2 Σεπ 2011

Το δικαίωμα μίας λεσβίας να διατηρήσει την επιμέλεια των παιδιών της Α' Karen Atala

Το δικαίωμα μιας λεσβίας να διατηρήση την επιμέλεια των παιδιών της Α'

Εγκαίνια του Διαμερικανικού Δικαστηρίου με την υπόθεση μιας λεσβίας μητέρας για τα παιδιά της (Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπόθεση της κα. Karen Atala και των κορών της κατά της Χιλής)

Το δικαίωμα μίας λεσβίας να διατηρήσει την επιμέλεια των παιδιών της

Η συνάντηση στην Bogotá (Κολομβία) στις 23 Αυγούστου του 2011, του Διαμερικανικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην ογδοεικοστή χιλιοστή δεύτερη τακτική σύνοδο της περιόδου, εξέτασε επί της ουσίας την υπόθεση μεταξύ της λεσβίας κα. Karen Atala κατά της Δημοκρατίας της Χιλής σε μια διαμάχη για την κηδεμονία των παιδιών της, η κηδεμονία αποσύρθηκε λόγω της σχέσης της με μια γυναίκα. Για πρώτη φορά το Διαμερικανικό Δικαστήριο ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρόκειται να ψηφίσει για μια υπόθεση που σχετίζεται συγκεκριμένα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και το φύλο.

Η κα. Karen Atala, δικαστίνα στη Χιλή, τέλεσε γάμο το 1993 και από αυτή την ένωση γεννήθηκαν τρεις κόρες.
Τον Μάρτιο του 2002, το ζευγάρι αποφάσισε να χωρίσει με αμοιβαία συμφωνία για την απονομή επιμέλειας στη μητέρα. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, η κα Atala αποφασίζει να ζήσει μαζί- στο σπίτι της, όπου μαζί ζούσαν οι κόρες της τότε – με τη συντρόφισα της με την οποία είχε ξεκινήσει μια ερωτική σχέση πριν από λίγους μήνες.

Ενώπιον αυτής της κατάστασης, ο πρώην σύζυγος της κα Atala και πατέρας των τριών κοριτσιών, ξεκίνησε στις 30 Ιανουαρίου 2003, προσφυγή στο δικαστήριο ανηλίκων της πόλης Villarrica ζητώντας την επιμέλεια των θυγατέρων του, με το επιχείρημα ότι «η παραμέληση και η εγκατάλειψη της μητέρας λόγω της αλλαγής της σεξουαλικότητάς της διαταράσσει την ομαλή ανάπτυξη των ανηλίκων θυγατέρων"

Την είδηση την βρήκαμε στις 30.8.11 και την μεταφράσαμε από την le monde γραμμένη από τον Carlos Gonzalez Palacios (υποψήφιο διδάκτορα στο CREDOF et ATER à l'Université Paris Ouest-Nanterre) στην http://combatsdroitshomme.blog.lemonde.fr/2011/08/30/consecration-par-la-cour-interamericaine-des-droits-dune-mere-lesbienne-sur-ses-enfants-cour-interam-dh-aff-karen-atala-et-filles-c-chili/