαλικής επίθεσης ως ενήλικες.

Οι ερευνήτριες μελέτησαν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Πρόγραμμα “Γυναίκες του Ουράνιου Τόξου”, μια εθνική, έρευνα για τις λεσβίες και αμφισεξουαλικές, η οποία επικεντρώνεται στην αυτο-αντίληψη της ταυτότητας του κοινωνικού φύλου. Στην ανώνυμη online έρευνα απάντησαν 1.243 γυναίκες, εκ των οποίων το 40% χαρακτηρίστηκαν ως femme, και το 15% ως butch.

Η επικεφαλής της έρευνας Keren Lehavot δήλωσε: «Οι λεσβίες και οι αμφισεξουαλικές, στο δείγμα μας ανέφεραν υψηλά ποσοστά παιδικής κακοποίησης και παραμέλησης και σεξουαλικής επίθεσης ως ενηλίκες γυναίκες. Αυτές που περιέγραψαν την εαυτή τις ως πιο butch ανέφεραν σημαντικά υψηλότερη σωματική και συναισθηματική παραμέληση κατά την παιδική ηλικία.

"Εκείνες που αυτοπροσδιορίστηκαν ως πιο femme ανέφεραν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό βιασμών και σεξουαλικών επιθέσεων ως ενήλικες. Δίνοντας βαρύτητα σε αυτό τόσο διαδεδομένο πρόβλημα, ο εντοπισμός των πλέον ευάλωτων μεταξύ αυτής της ομάδας είναι εξαιρετικά κρίσιμος.

"Οι γιατρίνες και οι πάροχοι υγείας που εργάζονται με τις λεσβίες και τις αμφισεξουαλικές θα πρέπει να εξετάσουν το κοινωνικό ρόλο του βιολογικού φύλου και της έκφρασης του κοινωνικού ρόλου του βιολογικού φύλου με στοχευμένες παρεμβάσεις και εκτιμήσεις".

Το πλήρες κείμενο της έκθεσης δημοσιεύθηκε online στο περιοδικό, Ρόλοι του Βιολογικού Φύλου.

Sex Roles
A Journal of Research
Editor-in-Chief: Irene H. Frieze
ISSN: 0360-0025 (έντυπη έκδοση)
ISSN: 1573-2762 (ηλεκτρονική έκδοση)

και ο τίτλος της έρευνας: "Childhood Trauma, Adult Sexual Assault, and Adult Gender Expression among Lesbian and Bisexual Women", της Keren Lehavot, της Yamile Molina και της Jane M. Simoni


Την είδηση την βρήκαμε στις 15.6.12 και την μεταφράσαμε από την Diva magazine στην http://www.divamag.co.uk/category/news/lesbian-and-bi-women-more-likely-to-suffer-abuse-says-new-study.aspx

Caroline Woods "Τι σημαίνει γάμος για μένα"

"Θέλω να νυμφευθώ την συντρόφισά μου και όχι να κάνω «σύμφωνο συμβίωσης» μαζί της, λέει η αναγνώστρια της DIVA Caroline Woods

Σκοπίμως δεν έθεσα το «λεσβιών», στον τίτλο, για λόγους που θα εξηγήσω αργότερα. Είμαι λεσβία από τα 20 μου, έχω σχέση με την συντρόφισά μου σχεδόν μια χρονιά και είμαι  πολύ χαρούμενη για το περιεχόμενο αυτής της φάσης της ζωής μου.

Έχουμε λίγο-πολύ σχεδιάσει την κοινή ζωή μας, αρχίζοντας με το να ταξιδεύουμε ανά τον κόσμο σε λιγότερο από 10 εβδομάδες! Μια μέρα, θέλουμε να νυμφευθούμε, να αποκτήσουμε ένα σκυλί, να αγοράσουμε ένα ωραίο σπίτι και έχουμε παιδιά. Δεν είναι ένα σχέδιο ζωής για όλες, αλλά είναι ένα αρκετά παραδοσιακό σχέδιο, ναι;

Αυτό που μας τσαντίζει αρκετά είναι, όταν συνειδητοποιήσαμε ότι στην πραγματικότητα δεν έχουμε το δικαίωμα να νυμφευθούμε σ' αυτή τη χώρα. Συχνά αναρωτιέμαι γιατί; Είμαι δασκάλα, είμαι μια καλή πολίτισα. Έχω δουλέψει όλη μου τη ζωή και καταβάλλω τους φόρους. Επέλεξα την καριέρα μου, γιατί με κάνει να νιώθω περήφανη - θέλω να πιστεύω ότι μετέχω στην κοινωνία, μπορώ να διαμορφώσω το μέλλον. Δουλεύω σε μια πολύ δύσκολη εργασία, όμως, δεν έχω τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που θα έπρεπε να δικαιούμαι. Γιατί; Επειδή αγαπώ μια γυναίκα.

Πολλές από τις φίλες μου (και ακόμη και τα μέλη της οικογένειας μου) ρωτούν: “Μα μπορείτε να έχετε ένα σύμφωνο συμβίωσης - δεν είναι αυτό λίγο πολύ το ίδιο;" Λοιπόν, αυτό που πραγματικά δεν θέλω είναι, απλώς ένα σύμφωνο συμβίωσης. Δεν θέλω να ζητήσω από τη συντρόφισά μου να είμαι η με σύμφωνο συμβίωσης συντρόφισά της, θέλω να της ζητήσω να με νυμφευθεί. Θέλω ο γάμος μας να αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο και να έχει το ίδιο καθεστώς όπως και τη σημασία που έχει για τα ετερό ζευγάρια.

Θα μου άρεσε, επίσης, να έχω τη δυνατότητα να νυμφευθώ σε εκκλησία - καθαρά για τους ίδιους λόγους, όπως τα μη-θρησκευόμενα ετερό ζευγάρια παντρεύονται στις εκκλησίες, επειδή «ταιριάζει» με το θέμα του γάμου και είναι ένα «ωραίο μέρος» για να παντρευτούν.

Είπα ότι δεν έκανα χρήση της λέξης «λεσβία», στον τίτλο, μόνο και μόνο επειδή δεν βλέπω την ανάγκη να προστεθεί η λέξη αυτή μπροστά από τη λέξη γάμος. Για ό,τι έχω περιγράψει, οι επιθυμίες μου για μένα και τη φίλη μου είναι να γίνουμε αποδεκτές ως σύζυγοι μέσω του γάμου (το ίδιο είδος του γάμου που ένα ετερό ζευγάρι έχει). Ως εκ τούτου, δεν είναι πραγματικά απαραίτητος ο όρος "λεσβιακός" γάμος, όπως ακριβώς δεν ξυπνάω και έχω ένα λεσβιακό πρωινό, δεν πηγαίνω στη λεσβιακή εργασία μου. Είναι γάμος, δεν έχει σημασία ποιος είναι συνδυασμός των σεξουαλικών οργάνων, του ζευγαριού!

Είναι εξοργιστικό επίσης ότι πολλές θρησκευτικές οργανώσεις διαπράτουν διακρίσεις εις βάρος των λεσβιακών ζευγαριών, για κάθετι και αυτό μου φαίνεται (και πιθανότατα και στην υπόλοιπη κοινωνία) ως εντελώς γελοίο και υποκριτικό.

