17 Ιαν 2013

Το εμβόλιο HPV χρήσιμο για έφηβες-ους


Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για έφηβες πρέπει να δοθεί και στους γκέι όπου υπάρχει αύξηση του καρκίνου του πρωκτού, λέει ο Ιατρικός Σύλλογος Αγγλίας - ΒΜΑ 

Οι γιατρίνες παροτρύνουν το υπουργείο να αναλάβει δράση για τον σεξουαλικά μεταδιδόμενο ιό HPV που προκαλεί καρκίνο σε γυναίκες και άνδρες 

Το εθνικό πρόγραμμα για τον εμβολιασμό των νεαρών γυναικών έναντι του σεξουαλικά μεταδιδόμενου ιού HPV που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας θα πρέπει να επεκταθεί και στους γκέι, λένε οι γιατρίνες. 

Ο BMA έγραψε στην Anna Soubry, υπουργίνα Υγείας, ζητώντας της να εισαγάγει τους εμβολιασμούς του ιoύ HPV (ιός ανθρώπινων θηλωμάτων) για τους νέους γκέι που εξετάζονται σε κλινικές σεξουαλικής υγείας. Προειδοποιούν ότι υπάρχει μια "ανησυχητική αύξηση του καρκίνου του πρωκτού στους γκέι". Ο πρωκτικός καρκίνος αυξάνεται από 1 σε 3% το χρόνο στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες. 

Ο HPV εμβολιασμός παρέχει προστασία έναντι των δύο πιο συνηθισμένων στελεχών του ιού, που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και καρκίνο του πρωκτού. Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, το υπάρχον εμβόλιο Cervarix θα αντικατασταθεί με το Gardasil, που προστατεύει επίσης έναντι των σεξουαλικών κονδυλωμάτων. 

Στην επιστολή προς την κα. Soubry από την ομάδα Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας της BMA, οι ειδικές γράφουν: «Πιστεύουμε ότι ένα πρόγραμμα εμβολιασμού με Gardasil [και για γκέι] θα είναι τεράστιο όφελος για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης του προ-καρκίνου και καρκίνου του πρωκτού, όπως επιβεβαιώνεται στην Αυστραλία. "Ο HPV εμβολιασμός με Gardasil εισήχθη για τις έφηβες στην Αυστραλία το 2004 και τώρα επεκτείνεται και στους έφηβους της ίδιας ηλικιακής ομάδας (12 και 13). Οι συντάκτριες της επιστολής BMA λένε ότι αναγνωρίζουν ότι ο εμβολιασμός όλων των αγοριών "δεν είναι οικονομικά βιώσιμος στην Αγγλία αυτή τη στιγμή". 

Ωστόσο, τα νέα στοιχεία για την αύξηση του καρκίνου του φάρυγγα που συνδέεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα θα μπορούσε να αλλάξει, λένε. Υπάρχουν περισσότερες από 1.000 περιπτώσεις καρκίνου του στοματοφάρυγγα σε μια χρονιά, οι οποίες έχουν διπλασιαστεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Πολλές ειδικές επέκριναν την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να περιορίσει τον εμβολιασμό HPV σε έφηβες όταν εισήχθη το 2008. Υποστήριξαν ότι το να δοθεί σε έφηβες-ους θα μειώσει τον επιπολασμό της λοίμωξης στον πληθυσμό, θα προσφέρει επιπλέον προστασία στις έφηβες, στην πρόληψη των σεξουαλικών κονδυλωμάτων και στον καρκίνο του πρωκτού και στα δύο φύλα. 

Ο Dr Colm O'Mahony, σύμβουλος σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων στο νοσοκομείο Countess of Chester και επικεφαλής συγγραφέας της επιστολής BMA, δήλωσε: "Η Αυστραλία έχει δει μια πρωτοφανή μείωση των σεξουαλικών κονδυλωμάτων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ... Θα ήταν καλύτερο να δοθεί το εμβόλιο στις έφηβες-ους κατά τις πρώτες χρονιές της εφηβείας. Αναγνωρίζουμε ότι δεν είναι οικονομικά αποδοτικό αυτή τη στιγμή. Αλλά πιστεύουμε ότι το να προσφέρεται το εμβόλιο και στους γκέι μέχρι την ηλικία των 21 ετών που παρακολουθούνται σε κλινικές σεξουαλικής υγείας θα μειώσει πάρα πολύ τις πιθανότητες του ιού HPV". 


Την είδηση την βρήκαμε στις 16.1.13 από την independent στην http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/cervical-cancer-vaccine-for-girls-must-be-given-to-gay-men-due-to-increase-in-anal-cancer-says-bma-8454578.html