29 Ιουλ 2012

Η τελευταία επιθυμία της αστροναύτισσας Σάλι Ράιντ ήταν να μιλήσει για τη συντρόφισά της


Πρωτοπόρος και στον θάνατο Η τελευταία επιθυμία της αστροναύτισσας Σάλι Ράιντ ήταν να μιλήσει για τη συντρόφισά της Φίλες και συγγενείς, πρώην συνεργάτιδες αλλά και φεμινίστριες-ές από όλον τον κόσμο θρηνούν τον χαμό της Σάλι Ράιντ, της πρώτης αμερικανίδας γυναίκας που πήγε στο Διάστημα, η οποία πέθανε τη Δευτέρα 23 Ιουλίου σε ηλικία 61 ετών και ύστερα από μάχη 17 μηνών με τον καρκίνο. 

Ομως ακόμη και μετά τον θάνατό της η πρωτοπόρος Αμερικανίδα συνεχίζει να εκπλήσσει και να συγκινεί με τα εξαιρετικά της κατορθώματα το αμερικανικό έθνος αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Η Σάλι Ράιντ, η οποία στις 18 Ιουνίου 1983 ως μέλος του πληρώματος του διαστημικού λεωφορείου «Τσάλεντζερ» βρέθηκε στο Διάστημα, χρησιμοποίησε τη νεκρολογία της για να δηλώσει σε γνωστές και άγνωστες ότι κατά τη διάρκεια της ζωής της ήταν λεσβία

Πριν από τον θάνατό της η Ράιντ ζήτησε από την οικογένειά της να αναρτήσουν στην προσωπική της ιστοσελίδα μια ανακοίνωσή της στην οποία δήλωνε πως θα συνεχίσει να ζει, ακόμη και μετά τον θάνατό της, διαμέσου της Ταμ Ο' Σόνεσι, «της επί 27 χρόνια συντρόφισάς της». Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για μια πολύ ευγενική χειρονομία μιας πολύ διακριτικής γυναίκας η οποία άρχισε να αντιμάχεται τις όποιες προκαταλήψεις ήδη από το 1983 όταν επελέγη ως μέλος του πληρώματος του διάσημου αμερικανικού διαστημικού λεωφορείου.

Οι σχέσεις της με τη δημοσιότητα δεν υπήρξαν ποτέ αρμονικές καθώς τα πειράγματα δημοσιογράφων αλλά και συναδελφισών-ων αναφορικά με το φύλο της αποτελούσαν συχνό φαινόμενο. Το 1982 η Ράιντ παντρεύτηκε τον επίσης αστροναύτη Στιβ Χάλεϊ, ο γάμος τους διήρκεσε πέντε χρόνια. 

Παιδικές φίλες που είχαν γνωριστεί κατά τη διάρκεια μαθημάτων τένις όταν ήταν ακόμα δώδεκα χρόνων, η Σάλι Ράιντ και η Ταμ Ο' Σόνεσι πέρασαν μαζί μια ολόκληρη ζωή. 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τη μετά θάνατον αποκάλυψη της Ράιντ, η αδερφή της δήλωσε πως η «Σάλι δεν χρησιμοποιούσε ποτέ ετικέτες. Είχε μια πολύ ισχυρή αντίληψη περί της ιδιωτικότητας, ήταν στη φύση της. 

Τη σχέση της όμως δεν την κράτησε ποτέ κρυφή. Είμαι σίγουρη πως η αποκάλυψή της θα βοηθήσει και θα δώσει κουράγιο σε πολλές». 


Την είδηση και την φωτογραφία τις βρήκαμε στις 27.7.12 από την εφημερίδα τα Νέα στην http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4741299