Για παράδειγμα, το επιχείρημα ότι ο γάμος πρέπει να είναι μόνο μια δέσμευση που μόνο μια γυναίκα και ένας άνδρας μπορούν να κάνουν, λόγω της αναπαραγωγής των παιδιών. Είμαι βέβαιη ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου, αν ο γάμος απαγορευτεί σε όλες τις υπογόνιμες γυναίκες και άνδρες, θα υπάρξει δημόσια κατακραυγή. Θα πρέπει να θεωρείται άδικο, - το να μην είναι ο γάμος προσβάσιμος σε όλες, ανεξάρτητα από το σε ποιες αρέσει.

Ελπίζω η κυβέρνηση να εγείρει αυτό το θέμα και να κάνει τη σωστή επιλογή στην διαβούλευση για την ισότητα του γάμου που έληξε σήμερα, 14 Ιουνίου. Δεν θα μου άρεσε τίποτα περισσότερο από το να είμαι σε θέση να νυμφευτώ τη συντρόφισά μου όταν θα επιστρέψουμε στην Αγγλία μετά από τα ταξίδια μας σε όλο τον κόσμο!


Την είδηση την βρήκαμε στις 14.6.12 και την μεταφράσαμε από την Diva magazine στην http://www.divamag.co.uk/category/comment/what-marriage-means-to-me.aspx


Στη φωτογραφία, η Caroline και η συντρόφισά της, Σαμ

16 Ιουν 2012

Η Σούου Κίι παρέλαβε το βραβείο Νομπέλ

Με πολυετή καθυστέρηση τιμήθηκε - η ίδια - με το Νομπέλ ειρήνης η ως πρόσφατα καταδιωκόμενη στη Μιανμάρ, Σούου Κίι.

Η «ηγερία της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ», η διεθνούς αναγνώρισης αγωνίστρια για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, παραλαμβάνοντας προσωπικώς σήμερα στο Οσλο --αλλά με 20ετή καθυστέρηση - το βραβείο Νομπέλ για την ειρήνη, στην αντιφώνησή της υπογράμμισε:

«η διεθνής κοινότητα, με συντονισμένο τρόπο, πρέπει να στηρίξει τη δημοκρατική μεταρρυθμιστική πορεία στην πατρίδα μου» που για την ευόδωση της «είμαι αισιόδοξη, παρ' ότι διατηρώ μερικές επιφυλάξεις».

Υπενθυμίζεται ότι το 1991, οπότε τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ για την ειρήνη --"για τον ειρηνικό αγώνα της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων -, η Σούου Κίι κρατείτο από τις στρατιωτικές αρχές στη χώρα της.

Μόλις τον Νοέμβριο '10, άρθηκε το καθεστώς της 'κατ'οίκον επιτήρησης', το οποίο τα προηγούμενα έτη ίσχυε – συνεχώς - σε βάρος της.

Απο φέτος τον Μάρτιο, οπότε έδωσε τον νόμιμο όρκο, η (66χρονη) Σούου Κίι ασκεί τα βουλευτικά καθήκοντά της με το πολιτικό κόμμα, που πρόσκειται στον πρόεδρο της Μιανμάρ, τον Τχέιν Σέιν.

Το 1991, το βραβείο Νόμπελ για λογαριασμό της είχαν παραλάβει ο σύζυγός της Μάικλ 'Εϊρις (έχει αποβιώσει), συνοδευόμενος από τους δύο γιούς της.


Την είδηση και την φωτογραφία την βρήκαμε στις 16.6.12 από την εφημερίδα καθημερινή στην http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_16/06/2012_447413

Όλη την αντιφώνηση της κα. Σούου Κίι μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο BBC

Η ποινικοποίηση της οροθετικότητας δεν μας καθιστά ασφαλέστερες

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μια ζωηρή συζήτηση έχει αναπτυχθεί μετά την είδηση ​​για την προσφυγή που κατέθεσε σε υπόθεση ποινικοποίησης του HIV.

Εκπροσωπούμε τον Nick Rhoades, έναν οροθετικό που ζει στην Αϊόβα, όπου καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση και προσβολή της σεξουαλικής του ζωής ως αποτέλεσμα μιας εφάπαξ σεξουαλικής επαφής με έναν άλλον κατά την οποία χρησιμοποίησαν προφυλακτικό.

Ανάμεσα στα πιο ανησυχητικά σχόλια είναι η πεποίθηση μερικών ότι θα πρέπει να απαιτείται από τις οροθετικές να αποκαλύψουν την κατάστασή τις πριν από το σεξ, και ότι η παράλειψη να το πράξουν θα πρέπει να τις οδηγεί στη φυλακή.

Αλλά όσες λένε "απλά αποκαλύψου" ίσως δεν συνειδητοποιούν τις δυσκολίες και μερικές φορές τον άμεσο κίνδυνο-που εμπλέκονται στη δημοσιοποίηση. Και σχεδόν καμιά δεν μιλά ακόμη και για τη προστασία της οροθετικής από τις αρνητικές επιπτώσεις της αποκάλυψης στη σεξουαλική συντρόφισα ή στη δυνητική σεξουαλική σύντρόφισα. Επιπλέον, η ανακοίνωση δεν εμποδίζει κατ' ανάγκην την ποινική δίωξη και την καταδίκη δυνάμει των νόμων αυτών, επειδή επαφίεται στην οροθετική να αποδείξει ότι αυτή αποκάλυψε την οροθετικότητά της σε κάθε μία από αυτές τις σεξουαλικές καταστάσεις.

Αυτό που χρειαζόμαστε πραγματικά να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον στο οποίο οι ορθετικές να αισθάνονται ασφαλείς να αποκαλύψουν αυτές τις πληροφορίες εκουσίως στις σεξουαλικές συντρόφισές τις. Οι νόμοι ποινικοποίησης δεν κάνουν τίποτα για να προωθήσουν αυτό το περιβάλλον και, στην πραγματικότητα, συμβάλουν στη μεγαλύτερη απροθυμία αποκάλυψης. Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε πριν, θα πρέπει να έχουμε μειώσει το στίγμα και τις διακρίσεις γύρω από την ορθετικότητα σε ένα επίπεδο στο οποίο οι οροθετικές θα αρχίσουν να αισθάνονται ασφαλείς να αποκαλύψουν ή να είναι ανοικτές για τη κατάστασή τις.

Εν τω μεταξύ, όλες πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η επιλογή να κάνουμε σεξ παρουσιάζει ορισμένους κινδύνους, και ότι όλες μπορούμε να ελέγχουμε το βαθμό του κινδύνου με τον οποίο νοιώθουμε άνετα. Αλλά για αυτό δεν χρειάζεται οι συντρόφισές μας να μας πουν για την κατάσταση τις. Αν η ανοχή μας στον κίνδυνο είναι μηδενική, τότε δεν θα πρέπει να έχουμε σεξουαλικές σχέσεις με καμία. Αν η ανοχή μας για τον κίνδυνο είναι ακριβώς πάνω από το μηδέν, τότε θα πρέπει μόνο να προστατευόμαστε κατά τη διάρκεια του σεξ μέσα σε μια μακροπρόθεσμη, δεσμευτική σχέση, όπου οι συντρόφισες ή άλλες σεξουαλικές συντρόφισες εξετάζονται και μοιράζονται τα αποτελέσματα.

