10 Ιουλ 2012

Le monde, Η αντισύλληψη σώζει τις ζωές 250.000 γυναικών σε όλη τη γη

Η αντισύλληψη σώζει τις ζωές των περίπου 250.000 γυναικών σε όλη τη γη κάθε χρονιά και θα μπορούσε να σώσει εκατό χιλιάδες περισσότερες, αν όλες οι γυναίκες είχαν επαρκή αντισύλληψη, αναφέρει μια μελέτη στις 10 Ιουλίου 2012.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που παραθέτει η μελέτη, τριακόσιες πενήντα πέντε χιλιάδες γυναίκες πέθαναν κατά τον τοκετό ή από μη ασφαλείς αμβλώσεις το 2008, ενώ περισσότερες από διακόσιες πενήντα χιλιάδες ζωές σώθηκαν χάρη στην αντισύλληψη κατά τη διάρκεια της ίδιας χρονιάς. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε από το αγγλικό ιατρικό περιοδικό The Lancet, ανέφερε σημαντική πρόοδο στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου αντισύλληψη έχει μειώσει τη μητρική θνησιμότητα κατά 40% κατά τις τελευταίες είκοσι χρονιές. Όμως, σοβαρά προβλήματα παραμένουν στην υποσαχάρια Αφρική, όπου μόνο το 22% των σεξουαλικά ενεργών παντρεμένων γυναικών χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά ενώ κατά 75% στις ανεπτυγμένες χώρες.

"Αν όλες οι γυναίκες που επιθυμούν, μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στην αντισύλληψη στις αναπτυσσόμενες χώρες, ο αριθμός των μητρικών θανάτων θα μπορούσε να μειωθεί κατά 30%», λέει η μελέτη, με επικεφαλής τον John Cleland, της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. Ο αριθμός των ζωών που θα μπορούσαν να σωθούν πρέπει να αποτιμάται σε εκατόν τέσσερις χιλιάδες ετησίως κατά τον ερευνητή Saifuddin Ahmed σε μια άλλη μελέτη.

Αναφέρει επίσης το θάνατο τριών εκατομμυρίων νεογέννητων κάθε χρονιά, κατά κύριο λόγο στις αναπτυγμένες χώρες, που οφείλεται σε επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό. Η μείωση του κινδύνου εγκυμοσύνης και μεγαλύτερα διαστήματα μεταξύ των κυήσεων θα αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης των παιδιών, κατά την μελέτη του Cleland.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει περάσει τα 7 δισεκατομμύρια το 2011 και αναμένεται να φτάσει τα 9,3 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.


Την είδηση την βρήκαμε στις 10.07.12 και την μεταφράσαμε από την Le Monde στην http://www.lemonde.fr/sante/article/2012/07/10/la-contraception-sauve-la-vie-de-250-000-femmes-dans-le-monde_1731443_1651302.html