9 Ιουλ 2012

Liberation: Οι εργαζόμενες του σεξ διαδηλώνουν κατά του Ολάντ


Για εκατοντάδες άτομα, μεταξύ των οποίων πολλές εργαζόμενες του σεξ, κάνει αναφορά η εφημερίδα Liberation, οι οποίες διαδήλωσαν το Σάββατο στο Παρίσι ενάντια στα σχέδια της υπουργού Γυναικείων Δικαιωμάτων Ναζάτ Βαλό Μπελκασέμ να καταστήσει παράνομο τον αγοραίο έρωτα. Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν στην πόλη Λυόν και στην Τουλούζη το σαββατοκύριακο.

Η Βαλό Μπελκασέμ προκάλεσε αίσθηση τον περασμένο μήνα όταν δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να εξαφανίσει την εργασία του σεξ, τιμωρώντας περισσότερο τους πελάτες του σεξ παρά τις ίδιες τις εργαζόμενες τους σεξ. Η σοσιαλίστρια πολιτικός απολαμβάνει της στήριξης του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ ο οποίος είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα κάνει παρέμβαση στο πρόβλημα με νόμο του κράτους.

Στην πλατεία Πιγκάλ, την καρδιά της συνοικίας με τα «κόκκινα φανάρια» του Παρισιού δεκάδες εργαζόμενες του σεξ φώναξαν συνθήματα υπέρ του ελεύθερου έρωτα και κράδαιναν πλακάτ που έγραφαν «Ποινικοποιημένοι πελάτες = δολοφονημένες εργαζόμενες του σεξ» και «Η σεξουαλική εργασία είναι κι αυτή δουλειά».

«Πριν τις δημόσιες δηλώσεις, η Βαλό Μπελκασέμ πρέπει να μάθει την αλήθεια για την εργασαί στο σεξ. Η μάχη ενάντια στην εξαναγκαστική εργασία δεν είναι ασύμβατη με την ιδέα της παραχώρησης δικαιωμάτων σε όσες κάνουν αυτή τη δουλειά με τη θέλησή τις», δήλωσε η επικεφαλής του σωματείου Μοργκάν Μερτρέγ.

Στη Γαλλία εργάζονται 18.000-20.000 εργαζόμενες του σεξ, σύμφωνα με μελέτη από τη Scelles Foundation, η εργασία του σεξ δεν είναι παράνομη, υπάρχουν όμως νόμοι ενάντια στη μαστροπεία, τη διακίνηση γυναικών, κοριστσιών και την πρακτική του «πεζοδρομίου».

Η υπουργός Βαλό Μπελκασέμ έλαβε το Σάββατο υποστήριξη από γυναικείες οργανώσεις και προσωπικότητες που τοποθετούνται υπέρ της απαγόρευσης του αγοραίου σεξ και οι οποίες υπέγραψαν διακήρυξη του δημοσιεύτηκε στο Mediapart.


Την είδηση και τη φωτογραφία τις βρήκαμε στις 9.7.12 από την iefimerida.gr στην http://www.iefimerida.gr/news/58947/liberation-%CE%B9%CE%B5%CF%81%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B9