Και μπορούμε να συνεχίσουμε να κινούμαστε στην κλίμακα της ανοχής κινδύνου, της σεξουαλικής αλληλεπίδρασης. Αλλά αν η στρατηγική μας είναι να παραμένουμε αρνητικές στο μη ασφελέστερο σεξ και να αποφεύγουμε τις οροθετικές, πρέπει να πω ότι αυτή η στρατηγική έχει σχεδιαστεί για να αποτύχει. Η δυνατότητα ποινικής δίωξης οροθετικών θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία όπου λικνίζει όλες τις άλλες σε μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας ότι με κάποιο τρόπο αυτοί οι νόμοι θα τις αποτρέψουν από το να μολυνθούν με τον ιό HIV.

Για να εξαλείψουμε πραγματικά τον στιγματισμό HIV και τις διακρίσεις, θα πρέπει να συμμετάσχουμε σε αυτή τη συζήτηση, τόσο εντός της κοινότητάς μας όσο και ευρύτερα. Από την άποψη της δημόσιας υγείας, το ισχύον σύστημα του ποινικού δικαίου και οι διώξεις δεν έχουν κανένα νόημα όσον αφορά την ενθάρρυνση της συμπεριφοράς που θέλουμε και στο να αποθαρρύνουμε την συμπεριφορά που δεν θέλουμε-και πρέπει να αρχίσουμε τη διάλυση και τη μεταρρύθμιση του συστήματος αυτού. Είμαστε αισιόδοξες πως η συμμετοχή της Lambda Legal στην υπόθεση του κ. Rhoades θα συμβάλει στην προώθηση του διαλόγου αυτού και θα μας θέσει στην πορεία προς ένα υγιεινότερο και ασφαλέστερο τόπο για όλες μας.


Την είδηση την βρήκαμε στις 15.6.12 και την μεταφράσαμε από την lamdalegal.org στην http://lambdalegal.org/blog/20120615_criminalizing-hiv

Κέντρο Ζωής, Ίδρυση γραφείου δωρεάν νομικής στήριξης για οροθετικές

ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ Για την υποστήριξη όσων ζούν με HIV/AIDS ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΙΔΡΥΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΟΡΟΘΕΤΙΚΕΣ-ΟΥΣ

Απαντώντας στις ιδιαιτερότητες της περιόδου που βιώνουμε και στην ανάγκη των οροθετικών για ένα πιο ολοκληρωμένο υποστηρικτικό σύστημα, εγκαινιάζουμε μια νέα καινοτόμο υπηρεσία το «Γραφείο Δωρεάν Νομικής Στήριξης για Οροθετικές-ούς». Στόχος του Γραφείου Νομικής Στήριξης είναι η εξειδικευμένη ενημέρωση των οροθετικών για τα δικαιώματά τις σε βασικούς τομείς της κοινωνικής ζωής αλλά και η επιλεκτική νομική εκπροσώπηση υποθέσεων παραβιάσεων δικαιωμάτων.

Επιμέρους δράσεις την υπηρεσίας είναι η δημιουργία δικτύου συνεργασίας με φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της HIV λοίμωξης και της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρεμβάσεις σε αρμόδια κυβερνητικά όργανα για την ανάδειξη των δικαιωμάτων και των προβλημάτων που προκύπτουν από τα νομικά κενά και η υποβολή προτάσεων για τη σύνταξη θεσμικού πλαισίου προστασίας των δικαιωμάτων των οροθετικών.

Το Γραφείο Νομικής Στήριξης ξεκινά τις εργασίες του στις 18 Ιουνίου 2012, θα στελεχωθεί με μία-ένα Νομική-ό Σύμβουλο ο οποίος θα βρίσκεται στο χώρο του Κέντρου Ζωής κάθε Τετάρτη 14:30- 19:30 μ.μ. και θα δέχεται κατόπιν ραντεβού.

Ευχαριστούμε θερμά το Διοικητικό Συμβούλιο και τις συνεργάτιδες-ες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος καθώς πίστεψαν το έργο, το όραμα και τους στόχους μας, συμβάλλοντας έμπρακτα στο να γίνει αυτή η υπηρεσία πραγματικότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού επικοινωνήστε με το Κέντρο Ζωής στα τηλέφωνα 210 7257617, 210 7233848 ενημερωθείτε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ζωής www.kentrozois.gr.


Την είδηση την βρήκαμε στις 12.6.12, η φωτογραφία είναι από την Elizabeth S.C.WU

Σεξουαλοποίηση των νεαρών κοριτσιών στα ΜΜΕ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μελέτη σεξουαλικοποίησης των νέων κοριτσιών στα μέσα ενημέρωσης

Βρυξέλλες, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άκουσαν την περασμένη εβδομάδα πως η εικόνα των νεαρών γυναικών και κοριτσιών στα μέσα ενημέρωσης τροφοδοτεί μια επικίνδυνη εξέλιξη που συμβάλλει στην ανισότητα και στη βία κατά των γυναικών. Το Κοινοβούλιο καλείται να εγκρίνει μια έκθεση σχετικά με το θέμα τον Οκτώβριο.

Οι European Women Lobby - EWL ανησυχούν βαθιά για την αυξανόμενη σεξουαλικοποίηση των νεαρών κοριτσιών στα μέσα ενημέρωσης σήμερα. Το πρόβλημα της σεξουαλικοποίησης αναφέρεται στην επιβολή της σεξουαλικότητας των ενηλίκων στα παιδιά, και ειδικά στα κορίτσια, σε μια ηλικία που είναι ψυχικά, σωματικά και συναισθηματικά δεν είναι έτοιμα. Επιπλέον, δίνει στα νέα κορίτσια την πεποίθηση ότι έχουν αποτιμώνται με βάση τη σωματική ελκυστικότητα τις οδηγεί και αυτό οδηγεί στο να γίνονται οι γυναίκες αντικείμενα. Το ζήτημα της σεξουαλικοποίησης μπορεί να το δει καμιά παντού σήμερα, στη διαφήμιση, στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, στις ταινίες, στα περιοδικά, στη μουσική, στη μόδα, στα κινητά τηλέφωνα ...

Το πρόβλημα έχει αναγνωριστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για το λόγο αυτό, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σχετικά με τη σεξουαλικοποίηση των νεαρών κοριτσιών στις 6 Ιουνίου 2012 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με στόχο την ευαισθητοποίηση του θέματος μεταξύ των δημόσιων αρχών και να αναπτύξουν συγκεκριμένες στρατηγικές για την καταπολέμησή της. Η συνάντηση διοργανώθηκε από την ευρωβουλευτίνα Joanna Skrzydlewska, συντάκτρια της επικείμενης έκθεσης, καθώς και μέλος του κόμματος EPP. Εξειδικευμένες από όλη την Ευρώπη κλήθηκαν να μοιραστούν τις παρατηρήσεις και τις εμπειρίες τις σχετικά με τη σεξουαλικοποίηση των κοριτσιών.

