27 Οκτ 2016

Η λεσβία Katharine Hepburn


Katharine Hepburn
Η τέσσερις φορές βραβευμένη με Όσκαρ, η Katharine Hepburn ήταν από καιρό σύμβολο της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας των γυναικών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των ετών που δεν υπήρχε ενεργό γυναικείο κίνημα (1920 έως τα μέσα του 1960). Η μητέρα της, ήταν επίσης απόφοιτη του κολλεγίου Bryn Mawr, η Katharine Houghton Hepburn, ήταν κορυφαία κοινωνική ακτιβίστρια για την ψήφο και του ελέγχου του να γεννούν οι γυναίκες όταν οι ίδιες θέλουν. Αλλά η νεότερη Hepburn δεν επέλεξε το ρόλο της στρατευμένης δημόσια σταυροφόρισας οι απόψεις της είναι γνωστές για τα πολιτικά δικαιώματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα στη ζωή και θάνατο και τα θέματα ισότητας ιδιαίτερα για τις γυναίκες.

Το Hollywood ήταν- και ακόμα είναι- ένα χωνευτήρι λεσβιοσύνης, έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι Katharine Hepburn ήταν μέρος αυτής της λίστας. Πρώτον, πάντα φορούσε παντελόνια. Δεύτερον, ήταν πολύ ανδροπρεπής στις σχέσεις τις. Και τρίτον, είχε γίνει γνωστό ότι είχε πολύ στενές σχέσεις με γυναίκες. Η πρώτη σχέση της ήταν με την Alice Palache στο κολέγιο, ενώ η μακροβιότερη σχέση της ήταν με την Laura Harding.

Και ενώ δεν αποτελεί τόσο έκπληξη το γεγονός ότι στη Χέπμπορν άρεσαν πραγματικά τις γυναίκες, είναι ένα σοκ ακριβώς πόσες από αυτές καταμετρά η ίδια. Πρώτη σχέση της ήταν στο κολέγιο με ένα αφωσιομένη κοπέλα που ονομαζόταν Alice Palache. Ενώ υπήρχε η Nancy Hamilton και η Frances Rich, η Constance Collier και η Elissa Landi, καθώς και αμέτρητες άλλες. Πώς στο καλό τα κράτησε κρυφά από τον Τύπο; Προφανώς ήταν λεσβία, ένας ειδικός όρος για να περιγράψει μια πολύ Μπουτς γυναίκα, (αν και από την εμφάνιση στις φωτογραφίες, μερικες από τις εράστριες-ερωμένες της ανήκαν στην τραχιά πλευρά).

Με την Alice Palache συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1924, όταν ήταν συμμαθήτριες στο Bryn Mawr, ένα γυναικείο φιλελεύθερο κολλέγιο για τις τέχνες στη Φιλαδέλφεια, Πενσυλβάνια. Η "Palache," όπως την έλεγαν, ήταν δημοφιλής, μια πολύ καλή μαθήτρια, αθλήτρια, δραστηριοποιειούνταν στο μαθητικό συμβούλιο, προερχόταν από ένα συμβατικό σπίτι στο οποίο ο πατέρας της, ένας καθηγητής του Χάρβαρντ και ένθερμος Επισκοπιανός, θεώρησε ιεροσυλία να παίζει με τις φίλες-ους της την Κυριακή.
Η "Kath”, από την άλλη πλευρά, ήταν μοναχική, μία από τις χειρότερες μαθήτριες στην τάξη, και ασχολούταν μόνο με ό,τι ευχαριστούσε την ίδια. Ντυνόταν σαν αγόρι, κάπνιζε αρωματικά τσιγάρα στο πύργο του κοιτώνα της, και πήδηξε στο σιντριβάνι - γυμνή - για να "ξυπνήσει" από μια σύντομη νύχτα ώστε να δώσει εξετάσεις. 



Η ίδια αυτο-αποκαλούταν «Jimmy». Κέρδισε το πρώτο τουρνουά γκολφ στην ηλικία των 16. «Έβαλα το παντελόνι πριν από 50 χρόνια και δήλωσα ένα είδος μέσης οδού», είπε, σε ηλικία 70 ετών.
Υπήρχαν και άλλες απόψεις της, επίσης - "Δεν αξίζουν 10 άνδρες όσο μία γυναίκα", επέμενε. «Όλοι οι άνδρες είναι κακοί».

Οι πλατωνικοί φίλοι της, επίσης όπως – ο Binkie Beaumont, ο Bobby Helpmann, ο Noel Taylor – ήταν γκέι. Ομοίως ο βιογράφος της William J. Mann περιλαμβάνει μια βιογραφία του John Schlesinger πίσω από την οθόνη: "Πώς οι λεσβίες και οι γκέι διαμόρφωσαν το Χόλιγουντ".

 
Την είδηση την είδηση την βρήκαμε και την μεταφράσαμε από την  http://www.lesbiannews.com/4-famous-women-couldnt-come-out/ και στις 26.11.06 από την http://www.telegraph.co.uk/culture/books/4202199/The-unusual-sex-life-of-a-screen-goddess.html