17 Ιαν 2013

Ινδονησία, Οργή προκάλεσε το σχόλιο του Muhammad Daming Sanusi για τον βιασμό


Οργή προκάλεσε στην κοινωνία το σχόλιο του ανώτατου δικαστικού για το έγκλημα του βιασμού στην Ινδονησία

Ομάδες Δικαιωμάτων ζητούν ο Muhammad Daming Sanusi να αποκλειστεί εξ' αιτίας της υποβολής προτάσεως πως τα θύματα βιασμού “μπορεί να το απολαμβάνουν”

Ένας υποψήφιος του ανώτατου δικαστηρίου της Ινδονησίας έχει προκαλέσει δημόσια κατακραυγή μετά από το γεγονός που υποδηλώνει ότι οι γυναίκες μπορεί να απολαμβάνουν τον βιασμό.

Ο Muhammad Daming Sanusi έκανε το σχόλιο, τη Δευτέρα ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, κατά την οποία ρωτήθηκε αν η θανατική ποινή είναι μια κατάλληλη τιμωρία για τον βιασμό. Ο Sanusi είπε ότι αφού τόσο ο βιαστής και το θύμα "μπορεί να το απολαύσουν, θα πρέπει να σκεφτούν δύο φορές για την επιβολή της θανατικής ποινή”. Τα μέλη της επιτροπής φέρεται να γέλασαν με το σχόλιό του --- παρατηρήσεις του, το οποίο οδήγησε άμεσα σε σφοδρή κριτική από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στα κοινωνικά μέσα.

Ο Sanusi απολογήθηκε την Τρίτη και είπε πως το σχόλιό του είχε σκοπό να "σπάσει την ένταση" της συνέντευξης. Δακρύζοντας είπε πως στην συνέντευξη Τύπου ήταν «εκτός ελέγχου» και δήλωσε: ".. Ζητώ συγγνώμη από την κοινωνία Ινδονησίας από τα βάθη της καρδιάς μου, συνειδητοποιώ πως αυτά τα λόγια δεν θα έπρεπε να ειπώνονται από καμιά- κανέναν, πόσο μάλλον από μια ελπιδοφόρα δικαιοσύνη"

Πολλά πολιτικά κόμματα - ανάμεσά τους το Δημοκρατικό κόμμα, το οποία κατέχει το μεγαλύτερο αριθμό των εδρών στη κοινοβουλευτική επιτροπή επιβλέπει το διορισμό - αφού έχει ορκιστεί να μην υποστηρίξει την υποψηφιότητα στο ανώτατο δικαστήριο του Sanusi. Η Δικαστική επιτροπή της Ινδονησίας, επίσης, θα διερευνήσει κατά πόσον τα σχόλιά του αποτελούν παραβίαση δεοντολογίας.

Πολλές ομάδες Δικαιωμάτων έχουν ζητήσει την απόλυση του Sanusi, μεταξύ αυτών και η Επιτροπή Προστασίας των Παιδιών της Ινδονησίας, η οποία περιγράφει τα σχόλια του δικαστή ως "εξαιρετικά ακατάλληλα". Μια διαδικτυακή συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας έχει ξεκινήσει με αίτημα τον αποκλεισμό του ως υποψήφιου στο ανώτατο δικαστήριο.

Αλλά ο Sanusi, είναι δικαστής τις 24 τελευταίες χρονιές και σήμερα είναι επικεφαλής του ανώτατου δικαστηρίου της Palembang, στη νότια Σουμάτρα, έχει βρει υποστηρικτές μέσα στην αναστάτωση, μεταξύ των οποίων ο εκπρόσωπος του ανώτατου δικαστηρίου Ridwan Mansyur, ο οποίος είπε: «Οι δικαστές είναι άνθρωποι [και ] μπορεί να κάνουν λάθη - και ήδη έχει ζητήσει συγγνώμη για την κοινωνία".

Ακτιβίστριες υποστηρίζουν ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πολύ συχνά αποτυγχάνουν να λάβουν τον βιασμό στα σοβαρά, τονίζοντας πως πέρυσι προκλήθηκε οργή για τα σχόλια του τότε κυβερνήτη της Τζακάρτα Fauzi Bowo, ο οποίος προειδοποίησε τις γυναίκες να μην φορούν μίνι φούστες στα μέσα μαζικής μεταφοράς επειδή τέτοια ρούχα “θα μπορούσαν να αφυπνίσουν τους άνδρες οδηγούς και επιβάτες” και να οδηγήσουν σε "ανεπιθύμητες συνέπειες".

 Ένα κύριο άρθρο στην εφημερίδα Jakarta Globe αποκάλεσε την Τετάρτη τις απόψεις Sanusi του "παραπάνω από σοκαριστικές” και αποφάνθηκε: “Αν έχουμε δικαστές [που] δικαιώνουν το βιασμό, θα ενθαρρυνθούν περισσότερες επιθέσεις στις γυναίκες και στα κορίτσια".

Ο βιασμός συχνά δεν καταγγέλεται στην Ινδονησία, επειδή το φταίξιμο τις περισσότερες επικεντρώνεται στη γυναίκα θύμα, λένε οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ειδεχθή σεξουαλικά εγκλήματα γίνονται συχνά επικεφαλίδες στα εθνικά ΜΜΕ, η πιο πρόσφατη είναι αυτή μιας 11χρονης Ινδονήσιας η οποία πέθανε νωρίτερα αυτό το μήνα από λοιμώξεις που θεωρείται ότι έγιναν μετά από επαναλαμβανόμενη σεξουαλική κακοποίηση. 

Το Δικαστικό σύστημα της Ινδονησίας, το οποίο θεωρείται ευρέως ως ένα από τα πιο διεφθαρμένα θεσμικά όργανα της χώρας, επιβάλλει σήμερα την ποινή του θανάτου για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, της τρομοκρατίας και της ανθρωποκτονίας, αλλά όχι για το βιασμό. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 16.1.13 και την μεταφράσαμε από την guardian γραμμένη από την  Kate Hodal στην http://www.guardian.co.uk/world/2013/jan/16/indonesian-supreme-court-hopeful-rape