Η σεξουαλικοποίηση έχει γίνει σαν ταπετσαρία, όλη την ώρα βρίσκεται συνεχώς στο παρασκήνιο, στο βαθμό που δεν την βλέπουμε πλέον όπως η Δρ Λίντα Παπαδοπούλου περιέγραψε. Η Δρ Παπαδοπούλου είναι ψυχολόγος και ειδική στο θέμα των επιπτώσεων της σεξουαλικοποίηση στις νέες. Παρουσίασε στατιστικά στοιχεία σχετικά με το θέμα καθώς και συγκεκριμένα παραδείγματα:

* Όταν ρωτήθηκαν για το μελλοντικό επάγγελμα, το 62% των νεαρών κοριτσιών θέλει να είναι διάσημο μοντέλο και 25% θέλει να είναι χορεύτριες στριπτίζ.
* Ο λαγός του Playboy είναι το λογότυπο των νέων κοριτσιών σήμερα.
* Υπάρχει ένα παιχνίδι στον υπολογιστή, όπου μπορείτε κερδίσετα βαθμούς με τον ξυλοδαρμό μιας εργαζόμενης του σεξ.
Σ' αυτό το παιχνίδι δόθηκε βαθμολογία 10 στα 10 σε αρκετές κριτικές και η εφημερίδα NY-times είπε ότι έδωσε «ένα νέο επίπεδο βάθους για μια εμπειρία αλληλεπίδρασης στη ψυχαγωγία".
* Η βία έχει γίνει κάτι “σέξι” στα μέσα ενημέρωσης.
* 1 στις 3 έφηβες έχουν υποστεί σεξουαλική βία από τους συντρόφους τις.
* 11 ετών είναι ο μέσος όρος ηλικίας των κοριτσιών που εκτείθενται σε πορνό.
* 10 ετών είναι ο μέσος όρος ηλικίας των κοριτσιών που παρενοχλούνται σεξουαλικά στο σχολείο.

Σύμφωνα με την Δρα Παπαδοπούλου, τα κορίτσια που μεγαλώνουν σήμερα, είναι αναμφισβήτητα η πρώτη γενιά που εκτείθεται σε βιασμό και σεξουαλική βία πριν από την πρώτη σεξουαλική εμπειρία τις. Αυτό ομαλοποιεί και νομιμοποιεί τη σεξουαλική κακοποιητική συμπεριφορά που μπορεί να δει καμιά στα στατιστικά στοιχεία. Η βία κατά των γυναικών έχει αυξηθεί στις Ην. Πολιτείες κατά 400% από το 2004. Κατά την ίδια χρονική περίοδο αυξήθηκε στις διαφημίσεις κατά 120%.

Η Δρα Παπαδοπούλου ασχολείται επίσης με άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τη σεξουαλικοποίηση των κοριτσιών στα μέσα ενημέρωσης. Η οποία οδηγεί στο να γίνονται οι γυναίκες αντικείμενα, γεγονός που έχει σοβαρές συνέπειες. Για παράδειγμα, υπήρξε μια δραματική αύξηση των πλαστικών χειρουργικών επεμβάσεων, μεταξύ 2002 και 2003 ο αριθμός των εμφυτευμάτων στήθους για έφηβες κάτω των 19 τριπλασιάστηκε. Επιπλέον, το 75% μεταξύ 7 και 11 ετών θέλουν να αλλάξουν τμήματα της φυσικής τις εμφάνισης και τέσσερα από τα πέντε κορίτσια φοβούνται ότι θα γίνουν χοντρές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση των διατροφικών διαταραχών. Περαιτέρω, τα νεαρά κορίτσια εμφανίζονται φορώντας make-up, “σέξι” εσώρουχα και προκλητική εμφάνιση. Η γαλλική Vogue απεικονίζει εξάχρονη με βαρύ μακιγιάζ και ψηλά τακούνια, τις σεξουαλοποιούν τοποθετώντας τις σε αυτό το περιβάλλον (βλ. παραπάνω εικόνα). Τι κάνουμε στα νεαρά κορίτσια;

Η Joanna Skrzydlewska είπε: "Θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν τα άμεσα αποτελέσματα της σεξουαλικοποίησης, όπως η αύξηση της σεξουαλικής κακοποίησης κοριτσιών, η εντατικοποίηση του φαινομένου της παιδικής πορνογραφίας ή η αύξηση της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, είναι η τιμή που θέλουμε να πληρώσουμε σε σχέση με την εμπορευματοποίηση της ζωής και των ανθρώπινων σχέσεων".


Την είδηση την βρήκαμε στις 14.6.12 και την μεταφράσαμε από την womenlobby.org στην http://www.womenlobby.org/spip.php?article3671

15 Ιουν 2012

FRA, ίδια δικαιώματα για όλα τα ζευγάρια

FRA: Οι συντρόφισες με σύμφωνο συμβίωσης θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα ιδιοκτησίας και των οικονομικών με αυτά των συζύγων σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ

Η Οργάνωση Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα διευκολύνουν την ελεύθερη κυκλοφορία των ζευγαριών που ίσως να μην είναι σύμφωνες με τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε δύο νέους κανονισμούς στην ΕΕ για την απλοποίηση και την ανταλλαγή ακινήτων στα ζευγάρια που χωρίζουν», όπως προσωπικά αντικείμενα και χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, όταν μετακινούνται μεταξύ χωρών μελών της ΕΕ.

Η Επιτροπή συνέταξε έναν κανονισμό για τα ζευγάρια που έχουν τελέσει γάμο, και έναν άλλο για τις συντρόφισες συμφώνου συμβίωσης. Αν και οι δύο ασχολούνται με τη διεθνή δικαιοδοσία και το εφαρμοστέο δίκαιο, ο πρώτος κανονισμός που επιτρέπει στις συζύγους-ανεξαρτήτως φύλου-να επιλέγουν σύμφωνα με ποιό εθνικό δίκαιο μπορούν να μοιραστούν την περιουσία τις.

Αντίθετα, ο δεύτερος κανονισμός δεν επιτρέπει στις συντρόφισες συμφώνου συμβίωσης-ανεξάρτητα από το φύλο τις, να επιλέξουν ποιό δίκαιο εφαρμόζεται για τη διαχείριση της περιουσίας τις.
Ανταποκρινόμενη σε αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Οργάνωση ανέφερε ότι η Πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου σχετικά με [...] τις περιουσιακές συνέπειες των συντροφικών σχέσεων συμφώνου συμβίωσης "δεν φαίνεται να είναι σύμφωνη με την αρχή της ισότητας (άρθρο 20 της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων)".

Επιπλέον, μέρος της πρότασης "δημιουργεί δυνητικά προβληματικές επιπτώσεις όσον αφορά την απαγόρευση των διακρίσεων (άρθρο 21)», δήλωσε η Οργάνωση.
Η ευρωβουλευτίνα Alexandra Thein, μέλος της διακομματικής Lbtiq ομάδας και Εισηγήτρια των προτεινόμενων ρυθμίσεων στο Κοινοβούλιο, εξέφρασε την ικανοποίησή της: "Η Οργάνωση επιβεβαιώνει τον σκεπτικισμό της προς την προσέγγιση που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή. Δεν υπήρχε νομίμη ανάγκη να προτείνει δύο ξεχωριστούς κανονισμούς, και η διαφορετική μεταχείριση που προτείνει η Επιτροπή δεν είναι δικαιολογημένη".

