6 Σεπ 2011

Το λεσβιακό άσυλο δεν είναι αρκετά λεσβιακό


Πολλές λεσβίες αιτούσες άσυλο συχνά στέλνονται πίσω στη χώρα καταγωγής τις από τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ολλανδίας, ως αποτέλεσμα των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων. Οι ιστορίες τις δεν γίνονται πιστευτές επειδή δεν εμφανίζονται αρκετά ανδροπρεπείς ή επειδή δεν συχνάζουν σε μέρη της λεσβιακής σκηνής. Αυτό είναι το συμπέρασμα της έρευνας που διεξήχθει από την ολλανδική ΜΚΟ COC και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Οι λεσβίες υφίστανται διακρίσεις, φυλακίζονται ή σκοτώνονται στη χώρα καταγωγής τις. Κάθε χρονιά, περίπου δέκα χιλιάδες άνθρωποι ζητούν άσυλο στην Ευρώπη λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας. Από αυτές, 200 περίπου εξετάζονται από την ολλανδική υπηρεσία μετανάστευσης.

Φυγή άρον άρον
Καμιά δεν την υποδέχονται με ανοιχτές αγκάλες. Ένας γκέι έφυγε από το Καμερούν αφότου οι γείτονές του, ανακάλυψαν ότι είχε σύντροφο. Κατά την άφιξή του στην Αγγλία, η αίτησή του για άσυλο απορρίφθηκε με το σκεπτικό ότι θα μπορούσε να είχε μετακινηθεί σε άλλο τμήμα της χώρας, όπου δεν ήταν γνωστός. Με άλλα λόγια, να μην εκδηλώσει την σεξουαλικότητα του. 


Αυτή η ιστορία από το Καμερούν δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, σύμφωνα με την Thomas Spijkerboer του Ελεύθερου Πανεπιστημίου. Έκανε έρευνα αιτήσεων ασύλου από λεσβίες και γκέι στην ΕΕ των 27 χωρών μελών. Αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το πώς πολλές από αυτές έχουν απορριφθεί, υπάρχουν προβλήματα τυπικότητας με την επεξεργασία των αιτημάτων από τις λεσβίες. Η έκθεση Φυγή λεσβοφοβία, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η συμπεριφορά των χωρών παραβιάζει ενίοτε τα ανθρώπινα δικαιώματά των αιτουσών άσυλο.

"Οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται τακτικά με την αιτιολογία των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων. Πολύ απέχει να μη γίνεται κάποια πιστευτή επειδή δεν εμφανίζεται αρκετά στη «σκηνή». Ή να τίθεται υπό αμφισβήτηση η ιστορία μιάς λεσβίας επειδή δεν είναι γνωστό με ακρίβεια ποια είναι η ποινή για τις λεσβιακές δραστηριότητες στη χώρα της. Είναι ένας παράξενος τρόπος να κρίνουμε την αξιοπιστία κάποιας".

Απόκρυψη
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσδοκούν οι αιτούσες άσυλο να κρατήσουν κρυφή τη σεξουαλικότητά τις στη χώρα τις προκειμένου να αποφευχθεί η λεσβοφοβική βία. Η ολλανδική κυβέρνηση αρνείται ότι αντιμετωπίζει τις λεσβίες με αυτόν τον τρόπο, αλλά στην πράξη είναι μια διαφορετική ιστορία. Η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Πολιτογράφησης (IND) σύστησε σε μια λεσβία από τη Σιέρα Λεόνε για να κρατήσει κρυφή τη λεσβιοσύνη της, όταν ήταν να αποσταλεί πίσω στη χώρα της.

"Στα χαρτιά οι Κάτω Χώρες έχουν αχρηστεύσει αυτή την προσέγγιση, αλλά δεν συμμορφώνονται στους δικούς τις κανόνες. Επιπλέον, υπάρχουν περιπτώσεις όταν κάποια δεν αναφέρει ότι είναι λεσβία στην πρώτη αίτηση χορήγησης ασύλου, από φόβο ή ντροπή. Αλλά τη δεύτερη φορά αλλάζει γνώμη να μιλήσει για τη σεξουαλική της ταυτότητα. Τα δικαστήρια δεν επιτρέπεται να το λάβουν αυτό υπόψη. Η Ολλανδία είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που τραβάει τα πράγματα τόσο μακριά".

Ο Thomas Spijkerboer παραδέχεται ότι είναι δύσκολο να καθοριστεί αντικειμενικά εάν κάποια είναι λεσβία ή γκέι. Δεν είναι πως κάποιες αιτούσες άσυλο απλώς εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να βελτιώσουν τις πιθανότητές τις να πάρουν άδεια παραμονής. Το 2006, ένας αριθμός Ολλανδών βουλευτίνων-ων εξέφρασε φόβους ότι θα στείλει το λάθος μήνυμα, όταν η τότε υπουργίνα μετανάστευσης Rita Verdonk αποφάσισε ότι στις λεσβίες από το Ιράν θα πρέπει πάντα να χορηγείται άσυλο.

Ταμπού
Η COC λέει οι αιτούσες άσυλο είναι πιθανό να μην πουν ότι είναι λεσβίες ή γκέι. Ο Neerings Wouter στέλεχος της
COC είπε:
"Η λεσβιοσύνη είναι τόσο ταμπού στις χώρες προέλευσής τις που δεν είναι κάτι για την οποία θα ήταν διατεθειμένες να καταφύγουν σε αυτή. Θα κάνουν τη ζωή τις στα κέντρα ασύλου εξαιρετικά δύσκολη. Και, αν σταλούν πίσω, η θέση τις και των οικογενειών τις θα γίνει αφόρητη".

Η
COC θα απευθύνει στην κυβέρνηση αυτή την έκθεση για να επιστήσει την προσοχή στις μεθόδους της υπηρεσίας μετανάστευσης. Στη συνέχεια, προς τις Βρυξέλλες για να ασκήσει πιέσεις για μια αλλαγή προσέγγισης σε όλη την Ευρώπη.
 
Την είδηση την βρήκαμε στις 5.9.11 και τη μεταφράσαμε από τη Radio Netherlands Worldwide στην http://www.rnw.nl/english/article/gay-asylum-seekers-not-gay-enough