22 Οκτ 2016

Υπεράσπιση της άμβλωσης από την κα. Clinton


Τι είδαμε στην τελική συζήτηση 
Πώς φάνηκε ο Donald Trump εναντίον της Χίλαρι Κλίντον κατά τη Γνώμη της αρθρογράφου των Times - πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την τελευταία συνάντησή τους στο Λας Βέγκας. Σχετικά με τις αμβλώσεις, η Κλίντον έδειξε το φεμινισμό της.

Λοιπόν, αυτό ήταν συναρπαστικό για μένα, ως σπασίκλα του Σκότους - το Ανώτατο Δικαστήριο συζήτησε εξανλητικά στη πρώτη συζήτηση! Και η αλλαγή έγινε απότομα για τον καθορισμό, πιο αξέχαστα σχετικά με την άμβλωση.

Σε προηγούμενες εκλογές, οι προεδρικές υποψήφιες-οι είχαν πιο απαλές απόψεις σχετικά με το θέμα. Αυτή τη φορά, η κα. Κλίντον ακουγόταν αποφασιστική ακόμα και δίκαιη για την υπεράσπιση του δικαιώματος της γυναίκας να ελέγχει μία από τις πιο "οικείες και δύσκολες" αποφάσεις για τη φροντίδα της υγείας της.

Ο κ. Trump χρησιμοποιείσαι σκληρή γλώσσα, επίσης, περιγράφει πώς θέλει να αποτρέψει την αναπαραγωγή του "μωρού έξω από τη μήτρα" την τελευταία ημέρα της κύησης. Αυτό είναι που θέλει η βάση του να ακούσει: Πολλές Ρεπουμπλικάνες-οι, ιδιαίτερα οι θρησκευόμενες-οι επικαλούνται την προοπτική της μελλοντικής προσφυγής στο δικαστήριο ως λόγο για τη στήριξη τις στο Trump, παρά την αποστροφή τις-τους για οτιδήποτε άλλο σ' αυτόν. Έτσι ελέγχει αυτό το κοινό. Αν και παραδόξως, δεν είπε απλά "ναι", όταν ο συντονιστής, ο Chris Wallace, ρώτησε αν ό ίδιος ήθελε το Ανώτατο Δικαστήριο να ανατρέψει την υπόθεση Roe v. Wade.

Ίσως η παλιά υπεράσπισης της νομιμοποίησης της άμβλωσης δεν θα μπορούσε να είναι αρκετά πιεστική να την πω. Ή ίσως ήθελε να μαλακώσει τη στάση του λίγο - Άκουσα ελάχιστη μετριοπάθεια στην υπόσχεσή του να διορίσει "δικαστίνες-ές υπέρ της ζωής", που θα στείλουν το θέμα "πίσω στις Πολιτείες".

Η κα. Κλίντον μίλησε στη βάση της, επίσης. Μίλησε για την αντίθεσή της, και την υποστήριξη του Τραμπ, στην αποτροπή λήψης χρηματοδότησης για Προγραμματισμένη Γονεϊκότητα, οι δημοσκοπήσεις είναι μαζί της σε αυτό. Πήρε μια συμφωνία, υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Τραμπ (που γρήγορα ανακάλεσε)ότι υποστηρίζει την τιμωρία των γυναικών που αναζητούν αμβλώσεις. (Είναι μια αρκετά λογική τη στιγμή που τελικά θα συντριβεί η εκτός νόμου διαδικασία, αλλά και οι αντίπαλες της άμβλωσης είναι εκπαιδευμένες για να μιλήσουν για να φυλακίζονται εκείνες-οι που κάνουν τις αμβλώσεις και όχι οι γυναίκες).

Περιέγραψε τις "πιο σπαραξικάρδιες" συνθήκες που συχνά οδήγησαν τις γυναίκες σε αργοπορημένη άμβλωση: κίνδυνος για τη δική τις ζωή ή την υγεία, ή την ανακάλυψη σοβαρών γενετικών ανωμαλιών. Αυτό δεν είναι ο μόνος λόγος για άμβλωση μετά το πρώτο τρίμηνο, αλλά είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Θα ομολογήσω ένιωσα μια μικρή συγκίνηση: Περισσότερο από οποιαδήποτε μεγάλη στιγμή δεδομένου ότι η σύμβαση, η κα Κλίντον υπερασπίστηκε το φεμινισμό της. Ακουγόταν σαν την πρώτη γυναίκα που τρέχει για την προεδρία, να υπερασπίζεται άλλες γυναίκες - την αυτονομία μας και τον έλεγχο το δικό μας σωμάτων.


Την είδηση την βρήκαμε στις 20.10.2016 γραμμένη από την Emily Bazelon και την μεταφράσαμε από http://www.nytimes.com/interactive/projects/cp/opinion/clinton-trump-third-debate-election-2016