"Συνιστώ ανεπιφύλακτα στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβει υπόψη τη γνωμοδότηση αυτή, και να εγκρίνει τους δύο κανονισμούς οι οποίοι συνάδουν με τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων”, κατέληξε.

Ο Michael Cashman ευρωβουλευτής, συμπρόεδρος της διακομματικής Lbtiq ομάδας, πρόσθεσε: “Χαιρετίζω θερμά αυτήν την άποψη από την FRA. Τη κοινοβουλευτική γνώμη που ετοιμάζουμε στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών περιέχει ακριβώς τις σωστές τροποποιήσεις για να προσφέρουν αυτοί οι κανονισμοί την ίδια επιλογή σε όλα τα ζευγάρια".

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει τώρα να προχωρήσει σε συστάσεις προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το τελευταίο είναι υπεύθυνο για την έκδοση των κανονισμών.


Την είδηση την βρήκαμε στις 12.6.12 και την μεταφράσαμε από την Lgbt-ep.eu στην http://www.lgbt-ep.eu/press-releases/fra-registered-partners-should-have-the-same-property-rights-as-spouses-under-eu-law/

Η φωτογραφία είναι από την Athens Pride 2012

13 Ιουν 2012

Nils Muižnieks: H καθεμία θα πρέπει να τυγχάνει ίσης προστασίας κατά των διακρίσεων

Φινλανδία: H καθεμία θα πρέπει να τυγχάνει ίσης προστασίας κατά των διακρίσεων

Στρασβούργο, «Η πρόσφατη υιοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βελτιώσει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Φινλανδία. Η δημιουργία του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Αντιπροσωπείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι μια άλλη θετική εξέλιξη, μολονότι περαιτέρω εξέταση θα πρέπει να υπάρξει στις ανάγκες των πόρων τις", δήλωσε ο Nils Muižnieks, του Συμβουλίου της Ευρώπης, Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης επίσκεψής του στη Φινλανδία.

"Η φινλανδική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει τώρα παρόμοια ηγεσία στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας ίσης μεταχείρισης", τόνισε ο Επίτροπος. "Η καθεμία θα πρέπει να τυγχάνει ίσης προστασίας κατά των διακρίσεων μέσω μιας ολοκληρωμένης και συνεκτικής πράξης μη διάκρισης και εύκολης πρόσβασης στην Αρχή Ισότητας, η οποία αντιμετωπίζει τις καταγγελίες και προωθεί την ισότητα σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων". Περιττή κατάτμηση της νομοθεσίας ίσης μεταχείρισης θα πρέπει να αποφεύγεται.

Το χάσμα αμοιβής των γυναικών και η βία κατά των γυναικών ενδυναμώνουν τα προβλήματα στη Φινλανδία. Το πρόγραμμα ίσης αμοιβής και το εθνικό πρόγραμμα περιορισμού της βίας θα πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά. Η Φινλανδία θα πρέπει επίσης να επικυρώσει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών.

Ο Επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για ρητή απαγόρευση του λεσβφοβικού εγκλήματος μίσους στον ποινικό κώδικα και ζήτησε από την φινλανδική κυβέρνηση να επεκτείνει τη διάταξη να περιλαμβάνει το έγκλημα μίσους κατά των αμφισεξουαλικών και τρανς. Το σύστημα προστασίας για την ίση μεταχείριση θα πρέπει να καλύπτει σαφώς τόσο τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα τρανς φύλου. Η στείρωση και η μη ύπαρξη γάμου ως προϋποθέσεις για την επίσημη αναγνώριση της μετάβασης φύλου θα πρέπει να καταργηθούν, ενώ ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στον αυτοπροσδιορισμό των inter-sex.

"Σομαλές, Ρωσόφωνες και Ρομά είναι τα πιθανότερα θύματα φυλετικών διακρίσεων και ξενοφοβίας στη Φινλανδία - η περιθωριοποίηση των νεαρών Σομαλών είναι ιδιαίτερα ανησυχητική", σημείωσε ο κ. Muižnieks. Μια εθνική πολιτική για τις Ρομά έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, αλλά και για τις Σομαλές και τις Ρωσόφωνες πρέπει να υπάρξουν πιο συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση των δυνατοτήτων απασχόλησης και την προώθηση της κοινωνικής τις ένταξης.

Η κατάσταση των ηλικιωμένων θα απαιτήσει περισσότερη προσοχή, καθώς ο πληθυσμός της Φιλανδίας θα αυξάνεται μελλοντικά. Ο Επίτροπος επισκέφθηκε τις μονάδες Leevi, υπηρεσία στέγασης για ηλικιωμένες στο Ελσίνκι και συζήτησαν την τρέχουσα μεταρρύθμιση της νομοθεσίας σχετικά με τις υπηρεσίες φροντίδας για τις ηλικιωμένες με τη Φινλανδική Κυβέρνηση. «Η εποπτεία των υπηρεσιών που παρέχονται στις εγχώριες εγκαταστάσεις και εξίσου η προσιτή πρόσβαση στη μακροχρόνια φροντίδα σε διάφορους δήμους είναι οι σημερινές προκλήσεις", τόνισε ο Επίτροπος.

Ο Επίτροπος Muižnieks ενθάρρυνε τη Φινλανδία να κυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Αναπήρων και τόνισε τη σημασία της συμμετοχής των αναπήρων στην εφαρμογή και την παρακολούθηση. Επιπλέον, ο Επίτροπος κάλεσε τη Φινλανδία να επικυρώσει το Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων. "Περαιτέρω καθυστερήσεις στη διαδικασία επικύρωσης δεν κρίνεται αναγκαίες και παρεμποδίζουν τη συμμετοχή του εθνικού μηχανισμού πρόληψης στη διεθνή συνεργασία για το θέμα", δήλωσε ο Επίτροπος.

Ο κ. Muižnieks κάλεσε τη φινλανδική κυβέρνηση να επικυρώσει τελικά τη σύμβαση της ILO αριθμός 169 σχετικά με τα δικαιώματα των αυτόχθονων λαών. «Τα δικαιώματα της φυλής Σάμι επί της γης και το δικαίωμά της να εκτρέφει ταράνδους με τον παραδοσιακό τρόπο θα πρέπει να αναγνωριστεί σαφώς βάσει της φινλανδικής νομοθεσίας. Είναι καιρός να ολοκληρωθεί επιτέλους η διαδικασία κύρωσης της Σύμβασης της ILO-ΔΟΕ", τόνισε ο Επίτροπος.

Η έκθεση της Επιτρόπου σχετικά με την επίσκεψή του στη Φινλανδία επίκειται.


