3 Οκτ 2016

Καδένες-τσάντες στις Βικτωριανές γυναίκες Β'


Εβδομαδιαίες Συλλέκτριες: Τις φορούσαν οι γυναίκες σε δημόσιους χώρους, ή μόνο στο σπίτι; 
Cummins: Οι πραγματικά όμορφες από αυτές φορέθηκαν στο δημόσιο χώρο. Υπήρχε μια τυπική αμερικανική ποικιλία, η οποία είναι σαν μια μικρογραφία καδένων με μόνο μία αλυσίδα που κρέμονταν σαν κουρτίνα σε όλο το σώμα του πορτοφολιού και είχε ένα ρολόι στο τέλος. Και στην πραγματικότητα, υπάρχει μια αρκετά γνωστή επισκεπτήρια κάρτα της Μαίρη Τοντ - Mary Todd Lincoln, και αυτή είναι σχεδόν βέβαιο ότι φορούσε μία από αυτές. Αυτός ο τρόπος που φοράει το ρολόι ήταν μέρος της δήλωσης της στη μόδα, μέρος των κοσμημάτων της. 

Σε κάποιο βαθμό, σε αυτά τα μακριά, ριχτά φορέματα μια καδένα-πορτοφόλι έσπαγε την λιτότητα μιας φούστας. Οι καδένες χορού φορέθηκαν όταν πήγαιναν σε μια σάλα χωρού ή μια γιορτή. Αλλά η πραγματική χρησιμοποίησή, βασικά ήταν να την φορούν μόνο όσο ήταν κάπου κοντά στο σπίτι. Είναι πιο πιθανό να βρείτε εικόνες οικονόμων ή νοσηλευτριών να τις φορούν αυτές.  

Ήμουν πολύ ενθουσιασμένος όταν βρήκα μια φωτογραφία μίας κυρίας που κάθεται με ένα μεγάλο κρινολίνο φόρεμα φορώντας μία καδένα-πορτοφόλι, επειδή ήταν μια κυρία με τίτλο, αλλά φωτογραφήθηκε στο σπίτι της ενώ κεντούσε. Είναι η μόνη εικόνα που έχω δει ποτέ έτσι. Η καδένα της ήταν αρκετά σημαντική για να της ήταν ευχάριστο να την φορά ενώ φωτογραφιζόταν.

Εβδομαδιαίες Συλλέκτριες:  Ποια είδη αξεσουάρ έγιναν καδένες; 
Cummins: Υπήρχε ένας κύριος που ονομαζόταν Walter Thornhill στην Αγγλία, και στο βιβλίο μας υπάρχει ένα τυπωμένο αναλυτικό άρθρο με τα περιεχόμενα του καταστήματός του, και ο κατάλογος των αντικειμένων είναι απλά απίστευτος. Υπήρχαν στις σελίδες του με τις ποικιλίες που ήταν διαθέσιμες. Υπήρχαν κάποια πολύ βασικά, κοινά πράγματα όπως τα πορτοφόλια και θεαματικά χερούλια. Οι καδένες-τσάντες που ήταν για τις σάλες χορού έχουν συχνά ένα μπουκάλι άρωμα, ένα σημειωματάριο και ένα μολύβι, και μερικές φορές ένα μικρό πορτοφόλι όπου μπορούσες να βάλεις ένα μικρό ακριβό ή ένα μοναδικό νόμισμα ή ένα μαντήλι. Ανακάλυψα πάρα πολλά άρθρα σχετικά με τη δυσχερή θέση της γυναίκας που δεν είχε τσέπες σε σχέση με το που να βάλει το μαντήλι της.

Τα πιο κοινά σημειωματάρια έχουν εξώφυλλα από ελεφαντόδοντο, και είχαν πέντε ή έξι μικρές σελίδες που περιστρέφονταν. Δεν νομίζω ότι αυτό χρησιμοποιούνταν για κάτι σοβαρό, νομίζω ότι μερικά από αυτά ήταν απλά επιτηδευμένα. Αλλά είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο όταν βρείτε γραμμένα μηνύματα σε ένα σημειοματάριο ακόμη και από τη δεκαετία του 1930 που είχε πράγματι μια λίστα με τους νικητές του Melbourne Cup, ενός μεγάλου ιπποδρομιακού αγώνα στην Αυστραλία. Την έλεγξα πως ήταν σωστή, οπότε υποθέτω ότι είχε την καδένα-τσάντα στο Κύπελλο της Μελβούρνης και έγραψε τα ονόματα των νικητών.

