7 Ιουλ 2012

Ποινικές διώξεις για τους γάμους της Τήλου

Ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για τους γάμους της Τήλου

Ποινική διάσταση προσέλαβε εσχάτως η πολύκροτη υπόθεση της τελέσεως δύο πολιτικών γάμων λεσβιακού και γκέι ζευγαριού στο νησί της Τήλου την 29η και την 30η Mαΐου 2008 από τον Δήμαρχο Τήλου κ Τ. Αλιφέρη.

Η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, προχώρησε συγκεκριμένα στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Δημάρχου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος αλλά και σε βάρος των δύο ζευγαριών για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος από κοινού.

Θυμίζουμε ότι το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου με τις υπ΄αρίθμ. 114 και 115/2009 αποφάσεις του έκανε δεκτές τις αναγνωριστικές αγωγές του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου περί ακυρότητας των γάμων που τέλεσαν οι κ.κ
Ευαγγελία Βλάμηκαι η M. K. αλλά και οι κ.κ Δημήτρης Τσαμπρούνης και Θ.K.

Κατά των δύο πρωτόδικων αποφάσεων τα ζευγάρια έχουν ήδη ασκήσει εφέσεις.

Εν πάση περιπτώσει αφορμή για την άσκηση των ποινικών διώξεων σε βάρος του Δημάρχου αλλά και των ανωτέρω αποτέλεσαν στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης που είχε προκαλέσει παρέμβαση του πρώην Eισαγγελέα του Aρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά.

O πρώτος τότε τη τάξει Eισαγγελέας της χώρας με εγκύκλιο του είχε ζητήσει από τον τότε Eισαγγελέα Πλημμελειοδικών Pόδου «την ενέργεια των νομίμων», δηλαδή την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του δημάρχου του νησιού, σε περίπτωση που εκείνος προχωρούσε τελικά στην τέλεση του γάμου.

Όπως επεσήμανε στην εγκύκλιο του ο πρώην Eισαγγελέας του Αρείου Πάγου «από την κείμενη νομοθεσία γάμος μεταξύ ζευγαριών του ίδιου φύλου ούτε προβλέπεται, ούτε επιτρέπεται και συνεπώς μία τοιαύτη πράξη του δημάρχου δεν θα είναι μόνο άκυρη και ανίσχυρη αλλά θα είναι και παράνομη».

Ανέφερε παραπέρα ότι «με το άρθρο 21 του Συντάγματος προστατεύεται η οικογένεια ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του έθνους καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία. Εξ άλλου ως γάμος νοείται η νόμιμη ένωση και συμβίωση ζευγαριού, ήτοι η σύσταση οικογένειας μεταξύ μιας γυναίκας και ενός άνδρα, ενώ εξ άλλου ο θεσμός του γάμου αποτελεί το θεμέλιο της κοινωνίας αφού οδηγεί στην αέναη ύπαρξή της. Μητρότητα και παιδική ηλικία τα οποία προστατεύονται επίσης από το Σύνταγμα είναι νοητά μόνο με την ύπαρξη γάμου υπό την ανωτέρω μορφή ήτοι μεταξύ ετερόφυλων. Γάμος μεταξύ ζευγαριών του ίδιου φύλου, υπό την έννοια που προστατεύεται από το Σύνταγμα και επιτρέπεται η τέλεσή του, υπό τη διάταξη του άρθρου 1367 ΑΚ (και με δήλωση προς το δήμαρχο) δεν είναι νοητός ούτε επιτρεπτός».

Παρά την Εισαγγελική παρέμβαση ο κ. Αλιφέρης τέλεσε ωστόσο τους γάμους.

Στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης οι ποινικώς πλέον διωκόμενες-οι με έγγραφες εξηγήσεις τους επεσήμαναν μεταξύ άλλων ότι οι γάμοι που τελέστηκαν είναι νόμιμοι διότι τόσο στο Σύνταγμα όσο και στο άρθρο 1350 του ΑΚ γίνεται λόγος για μελλόνυμφους και σε κανένα σημείο δεν γίνεται αναφορά στο φύλο των μελλόνυμφων.
Τόνισαν επιπλέον ότι η τέλεση των γάμων αποτέλεσε άσκηση νόμιμου δικαιώματος τους και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί παράνομη πράξη.

Στο μεταξύ από στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί διαπιστώνονται, πέραν των άλλων, αποχρώσες ενδείξεις για ουσιαστική παραβίαση των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία που διέπει την πραγματοποίηση πολιτικών γάμων (Νόμος 1250/1982 και ΠΔ 391/82) αλλά και η διάπραξη του αδικήματος της ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης.

