24 Ιουλ 2012

Η Ουγγαρία επεκτείνει το νόμο εγκλημάτων μίσους όπου συμπεριλαμβάνει τις λεσβίες


Οι Lbtiq ομάδες καλωσορίζουν την αλλαγή στον ποινικό κώδικα που θα περιλαμβάνει την λεσβοφοβία, την αμφιφοβία και την τρανσφοβία

Η Ουγγαρία έχει περάσει νέα νομοθεσία, η οποία εκτείνεται σε νόμο εγκλημάτων μίσους και περιλαμβάνει τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα τράνς φύλου, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

Ο πρόεδρος Ader Janos υπέγραψε το νέο Ποινικό Κώδικα της Ουγγαρίας στις 13 Ιουλίου και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2013.

Αν και στη θεωρία το λεσβοφοβικό αμφιφοβικό έγκλημα τιμωρείται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο νέος τροποποιημένος κώδικας έχει ειδικές διατάξεις που να περιλαμβάνουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα τράνς φύλου.

Επίσης απέσυρε την εξευτελιστική την ορολογία για τις λεσβιακές σεξουαλικές σχέσεις, απορίπτοντας τη χρήση προσβλητικής γλώσσας που έχει χρησιμοποιηθεί στο ουγγρικό ποινικό δίκαιο στο να αναφερθεί σε κάθε σεξουαλική επαφή που δεν περιλαμβάνει κολπική διείσδυση.

Η κίνηση της κυβέρνησης έτυχε θερμής υποδοχής από τις Lbtiq ακτιβίστριες στην Ουγγαρία που έχουν πιέσει για την αλλαγή αυτή εδώ και πολλές χρονιές.

Ακτιβίστριες μίλησαν για την «εκπληκτικά θετική τροπή των γεγονότων» και είναι η συνέχεια των προσπαθειών του ακροδεξιού κόμματος Jobbik να περάσει μια απαγόρευση «προώθησης της σεξουαλικής απόκλισης» και που θα απευθυνόταν σε λεσβίες, αμφισεξουαλικές και τράνς, καθώς και παιδεραστικές συμπεριφορές. «Όπως και με κάθε νομοθεσία, η αξία της είναι η εφαρμογή της».

«Ο προηγούμενος νόμος, αν και όχι τέλειος, έδινε επίσης τη δυνατότητα δίωξης LBTI-φοβικών περιστατικών, όπως τα εγκλήματα μίσους, όμως ως σήμερα δεν είχε σχεδόν ποτέ εφαρμοστεί.
«Λοιπόν, ναι, η έγκριση της νομοθεσίας είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά είναι μόνο ένα πρώτο βήμα, θα πρέπει επίσης να εφαρμοστεί. Η αστυνομία και άλλες αρχές πρέπει να γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά, υπάρχει ανάγκη για σαφείς οδηγίες και κατάρτιση της αστυνομίας».

Παρά το ότι έγινε χωρίς επεισόδεια, η Υπερηφάνεια της Βουδαπέστης απειλείθηκε με βία από ακροδεξιές ομάδες, που δημοσίευσε επίσης τα ονόματα και τα προφίλ στο Facebook της διοργανωτικής ομάδας των LBTIQ Ευρω-Αγώνων, καθώς και ξενοδοχεία, όπου LBTIQ αθλήτριες θα έμειναν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Ακτιβίστριες είπαν ότι πολλές LBTIQ ομάδες έχουν επικρίνει έντονα το νόμο πως αποκλίνει από την ισχύουσα νομοθεσία περί διγαμίας.

Ενώ ο ποινικός κώδικας αντιμετωπίζει το γάμο και το σύμφωνο συμβίωσης με τον ίδιο τρόπο, καταστώντας τη διγαμία παράνομη ανεξάρτητα από τη νομική ένωση στην οποία βρίσκεστε, η νέα νομοθεσία διατηρεί αυτούς τους κανόνες μόνο για τις συζύγους.
Ακτιβίστριες είπαν: «Αν και η πρακτική σημασία αυτής της νέας διάταξης είναι ελάχιστη, καταδεικνύει και την επιμονή της συντηρητικής κυβέρνησης να κρατήσει σε αποστάση τον ετερό γάμο από άλλους θεσμούς του οικογενειακού δικαίου».


Την είδηση την βρήκαμε στις 18.7.12 και την μεταφράσαμε από την gaystarnews στην http://www.gaystarnews.com/article/hungary-extends-hate-crime-laws-include-gays180712