30 Αυγ 2016

Carmen McRae


Carmen McRae 
8 Απριλίου 1920 – 10 Νοεμβρίου 1994

Η κα. McRae ήταν μία jazz τραγουδίστρια, στιχουργός και ηθοποιός. Γεννήθηκε στο Χάρλεμ και άρχισε να μελετά πιάνο σε ηλικία 8 ετών. 

Στην ηλικία των 19 ετών έγινε επαγγελματίας συγγράφισα τραγουδιών όταν ένα από τα τραγούδια της ηχογραφήθηκε με την Billie Holiday. Έπαιξε πιάνο στο jazz club Playhouse Minton. Συνεργάστηκε με πολλά συγκροτήματα πριν ηχογραφήσει ένα άλμπουμ, ως πιανίστρια, με την ορχήστρα Mercer Ellington Band το 1946. Ξεκίνησε την καριέρα της στο τραγούδι το 1944 με την ορχήστρα του Benny Carter.

Έχει ηχογραφήσει περισσότερα από 60 άλμπουμ και συνεργάστηκε με πολλές ξεχωριστές καλλιτέχνιδες-ες όπως η Sarah Vaughan, ο Louis Armstrong, και ο Sammy Davis ο νεώτερος. Έπαιξε και τραγούδησε σε όλο τον κόσμο και ήταν μία από τις αγαπημένες στο Monterey Jazz Festival στη δεκαετία 1960 και 1970. Αποσύρθηκε το 1991. 

Ήταν υποψήφια για 7 βραβεία Grammy, αλλά ποτέ δεν κέρδισε. Εμφανίστηκε επίσης σε ελάχιστες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Ήταν η ηρωΐδα Lila στην ταινία "Roots 2: The Next Generation" (1979). 

Η κα. MacRae παντρεύτηκε δύο φορές, τον Kenny Clarke το 1946, και τον Ike Isaacs στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και οι δύο γάμοι της κατέληξαν σε διαζύγιο. 

Είχε σχέσεις με γυναίκες και άνδρες και ένοιωθε πιο άνετα με τις συντρόφισές της όταν αυτές ήταν μεγαλύτερες ηλικιακά.


Την είδηση την βρήκαμε και την μεταφράσαμε από την http://www.iisgd.org/A_Gay_a_Day_Archives_5_2.html