15 Ιαν 2013

Eweida και άλλες-οι κατά Αγγλίας, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις προστατεύονται αλλά δεν μπορούν να αντιτίθενται στα δικαιώματα των λεσβιακών ζευγαριών


Eweida και άλλες-οι κατά Αγγλίας (Αριθμοί προσφυγών 48420/10, 59842/10, 51671/10 και 36516/10

Απόφαση ορόσημο στο Στρασβούργο: οι θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν αποτελούν λόγο ώστε να αντιταχθούν στα δικαιώματα των λεσβιακών ζευγαριών

Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίων Δικαιωμάτων έκρινε ότι θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν πράξεις αντίθετες με τα δικαιώματα των λεσβιακών ζευγαριών. Οι νόμοι της Αγγλία που απαγορεύουν τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό έγιναν δεκτές.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου εξέτασε τέσσερις υποθέσεις που κατατέθηκαν από Χριστιανές, συμπεριλαμβανομένων δύο που υποστήριξαν πως οι τις πεποιθήσεις τις, τις επέτρεψαν να αρνηθούν υπηρεσίες σε λεσβιακά ζευγάρια.

Στην πρώτη υπόθεση, η Lillian Ladele που ήταν υπάλληλος ληξιαρχείου στο Λονδίνο. Απολύθηκε επειδή αρνήθηκε παρίσταται στις αστικές τελετές συμφώνου συμβίωσης λεσβιακών ζευγαριών, μετά την ισχύ του νόμου το 2005. Ισχυρίστηκε ότι δέχτηκε διάκριση λόγω της θρησκευτικής πεποίθησής της.

Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν υπήρξε διάκριση, και ότι τα δικαστήρια της Αγγλίας, τα οποία δέχθηκαν την απόλυση-είχαν πετύχει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα της (προσφεύγουσας) στην ελευθερία της θρησκείας, και των λεσβιακών ζευγαριών στο δικαίωμα τους να μην υφίσταται διακρίσεις.

Στη δεύτερη υπόθεση, ο Gary McFarlane που ήταν ένας σύμβουλος παροχής ψυχο-σεξουαλικής αγωγής σε ζευγάρια. Απολύθηκε επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί με λεσβιακά ζευγάρια, με το επιχείρημα αυτό ήταν ασυμβίβαστο με τις πεποιθήσεις του. Το Δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ότι δεν υπήρξε παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της πίστης.

Σχολιάζοντας αυτή την απόφαση-ορόσημο, η ευρωβουλευτίνα Sophie in 't Veld και αντιπροεδρίνα της LGBT διακομματικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε: "Με την απόφαση αυτή, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η θρησκευτική ελευθερία είναι ατομικό δικαίωμα. Είναι κατηγορηματικά μη συλλογικό δικαίωμα και δεν μπορεί να εισάγει διακρίσεις εις βάρος των Lbtiq, των γυναικών ή προσώπων άλλης πίστης ή στάσης ζωής".

«Η θρησκευτική ελευθερία δεν είναι λόγος για εξαίρεση από το νόμο. Το δικαστήριο έδειξε αδιαμφισβήτητα ότι η αρχή της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης δεν μπορεί να παρακαμφθεί με μια απλή αναφορά στις θρησκευτικές πεπεοιθήσεις". 

Ο Michael Cashman ευρωβουλευτής, Συμπρόεδρος της Lbtiq Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπ. Κοινοβολίου, πρόσθεσε: «Η αγγλική νομοθεσία προστατεύει σωστά τις Lbtiq από τις διακρίσεις, και δεν υπάρχει καμία εξαίρεση για τις θρησκεύομενες. Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις και η πίστη είναι βαθιά προσωπική και ιδιωτική υπόθεση, και δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται για να περιορίσουν τα δικαιώματα των άλλων". 

Στην απόφαση μπορεί να ασκηθεί έφεση εντός τριών μηνών. 


Την είδηση την βρήκαμε στις 15.1.13 και την μεταφράσαμε από την  lgbt-ep.eu στην http://www.lgbt-ep.eu/press-releases/landmark-strasbourg-ruling-religious-beliefs-not-a-valid-reason-to-oppose-rights-of-same-sex-couples/