27 Σεπ 2011

Γαλλία, Εισαγωγή της θεωρίας του φύλου στα σχολικά βιβλία

Μετά την εισαγωγή της θεωρίας του φύλου (βιολογικού και κοινωνικού) στα σχολικά βιβλία, η Καθολική Εκκλησία απάντησε

Η εξαιρετική προσοχή που η Καθολική Εκκλησία έδωσε στο θέμα, το Βατικανό αντέδρασε ασυνήθιστα γρήγορα στη συζήτηση για την ένταξη στο πρόγραμμα σπουδών της επιστήμης και της ζωής της Γης (SVT) 1η, ένα κεφάλαιο με θέμα "Πώς να γίνεσαι γυναίκα ή άνδρας". Θεωρείται ως εισαγωγή σιωπηρά στην "θεωρία του φύλου" στο μυαλό των εφήβων, το θέμα αυτό έχει οδηγήσει το Συμβούλιο Ποντίφικων για την οικογένεια στη Γαλλία να δημοσιεύσει ένα βιβλίο με τίτλο “Φύλο, η αμφισβήτιση” (συγραφέας ο Pierre Tequi, 192 σελίδες, 16,80 ευρώ).

Λαμβάνοντας τις συνεισφορές θεολόγων και κληρικών τις τελευταίες χρονιές, η Εκκλησία σκοπεύει να προειδοποιήσει για τις "υπερβολές" της θεωρίας του φύλου, που διαχωρίζει τη σεξουαλική ταυτότητα του βιολογικού φύλου, γυναικεία ή ανδρική, και τονίζει την κοινωνική και την πολιτιστική κατασκευή της σεξουαλικής ταυτότητας.

Σε εξέλιξη βρίσκονται εδώ και δύο δεκαετίες, οι εργασίες σχετικά με το φύλο, καθώς και της αντιμετώπισης θεμάτων που σχετίζονται με το φύλο στην πολιτική ή στον χώρο εργασίας, η θέση των γυναικών στην τέχνη και στα κοινωνικά κινήματα. Αλλά αυτή η προσέγγιση ανοίγει επίσης, σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία, "μια παραδειγματική επανατοποθέτηση στην ερώτηση της σεξουαλικής διαφοράς η οποία είναι ενδογενής στην ανθρωπότητα". Το ίδρυμα έχει αναλάβει αυτό το ζήτημα από τη δεκαετία του 1990, δεδομένου ότι θεωρεί αυτή τη θεωρία «επικίνδυνη»

Στην εισαγωγή του βιβλίου “Φύλο, η αμφισβήτιση”, ο Toni Anatrella, ιερέας, ψυχαναλυτής και "σύμβουλος" στο Βατικανό για θέματα οικογένειας και υγείας, κατήγγειλε αυτή την θεωρεία ως "ολοκληρωτική ιδεολογία, και πιο καταπιεστική και επιζήμια ακόμη και από τη μαρξιστική ιδεολογία". Για την Εκκλησία, οι συνέπειες αυτής της θεωρίας οπλίζουν την αποδόμηση της οικογένειας και της συγγένειας, ή την αναγνώριση των διαφορετικών σεξουαλικών προσανατολισμών, η οποία οπλίζει ιδιαιτέρως το γάμο των λεσβιακών ζευγαριών.

"Αυτό το θέμα είναι σοβαρό και θέτει τις αρχές μιας κοινωνίας που αρνείται τη φύση και, επομένως, τη δημιουργία, κάνει την άνθρωπο να είναι δική της δημιουργία, το να επιλέγει τη σεξουαλικότητά της και να οργανώνει τον τρόπο της ζωής της που απορρέει από την επιλογή αυτή", έγραψε τον Ιούνιο ο Επίσκοπος Bernard Ginoux, Επίσκοπος της Montauban, σχετικά με τα προγράμματα της SVT.