Τα μικρά εργαλεία κεντήματος που χρησιμοποιούνται στους κύκλους ραψίματος ποικίλλουν από τα πιο φτηνά στα πιο απολύτως ένδοξα, εξαίσια αντικείμενα που ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσετε, επειδή είναι πάρα πολύ λεπτεπίλεπτα. Πολλά ήταν περισσότερο για να τα "βλέπεις και να συζητάς". Οι καδένες με αντικείμενα κεντήματος έχουν κρίκους για ψαλίδι, δαχτυλήθρα, κουτάκι βελονών, και μερικές φορές μια μεζούρα και ένα μαξιλαράκι, όπου υπήρχαν καρφίτσες στις πλευρές του. Τότε υπήρχε ένα άλλο στυλ που ονομάζεται "νορβηγική ζώνη", την οποία την χρησιμοποιούσε η βασιλική και η υψηλή κοινωνία και ενθουσιάστηκε από το 1870 ως και '80. Είχαν εναλλάξιμα κομμάτια με βεντάλιες, μυροδοχεία και εργαλεία κεντήματος. Πολλές άνθρωποι δεν ήταν σε θέση να τη φορούν. Η νορβηγική ζώνη που έχω είναι τόσο βαριά ώστε όταν τη φορέσετε σε ένα μανεκέν, αυτή θα αρχίσει να βυθίζεται σιγά-σιγά προς τα κάτω. Είναι απίστευτα βαριά.

Βρήκα μια άλλη εξαιρετική καδένα-πορτοφόλι που έγινε για μια καλλιτέχνιδα που ζωγράφιζε τα πουλιά του παραδείσου στη Νέα Γουινέα. Ήταν για εκείνη και είχε ένα μικρό κουτί με χρώματα, ένα δοχείο για πινέλα και ένα δοχείο για νερό, όλα ήταν ασημένια. Ανακάλυψα επίσης μια καδένα που ήταν για κάποια που έπαιζε γκολφ, με λίγες κάρτες για τη βαθμολογία και ένα μολύβι. Οι κυρίες φορούσαν ακόμη μαχαίρια-στυλό και εκπωματηρες, ευκαιριακά, απλώς εξαρτόταν από το αν θεωρούσαν ότι θα χρειαστεί.

Εβδομαδιαίες Συλλέκτριες:  Ποια αντικείμενα τα έχετε δει να είναι επισυναπτόμενα σε μια καδένα; 
Cummins: Περίπου 12 ή 13. Έχω κάποιες εικόνες από τις μεγαλύτερες χαλύβδυνες καδένες και είναι εξαιρετικές. Βεβαίως, αυτές ήταν θορυβώδης, όταν κινούνταν, η καδένα έκανε πολύ θόρυβο. Μοναχές που φορούσαν μια αντίστοιχη συσκευή, συνήθιζαν να κρατούν τις αλυσίδες όταν πλησίαζαν τα παιδιά, έτσι ώστε τα παιδιά δεν μπορούσαν να ακούσουν πως έρχονταν.

Είναι ένας πολύ χαρακτηριστικός θόρυβος, και νομίζω ότι αυτό ήταν μέρος του κοινωνικού καθεστώτος-status τις. Είχαν μερικές καταπληκτικές γελιογραφίες. 

Εβδομαδιαίες Συλλέκτριες: Υπήρξαν ορισμένες μορφές καδενών πιο χρηστικές από τις άλλες; 
Cummins: Αυτές που φαίνεται να είναι οι πιο πρακτικές ήταν τα πορτοφόλια και οι θεαματικές πιάστρες. Υπάρχει μια μεγάλη φωτογραφία μιας κυρίας κατά τη διάρκεια του πολέμου η οποία φοράει μια καδένα με πορτοφόλι, στυλό και μια καταπληκτική καδένα, έτσι ώστε να έχει μαζί της ό,τι χρειαζόταν για να τριγυρίσει.

Γι 'αυτό και οι νοσοκόμες τις υιοθέτησαν, επειδή απαιτούνταν για να μεταφέρουν όλα τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, θερμόμετρα, ψαλίδι, παραμάνες, συπτικά για τις πληγές. Στο νοσοκομείο παίδων όπου μόλις πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκαν, νοσηλεύτριες στο τμήμα επειγόντων περιστατικών εξακολουθούν να φορούν δερμάτινα τσαντάκια δεμένα στη μέση τις, για να κρατούν στυλό, μολύβια, θερμόμετρα και ψαλίδια. Και δεν αντιλαμβάνονται ότι φορούν την καδένα-τσάντα μιας νοσοκόμας, η οποία προέρχεται από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Συχνά είχαν το σχήμα ασπίδας η δερμάτινη θήκη με όλες τις μικρές σχισμές για να μπαίνουν τα πράγματα, όπως σε μια εργαλειοθήκη καλλυντικών, ή είχαν επιπλέον κομμάτια να κρέμονται από την δερμάτινη θήκη, όπως μια καρφίτσα του Ερυθρού Σταυρού ή ένα ρολόι. Έχω μια σειρά από εικόνες νοσηλευτριών να φορούν καδένες-τσάντες από χάλυβα, αλλά έχω δει επίσης μια από ασήμι. Σε ένα από τα μεγάλα μας νοσοκομεία εδώ στο Σίδνεϊ, υπάρχει μια φωτογραφία όλων των νοσηλευτριών του 1895, και θα ήθελα να πω πως το ένα τρίτο από αυτές φορούσαν καδένες, και είναι όλες κάπως διαφορετικές.

