29 Νοε 2008

Πρώτο Ευρωπαϊκό Συμπόσιο"Βία κατά των λεσβιών"ΣΤ

Πρώτο Ευρωπαϊκό Συμπόσιο, «Βία κατά των λεσβιών»

Τα αποτελεσματα του συμποσίου λόγω του μεγέθους τους χωρίστηκαν σε έξη συνολικά αναρτήσεις, βρίσκεστε στο ΣΤ' μέρος για να βρεθείτε στο πρώτο μέρος πατήστε εδώ.


Εργασία-πρότζεκτ δημοσίων σχέσεων
Λεσβίες
Εργασία-πρότζεκτ δημοσίων σχέσεων σχετικά με την βία κατά των λεσβιών δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί. Όταν πραγματοποιηθούν θα συντελέσουν:
Α) Πρωτίστως στο να κάνουν την βία κατά των λεσβιών ορατή και θα
Β) Ισχυροποιήσουν την αναγνώριση των συμβουλευτικών υπηρεσιών για τις λεσβίες θύματα, για τις οποίες δεν υπάρχουν πολλές υπηρεσίες.
Για την αντι-γκέι βία είναι συχνή η συνεργασία με την αστυνομία η οποία π.χ στη Βόρεια Ρινανία-Βεστφαλία με ένα λεωφορείο ενημερώνει το κοινό για την βία κατά των γκέι.

Συνεργασία με κρατικές υπηρεσίες (αστυνομία, τμήμα γενικών-δημόσιων διώξεων, υπουργεία).

Λεσβίες
Η συνεργασία με το κράτος πραγματοποιείται σε κάποια πεδία και σπανίως. Ωστόσο μια αύξηση στην συνεργασία έχει παρατηρηθεί. Η συνεργασία με την αστυνομία μπορεί ακόμη και να χαρακτηρισθεί «ψυχρή» και μερικές υπηρεσίες συμβουλευτικής απέρριψαν να προσφέρουν δωρεάν εκπαίδευση στην αστυνομία, νομικό προσωπικό. Ο βασικός ορισμός της βίας είναι ήδη ένα μεγάλο πρόβλημα όταν ξεκινά-πραγματοποιείται μια συνεργασία με τις κρατικές υπηρεσίες.

Προώθηση της αλληλεγγύης αντιτιθέμενη στο φαινόμενο «της απαθούς θέασης»:
Για παράδειγμα, στη Ημέρα Υπερηφάνειας το 2000 στη Φρανκφούρτη υπήρχε συνεργασία και δράση αλληλεγγύης κατά της βίας η οποία συνυπάρχει αρμονικά με πρωτοβουλίες των ντόπιων λεσβιών και της επιτροπής Υπερηφάνειας με το τύπωμα πολύγλωσσων φυλλαδίων και αφισών. Επιπροσθέτως με αυτό, το αίτημα ήταν να μην επικεντρωθούν αλλού πια αλλά να δράσουν και να βοηθήσουν. Δηλαδή, διεκδίκηση για ένα νόμο κατά των διακρίσεων, νομιμοποίηση της ισότητας για τις λεσβίες.

Εργασία για έφηβες και νέες λεσβίες
Το δίκτυο για έφηβες, νέες λεσβίες Lambda είχε σκοπό την ισχυροποίηση της αυτό-εκτίμησης των εφήβων, νέων λεσβιών. Το Lambda προσφέρει στις έφηβες, νέες χώρους συναντήσεων και συμβουλές, πηγαίνει στα σχολεία και ανοίγει τις πόρτες του για εργασία-πρότζεκτ με την οικογένεια- γονείς.
Οι νεανικές ομάδες προσφέρουν κύρια την δυνατότητα συναντήσεων για δράσεις των έφηβων και νέων λεσβιών στον ελεύθερο χρόνο τες. Σπάνια υπάρχουν προσφορές για τις έφηβες, νέες λεσβίες για να πραγματοποιηθεί εργασία από δημόσια και ανεξάρτητα ιδρύματα -θεσμούς. Σεξουαλική εκπαίδευση η οποία να έχει εξειδικευμένα σχεδιαστεί για τις ανάγκες των εφήβων, νέων λεσβιών γενικά, δεν έχει υπάρξει στην εργασία-πρότζεκτ για τις έφηβες, νέες λεσβίες.
Δουλεύοντας με έφηβες, νέες λεσβίες για παράδειγμα, η ομάδα εργασίας λεσβιών καθηγητριών-δασκάλων, ομάδες που υποστηρίζουν τις έφηβες, νέες λεσβίες για δημόσια εκ-δήλωση coming out του λεσβιασμού τες, ομάδες για έφηβες, νέες λεσβίες κλπ. Συχνά αυτές οι ομάδες είναι μέρος των συμβουλευτικών υπηρεσιών για λεσβίες. Το σημείο εκκίνησης της εργασίας με τις έφηβες, νέες λεσβίες βασίζεται στην αντίληψη της σχέσης μεταξύ των φύλων και θεσμικής βίας.