Την είδηση την βρήκαμε στις 13.6.12 και την μεταφράσαμε από την ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης στην http://www.coe.int/t/commissioner/News/2012/120613Finland_en.asp

Γεν. Γραμ. Ισότητας, «ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗΝ ΒΙΑΣΤΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΡΙΩΝ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 13 Ιουνίου 2012

Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα πρόκειται να διεξαχθεί δίκη βιαστή γυναικών.
Μετά από πολλές αναβολές, στις 15.6.2012 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών, προγραμματίζεται να δικαστεί σε πρώτο βαθμό για τρεις βιασμούς (που είχαν γίνει το 2005) ο κατηγορούμενος για κατά συρροήν βιασμούς αλλοδαπών τουριστριών Εμμανουήλ Αριστόβουλος, ενώ ήδη έχει καταδικαστεί πρόσφατα από το Εφετείο Αθηνών, με ποινή ίδια με την πρωτόδικη καταδίκη του το 2008, για τον βιασμό 19χρονης τουρίστριας από βόρεια ευρωπαϊκή χώρα.

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Μαρία Στρατηγάκη, εκφράζει τη συμπαράστασή της στις γυναίκες θύματα αυτής της ακραίας μορφής βίας, οι οποίες συνεχίζουν να υποβάλλονται σε μια επίπονη και τραυματική διαδικασία που προκαλείται τόσο από τη δευτερογενή τους θυματοποίηση, όσο και από τις συχνές μετακινήσεις τις στη χώρα μας προκειμένου να παρίστανται στις διαρκώς αναβαλλόμενες δίκες.

Αξιέπαινη είναι η στάση της Natalie Karneef -ενός από τα θύματα του κατά συρροή βιαστή- η οποία «έσπασε τη σιωπή», δημοσιοποιώντας και προβάλλοντας το θέμα.
Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι έχει παρέλθει ο καιρός που η βία κατά των γυναικών, και ιδιαίτερα το ειδεχθές έγκλημα του βιασμού, αντιμετωπιζόταν ως ιδιωτικό ζήτημα. Είναι δημόσιο και πολιτικό ζήτημα και συνιστά έγκλημα με σοβαρές συνέπειες για όλες τις γυναίκες και κατ’ επέκταση για ολόκληρη την κοινωνία. Για το λόγο αυτό στελέχη της Γραμματείας Ισότητας των Φύλων θα παραστούν στη δίκη, εκφράζοντας εμπράκτως την αλληλεγγύη τους στις γυναίκες θύματα βιασμού.

Οι γυναίκες θύματα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να βρουν στήριξη και βοήθεια από τις συμβούλους της Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900, καθώς και των Συμβουλευτικών Κέντρων της ΓΓΙΦ που λειτουργούν στην Αθήνα, το Ηράκλειο Κρήτης, τη Λαμία και την Πάτρα.


Την είδηση την βρήκαμε στις 13.6.12 από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας στην http://www.isotita.gr/var/uploads/PRESS%20%28APO%20SEP%202010%29/DT_DIKI-VIAST%CE%99_13-6-12.pdf

12 Ιουν 2012

Τέλος στον καρκίνο της μήτρας;

Τεράστια βήματα προόδου στον τομέα της πρόληψης

Με μεγάλη χαρά υποδέχτηκε η επιστημονική κοινότητα την ανακάλυψη ενός ξεχωριστού πληθυσμού κυττάρων που ευθύνονται για όλους τους καρκίνους της μήτρας και με την αφαίρεσή τους θα μειώνεται στο ελάχιστο ο κίνδυνος για όλες τις γυναίκες...

«Βρήκαμε έναν ξεχωριστό πληθυσμό κυττάρων, τα οποία βρίσκονται όλα σε μία συγκεκριμένη ζώνη του τραχήλου της μήτρας και τα οποία μπορεί να ευθύνονται για τους περισσότερους αν όχι όλους τους καρκίνους της μήτρας που προκαλούνται από μια μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων», εξηγεί ο δρ Κρίστοφερ Κραμ, κύριος συντελεστής της έρευνας αυτής, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο των Πρακτικών της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των Ην. Πολιτειών, 11 ως 15 Ιουνίου.

Η νέα αυτή ανακάλυψη θα μπορούσε να επιτρέψει στις ειδικές να ξεχωρίζουν σε προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας τα καλοήθη κύτταρα από αυτά που είναι δυνάμει επικίνδυνα, καθοδηγώντας καλύτερα τις γιατρίνες ως προς την επιλογή θεραπείας.

Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό ότι η αφαίρεση των κυττάρων αυτών από τις πολύ νεαρές γυναίκες προτού εκτεθούν σε μια μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων ή σε προκαρκινικές αλλοιώσεις θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο να εμφανιστεί καρκίνος της μήτρας! Οι ερευνήτριες άλλωστε υπογραμμίζουν ότι, μόλις αφαιρεθούν από τον τράχηλο της μήτρας, τα κύτταρα αυτά δεν αναπαράγονται.

Απαιτείται ωστόσο πολύς χρόνος ακόμη μέχρι να γίνουν επιπρόσθετες έρευνες για τυχόν κινδύνους της ενδεχόμενης προληπτικής θεραπείας.


Την είδηση την βρήκαμε στις 11.6.12 από την iefimerida.gr στην http://www.iefimerida.gr/news/54997/%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BF-%CE%B2%CE%AE%CE%BC%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%82

9 Ιουν 2012

Lesb. Equal, Ημέρα Υπερηφάνειας 2012

Ποια είσαι εσύ; ποια είμαι εγώ;

Είμαστε λεσβίες!

Είμαστε οι κόρες, εγγονές, ανιψιές, αδελφές, θείες, μητέρες, νονές, ξαδέλφες, γιαγιάδες σας….

Είμαστε οι γιατρίνες, αρχιτεκτόνισσες, εισαγγελείς, βουλευτίνες, δικηγορίνες, δασκάλες, καθηγήτριες, αστυνομικίνες σας…

Είμαστε οι γειτόνισσες, συναδέλφισσες, προϊσταμένες, υφιστάμενες, φίλες σας…

Είμαστε στην ίδια ομάδα, στο ίδιο κόμμα, στην ίδια πόλη, στο ίδιο χωριό, στην ίδια παραλία, στο ίδιο σχολείο, στο ίδιο γυμναστήριο, στο ίδιο μπαρ....

Είμαστε από διαφορετική χώρα ή την ίδια.

Είμαστε ανάπηρες ή μη.

Είμαστε νέες, μεσήλικες, ηλικιωμένες….

Είμαστε άθεες, χριστιανές, μουσουλμάνες, άθρησκες, αγνωστικίστριες, βουδίστριες, ινδουίστριες, ανιμίστριες, παγανίστριες….

Έχουμε διαφορετικό ή το ίδιο χρώμα δέρματος.

Είμαστε χοντρές, στρουμπουλές, αφράτες, με πιασίματα, αδύνατες, ανορεξικές…

Είμαστε κοντές, μέτριου αναστήματος, ψηλές…

Είμαστε ασπρομάλλες, ξανθιές, κοκκινομάλλες, μελαχρινές, βαμμένες, φυσικές, με σγουρά μαλλιά, σπαστά, ίσια, κοντά ή μακριά…

Είμαστε lipstick, νταλίκες, butch, femme, verse, bottom ή top…

Είμαστε ό,τι θέλουμε!