Εβδομαδιαίες Συλλέκτριες:  Ποιες είναι οι πιο μοναδικές καδένες που έχετε συναντήσει; 
Cummins: Οι πιο ενδιαφέρουσες από αυτές κατασκευάστηκαν για ειδικές χρήσεις, όπως η νοσηλευτική, η ζωγραφική, η άθληση όπως το γκολφ ή τοξοβολία, για παιδιά ή κούκλες. Οι πιο όμορφες (κατασκευασμένες από χρυσό, ασήμι, σμάλτο, πολύτιμους λίθους, φιλιγκράν, κ.λπ.) ήταν εκείνες που ήταν για ρολόγια, βεντάλιες, αρώματα και πορτοφόλια. Η τελική καδένα είναι ένα παράδειγμα που σχετίζεται με μία από τις πλακετίτσες της μόδας του 1829, όταν εφευρέθηκε το όνομα. Αυτή η καδένα είναι κατασκευασμένη από συνδεδεμένες αντίκες και αρχαίες μήτρες ανάγλυφων σε χρυσό και περιλαμβάνει το συμβολικό κλειδί και ένα μενταγιόν αχάτη. Υπάρχουν κουρτίνες σε όλο το σώμα της καδένας-τσάντας, στη συνέχεια, υπάρχουν βρόχοι πάνω από τη ζώνη. Είχα τα επιμέρους κομμάτια της, καθώς και τις πραγματικές σφραγίδες βαθυτυπίας που προέρχονται από ένα ζευγάρι του 100 π.Χ. έως μερικές εκατοντάδες χρόνια μετά. Πολλές άνθρωποι συγκέντρωσαν αυτές τις σφραγίδες, όταν έκαναν την Μεγάλη Περιήγηση τις για την Ευρώπη, και νομίζω ότι ίσως αυτό τέθηκε μαζί αργότερα, όταν ήρθε η καδένα στη μόδα.

Εβδομαδιαίες Συλλέκτριες:  Γιατί οι καδένες έφυγαν από τη μόδα-το στυλ; Cummins: Δύο είναι οι αιτίες: Η μία ήταν η μεταπήδηση από το ρολόι καδένα στο ρολόι τσέπης (προηγουμένως φοριόταν στο γιλέκο ή ως προστατευτικό της αλυσίδας ή ως καρφίτσα). Οι τσάντες, επίσης, έγιναν μεγαλύτερες έτσι οι κυρίες μπορούσαν να μεταφέρουν τα σύνεργα τις σε αυτές, αντί να τα φορούν χωριστά. Οι γυναίκες είχαν αρχίσει να χειραφετούνται έτσι ήταν πιο ελεύθερες για να κινηθούν δημόσια και ήρθαν νέες μόδες. Μερικές κυρίες εξακολούθούν να χρησιμοποιούν μια ποικιλία καδένων εργαλείων κεντήματος ως σήμερα, και περιστασιακά κάποια βλέπει ένα πορτοφόλι ή ένα ρολόι που έγινε για φοριέται στη μέση.

Εβδομαδιαίες Συλλέκτριες: Τι σας εξέπληξε στις καδένες-τσάντες; 
Cummins: Ακριβώς η εφευρετικότητα τις. Απ 'όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει πουθενά μουσείο που να έχει μια καλή επιλογή από όλο το φάσμα των στυλ των καδενών. Είναι ένα θέμα που έχει πλήρως και εντελώς αγνοηθεί.

Οι καδένες-τσάντες δεν ήταν μια απίστευτα διαδεδομένη μόδα, αλλά ήταν αρκετά δημοφιλής για να υπάρχουν μεγάλα άρθρα που έχουν γραφτεί γι' αυτές σε μερικά από τα περιοδικά της Γυναίκας της Ημέρας. Θα δείτε μερικές διάσπαρτες καδένες-τσάντες εδώ και εκεί σε μουσεία, κυρίως του 18ου και στις αρχές 19ου αιώνα της καδένας ρολογιού, αλλά είναι μια πτυχή των αξεσουάρ μόδας των γυναικών που δεν έχει καλή εκπροσώπηση. Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι συνειδητοποιούν πόσο πανέμορφες και μεταβαλλόμενες μπορούν να είναι.


Βρίσκεστε στο Β' μέρος για βρεθείτε στο Α' μέρος πατήστε εδώ


 Την είδηση την βρήκαμε στις 23.5.2013 γραμμένη από την Hunter Oatman - Stanford και την μεταφράσαμε από την http://www.collectorsweekly.com/articles/the-killer-mobile-device-for-victorian-women/
Στην φωτογραφία η συλλέκτρια Genevieve Cummins