Οικογενειακό περιβάλλον
Συνέπειες των προσωπικών δράσεων
Ανάκληση–απόσυρση της επαφής με την βιολογική οικογένεια ή την επιλεγμένη οικογένεια.
Απώθηση στο ασυνείδητο –καταστολή ή και άρνηση της εμπειρίας της βίας (θέση του θύματος).
Η εμπειρία της βίας είχε τεράστιες συνέπειες στις μελλοντικές σχέσεις των συμμετεχουσών λεσβιών.

Λεσβίες
Εξ’ αιτίας της γυναικείας κοινωνικοποίησης η οποία περιλαμβάνει την εκμάθηση των δομών που οδηγούν στη θυματοποίηση, αναπτύσσεται μια διαφορετική στρατηγική για την αντιμετώπιση των περιορισμών-περιοριστικών ορίων. Στο πεδίο της τοποθέτησης περιορισμών και της διατήρησής τους, οι λεσβίες βίωσαν πως αυτό δεν έγινε σεβαστό. Η εμπειρία σεξουαλικής κακοποίησης οδηγεί στη συνειδητοποίηση ότι τα περιοριστικά όρια δεν μπορούν ισχύσουν.
Αυτή η εμπειρία μπορεί να έχει τεράστια συνέπεια-επίδραση στον τρόπο -συμπεριφορά της διαπραγμάτευσης με την βίαιη εμπειρία.
Ισχυρές απαγορεύσεις-ταμπού που περιβάλλουν την βία και πολύ περισσότερο τη σεξουαλική βία, επιβαρύνουν τις ελάχιστες προσφορές της συμβουλευτικής και πληροφοριών ενημέρωσης όπου έτσι κι αλλοιώς είναι σπάνιες, κατ’ αυτόν τον τρόπο ελάχιστα αξιοποιούνται τα πλεονέκτημα –οφέλη της υπάρχουσας συμβουλευτικής.

Λεσβίες
Στο μεταξύ υπάρχει ένα ευρύ δίκτυο ανοικτό στις γυναίκες για συμβάντα οικογενειακών ή δημόσιων βίαιων εμπειριών. Οι λεσβίες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τα δίκτυα, εντούτοις διακινδυνεύουν να επαν-εκτεθούν σε αντι-λεσβιακή συμπεριφορά.

Κυρίως η έλλειψη προσφορών για θύματα οικογενειακής βίας και η έλλειψη ευαισθησίας σε αυτό το πεδίο οδηγεί στο περιορισμό των προσωπικών στρατηγικών αντιμετώπισης στην άρση-καταστολή των βίαιων εμπειριών και την απομόνωση.

Λεσβίες
Συγκεκριμένες προσφορές για γυναίκες και έφηβες, νέες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από λεσβίες π.χ. καταφύγια άσυλα για έφηβες, νέες, καταφύγια γυναικών κλπ.

Συνέπειες των δράσεων του κινήματος
Θετικές δυνατότητες για την αντιμετώπιση των γεγονότων δεν υπάρχουν.
Προσφορές πληροφοριών ενημέρωσης και συμβουλευτικής για τα θύματα οικογενειακής βίας σε τμήμα–μέρος του κινήματος δεν είναι διαθέσιμα σε επαρκή βαθμό. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου προσφορές οι οποίες να σκοπεύουν στα θύματα οικογενειακής βίας (π.χ καμία εργασία για τους δράστες, καμία μεσολάβηση-παρέμβαση κρίσης, καμία μεσολάβηση, ή διαθέσιμα καταφύγια) ωστόσο ελάχιστες είναι οι προσφορές συμβουλευτικής.

Λεσβίες
Υπάρχουν επαγγελματικές ομάδες αυτό-βοήθειας για τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης τις οποίες πληρώνουν τα μέλη της. Επιπροσθέτως, μια αμυδρή–αόριστη συνεργασία με τις γυναικείες τηλεφωνικές γραμμές άμεσης υποστήριξης, τα καταφύγια γυναικών τέλος με συμβουλευτικές υπηρεσίες για λεσβίες.


Erst Europäisches Symposium, Frankfurt Mai 2000 «Gewalt gegen Lesben»
Bundesministerium für Familie, Senioren, Frauen und Jugend Und Europäsche Kommission
Το Πρώτο Ευρωπαϊκό Συμπόσιο με θέμα την «Βία εναντίον των λεσβιών» που πραγματοποιήθηκε στηνΦρανκφούρτη 2000 με την υποστήριξη του γερμανικού Υπουργείου της Οικογένειας, Ηλικιωμένων, Γυναικών και Εφήβων-Νέων καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το θεωρήσαμε εξαιρετικά σημαντικό και το μεταφράσαμε. Ευαγγελία Βλάμη