Άλλωστε, «οι μόνες ανώμαλες είναι αυτές που δεν μπορούν ν’ αγαπήσουν καμιά!» Rita Mae Brown




Μια μέρα αφιερωμένη στην ελευθερία, στην εξάλειψη της λεσβοφοβίας, της βίας, των διακρίσεων, του ρατσιμού όπου αντιπαραβάλλει την ανεκτικότητα, την ισοτιμία και την συνεργασία όλων.

Αυτή τη χρονιά ειδικά είμαστε όλες οροθετικές, εργαζόμενες του σεξ, χρήστριες ενδοφλέβιων ουσιών και τρανς. Για τις γυναίκες που διασύρθηκαν με την δημοσιοποίηση των προσωπικών τις δεδομένων και συνεχίζουν να είναι φυλακισμένες.

Η φωτογραφία είναι εξώφυλο του περιοδικού Advocate το 1994, αφιερωμένο στη οροθετική λεσβία φωτο-μοντέλο Gia Marie Carangi στα τέλη της δεκαετίας του '70. Το 1998 η ιστορία της παραλαγμένη έγινε η ταινία "Gia", με πρωταγωνίστρια την Angelina Joly

Κάποια στην Ημέρα Υπερηφάνειας 2012 είπε πως η ανακοίνωσή μας την ημέρα της Athens Pride μοιάζει με παλιότερο φυλλάδιο της ΛΟΑ, την παραπέμπουμε στις 24.6.2005 στην ιστοσελίδα left.gr που ανάρτησε το κείμενο "Δόμηση προκαταλήψεων έναντι ομοερωτικών συμπεριφορών" της Ευαγγελίας Βλάμη μέλους των Lesb.Equal. - Λεσβίες για την Ισότητα

8 Ιουν 2012

Γεν. Γραμ. Ισότητας, Άσκηση Βίας από υποψήφιο βουλευτή της Χρυσής Αυγής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 7 Ιουνίου 2012

Με αγανάκτηση παρακολουθήσαμε σε ζωντανή μετάδοση την πρωτοφανή αντιδημοκρατική συμπεριφορά η οποία κορυφώθηκε με την άσκηση σωματικής βίας σε βάρος δύο γυναικών υποψηφίων βουλευτίνων από άνδρα υποψήφιο βουλευτή της Χρυσής Αυγής ονόματι Κασιδιάρη.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων καταδικάζει με οργή την συγκεκριμένη συμπεριφορά η οποία φέρνει στην επιφάνεια για ακόμα μια φορά, με ακραίο τρόπο, το σεξισμό σε ότι αφορά την ενεργή παρουσία των γυναικών στο δημόσιο χώρο και τη συμμετοχή τις στην πολιτική ζωή.


Την είδηση την βρήκαμε στις 7.6.12 από την Γεν. Γραμ. Ισότητας στην http://www.isotita.gr/var/uploads/PRESS%20%28APO%20SEP%202010%29/DT_7-6-12.pdf

7 Ιουν 2012

Γνωμοδότηση ζητά το Υπουργείο Διακαιοσύνης από την Αρχή Δεδομένων για τις οροθετικές εργαζόμενες του σεξ

Ζητά γνωμοδότηση

Υπουργείο Δικαιοσύνης καλεί Αρχή Δεδομένων για την υπόθεση με τα ονόματα των οροθετικών γυναικών εργαζομένων του σεξ

Τη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα «για τυχόν αναγκαίες παρεμβάσεις στο νομοθετικό και εν γένει κανονιστικό πλαίσιο προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» ζήτησε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιάννης Ιωαννίδης, μετά το θέμα που ανέκυψε με αφορμή τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών των οροθετικών γυναικών εργαζομένων του σεξ.

Συγκεκριμένα, με σχετικό έγγραφό του προς την ΑΠΔΠΧ ο κ. Ιωαννίδης ζητά τη γνωμοδότησή της για το εάν υπήρξε παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων των θιγόμενων προσώπων, λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις και τους προβληματισμούς που υπήρξαν για το θέμα αυτό από τον Συνήγορο του Πολίτη, την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, του Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και αλλού.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο έγγραφό του προς την ΑΠΔΠΧ: «Η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις και προτίθεται να αναλάβει κάθε αναγκαία σχετική πρωτοβουλία για την εμπέδωση και προαγωγή της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, σύμφωνα άλλωστε με τη θεσμική της αποστολή.

"Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουμε με ενδιαφέρον τυχόν απόφασή σας σύμφωνα με τις κατά το Σύνταγμα και το νόμο αρμοδιότητές σας. Η συνεισφορά σας και η γνώμη σας για τυχόν αναγκαίες παρεμβάσεις στο νομοθετικό και εν γένει κανονιστικό πλαίσιο προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μας είναι εξαιρετικά πολύτιμη".


Την είδηση την βρήκαμε στις 6.6.12 από την news.in.gr στην http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231199296

6 Ιουν 2012

Γεν. Γραμ. Ισότητας, Δωρεάν Παροχή Νομικής Βοήθειας σε Κακοποιημένες Γυναίκες

Γενική Γραμματεία Ισότητας
Δελτίο Τύπου 6 Ιουνίου 2012

ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΒΙΑΣ Η ΠΑΡΟΧΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (LEGAL AID)

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΑΤΡΑΣ, ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ και ΛΑΜΙΑΣ

Υπεγράφησαν σήμερα τα Πρωτόκολλα Συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) με τους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών, Πάτρας, Ηρακλείου, και Λαμίας για την παροχή Νομικών Υπηρεσιών και Νομικής Βοήθειας (legal aid) σε γυναίκες θύματα βίας με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

Τα τέσσερα (4) Πρωτόκολλα Συνεργασίας υπέγραψαν οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Ιωάννης Αδαμόπουλος (Αθηνών), Νικόλαος Παπάκος (Πάτρας) και Παναγιώτης Συγγούρης (Λαμίας), ο Γενικός Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Νικόλαος Κουβίδης και η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Μαρία Στρατηγάκη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Μαρία Στρατηγάκη ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνεργασίας της ΓΓΙΦ με τους δικηγορικούς συλλόγους το οποίο περιλαμβάνει την κάλυψη της δαπάνης από το ΕΣΠΑ:

. για την παροχή νομικής βοήθειας στις γυναίκες θύματα βίας οι οποίες προσφεύγουν στα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών της ΓΓΙΦ εξασφαλίζοντας συνηγόρους υπεράσπισης ενώπιον δικαστηρίων ή λοιπών αρχών για κάθε γυναίκα συμβουλευόμενη που παραπέμπεται για νομική βοήθεια.

. για τη διοργάνωση σεμιναρίων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των δικηγόρων που επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τις-τους στις γυναίκες θύματα βίας.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Ιωάννης Αδαμόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά: «Καταδικάζοντας τη βία κατά των γυναικών ως την πλέον ειδεχθή, συστηματική και διαδεδομένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο και αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα ουσιαστικής και αποτελεσματικής συμβολής της Πολιτείας στην ενίσχυση των γυναικών θυμάτων της έμφυλης βίας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αναλαμβάνει, στο πλαίσιο του σχετικού Πρωτοκόλλου, την υποχρέωση συνεργασίας με τα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων που βρίσκονται στην Αθήνα και εξασφάλισης συνηγόρων υπεράσπισης ενώπιον των δικαστηρίων και κάθε άλλης δημόσιας αρχής για κάθε συμβουλευόμενη γυναίκα που παραπέμπεται για νομική βοήθεια».