Ο όρος «θεωρία» είναι επίσης μια άλλη αμφισβήτηση: ο Επίσκοπος Anatrella βλέπει στην "θεωρία του φύλου μια εννοιολογική διάταξη που δεν έχει καμία σχέση με την επιστήμη, είναι μια άποψη". Την ίδια θέση έχουν 80 βουλευτίνες του δεξιού κόμματος UMP, οι οποίες ζήτησαν την απόσυρση των βιβλίων της SVT τον Αύγουστο. Οι θεωρήσεις αυτές οδήγησαν την Καθολική εκπαίδευση να ζητήσει μια ομάδα εργασίας να αναλάβει το ζήτημα, σε θέματα εκπαίδευσης σχετικά, με τη συναισθηματική και σεξουαλική κακοποίηση των νέων, από τον Αρχιεπίσκοπο της Rennes, Pierre d'Ornellas. Η ομάδα αποτελείται από θεολόγους, επιστημόνισες, καθηγήτριες, η ομάδα πρέπει να παράσχει κατά τις προσεχείς εβδομάδες εργαλεία υποστήριξης στις καθηγήτριες.

"Διαπιστώσαμε ότι πολλές καθηγήτριες είναι ανίδεες στα θέματα αυτά, λέει ο επίσκοπος d'Ornellas, επίσης, ειδικός σε θέματα βιοηθικής. Αυτή η ομάδα γίνεται για να εξασφαλιστεί ότι αυτό το μέρος του προγράμματος θα σέβεται την αξιοπρέπεια των προσώπων στην περίπτωση οικοδόμησης-ανάπτυξης των νέων, που είναι ευάλωτες. "Δεν είναι το ίδιο πράγμα να ξεκινήσει μια διδασκαλία με θέμα "σπουδές φύλου" στις πολιτικές επιστήμες για μαθήτριες άνω των 20 ετών (αυτό θα κάνει το Ινστιτούτο πολιτικών μελετών αυτή τη σχολική χρονιά) και το να συζητήσουν αυτά τα θέματα με τις έφηβες που δεν έχουν την ίδια ανθρώπινη και ψυχολογική ωριμότητα", δήλωσε ο Jean Matos, επίσης, υπεύθυνος για την καθοδήγηση της ομάδας εργασίας.

Αντικρούοντας κάθε "πνεύμα πολεμικής", ο Matos σημείωσε τον κίνδυνο ότι η συμπερίληψη αυτού του θέματος στη SVT "μειώνει τα ζητήματα σεξουαλικότητας σε καθαρά βιολογική διάσταση". "Τα στοιχεία για το θέμα αυτό θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με πιο σοβαρό και ολοκληρωμένο, εγκάρσιο τρόπο, κυρίως στη φιλοσοφία, στην ιστορία, στη λογοτεχνία ή στη τέχνη". Αυτή η έκκληση για περισσότερη διεπιστημονική προσέγγιση θα πρέπει να είναι ένα από τα θέματα προβληματισμού για τις καθηγήτριες.

Σε ένα πιο ριζοσπαστικό διάβημα, ο βουλευτής του δεξιού κόμματος UMP από την Saône-et-Loire, Jean-Marc Nesme, καθολικός, εισάγει διυπουργική αποστολή για την καταπολέμηση και την επαγρύπνηση ενάντια στις θρησκευτικές μετατοπίσεις. Για τον ίδιο, αυτή την περίπτωση μπορεί να παρομοιαστεί με "θρησκευτική" μετατόπιση στο μέτρο που "η διανοητική επηρροή της δράσης των υποστηρικτριών (της θεωρίας του φύλου) διακινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει τη νεολαία και να αλλάξει την ανάπτυξή της".


Την είδηση την βρήκαμε στις 10.9.11 και την μεταφράσαμε από τη le monde.fr γραμμένη από την Stéphanie Le Bars http://www.lemonde.fr/societe/article/2011/09/10/apres-l-introduction-de-la-theorie-du-genre-dans-les-manuels-scolaires-l-eglise-catholique-organise-la-riposte_1570326_3224.html