2 Ιουλ 2012

Ο Μητροπολίτης της ομοερωτοφοβίας

Δελτίο Τύπου

Με αφορμή τα επεισόδια ξυλοδαρμού που σημειώθηκαν στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας «Μία αγάπη – Χίλια χρώματα» το διήμερο 22-23 Ιουνίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη καταδικάζει την αντίδραση, μικρής αλλά αξιοσημείωτα επιθετικής και εχθροπαθούς, μερίδας των συμπολιτισών-ων μας.

Ταυτόχρονα η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου θεωρεί υποχρέωσή της να επισημάνει ενώπιον του ευρέος κοινού αλλά και των αρμοδίων δικαστικών αρχών την ευθύνη που ανέλαβε για τυχόν εκδηλώσεις εχθροπαθούς βίας σε βάρος της συγκεκριμένης διοργάνωσης με τα λεγόμενα και την εν γένει στάση του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος μόλις δυό μέρες πριν τα συμβάντα.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 21 Ιουνίου, δύο ημέρες πριν την προγραμματισμένη πορεία του φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου και στην οποία συμμετείχε και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης με έγγραφη ανακοίνωσή της αποδοκίμασε ρητά την διοργάνωση, ηθικολογώντας με τρόπο ομοερωτοφοβικό και προσβλητικό. Στην ίδια ανακοίνωση η Ιερά Μητρόπολη φάνηκε να γνωρίζει και να δέχεται θετικά τις προθέσεις συμπολιτισών-ων μας να αντιδράσουν και ενδεχομένως έμπρακτα να δείξουν μηδενική ανεκτικότητα απέναντι στο ΛΟΑΤ κίνημα [Λεσβίες, Γκέι, Αμφισεξουαλικές-οι και Τρανς] και στις οργανώσεις της πόλης που υποστηρίζουν τον σεβασμό στην έμφυλη ετερότητα και τον ελεύθερο σεξουαλικό προσανατολισμό.

Είναι πολύ δύσκολο λοιπόν να αντιληφθεί καμιά τις βίαιες επιθέσεις κατά προσώπων συμμετεχόντων στη διοργάνωση, τα υβριστικά συνθήματα και τους βανδαλισμούς στα περίπτερα του φεστιβάλ, ως κάτι άλλο από την έμπρακτη και υλική εφαρμογή της υλοποίηση της “ηθικής” και λεκτικής αποδοκιμασίας που είχε επισήμως εκφέρει η Ιερά Μητρόπολης δύο μέρες πριν. Τον ειδικό και εσωτερικό αυτό δεσμό μεταξύ των συγκεκριμένων αυτών εκτρόπων σε βάρος συμπολιτισών-ών μας και της προηγούμενης στάσης της Ιεράς Μητρόπολης επιβεβαίωσε δυστυχώς η συνέχεια αυτής της τελευταίας την αμέσως επομένη της πορεία: ο Μητροπολίτης κ. Άνθιμος απέδωσε ούτε λίγο ούτε πολύ εύφημο μνεία επισήμως και από άμβωνος στο κυριακάτικο κήρυγμά του για τα επεισόδια βίας που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας.

Κάθε πολίτισα-ης καλείται να αποδώσει την ηθική και πολιτική ευθύνη για τις τυχόν προσβολές θεμελιωδών δικαιωμάτων που διαπιστώνει, ενώ ο ορθός ποινικός χαρακτηρισμός τους και η δέουσα αντιμετώπισή τους εναπόκειται στα αρμόδια όργανα του κράτους, από τα οποία και αναμένουμε να επιδείξουν την πολιτειακή ευαισθησία και την αποτελεσματικότητά τους.

Άλλωστε, η επιτυχία της διοργάνωσης και της παρέλασης στους δρόμους της πόλης διέψευσε στην πράξη τις προσδοκίες της Ιεράς Μητρόπολης για γενικευμένη εμπέδωση της ρατσιστικής εχθροπάθειας προς το ΛΟΑΤ κίνημα και τις υποστηρίκτριες-ές του. Ωστόσο, δεν διαψεύδονται μέχρι σήμερα οι έντονοι φόβοι μας ότι ο Μητροπολίτης κ. Άνθιμος θα συνεχίζει να προκαλεί ρατσιστικές διχόνοιες, με κίνητρο άλλοτε ξενοφοβικό και εθνικιστικό, τώρα και ομοερωτοφοβικό, πλέον όχι μόνον με λόγια αλλά υποκινώντας τις θιασώτισες-ες του στην χρήση βίας, αμφισβητώντας δημόσια και προσβάλλοντας θεμελιώδεις ελευθερίες που αφορούν την διαφορετικότητα και την αυτονομία.

Φαίνεται ότι για την Ιερά Μητρόπολη η αγάπη που διδάσκει δεν έχει «Χίλια χρώματα», αλλά ένα μόνο σκοτεινό χρώμα, το χρώμα του ρατσιστικού μίσους.

Η Ομάδα της Θεσσαλονίκης
της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου



Την είδηση την βρήκαμε ατό το antiphono στην http://antiphono.wordpress.com/2012/07/02/%CE%BF-%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%B2%CE%AF%CE%B1%CF%82/