Χαιρετισμό απεύθυναν οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Πάτρας Ν. Παπάκος, Λαμίας Π.Συγγούρης και ο ΓΓ του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Ν.Κουβίδης καθώς επίσης και η Προεδρίνα της Ένωσης Ελληνίδων Νομικών Χρυσηίς Σφανδού.

Τα Πρωτόκολλα Συνεργασίας υπεγράφησαν με τους συγκεκριμένους δικηγορικούς συλλόγους για να καλύψουν τις ανάγκες των 4 Συμβουλευτικών Κέντρων της ΓΓΙΦ που λειτουργούν ήδη στην Αθήνα, Πάτρα, Ηράκλειο και Λαμία. Παρόμοια Πρωτόκολλα θα υπογραφούν με τους Δικηγορικούς Συλλόγους των υπολοίπων δέκα (10) πόλεων στις οποίες η ΓΓΙΦ προγραμματίζει την άμεση λειτουργία Συμβουλευτικών Κέντρων (Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Τρίπολη, Κομοτηνή, Κοζάνη, Ιωάννινα, Μυτιλήνη, Ερμούπολη, Κέρκυρα).

Με την ευκαιρία της υπογραφής, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των δομών που δημιουργήθηκαν και λειτουργούν με στόχο την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, βασική προτεραιότητα της ΓΓΙΦ. Πιο συγκεκριμένα:

Η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 εθνικής εμβέλειας για την άμεση συμβουλευτική υποστήριξη γυναικών θυμάτων βίας από 11.3.2011 έως 26.4.2012 δέχθηκε 6063 κλήσεις και 37 ηλεκτρονικά μηνύματα.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο-Πολύκεντρο Αθήνας, στο διάστημα από 2.4.2011 έως 31.5.2012 δέχθηκε 85 γυναίκες θύματα βίας. Τα πρώτα αιτήματα των γυναικών αφορούσαν σε: ψυχολογική συμβουλευτική (46), κοινωνική συμβουλευτική (21), συμβουλευτική απασχόλησης (10), νομική συμβουλευτική (5) και συμβουλευτική επιχειρηματικότητας (3).

Χαρ. Τρικούπη 51 & Βαλτετσίου, Αθήνα (Εξάρχεια), Τ: 210 3898085 Ε: polykentro@isotita.gr

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας, στο διάστημα από 2.4.2011 έως 31.5.2012 δέχθηκε 39 γυναίκες θύματα βίας. Τα πρώτα αιτήματα των γυναικών αφορούσαν σε: ψυχολογική συμβουλευτική (12), κοινωνική συμβουλευτική (10), συμβουλευτική απασχόλησης (2), νομική συμβουλευτική (12), συμβουλευτική επιχειρηματικότητας (2) και πληροφόρηση (1).

Κανακάρη 101β, Πάτρα, 26221, Τ: 2610 620059 Ε: patra@isotita.gr

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Ηρακλείου, στο διάστημα από 9.4.2011 έως 31.5.2012 το Ηράκλειο δέχθηκε 44 γυναίκες θύματα βίας. Τα πρώτα αιτήματα των γυναικών αφορούσαν σε: ψυχολογική συμβουλευτική (25), κοινωνική συμβουλευτική (5), συμβουλευτική απασχόλησης (5) και νομική συμβουλευτική (9).

Θησέως 18Α, Ηράκλειο, 71201, Τ: 2810 341387 Ε: irakleio@isotita.gr

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Λαμίας, στο διάστημα από 9.04.2012 έως 31.05.2012, δέχτηκε 15 γυναίκες θύματα βίας. Τα πρώτα αιτήματα των γυναικών αφορούσαν σε: φιλοξενία (1), κοινωνική συμβουλευτική (1), ψυχολογική συμβουλευτική (5), πληροφόρηση (2), απασχόληση/επιχειρηματικότητα (2) , νομική συμβουλευτική (4).

Λεωνίδου 9-11, Λαμία, 35100, Τ: 22310 20059 & 20616 Ε: lamia@isotita.gr


Αναλυτικότερα στοιχεία για τις συμβουλευόμενες των Συμβουλευτικών Κέντρων και της Τηλεφωνικής Γραμμής SOS βρίσκονται στο Παράρτημα.


ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS 15900

Επί του συνόλου των κλήσεων, οι 4698 (77,5%) αφορούν σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας. Από αυτές οι 3507 κλήσεις (58%) αφορούν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών ενώ οι 1191 κλήσεις (20%), αφορούσαν σε καταγγελίες από τρίτα πρόσωπα (κυρίως από φίλες-ους 26% , γονείς 19%, άλλες συγγενείς 16%, αδελφή-ος 11%, γειτόνισα-ας 10% και άλλα άτομα 14%)

Σε σύνολο 3337 γυναικών: οι 2858 κλήσεις (81%) αφορούν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας από σύζυγο, σύντροφο, οι 96 κλήσεις (3%) σεξουαλικής παρενόχλησης, οι 58 κλήσεις (2%) για βιασμό, οι 5 κλήσεις (0,1%) για πορνεία και 1 κλήση (0%) για εξαναγκαστική εργασία στο σεξ - trafficking, ενώ 319 κλήσεις (9%) αφορούσαν σε καταγγελία άλλων μορφών βίας πέραν των παραπάνω. Από τις 3507 γυναίκες που κάλεσαν τη γραμμή, οι 2222 (63%) είναι μητέρες.

Σε σύνολο 3610 αιτημάτων: 1588 κλήσεις (44%) αφορούν σε ψυχοκοινωνική στήριξη, 1104 σε νομική συμβουλευτική (30,6%), σε νομική βοήθεια 506 κλήσεις (14%), σε αναζήτηση φιλοξενίας 292 κλήσεις (8,1%) και σε αναζήτηση εργασίας 120 κλήσεις (3,3%).

Από τις γυναίκες θύματα βίας που απάντησαν στην ερώτηση σχετικά με την εργασιακή τους κατάσταση στην αγορά εργασίας φαίνεται ότι:

· 31% είναι απασχολούμενες (από τις οποίες το 12% αυτοαπασχολούμενες)

· 32% είναι άνεργες (από τις οποίες το15% μακροχρόνια άνεργες) και

· 13% είναι ανενεργές


Από τις γυναίκες θύματα βίας που απάντησαν στην ερώτηση σχετικά με την οικογενειακή τους κατάσταση φαίνεται ότι:

· 49% είναι έγγαμες

· 9% είναι άγαμες

· 8% σε διάσταση

· 6% διαζευγμένες

· 3% σε συμβίωση

· 2% χήρες

Από τις γυναίκες που απάντησαν στην ερώτηση σχετικά με το ποια είναι η ηλικία τους φαίνεται ότι:

· 3% είναι νέες από 15 έως 24 ετών


Η φωτογραφία είναι από την εκστρατεία κατά της βίας έναντι των γυναικών στη Κύπρο 2012