Σύμφωνα συγκεκριμένα με την κείμενη νομοθεσία, δεσμευτική για όλους τους δήμους της χώρας, προαπαιτούμενο για την τέλεση πολιτικού γάμου είναι η έκδοση σχετικής άδειας στους μελλόνυμφους από το Δήμο της τελευταίας μόνιμης κατοικίας τους.
Tέτοια άδεια στην περίπτωση των κκ Ευαγγελίας Βλάμη και
O.K αλλά και των κ.κ. Δημήτριου Tσαμπρουνή και Θ.Κ, δεν φέρεται να έχει εκδοθεί από τον Δήμο Aθηναίων.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί στην πορεία (τέτοια στοιχεία δεν έχουν υποβληθεί ακόμη στις αρμόδιες αρχές) ότι άδειες για την τέλεση των γάμων εξέδωσε ο Δήμος Tήλου τότε αυτές θεωρούνται ως παρανόμως εκδοθείσες από την στιγμή που τα ζευγάρια του ίδιου φύλου είναι κάτοικοι Aττικής.

Tα ανωτέρω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι τέσσερις υπέβαλαν υπεύθυνες δηλώσεις στο Δήμο Tήλου με τις οποίες ψευδώς δηλώνουν ότι είναι κάτοικοι Tήλου, οδηγούν σε ακυρότητα της διοικητικής πράξης αλλά και σε απαγγελία κατηγοριών.

Aπό την μέχρι τώρα έρευνα διαπιστώθηκε παραπέρα ότι ο Δήμαρχος Tήλου έχει βεβαιώσει το γνήσιο της υπογραφής στις δύο υπεύθυνες δηλώσεις που υπέβαλαν οι κ.κ. Ευαγγελία Βλάμη και Ο.Κ ενώ δεν έχει πράξει το ίδιο στις υπεύθυνες δηλώσεις των Δημήτριου Tσαμπρουνή και Θ.Κ.
Στην περίπτωση των δύο τελευταίων η υπεύθυνη δήλωση που υποβλήθηκε σε δημόσια υπηρεσία χωρίς να υπάρχει βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής θεωρείται ανίσχυρο έγγραφο που δεν γίνεται δεκτό από τη δημόσια διοίκηση.

Ο Πολιτικός γάμος καθιερώθηκε στην Ελλάδα με το Ν. 1250/1982 του αστικού δικαίου και π.δ. 391/1982 "Για τη ρύθμιση λεπτομερειών σχετικά με την τέλεση των πολιτικών γάμων, τη χορήγηση της άδειας γάμου και το περιεχόμενο της βεβαιωτικής πράξης για την τέλεση πολιτικών ή θρησκευτικών γάμων" και μεταγενέστερες διατάξεις που τροποποίησαν & διαμόρφωσαν το Δ' τμήμα/βιβλίο του αστικού κώδικα που αποτελεί το Οικογενειακό δίκαιο.

Ο Ν. 1250/1982 που στοιχειοθετεί το αστικό δικαίωμα του πολιτικού γάμου στην Ελλάδα, αναφέρεται σε ανθρώπους, άτομα, μελλονύμφους και συζύγους και δεν κάνει καμιά διάκριση ως προς το συνδυασμό των φύλων τους, ούτε καμιά άλλη ρατσιστική διάκριση. Aπό την ερμηνεία που έδωσαν κορυφαίοι νομικοί (Σταθόπουλος) για το ίδιο ζήτημα καθίσταται σαφές ότι οι ρυθμίσεις αφορούν ετερόφυλα ζευγάρια.

Η άδεια γάμου δίνεται υποχρεωτικά, αφού ερευνηθεί αν συντρέχουν οι νόμιμοι όροι για το γάμο που πρόκειται να τελεσθεί και αν έγινε η δημοσίευση. Αν υπάρχουν σπουδαίοι λόγοι, η δημοσίευση μπορεί να παραλειφθεί.

Σε περίπτωση που ο αρμόδιος για την έκδοση της άδειας αρνείται να τη χορηγήσει, αποφασίζει αμετάκλητα το αρμόδιο μονομελές πρωτοδικείο σύμφωνα με τις διατάξεις της εκούσιας δικαιοδοσίας του κώδικα πολιτικής δικονομίας. Η απόφαση εκδίδεται μέσα σε δέκα ημέρες από την κατάθεση της σχετικής αίτησης.


Την είδηση την βρήκαμε στις 23.8.10 στην http://www.dimokratiki.gr/article.asp?articleID=6085&catID=18&pubID=1