31 Ιαν 2013

Γαλλίδες λεσβίες πηγαίνουν στο Βέλγιο για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή


Γαλλίδες λεσβίες πηγαίνουν στο Βέλγιο για να αποφύγουν απαγόρευση υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που ισχύει στη Γαλλία


Λεσβιακά ζευγάρια από την Γαλλία κινούνται στο Βέλγιο για να παρακάμψουν την απαγόρευση στη χώρας τις την απαγόρευση της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής - ΤΥΑ. Από τον Ιούλιο του 2007, το βελγικό δίκαιο έχει αφήσει την ΤΥΑ ανοιχτη σε όλες, ανεξάρτητα από το σεξουαλικό προσανατολισμό. 

Περισσότερα από 2.000 μωρά γεννιούνται στη Γαλλία ετησίως, προέρχονται από ΤΥΑ που γίνεται στο Βέλγιο. 

Η Euronews συνάντησε ένα ζευγάρι λεσβιών που κατάγονται από ένα παρισινό προάστιο. Ήταν στις Βρυξέλλες στο πρώτο ραντεβού τις στη φημισμένη κλινική Erasmus. 

«Έχουμε συζητήσει γι 'αυτό για περισσότερο από μια χρονιά και βρήκαμε αυτή την κλινική στο διαδίκτυο», είπε μία από τις γυναίκες, η οποία ζήτησε να μην γίνει γνωστή η ταυτότητά της. "Καλέσαμε για πρώτη φορά τον Ιούνιο - επιτρέπεται να καλέσετε μόνο δύο φορές το χρόνο - και κλείσαμε αυτό το πρώτο ραντεβού τον Δεκέμβριο". 

Αυτή η κλινική γονιμότητας έχει γίνει θύμα της ίδιας της τής επιτυχίας. Η κορυφαία γιατρίνα της, η καθηγήτρια Anne Delbaere, είπε ότι περιορίζει τον αριθμό των αλλοδαπών που αναζητούν ΤΥΑ εκεί. 

«Έχουν περάσει σχεδόν 10 χρονιές από τότε που άρχισε να περιορίζει τον αριθμό αυτών που θέλουν να ταξιδέψουν από τη Γαλλία, κι αυτό οφείλεται στο ποσό-σύνολο των δωρεών σπέρματος», δήλωσε η κα. Delbaere. 

"Συνεργαζόμαστε με τη δική μας τράπεζα σπέρματος και περιοριζόμαστε από τον αριθμό των δοτών. Είμαστε η μοναδική κλινική που το κάνει αυτό". 
Το πρώτο βήμα, στον μακρύ δρόμο προς το όνειρο αυτό, για το ζευγάρι είναι μια συνάντηση με μια ψυχολόγο. Ο στόχος της συνέντευξης είναι να μάθουμε αν είναι πραγματικά έτοιμες να μεγαλώσουν παιδιά. 

Η ψυχολόγος Chantal Laurelle συναντά τις δύο γυναίκες, που είναι και οι δύο τριαντάρες. "Ο στόχος δεν είναι να βρω ελαττώματα στις γυναίκες που έρχονται σε μένα", εξήγησε. "Αλλά μάλλον πως πρέπει να συσκεφθούν σχετικά με συγκεκριμένα θέματα που θα προκύψουν αναπόφευκτα σε ένα πλαίσιο ή σε άλλο κατά τη διάρκεια της ζωής των παιδιών". 

Καθώς τελειώνουν τη συνάντηση με τη ψυχολόγο, το λεσβιακό ζευγάρι από το Παρίσι συναντιέται με την Euronews γνωρίζοντας πολύ καλά την τεράστια ευθύνη που θέλουν ναν αναλάβουν. "Είμαι ανακουφισμένη, νομίζω ότι στη συνέντευξη δεν τα πήγαμε και τόσο άσχημα. Προσπαθήσαμε να είμαστε ειλικρινείς και νομίζω ότι η ψυχολόγος μας έδωσε μερικές συμβουλές αν καταφέρουμε να έχουμε παιδιά”, δήλωσε η γυναίκα που σχεδιάζει να υποβληθεί στην ΤΥΑ. 

Η συντρόφισά της, δήλωσε: "Αν ο νόμος στη Γαλλία περάσει, εγώ θα μπορέσω να παιδοθετήσω τα παιδιά και να γίνω μια νόμιμη κοινωνική μητέρα έτσι θα μπορώ να είμαι εκεί για τα παιδιά. Θα μεγαλώσω τα παιδιά με πολλή αγάπη".


Την είδηση την βρήκαμε στις 29.1.13 και την μεταφράσαμε από την euronews.com στην http://www.euronews.com/2013/01/29/french-lesbians-head-to-belgium-to-dodge-art-ban-at-home/